De ins & outs van acne. Deel 4: Het grote acne bestrijdingsplan!

Behandeling acneDit is een behoorlijk uitgebreid en gedetailleerd bestrijdingsplan tegen acne. Het bevat zowel een aantal dingen die je zelf kunt doen om acne tegen te gaan, als de mogelijkheden die huisartsen of dermatologen voor je in petto hebben.

Het merendeel van de informatie beschikbaar in dit bestrijdingsplan heb ik gehaald uit de NHG-Standaard Acne (Smeets et al., 2007) en de European Evidence-based (S3) Guidelines for the Treatment of Acne (Nast et al., 2012).

Om ervoor te zorgen dat je snel de informatie kunt vinden waar je naar op zoek bent, heb ik het bestrijdingsplan opgedeeld in afzonderlijke artikelen en de links om snel op de juiste pagina te komen.

Eerst nog even het volgende.

Ongeacht welke vorm van acnebehandeling je voorgeschreven krijgt (of zelf kiest), gelden de volgende twee principes:

  1. Het effect van een acnebehandeling vergt tijd. De cosmeticaproducten of medicijnen die je gebruikt om de acne te verbeteren zullen een aanloopperiode nodig hebben. Het zal zo’n 4 tot 6 weken duren voordat enig effect zichtbaar begint te worden, en enkele maanden voordat het optimale effect zichtbaar is. En dan nog kan de behandeling niet voldoende zijn om het gewenste resultaat te bereiken en zal wellicht voor een zwaarder medicijn gekozen moeten worden. Dat ook weer een aanlooptijd heeft… Verwacht dus geen onmiddellijk effect maar wees geduldig!
  2. Het effect van een acnebehandeling is grotendeels afhankelijk van je therapietrouw. Dit betekent dat je het cosmeticaproduct of medicijn voor het beste resultaat precies zo moet gebruikt als wordt aangegeven op de verpakking of bijsluiter.

Hieronder de links naar de artikelen.

Veel succes!

 

Puistje uitknijpenRegel nummer 1 in de strijd tegen acne: maak het niet erger dan dat het al is!

Hoewel het bestrijden van acne behoorlijk wat voeten in de aarde heeft, is het verergeren van acne zo gepiept. Zorg er dus op de eerste plaats voor dat je de acne niet nog erger maakt! 1. Zorg ervoor dat acnelaesies… Lees verder>>>

Wel versus geen acneDe factoren die bepalend zijn voor het al dan niet slagen van een acnebehandeling

Er bestaat geen standaardbehandeling voor acne. De juiste behandeling van acne is afhankelijk van een aantal factoren, namelijk: de uitlokkende factor; de specifieke uitingsvorm van acne die je hebt, en het effect van eerder geprobeerde… Lees verder>>>

Huidbehandeling acneZo kies je de juiste acnebehandeling voor jouw vorm van acne

Acne vulgaris komt voor in verschillende vormen. De vorm van acne die je hebt, bepaald grotendeels voor welke behandeling het beste gekozen kan worden. Er wordt een onderscheidt gemaakt tussen: acne comedonica; acne papulopustulosa… Lees verder>>>

Heb jij nog waardevolle aanvullingen
of merk je dat bepaalde informatie gedateerd is?
Schroom dan niet om mij daarvan op de hoogte te brengen?


Bronnenlijst

Nast, A., Dréno, B., Bettoli, V., Degitz, K., Erdmann, R., Finlay, A. Y., … & Gollnick, H. (2012). European Evidence-based (S3) Guidelines for the Treatment of Acne. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, 26(s1), 1-29.

Smeets, J.G.E., Grooten, S.J.J., Bruinsma, M., Jaspar, A.H.J. & Kertzman, M.G.M. (2007). NHG-Standaard Acne (Tweede herziening). Huisarts Wet, 50(6), 259-268.

Deel dit via:
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met ,

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*