Clinique’s Comforting Cream Cleanser: romig & zacht

Clinique Comforting Cream CleanserClinique (onderdeel van Estee Lauder) heeft een zeer uitgebreid assortiment aan huidverzorgings- en make-upproducten, waarvan de kwaliteit uiteenloopt van slecht tot uitstekend. In deze review één van de Clinique’s beste huidverzorgingsproducten: de Comforting Cream Cleanser.

Productbeschrijving en cosmeticaclaims
Clinique’s Comforting Cream Cleanser is een reinigingscrème voor de droge en gevoelige huid. Net als alle Clinique huidverzorgingsproducten, is ook deze reinigingscrème ‘Op Allergie Getest’ en ‘100% Parfumvrij’.

De Comforting Cream Cleanser dient zachtjes in de huid van het gezicht te worden gemasseerd en vervolgens te worden verwijderd door het af te spoelen met water of af te nemen met een tissue.

De inhoud van een tube Comforting Cream Cleanser is 150 ml, de verkoopprijs ligt rond de € 24,- en het product is verkrijgbaar bij diverse (online) parfumerieën waaronder Superwinkel.

Comforting Cream Cleanser IngrediëntenDe cosmeticaformule van de Clinique’s Comforting Cream Cleanser
De Comforting Cream Cleanser dankt zijn werking aan de chemische samenstelling van de volgende ingrediënten:

Aqua, C12-15 Alkyl Benzoate, Butylene Glycol, Caprylic/Capric Triglyceride, Glyceryl Stearate, PPG-2 Myristyl Ether Propionate, Cetyl Alcohol, Glycerin, Stearyl Glycyrrhetinate, Cetearyl Alcohol, Arginine, Cetyl Esters, Ethylhexyl Hydroxystearate, Ceteareth-20, Cetyl Ricinoleate, Carbomer, Disodium EDTA, Phenoxyethanol, Potassium Sorbate.

Er is vrijwel geen verzachtend cosmetica-ingrediënt te bedenken, of het bevindt zich wel in de formule van de Comforting Cream Cleanser! Van de 18 ingrediënten (water uitgezonderd), bestaat de Comforting Cream Cleanser uit niet minder dan 10 ingrediënten die een verzachtend effect op de huid hebben, namelijk C12-15 Alkyl Benzoate, Caprylic/Capric Triglyceride, Glyceryl Stearate, PPG-2 Myristyl Ether Propionate, Cetyl Alcohol, Stearyl Glycyrrhetinate, Cetearyl Alcohol, Cetyl Esters, Ethylhexyl Hydroxystearate en Cetyl Ricinoleate.

Het voornaamste bestanddeel van deze formule is oplosmiddel en huidverzachter C12-15 Alkyl Benzoate. C12-15 Alkyl Benzoate is een cosmetica-ingrediënt met een prima veiligheidsprofiel die niet genotoxisch is (geen schade veroorzaakt aan het DNA), niet carcinogeen (kankerverwekkend) is en die zelfs in pure vorm bij mensen voor (vrijwel) geen huidirritatie of sensibilisatie zorgt (Becker et al., 2012). Als oplosmiddel zorgt het grotendeels voor de reinigende werking van de formule.

De formule bevat twee uitstekende vochtinbrengende stoffen, namelijk Butylene Glycol en Glycerin, werken naast hun hydraterende vermogen ook als oplosmiddel en leveren dus tevens een bijdrage aan de reinigende werking. Laatste reinigende bestanddeel is oppervlakteactieve stof Ceteareth-20, de polyethyleen glycol (PEG) ester van Cetearyl Alcohol. Ceteareth-20 is veilig zolang het niet gebruikt wordt op de beschadigde huid (Andersen, 1999).

