De unieke samenstelling van cactusvijgpitolie

Een aantal maanden geleden kreeg ik een mailtje van iemand die werkte voor Fazo cosmetics, een Belgisch bedrijf dat biologische (Ecocert gecertificeerde) Noord-Afrikaanse oliën produceert, met de vraag of ik geïnteresseerd was in het schrijven van een artikel over hun cactusvijgpitolie.

Daar moest ik even over nadenken, want ik had nog nooit gehoord over deze olie.

Fazo cactusvijgolieHet gebruik van cactusvijgpitolie in cosmetica (en overigens ook als voedingsmiddel), is redelijk nieuw in Westerse landen. Over de voedingswaarde van het vruchtvlees is inmiddels redelijk wat informatie te vinden, maar wat betreft de zaden is de beschikbare info beperkt (Chougui et al., 2013). En over het cosmetische effect van deze olie is helemaal weinig informatie voorhanden…

Over het algemeen schrijf ik het liefst over cosmetica-ingrediënten en –producten die goed onderzocht zijn en hun waarde bewezen hebben. In dit geval maakte ik toch een uitzondering!

In dit artikel lees je wat cactusvijgpitolie is, wat deze olie geschikt maakt als cosmeticum en hoe je de olie kan gebruiken.

Fazo cactusvijgolie fragmentWat is cactusvijgpitolie?
De cactusvijg is de vrucht van de cactussoort Opuntia ficus-indica, die vanwege zijn peervorm bedekt met stekels in het Engels ook wel ‘prickly pear’ genoemd wordt. Cactusvijgpitolie (veelal gewoon cactusvijgolie genoemd) is afkomstig van de zaadjes van de cactusvijg en is één van de kostbaarste oliën ter wereld.

Voor de productie van een liter cactusvijgpitolie is bijna een ton vijgen nodig. Daarbij duurt het produceren van cactusvijgpitolie behoorlijk lang en is het een zeer arbeidsintensief proces. Wanneer de stekelige vijgen rijp zijn, worden ze met de hand geplukt. Vervolgens worden de zaadjes uit de vijgen gehaald, gewassen en gedroogd in de zon. Om de kwaliteit van de olie zo hoog mogelijk te houden, wordt de olie verkregen door koude persing van de gedroogde cactusvijgpitjes.

Opuntia_ficus-indica_fruit9De unieke samenstelling van cactusvijgpitolie
Feit dat cactusvijgpitolie zo kostbaar is, betekent echter niet automatisch dat de olie ook een groot cosmetisch effect heeft.

Een deel van het cosmetische effect, voornamelijk de hydratatie van de huid en het huidverzachtende effect van cactusvijgpitolie, is kenmerkend voor vrijwel elke vettende plantaardige olie verkregen door koude persing van vruchten of zaden, zoals kokosolie, olijfolie, amandelolie, zonnebloemolie, arganolie en druivenpitolie. Het cosmetische effect van plantaardige olie wordt veroorzaakt doordat de structuur van vetzuren in natuurlijke oliën sterk overeenkomt met die van de menselijke huid, waardoor deze zeer goed door de huid worden opgenomen, vochtverlies tegengaan en de huid zacht en soepel houden (Athar & Nasir, 2005).

Cactusvijgpitolie onderscheidt zich echter van andere plantaardige oliën vanwege zijn unieke samenstelling (Chougui et al., 2013; Ennouri et al., 2005; Ghazi et al., 2013; Ramadan & Mörsel, 2003; Sawaya & Khan, 1982). In onderstaande afbeeldingen de samenstelling van Fazo’s cactusvijgolie.

Samenstelling Fazo cactusvijgolie vetzurenLinolzuur
De cactusvijgpitolie bestaat, vanzelfsprekend, voor het grootste gedeelte uit vetzuren. Cactusvijgolie is uitzonderlijk rijk aan linolzuur: een meervoudig onverzadigd vetzuur dat behoort tot de omega-6 vetzuren. Linolzuur is van belang voor het in stand houden van de barrièrefunctie van de huid (Elias et al., 1980). In een onderzoek bij cavia’s kwam naar voren dat linolzuur helpt bij het verminderen van hyperpigmentatie veroorzaakt door UV-straling (Ando et al., 1988).

