De gezondheidseffecten van groene thee

Groene thee wordt gemaakt van de jonge bladeren van de theeplant (Camellia sinensis), die na het plukken gestoomd worden en daarna bij een lage temperatuur verder worden gedroogd (Graham, 1984).

Het is de wijze waarop de theeplant geoogst en verwerkt wordt, die bepalend is voor de specifieke chemische samenstelling van groene thee. En dit bepaald weer het effect dat groene thee heeft op je gezondheid (Graham, 1992). De gezondheidseffecten van groene thee worden toegeschreven aan de bioactieve stof epigallo catechinegallaat (EGCG), waarvan groene thee een bijzonder hoge concentratie bevat (Khan & Mukhtar, 2007).

Door jan en alleman worden er nogal wat uiteenlopende gezondheidseffecten toegeschreven aan groene thee. Voor welke hiervan bestaat nu degelijk wetenschappelijk bewijs?

Inmiddels zijn er een flink aantal grootschalige meta-analysis en interventieonderzoeken uitgevoerd naar verschillende gezondheidseffecten van groene thee, en hoewel groene thee geen heilzame werking lijkt te hebben op alle vooraf gehypothetiseerde ziektes, is er wel degelijk sprake van zeer reële gezondheidseffecten die tevens behoorlijk divers van aard zijn.

In dit artikel kun je lezen wat het gezondheidseffect is van groene thee op de ontwikkeling van hart- en vaatziekten, diabetes mellitus type 2 en kanker.

Groene theeDe invloed van groene thee op hart- en vaatziekten
Huidige meta-analyses naar het effect van groene thee consumptie op (risicofactoren voor het ontstaan van) hart- en vaatziekten, tonen aan dat:

  • het consumeren van drie koppen groene thee per dag waarschijnlijk een klein maar significant effect heeft op het verlagen van de systolische bloeddruk (Khalesi et al., 2014; Onakpoya et al, 2014; Peng et al., 2014);
  • het consumeren van drie koppen groene thee per dag het LDL-cholesterol verlaagt met -0,05 tot -0,17 mmol per liter (Kim et al., 2011; Zheng et al., 2011; Onakpoya et al, 2014);
  • het consumeren van drie koppen groene thee per dag het risico op een beroerte met zo’n 13% vermindert, en dat dit verband met name geldt voor het herseninfarct (Shen et al., 2012);
  • het consumeren van drie koppen groene thee per dag geassocieerd is met een lager risico op (overlijden aan) een hart- en vaatziekte (Zhang et al., 2015).

Naast de bioactieve stoffen in groene thee, zijn ook de bioactieve stoffen in cacao (de flavanolen) geassocieerd met een verminderd risico op (overlijden door) hart- en vaatziekten. Klik hier als je meer wilt lezen over het verband tussen cacao en hart- en vaatziekten.

De invloed van groene thee op diabetes mellitus type 2
Huidige meta-analyses naar het effect van groene thee consumptie op insulinegevoeligheid en diabetes mellitus type 2, tonen aan dat:

  • het consumeren van groene thee een gunstige uitwerking heeft op de insulinegevoeligheid, door het veroorzaken van een lagere nuchtere glucosewaarde en lagere HbA1c concentratie (Liu et al., 2013);
  • het consumeren van 4 koppen groene (of zwarte) thee per dag geassocieerd is met een 15% lager risico op diabetes mellitus type 2 (Yang et al., 2014).

De invloed van groene thee op kanker
De meest recent uitgevoerde meta-analyses naar het effect van groene thee consumptie op de preventie van kanker, tonen aan dat er zowel onvoldoende als tegenstrijdig bewijs is wat betreft het verband tussen groene thee consumptie en kanker, om op basis daarvan zinnige aanbevelingen te doen (Liu et al., 2008; Boehm et al., 2009). Dit geldt zowel voor het risico op borstkanker (Wu et al., 2013; Yu et al., 2014), darmkanker (Wang et al., 2012; Yu et al., 2014) als het risico op longkanker (Tang et al., 2009).