Caprylic/Capric Triglyceride is een in cosmetica veelgebruikt huidverzachtend vetzuur afkomstig van kokosnootolie en heeft een uitstekend veiligheidsprofiel (CIR, 1980, 2003). Glyceryl Stearate is een wasachtige stof die ook van nature voorkomt in de huid, die fungeert als huidverzachter en tevens een beschermend laagje op de huid vormt. Glyceryl Stearate heeft een goed veiligheidsprofiel (CIR, 1982a, 2007a).

PPG-2 Myristyl Ether Propionate is een cosmetica-ingrediënt die dienst doet als huidverzachter, emulgator en verdikkingsmiddel. Vooralsnog is niet veel onderzoek naar gedaan naar dit ingrediënt, maar wordt wel als veilig beschouwd. Vetalcoholen Cetyl Alcohol en Cetearyl Alcohol vervullen dezelfde functies én als opacifier; daarnaast is de Cetyl Alcohol in staat om crèmes een mooie parelmoerachtige glans te geven. Beide vetalcoholen hebben een goed veiligheidsprofiel (Elder, 1988).

Dan zijn er nog een aantal ingrediënten die allemaal fungeren als huidverzorger en –verzachter: Stearyl Glycyrrhetinate (een ester van Stearyl Alcohol en Glycyrrhetinezuur), Cetyl Esters (een synthetische was), Ethylhexyl Hydroxystearate (een synthetische huidverzorger en –verzachter op basis van stearinezuur) en Cetyl Ricinoleate (een ester van Cetyl Alcohol het ricinolzuur afkomstig van ricinusolie). Al deze ingrediënten hebben een prima veiligheidsprofiel (CIR, 2007b, 2013; Andersen, 1997, 2007).

Arginine is een natuurlijk voorkomend aminozuur dat uiteenlopende cosmeticafuncties heeft, maar in deze formule waarschijnlijk is toegevoegd als huidverzorger, omdat arginine wondgenezing versnelt (Burnett et al., 2013).

De overige stoffen dienen alleen nog maar als hulpstoffen. Disodium EDTA werkt als chelaatvormer en Carbomer stabiliseert de emulsie, vormt het tot een gel en regelt deels de viscositeit (stroperigheid) (Lanigan & Yamarik, 2001; CIR, 1982). Phenoxyethanol en Potassium Sorbate zijn conserveermiddelen toegevoegd om de houdbaarheid van de reinigingscrème te verlengen; beide ingrediënten hebben een uitstekend veiligheidsprofiel (Poudrier, 1990; CIR, 1988, 2008).

Comforting Cream Cleanser uitgesmeerdMijn review van de Comforting Cream Cleanser
De cosmeticaclaim ‘Op Allergie Getest’ is een soort combinatie van de claims ‘hypoallergeen’ en ‘dermatologisch getest’, claims die in de cosmeticawereld geen echte betekenis hebben. De claim ‘100% Parfumvrij’ klopt. Overigens bevat de Comforting Cream Cleanser ook geen kleurstoffen.

Clinique’s Comforting Cream Cleanser is een dikke, romige crème die de kleur en textuur heeft van net te dik opgeklopte slagroom. De reinigingscrème kan goed over het gezicht worden verdeeld en is redelijk goed in het verwijderen van foundation en in combinatie met het gebruik van een wattenschijfje ook in het verwijderen van oogmake-up. Ook is de Comforting Cream Cleanser redelijk efficiënt: je hebt slechts een klein beetje nodig voor een goede reiniging.

Een nadeel dat samengaat met de rijke en romige textuur van de  Comforting Cream Cleanser, is dat deze reinigingscrème slechts matig wateroplosbaar is en na gebruik en afspoelen met warm water een dun laagje achterlaat op de huid, een eigenschap die ik overigens een voordeel vind tijdens koudere jaargetijden. De laatste restjes make-up en reinigingscrème kunnen echter gemakkelijk worden weggehaald met een toner. Nadeel vind ik ook de verpakking in een tube, waar een gedeelte van het product in blijft ‘hangen’ zodat je de tube zoals bij een tandpasta op een gegeven moment helemaal uit moet knijpen. Een flacon, het liefst met een doseerpompje, heeft altijd mijn voorkeur.

