DIY Groene thee toner met een twist!

Enkele weken geleden ging mijn gezichtstoner op. Ik ging op zoek naar een nieuwe, maar kon er maar geen vinden die ik graag uit wilde proberen. Tijdens mijn zoektocht stuitte ik echter op een tip over zelfgemaakte gezichtstoner met groene thee. En hoewel deze toner niet voor iedereen bleek te werken, waren er zoveel positieve reviews over dat het mij in ieder geval de moeite waard leek om uit te proberen!

Hierbij mijn eigen variatie op het recept: de groene thee toner met een twist.

Citroen huid
De cosmeticaformule achter de groene thee toner met een twist
Deze zelfgemaakte toner bevat slechts 4 ingrediënten: water, groene thee, honing en citroensap.

Het kalmerende effect van groene thee
Groene thee (Camellia sinensis) is één van die zeldzame natuurlijke ingrediënten die ontzettend goed zijn voor je gezondheid en voor de conditie van je huid.

Aangebracht op de huid zorgt groene thee voor een kalmerend effect, precies wat je graag wilt in een toner! Groene thee heeft namelijk ontstekingsremmende eigenschappen (beschermt dus ook tegen zonnebrand), is anticarcinogeen (verminderd het risico op huidkanker) en hydrateert en egaliseert de huid (CIR, 2014; Gianeti et al., 2013; Katiyar et al., 2000; Katiyar., 2003; Katiyar et al., 2007; Vayalil et al., 2003).

Helaas is groene thee erg moeilijk om op zo’n manier te verwerken in cosmetica dat het zijn effectiviteit behoudt: groene thee is erg stabiel en oxideert zodra het in contact komt met water of zuurstof. Hierdoor is het niet lang houdbaar.

Het hydraterende vermogen van honing
Naast kalmerend, is het ook fijn als een toner hydraterend werkt. Zeker ook aangezien een groot gedeelte van het product uit water bestaat, wat de huid uitdroogt. Om met name deze reden is de honing toegevoegd!

Naast het hydraterende vermogen, stimuleert honing huidherstel en werkt tevens antimicrobieel (de reden waarom honing zo lang houdbaar is en je het niet in de koelkast hoeft te bewaren), waardoor het helpt tegen onzuiverheden (Burlando & Cornara, 2013).

De kwaliteit van de honing hangt af van het type flora waar de bijen de honing hoofdzakelijk van maken. Zo heb je acaciahoning, lavendelhoning, klaverbladhoning enzovoort. Over het algemeen geldt: hoe donkerder de honing, des te beter de kwaliteit. Belangrijkste voor de kwaliteit is in hoeverre de honing ‘rauw’ is: hoe meer de honing bewerkt is, des te minder effectief deze zal zijn. (Overigens heb ik voor deze DIY gewoon bewerkte biologische honing gebruikt, omdat ik deze nog in huis had).

De exfoliërende werking van citroensap
Nu nog de ‘twist’: het citroensap. Citroensap werkt licht exfoliërend, waardoor deze lotion ook de eigenschap van een milde exfoliant heeft. Daarnaast werkt citroensap licht blekend, waarvoor het niet is toegevoegd maar wat eventueel wel een factor is om rekening mee te houden. Bijkomende voordelen van citroensap is, dat het citroenzuur (net als de honing) de houdbaarheid van de lotion verlengt (Beldito et al., 2012; Chen et al., 2001) en daarnaast de pH waarde iets meer richting de pH van de huid brengt (water heeft een pH van 7, de huid een pH van 5,5).

Thee, honing, citroen
De kwaliteit van de formule zal afhangen van de kwaliteit van de ingrediënten. Gebruik voor een optimale kwaliteit het liefst biologische producten die niet zijn blootgesteld aan pesticiden die je vervolgens weer op je gezicht smeert. Daarnaast is de kwaliteit afhankelijk van hoe lang je de groene thee laat trekken (te kort dan bevat het water relatief weinig thee, te langlaten staan en de werkzaamheid vervliegt), hoe lang het duurt voordat je de honing en het citroensap eraan hebt toegevoegd (liefst zo snel mogelijk) en hoe (lang) je het bewaard (liefst in een lucht- en lichtdichte flacon in de koelkast). Ik schat dat de lotion zo’n 3 tot maximaal 7 dagen houdbaar is.

Benodigdheden

  • Zakje pure groene thee
  • 1 theelepel (het liefst rauwe) honing
  • 1-2 eetlepels citroensap
  • Gekookt water
  • (Thee)kopje en (thee)lepel
  • Plastic reisflesje (degene die ik gebruik in onderstaande foto’s is afkomstig uit een setje reisflesjes van de Etos).

Bereidingswijze

En zo maak je het klaar…

Hang een zakje groene thee in een kopje kokendheet water en laat zo’n 2 minuten trekken.

Groene thee toner - thee
Verwijder het zakje en voeg 1 theelepel honing. Roer totdat de honing is opgelost.

Groene thee toner - honing
Voeg en 1 à 2 eetlepels citroensap toe. Het citroensap zal de thee iets lichter laten kleuren.

Groene thee toner - citroen
Schenk de vloeistof in het reisflesje. Sluit af met een dop en bescherm als je wilt tegen licht door enkele labelstickers over het flesje te doen. Laat goed afkoelen in de koelkast.

Groene thee toner
Resultaat: een mooie goudgele lotion!

