De anti-rimpelwerking van witte en groene thee

TheeveldThee wordt gemaakt van de bladeren van de theeplant (Camellia sinensis). Zwarte, groene en witte thee verschillen van elkaar door de verschillende manier van oogsten en verwerken van de bladeren. Zwarte thee is gemaakt van geöxideerde theebladeren, groene thee is gemaakt van gestoomde theebladeren en witte thee is gemaakt van zeer jonge theeblaadjes en/of knoppen die gedroogd zijn aan de lucht en zonlicht.

De wijze waarop de thee geoogst en verwerkt is, bepaald de chemische samenstelling van de thee. En dit bepaald weer wat voor effect de thee heeft op je gezondheid en schoonheid…

Aan dit artikel moet ik bij voorbaat toevoegen, dat het bij het verband tussen thee en schoonheid van de huid gaat om in de wetenschap gevonden aanwijzingen, geen keihard wetenschappelijk bewijs! Naar andere gezondheidseffecten van groene thee zijn wél grootschalige meta-analyses uitgevoerd, wil je hier meer over weten, klik dan hier.

Witte en groene thee als beschermers van de huidproteïnen
Eén van de spelers in het complexe proces van veroudering zijn proteasen (ook wel proteïnases of peptidasen genoemd). Protease is een proteïnesplitsend enzym, oftewel een proteïne die andere proteïnen (eiwitten) afbreekt.

Protease beïnvloed ook de huid, die immers  grotendeels bestaat uit de proteïnen collageen en elastine. De protease collagenase is verantwoordelijk voor de afbraak van collageen, terwijl de protease elastase de elastine afbreekt. Wanneer deze huidproteïnen beschadigd raken, verliest de huid haar veerkracht en elasticiteit en wordt de huid rimpelig (Verburgh, 2013). Groene thee remt elastase af; witte thee remt zowel collagenase als elastase af (Thring et al., 2009).

Thee drinken

Groene thee als natuurlijke zonnefilter en anti-glycatiemiddel
Hoewel groene thee in tegenstelling tot witte thee alleen elastase afremt, heeft groene thee nog een andere eigenschappen die helpt om het proces van huidveroudering te vertragen.

Groene thee bevat een hoge concentratie van het polyfenol epigallo catechinegallaat (EGCG), een bioactieve stof die de cellen van het lichaam (en dus ook de huid) prikkelen om eiwitten aan te maken die onze lichaamscellen beschermen tegen schadelijke invloeden. Hierdoor beschermt groene thee de huid tegen beschadiging door UV-straling, wat één van de belangrijkste oorzaken is van vroegtijdige huidveroudering (Heinrich et al., 2011; Katiyar & Elmets, 2001; Katiyar, 2003). Daarnaast helpt groene thee bij het bestrijden van het proces van glycatie (versuikering van de huid) (Nakagawa et al., 2002). Het is niet bekend of groene thee bestaande rimpels kan vervagen.

De bitterheid van groene en witte thee
Groene en met name witte thee, zijn redelijk bitter van smaak. Deze bittere smaak wordt versterkt door groene en witte thee direct in net gekookt water te doen: zorg er dus voor dat je het water een minuutje laat afkoelen voordat je er een theezakje met groene of witte thee in doet.

Zelf houd ik erg van bitter, maar ik kan begrijpen als de smaak een reden is waarvoor veel mensen liever kiezen voor een ander soort thee. Tegenwoordig hebben ze echter heel veel heerlijke theecombinaties, waarbij groene of witte thee gecombineerd wordt met een bepaald soort kruid of fruit. Mocht je niet zo van bitter houden, dan zijn dergelijke theecombinaties misschien een goede optie voor jou!


Bronnenlijst

Heinrich, U., Moore, C. E., De Spirt, S., Tronnier, H., & Stahl, W. (2011). Green tea polyphenols provide photoprotection, increase microcirculation, and modulate skin properties of women. The Journal of nutrition, 141(6), 1202-1208.

Katiyar, S. K. & Elmets, C. A. (2001). Green tea polyphenolic antioxidants and skin photoprotection (Review). International journal of oncology, 18(6), 1307.

Katiyar, S. K. (2003). Skin photoprotection by green tea: antioxidant and immunomodulatory effects. Current Drug Targets-Immune, Endocrine & Metabolic Disorders, 3(3), 234-242.

Nakagawa, T., Yokozawa, T., Terasawa, K., Shu, S., & Juneja, L. R. (2002). Protective activity of green tea against free radical-and glucose-mediated protein damage. Journal of agricultural and food chemistry, 50(8), 2418-2422.

Thring, T.S., Hili, P. & Naughton, D.P. (2009). Anti-collagenase, anti-elastase and anti-oxidant activities of extracts from 21 plants. BMC Complementary and Alternative Medicine, 9, 27.

Verburgh, K. (2013). De voedselzandloper. Over afvallen en langer jong blijven. Amsterdam: Uitgeverij Bert Bakker.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Schoonheid en Gezondheid Getagd met , ,

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*