Beauty-Review’s gereviewde cosmeticaproducten langs de Dirty Meter

Een paar maanden geleden kwam de Think Dirty App uit, waarmee je gemakkelijk de veiligheid van een cosmeticaproduct kan controleren. Nadat ik een kort artikel had gepost over deze app, ben ik mijn eigen badkamer ingegaan om al mijn cosmeticaproducten te scannen en te laten beoordelen op hun veiligheid.

Inmiddels weet ik hoe en op basis waarvan de Think Dirty App werkt. In dit artikel vertel ik je over mijn ervaring met deze app en laat ik zien hoe de door mij gereviewde producten scoren op de Dirty Meter!

App-Think-Dirty-iPhone-1
Beoordeling van cosmeticaproducten op basis van de Dirty Meter
Basis van de Think Dirty app is de ingrediëntendatabase, waarvan de veiligheid is afgeleid van informatie die hierover beschikbaar is gesteld door non-profit organisaties en overheidsinstellingen in Noord-Amerika. Hierbij wordt wat betreft het potentiële gevaar van een ingrediënt een onderscheidt gemaakt tussen:

  1. carcogeniciteit (kankerverwekkendheid);
  2. voortplantingstoxiciteit (vruchtbaarheids- en ontwikkelingstoxiciteit), en
  3. allergeniciteit en immunotoxiciteit.

Voor alle drie de bovenstaande factoren geeft de Dirty Meter een score van 0 tot 10, waarbij een score van 0-3 de beoordeling ‘schoon’ krijgt, 3-6 ‘half-om-half’, en 7-10 de beoordeling ‘vies’ (dirty). De score van het product verschijnt in het schermpje helemaal rechts bovenin. Het beoordelingssysteem komt naar mijn mening erg overeen met de Hazard Score van de Environmental Working Group (zie afbeelding hieronder), die ik steevast gebruik bij de beoordeling van ingrediënten in de producten die ik review.

EWG's Hazard Score Key
Ingrediënten die door de Think Dirty App als ‘vies’ oftewel onveilig worden beschouwd, zijn BHA (butylated hydroxyanisole, niet te verwarren met Beta Hydroxy Acid oftewel salicylzuur!), BHT (butylated hydroxytoluene), PEG’s (vormen van Polyethylene Glycol), petrochemicaliën, parabenen, ftalaten, formaldehydedonoren, siloxanen, sulfaten, parfum en andere niet biologisch afbreekbare ingrediënten.

Waarom niet alle door Beauty-Review gereviewde producten beoordeeld kunnen worden door de Think Dirty App
Er zijn inmiddels meer dan 2.100 merken en 80.000 producten opgenomen in de Think Dirty database. Dit lijken er een hoop (en dat zijn het ook), maar verhoudingsgewijs is dit helaas niet zo. Er zijn namelijk zoveel meer cosmeticaproducten verkrijgbaar!
Daarbij bevat hun database natuurlijk met name de in de Verenigde Staten verkrijgbare cosmeticamerken, specifieke Nederlandse/Europese merken vallen veelal buiten de beschikbare database. De Dermolin Doucheolie, Neutral Skin Tonic, LifeCare Puistjes Patch en de Suncover SPF 30 kon ik hierdoor niet door de app laten beoordelen.

Ook van merken die wél zijn opgenomen in de database, is veelal niet het hele assortiment opgenomen in de database. Zo kan ik ook geen beoordeling vinden voor de Dr. Organic Aloë Vera Shampoo en Conditioner, Kneipp Doucheolie Amandel-Argan, Olaz Total Effects vochtinbrengende crème voor de gevoelige huid met SPF 15 (in het Engels genaamd Olay Total Effects Sensitive Protection SPF 15), The Body Shop Aloë Vera Facial Wash, Vaseline Intensive Rescue Verzachtende Handcrème, Paula’s Choice Skin Perfecting 1% BHA Gel Exfoliant en de versie met de juiste cosmeticaformulering van de Dove Intense Repair Conditioner.

Inmiddels ben ik bijna door al mijn gereviewde producten heen… Je kan wel zelf nieuwe producten indienen bij de database, door aan de hand van de gescande barcode de naam van het product, het merk en een foto van zowel de voor- als achterkant toe te voegen. Helaas is het niet zo dat je van het product zelf alle ingrediënten in kan vullen en op basis daarvan gelijk een beoordeling kan krijgen, dus het zal het wel een tijdje duren voordat ik jullie een score op de Dirty Meter voor alle bovenstaande producten kan geven. Zoals je kunt begrijpen, heb ik meer producten zelf ingevuld dan dat ik eruit heb kunnen halen.

Hieronder staan de producten die wél terug te vinden waren in de Think Dirty App. Wat betreft de andere producten, zeg ik ‘to be continued’…

Langs de Dirty Meter: Clinique’s Comforting Cream Cleanser
Volgens de Dirty Meter is de Comforting Cream Cleanser geen gevaar voor de voortplanting en ontwikkeling en slechts klein risico op het ontwikkelen van allergieën vanwege de aanwezigheid van PEG Ceteareth-20. De veiligheid van Phenoxyethanol is nog ietwat onduidelijk (er zijn aanwijzingen dat het mogelijk een neurotoxisch effect heeft), waardoor de score omtrent carcogeniciteit ergens in het midden wordt geplaatst. De Comforting Cream Cleanser van Clinique heeft een Dirty-score van 7.

