Hoe conditioners de textuur en het uiterlijk van je haar verbeteren!

Zodra haar zichtbaar wordt, is het dood. Hierdoor kan geen enkel haarverzorgingsproduct beschadigd haar repareren. Er bestaan echter wél haarverzorgingsproducten die haarbeschadiging kunnen voorkomen en ervoor kunnen zorgen dat het haar er tijdelijk minder beschadigd uitziet. Ik heb het natuurlijk over conditioners!

In dit artikel kun je lezen hoe conditioners de textuur en het uiterlijk van je haar kunnen verbeteren.

Conditioner aanbrengen
Shampoo versus conditioner
Shampoo´s zijn er op gericht het haar te reinigen van vet en vuil. Goede shampoo´s doen dit op een zo mild mogelijke wijze waardoor haar en hoofdhuid zo min mogelijk beschadigd raken. Voor reguliere shampoo geldt, dat het haar vochtig moet zijn om de shampoo goed te laten werken. Droogshampoo bevat talkpoeder en zetmeel, die het vet uit het haar opnemen en vervolgens uitgekamd worden. Zowel voor reguliere als doorshampoo geldt dat deze aangebracht worden op de hoofdhuid/haaraanzet, daar worden ingemasseerd en vervolgens worden verwijderd.

Conditioners hebben niet als taak het haar te reinigen, maar om het haar er minder beschadigd uit te laten zien en het te beschermen tegen toekomstige beschadigingen. Conditioners maken het haar glanzender, beter doorkambaar, minder droog en minder statisch. Conditioner kan zowel op droog haar (voor het wassen) als op nat haar (na het wassen) worden aangebracht en dient enige tijd in te trekken om effectief te kunnen zijn. Reguliere conditioners worden vervolgens weer uit het haar gespoeld, terwijl leave-in conditioners op het haaroppervlak blijven tot de volgende wasbeurt. In tegenstelling tot shampoo, dat met name wordt aangebracht bij de haaraanzet, dient conditioner te worden aangebracht op de haaruiteinden (met name de haarpunten).

Hoe een conditioner een positieve lading aan je haar geeft!
Onbeschadigd haar bestaat aan het oppervlak uit ongeveer evenveel positief als negatief geladen aminozuren (iets meer negatieve dan positieve). Deze trekken elkaar aan als magneten, waardoor de haarschubben mooi plat gaan liggen en het haar een natuurlijke glans krijgt. Beschadigde haarplekken zijn extra negatief geladen, waardoor de haarschubben elkaar afstoten, omhoog en van elkaar af gaan staan, wat het haaroppervlak ruw en dof en het haar statisch maakt. Tevens zijn uitstaande haarschubben nog kwetsbaarder voor invloeden van buitenaf. Wanneer haar nat wordt en opzwelt, of gewassen wordt met een shampoo met negatief geladen surfactanten of een te hoge pH-waarde, wordt dit proces nog eens versterkt.

De werking van een conditioner is met name gelegen in positief geladen kationische surfactanten en polymeren.  Deze zogenaamde quaternaire ammoniumverbindingen (‘quats’) conditioneren je haar omdat ze bestaan uit een positief geladen kop die aangetrokken wordt door de negatief geladen beschadigde haardelen en zich daar vasthecht, en daarnaast uit een hydrofobe (waterafstotende) staart die ervoor zorgt dat de quat niet weggewassen wordt. Hierdoor herstelt een conditioner de balans tussen de positief en negatief geladen aminozuren, waardoor de haarschubben zich weer sluiten. Omdat de quats beschadigde haarplekken afdichten, is het haar beter beschermt, kunnen haren makkelijker langs elkaar heen glijden, raken haar minder snel in de klit en minder snel verder beschadigd.

