Review – De Tuinen Groene Klei Masker (in vergelijking met andere kleimaskers)

Jarenlang heb ik voor mijn onzuivere huid het ClearSkin masker van Dr. Van der Hoog gebruikt. Totdat het oorspronkelijke masker uit het assortiment werd gehaald en verplaatst door een kant-en-klaar ClearSkin masker dat in de verste verte niet meer leek op de oorspronkelijke versie en bol staat van allerlei ingrediënten die ik liever niet op mijn huid wil smeren.

Omdat het mijn ervaring is dat een wekelijks kleimasker mijn huid echt goed doet, en het daarnaast een fijn moment voor mezelf is, ben ik op zoek gegaan naar een ander kleimasker. Eerst maar gewoon even bij het Kruidvat.

Bij het Pure Deep Cleansing Kleimasker van Kruidvat zelf is de daadwerkelijke klei (Kaolinklei) pas het derde ingrediënt op de ingrediëntenlijst, na water en minerale olie (Paraffinum Liquidum). Daarnaast bevat dit kleimasker een flinke dosis alcohol. De eerste drie regels met ingrediënten van de vrolijk roze gekleurde Pores Be Pure Skin-Clarifying Mud Mask van Formula 10.0.6. vind ik veelbelovend, maar helaas volgen daarna een aantal slecht onderzochte plantenextracten, parabenen en parfum. Ik twijfel en besluit om toch nog even verder te kijken.

Toch maar online kijken naar wat meer ‘natuurlijke’ kleimaskers. Het Aubrey Organics Clarifying Therapy Clay Mask bevat naar mijn mening zoveel dubieuze plantenextracten en potentieel irriterende essentiële oliën, dat ik niet eens de moeite neem de hele ingrediëntenlijst door te nemen. Daarna bekijk ik de ingrediëntenlijsten van verschillende kleimaskers van Freeman, die naar mijn idee niet veel klei bevatten, maar wel een aantal potentieel irriterende plantenextracten, parfumallergenen en kleurstoffen.

Dus… Dan toch maar het kleimasker van De Tuinen waar ik zoveel positieve dingen over gehoord heb, die dit jaar een PLMA International Salute to Excellence Awards won en die al tientallen malen gereviewd is. Niet echt origineel dus, maar aangezien ik ‘m nu in mijn kastje heb staan, kan ik ‘m ook net zo goed reviewen!

De Tuinen Groene Klei MaskerProductbeschrijving en cosmeticaclaims
Het Groene Klei Masker van De Tuinen is een kant-en-klaar masker voor gezicht- en/of lichaam, en volgens de productbeschrijving bijzonder geschikt voor de onzuivere en vette huid.

Het masker is vrij van sulfaten parabenen, kleurstoffen en minerale oliën, en is niet getest op dieren.

Het Groene Klei Masker zit in een tube van 150 of 300 gram; de tube van 150 gr kost €7,99 en de tube van 300 gr kost €12,99. Het masker is natuurlijk verkrijgbaar bij Holland & Barrett (voorheen De Tuinen)!

De Tuinen Groene Klei Masker gebruiksaanwijzingDe cosmeticaformule van het Groene Klei Masker
De cosmeticaformule van de versie die ik onlangs gekocht heb, bevat de volgende ingrediënten:

Montmorillonite, Aqua, Glycerin, Citric Acid, Sodium Levulinate, Melaleuca Alternifolia Leaf Oil, Lavandula Hybrida Oil, Sodium Anisate, Linalool, Limonene.

Het eerste wat mij opvalt aan de cosmeticaformule van het Groene Klei Masker wanneer ik deze wil gaan reviewen, is dat het niet overeenkomt met de cosmeticaformule die wordt beschreven in eerdere reviews. Hoewel er bij mij staat dat het hoofdbestanddeel het groene kleimineraal montmorilloniet (Montmorillonite) is, staat in oudere reviews dat het hoofdbestanddeel een mineraal afgeleid van een geraffineerde en gezuiverde witte kleisoort is, namelijk aluminiummagnesiumzout (Magnesium Aluminium Silicate).

Dit vind ik erg vreemd, niet alleen vanwege het verschil in cosmeticaformules, maar vooral omdat aluminiummagnesiumzout in cosmetica hoofdzakelijk wordt gebruikt als verdikkingsmiddel, aangezien het een milde irritant voor de huid van konijnen is gebleken, slechts in een zeer kleine concentratie als veilig wordt beschouwd en zeker niet geschikt is als hoofdbestanddeel van een kleimasker (Elmore, 2002). En waarom heeft geen enkele andere reviewer dit aangegeven?