Bronnenlijst

Boehm, K., Borrelli, F., Ernst, E., Habacher, G., Hung, S. K., Milazzo, S., & Horneber, M. (2009). Green tea (Camellia sinensis) for the prevention of cancer. Cochrane Database Syst Rev, 8;(3):CD005004.

Graham, H. N. (1984). Tea: the plant and its manufacture; chemistry and consumption of the beverage. Progress in clinical and biological research, 158, 29-74.

Graham, H. N. (1992). Green tea composition, consumption, and polyphenol chemistry. Preventive medicine, 21(3), 334-350.

Kim, A., Chiu, A., Barone, M. K., Avino, D., Wang, F., Coleman, C. I., & Phung, O. J. (2011). Green tea catechins decrease total and low-density lipoprotein cholesterol: a systematic review and meta-analysis. Journal of the American Dietetic Association, 111(11), 1720-1729.

Khalesi, S., Sun, J., Buys, N., Jamshidi, A., Nikbakht-Nasrabadi, E., & Khosravi-Boroujeni, H. (2014). Green tea catechins and blood pressure: a systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. European journal of nutrition, 53(6), 1299-1311.

Khan, N., & Mukhtar, H. (2007). Tea polyphenols for health promotion. Life sciences, 81(7), 519-533.

Liu, J., Xing, J., & Fei, Y. (2008). Green tea (Camellia sinensis) and cancer prevention: a systematic review of randomized trials and epidemiological studies. Chinese medicine, 3(1), 12.

Liu, K., Zhou, R., Wang, B., Chen, K., Shi, L. Y., Zhu, J. D., & Mi, M. T. (2013). Effect of green tea on glucose control and insulin sensitivity: a meta-analysis of 17 randomized controlled trials. The American journal of clinical nutrition, 98(2), 340-348.

Onakpoya, I., Spencer, E., Heneghan, C., & Thompson, M. (2014). The effect of green tea on blood pressure and lipid profile: A systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, 24(8), 823-836.

Peng, X., Zhou, R., Wang, B., Yu, X., Yang, X., Liu, K., & Mi, M. (2014). Effect of green tea consumption on blood pressure: A meta-analysis of 13 randomized controlled trials. Scientific reports, 4: 6251.

Shen, L., Song, L. G., Ma, H., Jin, C. N., Wang, J. A., & Xiang, M. X. (2012). Tea consumption and risk of stroke: a dose-response meta-analysis of prospective studies. Journal of Zhejiang University SCIENCE B, 13(8), 652-662.

Tang, N., Wu, Y., Zhou, B., Wang, B., & Yu, R. (2009). Green tea, black tea consumption and risk of lung cancer: a meta-analysis. Lung cancer, 65(3), 274-283.

Wang, Z. H., Gao, Q. Y., & Fang, J. Y. (2012). Green tea and incidence of colorectal cancer: evidence from prospective cohort studies. Nutrition and cancer, 64(8), 1143-1152.

Wu, Y., Zhang, D., & Kang, S. (2013). Black tea, green tea and risk of breast cancer: an update. Springerplus, 2, 240.

Yang, W. S., Wang, W. Y., Fan, W. Y., Deng, Q., & Wang, X. (2014). Tea consumption and risk of type 2 diabetes: a dose–response meta-analysis of cohort studies. British Journal of Nutrition, 111(08), 1329-1339.

Yu, F., Jin, Z., Jiang, H., Xiang, C., Tang, J., Li, T., & He, J. (2014). Tea consumption and the risk of five major cancers: a dose–response meta-analysis of prospective studies. BMC cancer, 14(1), 197.

Zheng, X. X., Xu, Y. L., Li, S. H., Liu, X. X., Hui, R., & Huang, X. H. (2011). Green tea intake lowers fasting serum total and LDL cholesterol in adults: a meta-analysis of 14 randomized controlled trials. The American journal of clinical nutrition, 94(2), 601-610.

Zhang, C., Qin, Y. Y., Wei, X., Yu, F. F., Zhou, Y. H., & He, J. (2015). Tea consumption and risk of cardiovascular outcomes and total mortality: a systematic review and meta-analysis of prospective observational studies. European journal of epidemiology, 30(2), 103-113.

Deel dit via:
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Schoonheid en Gezondheid Getagd met ,

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*