Dan nog even over de Ceteareth-20: het ingrediënt dat veilig is zolang het niet gebruikt wordt op de beschadigde huid. Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar ik heb altijd wel iets van onzuiverheden, irritaties of droge plekjes in mijn gezicht. Wat mij betreft had dit ingrediënt dus verplaatst mogen worden door een veiliger alternatief.

De Comforting Cream Cleanser is mild reinigend (vrij van reinigers die interacteren met de huideigen vetten (lipiden) en proteïnen en/of een schuimvormende werking hebben) en vrij van onnodige huidirriterende stoffen zoals parfum, alcohol en kleurstoffen. De pH-waarde wordt niet vermeld op de verpakking. Hiermee voldoet de Comforting cream Cleanser goed aan de kenmerken van een goede cosmetische reiniger.

Een tube Comforting Cream Cleanser kost rond de € 24,- en is verkrijgbaar bij diverse (online) parfumerieën waaronder Superwinkel.

Inmiddels heeft Clinique de Comforting Cream Cleanser uit hun assortiment gehaald; het product is hierdoor nog maar in een beperkt aantal winkels verkrijgbaar.


Bronnenlijst

www.clinique.nl

Andersen, F. A. (1997). Final Report On the Safety Assessment of Cetyl Esters. International journal of toxicology, 16(1), 123-130.

Andersen, F. A. (1999). Final Report on the Safety Assessment of Ceteareth-2,-3,-4,-5,-6,-7,-8,-9,-10,-11,-12,-13,-14,-15,-16,-17,-18,-20,-22,-23,-24,-25,-27,-28,-29,-30,-33,-34,-40,-50,-55,-60,-80, and-100. International Journal of Toxicology, 18(3), 41-49.

Andersen, F. A. (2007). Final Report on the Safety Assessment of Ricinus Communis (Castor) Seed Oil, Hydrogenated Castor Oil, Glyceryl Ricinoleate, Glyceryl Ricinoleate SE, Ricinoleic Acid, Potassium Ricinoleate, Sodium Ricinoleate, Zinc Ricinoleate, Cetyl Ricinoleate, Ethyl Ricinoleate, Glycol Ricinoleate, Isopropyl Ricinoleate, Methyl Ricinoleate, and Octyldodecyl Ricinoleate. Int J Toxicol, 26(3), 31-77.

Becker, L. C., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D., … & Andersen, F. A. (2012). Safety Assessment of Alkyl Benzoates as Used in Cosmetics. International journal of toxicology, 31(6), 342S-372S.

Burnett, C. L., Heldreth, B., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., … & Andersen, F. A. (2013). Safety Assessment of α-Amino Acids as Used in Cosmetics. International journal of toxicology, 32(6), 41S-64S.

Cosmetic Ingrediënts Database CosIng

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1980). Final report of the safety assessment for caprylic-capric triglyceride. Journal of environmental pathology and toxicology, 4(4), 105-120.