Na contact opgenomen te hebben met de afdeling Marketing & Communicatie van De Tuinen, blijkt dat de gebruikte kleisoort (gelukkig) altijd al montmorilloniet was, maar dat de verkeerde benaming was gebruikt.

De Tuinen Groene Klei Masker IngrediëntenNet als andere soorten klei, werkt montmorilloniet zeer absorberend, waardoor het een effectief middel is tegen een overmatige talgproductie en de aanwezigheid van bacteriën (Carretero, 2002; Viseras, 2007). Deze klei is een cosmetica-ingrediënt met een goed veiligheidsprofiel (Elmore, 2003)!

Montmorilloniet is ook goed te combineren met essentiële oliën, waar dit kleimasker er twee van bevat: tea tree olie (Melaleuca Alternifolia Leaf Oil) en lavendelolie (Lavandula Hybrida Oil).

Tea tree olie heeft een antibacteriële en ontstekingsremmende werking, waardoor het een veelgebruikt ingrediënt is in anti-acne producten (Carson et al., 2006; Pazyar et al., 2013). Uit onderzoek is gebleken dat tea tree olie daadwerkelijk een effectief middel tegen acne is (Enshaieh et al., 2007), vrijwel even effectief als benzoylperoxide, maar met minder bijwerkingen (Bassett et al., 1990). Wel dient tea tree olie in een redelijk lage concentratie (<5%) te worden gebruikt, omdat deze stof het risico heeft om de huid gevoeliger te maken en te irriteren (SCCP, 2008). Het Groene Klei Masker van De Tuinen bestaat voor 0,5% uit tea tree olie. Tea tree olie bevat het parfumallergeen Limoneen.

De Tuinen Groene Klei Masker uit flacon

Lavendelolie is toegevoegd als geurstof en als antibacterieel. Het bewijs voor de antibacteriële functie van lavendelolie is overigens niet erg overtuigend, en er zijn ook aanwijzingen dat lavendelolie kan leiden tot huidirritatie en contact dermatitis. Lavendelolie bevat het parfumallergeen Linalool (Cavanagh & Wilkinson, 2002).

Het kleimasker bevat het uitstekende hydraterende bestanddeel glycerine. Wellicht geen overbodige luxe aangezien klei naast allerlei vuil ook vocht aan de huid onttrekt, hoewel ik mij wel afvraag hoe effectief een vochtinbrengend ingrediënt in een kleimasker kan zijn.

Het citroenzuur (Citric Acid) is toegevoegd als buffer om de pH-waarde te stabiliseren (Fiume et al., 2014).

Tenslotte bevat de formule de twee antimicrobiële stoffen Sodium Levulinate (natriumzout van levulinezuur) en Sodium Anisate, die dienen als conserveermiddel met een beter veiligheidsprofiel dan de omstreden parabenen. Maar naar deze cosmetica-ingrediënten is nog amper onderzoek gedaan.


Gerelateerd: De Tuinen Aloë Vera Dag en Nachtcrème is verkozen tot Beste Product van het Jaar 2015-2016


Gebruikservaring met het Groene Klei Masker
Qua cosmeticaformule is dit masker echt een winnaar. Bijzonder aan dit masker, vind ik dat het ondanks de afwezigheid van allerlei toevoegingen, toch kant-en-klaar te gebruiken is! Hierdoor is het heel makkelijk in gebruik.

De Tuinen Groene Klei Masker op hand

De Tuinen Groene Klei Masker opgedroogd op handHoewel de formule al weinig cosmetica-ingrediënten bevat, had wat mij betreft de lavendelolie eruit gelaten mogen worden. Nou geef ik al niet om de geur van lavendel, maar naar mijn idee leidt het alleen maar tot een groter risico op huidirritatie. Zelf had ik een prikkelend gevoel toen ik het masker had opgebracht, en ik had ook wat huidirritatie na verwijderen van het masker.

Sindsdien breng ik het masker iets dikker aan en laat ik het wat korter op mijn huid (max. 10 min), zodat mijn huid minder strak wordt bij het opdrogen en het masker makkelijker te verwijderen is. Desondanks vind ik dit masker niet aan te raden voor mensen met een gevoelige huid.

De Tuinen Groene Klei Masker met HealthyMaar het zal zeker een ideaal masker zijn voor mensen met een vette huid die niet snel gevoelig is! Lekker het Healthy Magazine erbij om door te bladeren (ook een aanrader!), en je hebt een heerlijk momentje voor jezelf.