Daarnaast zijn er aanwijzingen dat een gebrek aan linolzuur een rol speelt in het ontstaan van acne. Acnepatiënten hebben over het algemeen een laag niveau aan linolzuur in het huidvet hebben, waardoor het huidvet dik en plakkerig wordt, poriën verstopt en acne veroorzaakt (Wertz et al., 1985; Downing et al., 1986).

Uit onderzoek van Latawe en collega’s in 1998 bleek, dat het opbrengen van linolzuur gedurende 1 maand (de huid heeft ongeveer 28 dagen nog om zich te vernieuwen) ertoe leidde dat de omvang van microcomedonen met 25% verminderde. Om deze reden wordt cactusvijgpitolie aangeprezen als middel tegen acne.

De cactusvijgpitolie van Fazo bevat 61-65% aan linolzuur, 18-21% aan oliezuur, 7-12% palmitinezuur en 3-4% vacceenzuur.

Samenstelling Fazo cactusvijgolie tocoferolen sterolenVitamine E (tocopherol)
Cactusvijgpitolie beschikt over een hoge concentratie aan vitamine E.

Deze pure en natuurlijke vorm van vitamine E (tocopherol) heeft bescheiden anticarcinogene, fotoprotectieve (zonbeschermende) en huidbarrière herstellende eigenschappen die een zeer positief aspect vormen aan elke cosmeticaformule.

Fytosterolen
Naast linolzuur en tocopherol, is cactusvijgpitolie rijk aan plantensterolen (fytosterolen), een groep cholesterolachtige stoffen. Deze sterolen helpen bij het voorkomen van ontstekingen, het herstellen van de huidbarrière en het behouden van vocht (Baumann et al., 2009).

Fazo cactusvijgolie gebruiksaanwijzingHet gebruik van cactusvijgpitolie als cosmeticaproduct
De cactusvijgpitolie van Fazo is pure olie: het is een natuurlijk product dat geen voor de huid potentieel schadelijke stoffen bevat en waaraan geen andere ingrediënten (zoals geurstoffen en dergelijke) zijn toegevoegd. In principe kan cactusvijgolie gebruikt worden voor elk deel van de huid: als lichaamsolie, gezichtsolie, oogserum of ter verzorging van je nagelriemen.

Omdat ik niet zo hou van olie op mijn gezicht, het zonde vind om de dure cactusvijgolie voor mijn hele gezicht of lichaam te gebruiken en ik bovendien een andere gezichtscrème aan het uitproberen ben, besluit ik om het flesje cactusvijgpitolie dat ik gekregen heb van Fazo om te reviewen, te gebruiken als oogserum. Ik moet hieraan toevoegen dat ik nooit een oogserum gekocht heb, aangezien dit in werkelijkheid simpelweg kleinere (en duurdere) flacons met gezichtscrème zijn.

Heel erg prettig aan de cactusvijgpitolie van Fazo, vind ik de rolapplicator. Dit zorgt ervoor dat er geen lucht bij komt, er bij gebruik geen geknoei is, de olie makkelijk op de huid aan te brengen is en – het belangrijkste: dat de olie zuinig in gebruik is.

Fazo cactusvijgolie rol applicatorDe cactusvijgpitolie heeft een ietwat aparte maar niet onaangename geur, is erg licht van textuur en trekt redelijk makkelijk in. Maar het blijft een olie, dus mijn advies is toch om het ’s avonds te gebruiken, en niet overdag, om zo een eventueel achtergebleven vettige glans te vermijden.

Na een maand elke avond de cactusvijgpitolie als oogserum te hebben gebruikt, heb ik het idee dat de huid rond mijn ogen iets verbeterd is en de blauwe kringen onder mijn ogen iets minder geworden zijn. Het is uitstekend te gebruiken op de gevoelige ooghuid, en door de rolapplicator is er heel weinig kans dat de olie in je ogen komt; ik had daar in ieder geval geen problemen mee.

Wat mij betreft is het echt een tip voor vrouwen die extra aandacht willen besteden aan het verzorgen van de huid rondom hun ogen!

Een flacon Fazo cactusvijgolie bevat 15 ml en is voor €39,- verkrijgbaar bij Fazo cosmetics.

Deze review bevat producten die door een merk of bedrijf zijn toegezonden.

Heb jij al ervaring met dit product en denk je dat deze waardevol zou kunnen zijn voor andere lezers? Laat dan a.u.b. een reactie achter!