Veelvoorkomende kationische surfactanten in conditioners, zijn onder andere:

  • stearalkonium chloride
  • cetrimonium chloride
  • dicetyldimonium chloride
  • behentrimonium methosulfate
  • behentrimonium chloride
  • stearamidopropyl dimethylamine

Overige werkzame bestanddelen van conditioners
In tegenstelling tot shampoos, die veelal dezelfde soort basissamenstelling hebben, kan de samenstelling van conditioners nogal verschillen. Naast quats, kunnen de volgende werkzame ingrediënten zijn toegevoegd:

  • bevochtigingsmiddelen die ervoor moeten zorgen dat er voldoende vocht in het haar kan worden vastgehouden;
  • (minerale) olie, om droog en/of poreus haar zachter en buigzamer te maken;
  • gehydrolyseerd eiwit (proteïnedeeltjes bestaande uit een aantal aminozuren) die in staat zijn polymeerverknopingen aan te gaan met het haar waardoor ze enigszins door kunnen dringen in het haar en beschadigde plekken kunnen ‘herstructureren’ waardoor de structuur van het haar tijdelijk verbeterd;
  • thermische beschermers (meestal warmte-absorberende polymeren) die het haar beschermen tegen hitte veroorzaakt door föhnen of stijlen van het haar met een stijl- of krultang;
  • haarglansmiddelen (glossers), oftewel licht-reflecterende chemische stoffen zoals siliconen of andere soorten polymeren die zich binden aan het haaroppervlak en daar een dun laagje vormen.

Daarnaast bevat een conditioner natuurlijk nog een aantal hulpstoffen, zoals antiklontermiddelen, bindmiddelen, buffers, bulkmiddelen, emulgatoren, kleurstoffen en conserveermiddelen. Tenslotte bevatten vrijwel alle conditioners parfum.

Gebruik een conditioner met beleid!
Zoals geldt voor elk cosmeticaproduct, geldt ook voor conditioners dat het van groot belang is dat je het op de juiste manier gebruikt.

Bij het gebruik van conditioners moet je in je achterhoofd houden dat ze werken omdat ze ingrediënten bevatten die een dun laagje om het haar leggen. Dit laagje dient er met de volgende wasbeurt afgespoeld te worden, anders wordt het laagje steeds dikker waardoor het haar zwaar en futloos wordt, wat ook de reden is dat conditioners überhaupt goed moeten worden uitgespoeld.

Conditioner dient alleen te worden aangebracht op de haaruiteinden (met name de haarpunten); de hoofdhuid moet zoveel mogelijk vermeden worden. In de eerste plaats omdat dit nog ‘jong’ haar is dat niet zo beschadigd zal zijn en dus geen conditioners nodig heeft, maar vooral omdat het laagje dat gevormd wordt door de conditioner boven op je hoofd je haar al bij de aanzet erg zwaar maakt en ervoor zorgt dat je haar weinig volume meer overhoudt en sneller vet wordt.

Tot slot…
Wat mij betreft is een goede conditioner echt een must-have voor elke vrouw! Omdat iedereen een andere haartextuur heeft en de mate van porositeit en beschadigingen per haardos sterk uiteen kunnen lopen, is het een kwestie van uitproberen welke conditioner het beste voor jou werkt. Zo zal iemand met droog en broos haar nut hebben bij een flinke dosis aan bevochtigingsmiddelen en (minerale) olie, terwijl iemand met vet haar die het haar vaak bewerkt met een stijltang meer baat heeft bij de afwezigheid van (minerale) olie maar wel voldoende thermische beschermers. Uitproberen dus!


Bronnenlijst

http://en.wikipedia.org/wiki/Hair_conditioner, opgehaald op 11 februari 2014.

http://www.makingcosmetics.com/articles/23-how-to-make-hair-conditioners.pdf, opgehaald op 11 februari 2014.

Begoun, P. (2004). Don’t Go Shopping for Hair-Care Products Without Me (3e ed). Renton, WA: Beginning Press.

Schueller, R. & Romanowski, P. (1999). Conditioning Agents for Hair and Skin. New York: Marcel Dekker.

Van Yperen, H. (2003). Haarcosmetica (pp. 98-126). In: Van Yperen, H.: Cosmetica_een_wetenschap_op_zich ….(2e herziene druk).  Zeist: Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV).

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met ,

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*