Zowel het masker als het tijdschrift zijn hier verkrijgbaar bij Holland & Barrett (voorheen De Tuinen).

Heb jij al ervaring met dit product en denk je dat deze waardevol zou kunnen zijn voor andere lezers? Laat dan a.u.b. een reactie achter!


Bronnenlijst

Bassett, I. B., Pannowitz, D. L. & Barnetson, R. S. (1990). A comparative study of tea-tree oil versus benzoylperoxide in the treatment of acne. The Medical Journal of Australia, 153(8), 455-458.

Carretero, M. I. (2002). Clay minerals and their beneficial effects upon human health. A review. Applied Clay Science, 21(3), 155-163.

Carson, C. F., Hammer, K. A., & Riley, T. V. (2006). Melaleuca alternifolia (tea tree) oil – a review of antimicrobial and other medicinal properties. Clinical microbiology reviews, 19(1), 50-62.

Cavanagh, H. M. A., & Wilkinson, J. M. (2002). Biological activities of lavender essential oil. Phytotherapy Research, 16(4), 301-308.

Elmore, A. R. (2003). Final report on the safety assessment of aluminum silicate, calcium silicate, magnesium aluminum silicate, magnesium silicate, magnesium trisilicate, sodium magnesium silicate, zirconium silicate, attapulgite, bentonite, Fuller’s earth, hectorite, kaolin, lithium magnesium silicate, lithium magnesium sodium silicate, montmorillonite, pyrophyllite, and zeolite. International journal of toxicology, 22, 37-102.

Enshaieh, S., Jooya, A., Siadat, A. H., & Iraji, F. (2007). The efficacy of 5% topical tea tree oil gel in mild to moderate acne vulgaris – A randomized, double-blind placebo-controlled study. Indian Journal of Dermatology, Venereology, and Leprology, 73(1), 22.

Fiume, M. M., Heldreth, B. A., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., … & Andersen, F. A. (2014). Safety Assessment of Citric Acid, Inorganic Citrate Salts, and Alkyl Citrate Esters as Used in Cosmetics. International journal of toxicology, 33(2 suppl), 16S-46S.

Pazyar, N., Yaghoobi, R., Bagherani, N., & Kazerouni, A. (2013). A review of applications of tea tree oil in dermatology. International journal of dermatology, 52(7), 784-790.

Scientific Committee on Consumer Products (SCCP) (2008). Opinion on tea tree oil. The SCCP adopted this opinion at its 18th plenary of 16 December 2008.

Viseras, C., Aguzzi, C., Cerezo, P., & Lopez-Galindo, A. (2007). Uses of clay minerals in semisolid health care and therapeutic products. Applied Clay Science, 36(1), 37-50.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met ,
6 reactie op “Review – De Tuinen Groene Klei Masker (in vergelijking met andere kleimaskers)
 1. Nadia schreef:

  Wat een goede en uitgebreide review! Super bedankt voor het schrijven en voor het toevoegen van de bronnen. Heel prettig om te lezen. Ik heb gelukkig niet zo’n gevoelige huid, dus ik ga gauw naar de Tuinen.

 2. Emi schreef:

  Echt een goede en betrouwbare review! Ik heb er veel aan, dankjewel!

 3. Williams schreef:

  De prikkel die je hebt als je het masker op hebt is even maar is omdat het je poriën opent, het is even een rot gevoel maar je bent er snel doorheen, dit is wel een teken dat het goed werkt ! Goede review, bedankt !

 4. Ernst-Jan schreef:

  Bedankt voor de review maar ik had deze reeds gekocht.
  Mijn zus gaf mij op jonge leeftijd regelmatig een kleimasker kado, maar als man zijnde…
  Totdat ik opeens een neusoperatie onderging en bij de verwijdering van de pleisters weer een giga-hoeveelheid vettigheid op mijn neus had zitten.
  Sindsdien regelmatig clearen en dan ging het Een tijdje weer, totdat ik deze een half jaartje geleden bij de Tuinen ontdekte en er een tweede tube voor €1 erbij kado kreeg…
  Dus nu zit ik lekker regelmatig met zo’n maskertje op de neus en begint mijn vriendin jaloers te worden op dat zachte, zuivere huidje van mij. Dus u raadt het al wel…

  Deze blijft zeker een onderdeel in mijn toiletkast!

 5. lisa schreef:

  Bedankt voor dit uitgebreide review. Hier heb ik wat aan!

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*