Dove douchegels met NutriumMoisture-technologie: (hoe) werkt het?

Dove Creme doucheVolgens een persbericht opgesteld door producent Unilever (PRNEwswire, 2009), is klinisch bewezen dat de douchegels met NutriumMoisture de huid reinigen en hydrateren zonder de natuurlijke proteïnen en lipiden van de huid aan te tasten. Hierbij werd verwezen naar een artikel in Cosmetic Dermatology (niet te verwarren met de Journal of Cosmetic Dermatology!) met de titel ‘A Novel Technology in Mild and Moisturizing Cleansing Liquids’ van Ananthapadmanabhan et al. (2009).

In bovenstaand artikel wordt de NutriumMoisture-technologie uiteengezet: het gebruik van sodium cocoyl isethionate als voornaamste reinigingsmiddel en vetzuren en triglyderiden (stearinezuur en glycerine) als huidverzachters. Volgens het artikel is het een beter alternatief dan het combineren van anionische reinigers (zoals sulfaten) en amfotere reinigers. Ik moet zeggen dat het artikel er redelijk goed uitziet. Echter, de wetenschappelijk waarde van het tijdschrift Cosmetic Dermatology vind ik erg dubieus: ik heb bijvoorbeeld nergens de impactfactor van dit tijdschrift kunnen vinden, wat de belangrijkste graadmeter voor de kwaliteit van een wetenschappelijk tijdschrift is. En om het nou gelijk een ‘technologie’ te noemen…

Het tien lagen diep voeden van de oppervlaktehuid
In hetzelfde persbericht werd gesteld dat het succes van de NutriumMoisture-technologie ligt in ‘het tien lagen diep voeden van de oppervlaktehuid’. Deze claim roept veel vraagtekens bij mij op, aangezien de menselijke huid slechts uit drie lagen bestaat (opperhuid, lederhuid en onderhuid), die weliswaar nog wel kunnen worden onderverdeeld, maar waarbij je in totaal nog niet tot tien lagen uitkomt en waarvan er geen enkele de naam ‘oppervlaktehuid’ heeft.

Wat mij betreft staat deze belachelijke claim in schril contrast met Dove’s naar mijn mening geweldige reclamecampagne ‘Tijd voor echte schoonheid’, waarin echte vrouwen te zien zijn die niet graatmager, bloedmooi en middels Photoshop geretoucheerd zijn. En Dove’s echte revolutionaire cosmetica-ontwikkeling, namelijk de beroemde formule in de Dove zeep die in Nederland in de jaren ’80 geïntroduceerd werd en waarbij een kwart hydraterende elementen werd toegevoegd aan zeep, waardoor de huid minder snel uitdroogde.

Dove Go Fresh
De Dove douchegels met NutriumMoisture-technologie
Dove douchegels die de NutriumMoisture-technologie bevatten, zijn de GoFresh voedende douchegels (Revive, Restore, Touch, Burst en Rebalance) en de Crème Mousse douchegels (Crème Mousse Deeply Nourishing en Crème Mousse Pure & Sensitive).

Wanneer ik de ingrediëntenlijst bekijk, valt gelijk op dat de  Dove douchegels met NutriumMoisture naast de milde reiniger sodium cocoyl isethionate, alsnog een sulfaat bevatten, namelijk sodium laureth sulfate (SLES). Bij de Go Fresh douchegels is sodium laureth sulfate niet alleen de voornaamste surfactant in de formule, maar naast water tevens het meest aanwezige ingrediënt.

Daarnaast bevatten de douchegels ook nog eens gewone zeepingrediënten, zoals Sodium Palmitate, Sodium Stearate en/of Sodium Palm Kernelate. Tenslotte bevatten al deze douchegels parfum, waaronder dus ook de Crème Mousse Pure & Sensitive, waarbij op de verpakking de claim ‘hypoallergeen’ staat. Naar mijn mening redelijk misleidend.

Paula Begoun’s review over de Dove douchegels
Paula Begoun’s website Beautypedia bevat reviews van al deze douchegels, die op een schaal van ‘beste’-‘goed’-‘matig’-‘slecht’ allemaal met een ‘goed’ zijn beoordeeld (LET OP: bij de ingrediënten staan deels andere namen, omdat het Europese INCI-systeem voor het beschrijven van cosmetica-ingrediënten niet geldt voor de Verenigde Staten, waar deels andere namen worden gebruikt).

Samengevat: de Dove douchegels met NutriumMoisture-technologie zijn weinig vernieuwende, redelijk goede douchegels voor mensen met een normale huid. Prima douchegels, maar verwacht er verder niets speciaals van.

Onzinnig klinkende claims daargelaten: werkt de NutriumMoisture-technologie nu ook echt? In ieder geval niet op de manier waarop Dove beweert dat ze werkt. Zelf voel ik niet de behoefte om het product uit te proberen. Want met dit soort onzinnige cosmeticaclaims praat je wat mij betreft tegen een dove.

Heb jij al ervaring met dit product en denk je dat deze waardevol zou kunnen zijn voor andere lezers? Laat dan a.u.b. een reactie achter!


Bronnenlijst

www.prnewswire.com/mnr/dove/39065/

www.cosderm.com

Ananthapadmanabhan K, Yang L, Vincent C, et al. (2009). A novel technology in mild and moisturizing cleansing liquids. Cosmet Dermatol, 22(6), 307–316.

www.paulaschoice.com/beautypedia

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*