Bronnenlijst

Ando, H., Ryu, A., Hashimoto, A., Oka, M., & Ichihashi, M. (1998). Linoleic acid and α-linolenic acid lightens ultraviolet-induced hyperpigmentation of the skin. Archives of dermatological research, 290(7), 375-381.

Athar, M., & Nasir, S. M. (2005). Taxonomic perspective of plant species yielding vegetable oils used in cosmetics and skin care products. African Journal of Biotechnology, 4 (1), 36-44.

Chougui, N., Tamendjari, A., Hamidj, W., Hallal, S., Barras, A., Richard, T., & Larbat, R. (2013). Oil composition and characterisation of phenolic compounds of (Opuntia ficus indica) seeds. Food chemistry, 139(1), 796-803.

Downing, D. T., Stewart, M. E., Wertz, P. W., & Strauss, J. S. (1986). Essential fatty acids and acne. Journal of the American Academy of Dermatology, 14(2), 221-225.

Elias, P. M., Brown, B. E., & Ziboh, V. A. (1980). The permeability barrier in essential fatty acid deficiency: evidence for a direct role for linoleic acid in barrier function. Journal of Investigative Dermatology, 74(4), 230-233.

Ennouri, M., Evelyne, B., Laurence, M., & Hamadi, A. (2005). Fatty acid composition and rheological behaviour of prickly pear seed oils. Food Chemistry, 93(3), 431-437.

Geria, N.M. (2009). The role of phytosterols in cosmeceutical products. Household & Personal Products Industry. Rodman Publishing. Opgehaald op 3 oktober 2014 van http://www.thefreelibrary.com/The+role+of+phytosterols+in+cosmeceutical+products.-a0214793388.

Ghazi, Z., Ramdani, M., Fauconnier, M. L., El Mahi, B., & Cheikh, R. (2013). Fatty acids Sterols and Vitamin E composition of seed oil of Opuntia Ficus Indica and Opuntia Dillenii from Morocco. Journal of Materials and Environmental Science, 5(6).

Ramadan, M. F., & Mörsel, J. T. (2003).Oil cactus pear (Opuntia ficus-indica L.). Food chemistry, 82(3), 339-345.

Sawaya, W. N., & Khan, P. (1982). Chemical Characterization of Prickly Pear Seed Oil, Opuntia ficus‐indica. Journal of Food Science, 47(6), 2060-2061.

Wertz, P. W., Miethke, M. C., Long, S. A., Strauss, J. S., & Downing, D. T. (1985). The composition of the ceramides from human stratum corneum and from comedones. Journal of investigative dermatology, 84(5), 410-412.

www.fazocosmetic.com/nl

Deel dit via:
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met , , ,
5 reactie op “De unieke samenstelling van cactusvijgpitolie
  1. van holten zegt:

    vraag aan loes

    wat vind jij van eucerin ultra sensitive reiniging en creme
    jij weet zoveel van ingredienten symsitive en licochalcone a

    er zit wel meer in maar ik weet niet wat ? ik heb een erg gevoelige huid
    kijk veel naar je site

    bijvoorbaat dank

    anja van holten

    • Loes zegt:

      Beste Anja,

      Zelf heb ik deze producten van Eucerin niet uitgeprobeerd, maar aan de hand van de ingrediënten heb ik zo goed mogelijk voor je geprobeerd uit te zoeken om wat voor producten het gaat. Ik hoop dat je voldoende zult hebben aan de info hieronder.

      Met het Ingrediënt SymSitive verwijst Eucerin naar het ingrediënt dat in de INCI-lijst de naam ‘4-t-butylcyclohexanol (trans-isomer)’ heeft. Met dit ingrediënt claimt producent Symrise AG de huid te kunnen verlichten door de huidirritatiegrens te verlagen (zie dit document), en won in 2010 de Franse BSB Innovation Prize voor meest innovatief natuurlijk materiaal. Hiermee valt het ingrediënt binnen de cosmeceuticals. Klinkt veelbelovend, maar verder heb ik wat dit ingrediënt betreft geen andere wetenschappelijke informatie kunnen vinden.

      Het Licichalcone A (INCI-naam: glycyrrhiza inflata root extract), is een kalmerend ingrediënt afkomstig uit zoethout, en wordt door Eucerin gebruikt in producten die roodheid tegen moeten gaan (de Anti Redness-lijn).