Cosmetic Ingredient Safety Review (CIR) Expert Panel (1982a). Final Report on the Safety Assessment of Glyceryl Stearate and Glyceryl Stearate/SE. JACT, 1(4),169-192.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1982b). Final Report on the Safety Assessment of Carbomers-934, -910, -934P, -940, -941, and -962. International Journal of Toxicology, 1(2), 109-141.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1988). Final Report on the Safety Assessment of Sorbic Acid and Potassium Sorbate. International Journal of Toxicology, 7, 837-880.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2003). Annual Review of Cosmetic Ingredient Safety Assessments – 2001-2002. International Journal of Toxicology, 22(1), 1-35.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2007a). Amended final report on the safety assessment of glyceryl dilaurate, glyceryl diarachidate, glyceryl dibehenate, glyceryl dierucate, glyceryl dihydroxystearate, glyceryl diisopalmitate, glyceryl diisostearate, glyceryl dilinoleate, glyceryl dimyristate, glyceryl dioleate, glyceryl diricinoleate, glyceryl dipalmitate, glyceryl dipalmitoleate, glyceryl distearate, glyceryl palmitate lactate, glyceryl stearate citrate, glyceryl stearate lactate, and glyceryl stearate succinate. International journal of toxicology,26(3), 1-30.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2007b). Final report on the safety assessment of Glycyrrhetinic Acid, Potassium Glycyrrhetinate, Disodium Succinoyl Glycyrrhetinate, Glyceryl Glycyrrhetinate, Glycyrrhetinyl Stearate, Stearyl Glycyrrhetinate, Glycyrrhizic Acid, Ammonium Glycyrrhizate, Dipotassium Glycyrrhizate, Disodium Glycyrrhizate, Trisodium Glycyrrhizate, Methyl Glycyrrhizate, and Potassium Glycyrrhizinate. International journal of toxicology, 26(2), 79-112.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2008). Annual Review of Cosmetic Ingredient Safety Assessments -2005-2006. International Journal of Toxicology, 27(1), 77-142.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2013). Amended Safety Assessment of Alkyl Esters as Used in Cosmetics.

Elder, R. L. (1988). Final report on the safety assessment of cetearyl alcohol, cetyl alcohol, isostearyl alcohol, myristyl alcohol, and behenyl alcohol. J Am Coll Toxicol, 7(3), 359-413.

Lanigan, R. S. & Yamarik, T. A. (2001). Final report on the safety assessment of EDTA, calcium disodium EDTA, diammonium EDTA, dipotassium EDTA, disodium EDTA, TEA-EDTA, tetrasodium EDTA, ... International journal of toxicology, 21, 95-142.

Poudrier, J. K. (1990). Final report on the safety assessment of phenoxyethanol. Journal of the American College of Toxicology, 9(2), 259-277.

Skin Deep Cosmetic Database Environmental Working Group

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met , ,
13 reactie op “Clinique’s Comforting Cream Cleanser: romig & zacht
  1. anolief schreef:

    Bedankt voor deze fijna review! Ik heb het vandaag gekocht en tijdens gebruik verbaasde ik mij over de lichte structuur. Gevoelsmatig doet het niks maar nu vind ik het een prima product! Vind het een fijne afwisseling op schuimende reinigers.

    • Loes schreef:

      Hoi Anolief,

      Fijn dat dit product je goed bevallen is! Zelf gebruik ik het om mijn gezicht te reinigen van foundation. Voor het verwijderen van mijn oogmake-up vind ik ‘m minder geschikt en gebruik ik daarom La Roche-Posay Toleriane reinigingslotion.

      Groetjes,

      Loes

      • Arjan schreef:

        Dag Loes,

        Aangezien jij de Clinique comforting cream cleanser en de toleriane reinigingslotion hebt gereviewd, vroeg ik me af welke jij sterker aanraadt: ik twijfel namelijk tusssen deze twee cleansers.

        • Loes schreef:

          Beste Arjan,

          Het ligt er aan waar je de reiniger voor wilt gebruiken en wat voor type huid je hebt. Zelf gebruik ik de Toleriane voor het verwijderen van oogmake-up, en de Cream Cleanser voor reiniging van mijn gezicht. Maar mijn huid is behoorlijk droog; als ik een vette huid zou hebben, dan had ik de Toleriane ook voor mijn gezicht gebruikt. Deze laatste is ook meer geschikt voor het reinigen van een huid waar geen make-up op zit.

          Ik hoop dat je hier iets aan hebt!

          Groetjes,

          Loes

          • Arjan schreef:

            Dag Loes,

            bedankt voor jouw antwoord.