Clinique’s Comforting Cream Cleanser langs de Dirty Meter
Langs de Dirty Meter: Clinique’s Mild Clarifying Lotion
Volgens de Dirty Meter is de Mild Clarifying Lotion een erg onveilig cosmeticaproduct: het product scoort hoog op zowel het risico op carcogeniciteit, voortplantingstoxiciteit als allergeniciteit en/of immunotoxiciteit. Verantwoordelijk voor dit risico zijn de twee PEG’s: PEG-10 Soy Sterol en Bis-PEG-18 Methyl Ether Dimethyl Silane. De Mild Clarifying Lotion van Clinique heeft een Dirty-score van 10.

Clinique’s Mild Clarifying Lotion langs de Dirty Meter
Langs de Dirty Meter: Fruit of the Earth Aloe Vera 100% Gel
Volgens de Dirty Meter is de Aloe Vera 100% Gel geen gevaar voor de voortplanting en ontwikkeling en slechts klein risico op het ontwikkelen van allergieën vanwege de aanwezigheid van het ingrediënt Triethanolamine. De gel scoort echter hoog op het risico op carcogeniciteit, vanwege de aanwezigheid van de conserveermiddelen DMDM Hydantoin en Diazolidinyl Urea die beide formaldehydedonoren zijn (stoffen die langzaam formaldehyde afgeven, wat op zich een giftige stof is). De Aloe Vera 100% Gel van Fruit of the Earth heeft een Dirty-score van 9.

Fruit of the Earth Aloe Vera 100 Gel langs de Dirty Meter
Sinds het schrijven van dit artikel heb ik overigens een berichtje ontvangen op de Thinbk Dirty App dat de score van de Dirty-score van de Aloe Vera 100% Gel verhoogd is naar 10.

Langs de Dirty Meter: La Roche-Posay Toleriane reinigingslotion
Volgens de Dirty Meter is de Toleriane reinigingslotion een ‘schoon’ product! De lotion geeft alleen een zeer kleine kans op het ontstaan van allergieën en/of onderdrukking van het immuunsysteem. De Toleriane reinigingslotion van La Roche-Posay heeft een Dirty-score van 3.

La Roche-Posay Toleriane reinigingslotion langs de Dirty Meter
Op- en aanmerkingen op de Dirty Meter
Feit dat de Dirty Meter de ingrediënten parfum en sulfaten, die de potentie hebben de huid zelf te beschadigen, een even hoge Dirty-score geeft als ingrediënten die via de huid je lijf binnendringen en intern beschadigingen aanbrengen, vind ik zelf wat te kort door de bocht. Wél sta ik achter de stelling van de Think Dirty App, die alle ingrediënten die gewoon niet in goede cosmetica thuishoren een hoge score geeft, waaronder parfum en sulfaten. Aan de andere kant krijgen andere huidirriterend ingrediënten zoals zeepingrediënten en (gedenatureerde) alcohol dan weer een score van 3.

De Dirty Meter houdt ook geen rekening met concentraties van de ingrediënten of cosmeticaformuleringen in hun totaliteit. Hierdoor gaan er wat mij betreft wel belangrijke nuances verloren in de beoordeling van cosmetica. Dit vind ik toch wel storend.

Belangrijkste kritiekpunt op de Dirty Meter vindt ik echter dat er naar mijn mening onvoldoende rekening wordt gehouden met gebrek aan data. Hierdoor worden een heleboel niet-onderzochte ingrediënten, veelal natuurlijke ingrediënten, niet meegenomen in de beoordeling. De app raad allemaal producten aan waarvan vaak voor de helft van de ingrediënten geen goede wetenschappelijke informatie is over de veilgheid ervan. Wat mij betreft zijn cosmetica-ingrediënten pas ‘schoon’ en veilig als ze bewezen ‘schoon’ en veilig zijn. Hierdoor komen de natuurlijke cosmeticaproducten steevast als beste uit de bus en worden ze voorgesteld als ‘veiliger alternatief’.

Dan ook nog de volgende opmerking: veilige cosmeticaproducten zijn niet per definitie effectieve cosmeticaproducten!

Think Dirty 3 Toxic Shampoo Ingredients

Tot slot
Zeer waarschijnlijk schrik je je een ongeluk als je de Think Dirty App net gaat gebruiken. De meeste cosmeticaproducten die te koop zijn bij een willekeurige drogist, krijgen al snel de allerslechtse beoordeling. Toen ik net begon met scannen, begon ik mij af te vragen hoe het kon dat ik nog in leven was ondanks mijn gebruik van al die ‘vieze’ cosmeticaproducten.

Ondanks mijn op- en aanmerkingen op de Think Dirty App, haal ik producten die ik tegenwoordig overweeg om uit te proberen en te reviewen wel standaard langs de Dirty Meter. Met als doel natuurlijk het vinden van producten die zowel veilig, effectief als prettig in gebruik zijn. Deze zijn inderdaad zeldzaam en dus lastig te vinden. Maar ze zijn er wel!

Ik heb tot nog toe in ieder geval één product gevonden dat daadwerkelijk voldoende werkzame stoffen bevat, dat als schoon wordt beoordeelt door de Think Dirty App én die goede cijfers ontving op consumentenreviews: Paula’s Choice CLEAR Anti-Redness Exfoliating Solution. Dus binnenkort zal er een uitgebreide review van dit product verschijnen!

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Schoonheid en Gezondheid Getagd met

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*