      Alle Ultra Sensitive producten van Eucerin bevatten geen parabenen, paraffine, parfum of geurstoffen, kleurstoffen en alcohol. Dit is al een heel groot pluspunt voor mensen met een gevoelige huid. Zowel de Ultra Sensitive reinigingslotion als de kalmerende crème bevatten het ingrediënt SymSitive (4-t-butylcyclohexanol (trans-isomer)).

      De Eucerin Ultra sensitive reinigingslotion bevat de volgende ingrediënten:
      Aqua, caprylic/capric triglyceride, isopropyl palmitate, octyldodecanol, glycerin, pentylene glycol, methylpropanediol, cetyl alcohol, 4-t-butylcyclohexanol (trans-isomer), arginine HCL, acrylates/C10-30 alkyl acrylate crosspolymer, sodium carbomer, caprylyl glycol.

      Caprylic/capric triglyceride is het voornaamste reinigende bestanddeel van de reinigingslotion (een oplosmiddel), dat tevens fungeert als o.a. huidverzachter. Tweede en derde oplosmiddel zijn de Pentylene Glycol en de Methylpropanediol. Samen met de Pentylene Glycol hydrateert het ingrediënt glycerine de huid. De overigen bestanddelen zijn de hulpstoffen, waarvan sommigen een verzachtende werking hebben.

      Over het algemeen zijn dit allemaal goede ingrediënten, met uitzondering van de Pentylene Glycol dat een irriterende werking kan hebben, in sommige gevallen kan leiden tot contacteczeem en daarom wat mij betreft geen bestanddeel dient te zijn van een product voor mensen met een ultra gevoelige huid.

      De Eucerin Ultra Sensitive kalmerende crème (droge huid) bevat de volgende ingrediënten:
      Aqua, glycerin, butyrospermum parkii butter, panthenol, cetyl palmitate, methyl palmitate, olus oil, pentylene glycol, methylpropanediol, sodium polyacrylate, arginine HCL, 4-t-butylcyclohexanol (trans-isomer), caprylyl glycol.

      De huid wordt verzacht door de Butyrospermum Parkii Butter (shea boter) en de Olus Oil (een plantaardige olie die vaak gebruikt wordt als alternatief voor minerale olie), verzorgt door de Cetyl en Methyl Palmitate en gehydrateert door de Glycerine, Panthenol (pro-vitamine B5) en Pentylene Glycol. Over het algemeen weer allemaal goede en veilige ingrediënten, met uitzondering van wederom de Pentylene Glycol.

      Ervan uitgaande dat het ingrediënt SymSitive doet wat het beloofd, zijn de producten wel het uitproberen waard. Overigens heb ik in reviews van andere beautyblogs gelezen dat de Ultra Sensitive kalmerende crème voor de droge huid wat tegenvalt omdat het een plakkerig laagje achterlaat…

      Succes en groetjes,

      Loes

  2. Anne G. zegt:

    ziet er interessant uit 🙂 Jammer dat het glas van het flesje niet donker gekleurd is, zo is het wel gevoeliger voor licht…

    Ik heb begrepen dat jojoba olie ook erg goed is voor de huid, klopt dat?

    • Loes zegt:

      Beste Anne,

      Leuk om weer een reactie van je te krijgen!

      Jojoba olie is inderdaad ook goed voor je huid: ongeraffineerde jojoba olie hydrateert de huid zelfs beter dan het eigen huidvet (bron)! Fijn ingrediënt dus voor producten voor de droge huid. Overigens zijn er heel veel plantaardige oliën die allemaal op hun eigen wijze goed zijn voor de huid, en ik ben lang niet met allemaal bekend. Wellicht een idee voor een toekomstig artikel…

      Jojoba olie kan goed worden gebruikt als een diervriendelijker alternatief dan olie afkomstig van het vetweefsel van walvissen (walvistraan), of hiervan gemaakte ingrediënten zoals cetyl alcohol (bron).

      Groetjes,

      Loes

  3. Helen zegt:

    Eucerin wordt aanbevolen bij een gevoelige huid is bij de apotheek verkrijgbaar, maar wat zegt dat? lees dit ook eens http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/06/21/is-your-moisturizer-causing-skin-cancer.aspx

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*