            Ik wil het graag gebruiken om mijn gezicht schoon te maken: dus niet voor make-up en dergelijke. Ik gebruik momenteel de aloe gentle facial wash van the body shop. Ik heb een gecombineerde huid, maar dit product droogt m’n huid uit. Vandaar dat ik op zoek ben naar een cleanser die mild is (en misschien de huid wat hydrateert (weet niet of dat slim is)). Dus aangezien jij de lrp toleriane beveelt, is mijn vraag: droogt het de huid uit?

            groet,

            Arjan

  2. Arjan schreef:

    Dag Loes,

    Ter toevoeging: ik gebruik wel een zonnebrandcreme (uncover skincare).

    Groet,

    Arjan

    • Loes schreef:

      Mijn ervaring is dat Toleriane de huid niet uitdroogt. Misschien dat dit wel gebeurd bij een heel droge huid of als je de lotion naderhand afneemt met water of een toner. Een hydraterende gezichtscrème (of zonnebrandcrème) lost dit prima op!

      Ben benieuwd wat jouw ervaringen zullen zijn!

  3. Hannah schreef:

    Hoi Loes,

    Nu ik deze review heb gelezen twijfel ik ook over welke cleanser ik beter kan gebruiken voor mijn droge huid en ik draag geen make up. Jij schrijft ” als ik een vette huid zou hebben dan zou ik Toleriane voor mijn hele gezicht gebruiken”…dus die van Clinique is minder uitdrogend? wat een zoektocht!
    Nogmaals bedankt voor al jouw informatie!
    Groeten

    • Loes schreef:

      Hoi Hannah,

      Zo blijven we lekker aan de klets :-).

      Ik was er eigenlijk vanuit gegaan dat je voorkeur al uitging naar een reiniger met een melkachtige textuur, maar als je openstaat voor een crème dan denk ik dat dit voor jouw huidtype een nog betere optie zal zijn. Het zal alleen even wennen zijn om een crème als reiniger te gebruiken, maar naast dat het niet uitdroogt, wordt je huid hier ook super zacht van!

      Helaas wordt de Comforting Cream Cleanser uit het assortiment gehaald, dus ik weet niet of het nog goed verkrijgbaar is; ik geloof dat Wehkamp nog een voorraadje heeft. Ander goed alternatief is de Take The Day Off Balm van Clinique. Deze moet ik nog reviewen, maar is naar mijn mening even goed.

      Ben benieuwd wat je nou uiteindelijk zult gaan kiezen! Misschien moet ik maar eens een artikel gaan wijden aan geschikte producten per huidtype…

  4. Hannah schreef:

    Ha Loes!

    Wat fijn jouw antwoorden!en super snel dank je wel!
    Ik heb uiteindelijk bij de Wehkamp de Clinique’s creme cleanser besteld en vanmiddag al ontvangen en toevallig kwamen de samples van Jetske ook binnen.
    Ik heb de samples net uitgeprobeerd en tot nu toe kreeg ik ook weer een lichte irritatie waarschijnlijk van die stofjes waar jij het over had in een ander bericht.
    Verder voelt het heel fijn! (helaas ook wat prijzig om alles ervan te kopen)
    dus ik hoop dat de toner van de Body shop Aloe ook gaat bevallen dan wil ik alleen nog de Uncover zonnebrand.
    Groeten

    • Loes schreef:

      Hoi Hannah,

      Goed dat het fijn voelt! Probeer er alleen ondanks je enthousiasme over zoveel mooie, nieuwe producten op te letten dat je niet alles tegelijk gaat gebruiken. Mocht je ergens een reactie op hebben, dan weet je namelijk niet door welk product dit komt.

      Veel plezier ermee!

  5. Hannah schreef:

    Loes ik wil je heel erg bedanken voor alle tips! Ik ben heel erg blij met de combinatie clinique crème cleanser, body shop aloe toner en decubal vitaal crème. Ik heb een erg droge huid maar dat is nu weg! Ook heb ik geen last meer van geprik na de crème ! Groeten

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*