Gebruiksaanwijzing
Deze zelfgemaakte groene toner met een twist is bedoeld als kalmerende, hydraterende en licht exfoliërende lotion. De formule bevat geen oplossingsmiddel, dus zal niet de laatste make-up resten verwijderen. Dit betekent dat je gezicht goed schoon moet zijn voordat je het aanbrengt. Het aanbrengen gewoon zoals een toner: een beetje op een wattenschijfje of –bolletje doen en je gezicht ermee afnemen.

Aangezien citroenzuur je huid fotosensitief (gevoelig voor zonlicht) maakt, raad ik je aan de lotion alléén ’s avonds te gebruiken! Merk je dat je huid geïrriteerd raakt door het gebruik van deze lotion, doe er dan minder (of geen) citroensap doorheen.


Bronnenlijst

Belsito, M. D., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D., Marks Jr, J. G., & Ronald, C. (2012). On the Safety Assessment of Citric Acid, Inorganic Citrate Salts, and Alkyl Citrate Esters as Used in Cosmetics.

Burlando, B. & Cornara, L. (2013). Honey in dermatology and skin care: a review. Journal of cosmetic dermatology; 12: 306-313

Chen, Z. Y., Zhu, Q. Y., Tsang, D., & Huang, Y. (2001). Degradation of green tea catechins in tea drinks. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 49(1), 477-482.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2014). Safety Assessment of Camellia Sinensis-Derived Ingredients as Used in Cosmetics. Tentative Report for Public Review.

Gianeti, M. D., Mercurio, D. G., & Maia Campos, P. M. (2013). The use of green tea extract in cosmetic formulations: not only an antioxidant active ingredient. Dermatologic therapy, 26(3), 267-271.

Katiyar, S. K. (2003). Skin photoprotection by green tea: antioxidant and immunomodulatory effects. Current Drug Targets-Immune, Endocrine & Metabolic Disorders, 3(3), 234-242.

Katiyar, S. K., Ahmad, N., & Mukhtar, H. (2000). Green tea and skin. Archives of Dermatology, 136(8), 989-994.

Katiyar, S., Elmets, C. A., & Katiyar, S. K. (2007). Green tea and skin cancer – photoimmunology, angiogenesis and DNA repair. The Journal of nutritional biochemistry, 18(5), 287-296.

Vayalil, P. K., Elmets, C. A., & Katiyar, S. K. (2003). Treatment of green tea polyphenols in hydrophilic cream prevents UVB-induced oxidation of lipids and proteins, depletion of antioxidant enzymes and ... Carcinogenesis, 24(5), 927-936.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Schoonheid en Gezondheid Getagd met , ,
3 reactie op “DIY Groene thee toner met een twist!
  1. Anne G. schreef:

    Ik heb altijd begrepen dat Citroensap slecht voor je is, hoe je het ook verwerkt… Tenzij het in zulke kleine hoeveelheden wordt gebruikt, dan wordt het inderdaad gebruikt om de houdbaarheid van een product te behouden.

    Ik vond dit artiekel van een schoonheidsspecialiste die zich ook verdiept in echt wetenschappelijk onderzoek wat betreft huid verzorging. Zij heeft er een vrij strenge kijk op het gebruik van citroen sap.. Misschien wel interessant om te lezen?

    https://www.facebook.com/notes/gorgeois/i-know-you-said-no-lemons-but-what-if/559856687420725

    • Loes schreef:

      Beste Anne G.,

      Ik heb vanmorgen het artikel gelezen waarvan je mij de link had toegestuurd. Tja, wat kan ik ervan zeggen. Ik vind citroensap een prachtig cosmetica-ingrediënt, zolang je het maar met beleid gebruikt! Het effect dat citroensap heeft wat betreft exfoliatie van de huid, het stabiliseren van de pH-waarde en als conserveermiddel maken het wat mij betreft een goed ingrediënt.

      Het fototoxische effect waar de schoonheidsspecialiste in jouw artikel het over had, is voor mij reden om deze toner niet overdag te gebruiken, en het irriterende vermogen om in het artikel aan te raden om minder citroensap in de lotion te verwerken wanneer je last krijgt van huidirritatie. Om citroensap helemaal af te zweren, vindt ik persoonlijk wat overdreven.

      Het blijft goed om kritisch te blijven op alles wat te maken heeft met wat je op je huid smeert, dus doe vooral waar je je goed bij voelt! Deze lotion kan je ook zonder het citroensap maken, dit heb ik ook geprobeerd, maar zal dan wel binnen een dag veranderen in een ranzig bruin water dat vlekken achterlaat en waarschijnlijk niet langer dan die ene dag houdbaar is.

      PS: Heb je de Olaz Total Effects vochtinbrengende crème voor de gevoelige huid met SPF 15 al uitgeprobeerd?

      Liefs,

      Loes

      • Anne G. schreef:

        Ah kijk dus het citroensap doet dus een goede zaak als het gaat om de houdbaarheid.

        Persoonlijk heb ik een heel gevoelige huid dus ik heb de neiging vrij ver weg te blijven van ingredienten die mijn huid kunnen irriteren..

        Ik heb de Olaz crème nog niet geprobeerd, gezien de omslag naar warmer weer, gebruik ik een zonnebrand creme van Paulas Choice (ultra light daily wrinkle defense spf 30). Deze bevalt mij erg goed vanwege de matte finish en mijn huid verdraagt het erg goed door het gebruik van zinc oxide als actieve ingredient. Ik gebruik wel een antioxidanten serum voor een iets meer voedende boost.

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*