De drie meest onzinnige cosmeticaclaims: dermatologisch getest, hypoallergeen en pH-neutraal

Een cosmeticaclaim is ‘alle openbare informatie over ingrediënten, aard, werking, eigenschappen of doelmatigheid van een cosmetisch product. Een cosmeticaclaim kan bestaan uit woorden, afbeeldingen, illustraties, merken, beschrijvingen die zijn aangebracht op producten (verpakking, label of bijsluiter) of in reclame‘.

Cosmeticaclaims moeten voldoen aan Artikel 20 van de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG).

Veel schoonheidsproducten bevatten nietszeggende beautyclaims die wetenschappelijk klinken maar dit absoluut niet zijn.

De drie meest voorkomende en nietszeggende cosmeticaclaims zijn ‘dermatologisch getest’, ‘hypoallergeen’ en ‘ph-neutraal’. Dit komt omdat deze termen niet wettelijk gedefinieerd zijn, waardoor de term geen enkele garantie biedt: elke cosmeticafabrikant kan de claim kan gebruiken, zelfs als dit enkel vanuit commerciële doeleinden is (NVWA, 2003).

Dermatologisch getest
Dermatologisch getest wil zeggen dat de cosmeticafabrikant het schoonheidsproduct en/of de gebruikte ingrediënten in het product door dermatologen of artsen heeft laten testen op mensen. Het zegt echter niets over de kwaliteit van dit onderzoek noch over de resultaten!

Hypoallergeen
De term hypoallergeen op het etiket van een cosmetisch product, suggereert dat het betreffende product weinig tot geen kans geeft op allergische reacties. Hypoallergeen betekent dus niet dat een product of stof nooit een allergische reactie kan veroorzaken!

Wanneer een fabrikant te goeder trouw is zal hij inderdaad hebben geprobeerd de ingrediënten zodanig te selecteren dat de kans op allergische reacties minimaal wordt, door geen ingrediënten te gebruiken die veel voorkomende allergenen zijn, zoals parfum of alcohol. Maar zelfs als de fabrikant te goeder trouw is, is het nog steeds mogelijk dat personen er allergisch op reageren: het aantal stoffen dat als allergeen kan fungeren is immers nagenoeg onbegrensd.

pH-neutraal
De afkorting pH komt van het Latijnse ‘Potentia Hydrogenii’, en is een maat voor de zuur(te)graad van een waterige oplossing. Van alles wat water bevat kan de pH-waarde worden vastgesteld. De schaal waarop de zuurgraad gemeten wordt loopt van 1 tot 14, en hoe lager het getal, des te zuurder de oplossing. Een pH-waarde van 7 wordt aangemerkt als gemiddeld en ‘pH-neutraal’ genoemd (water is pH-neutraal).

De claim ‘pH-neutraal’ wordt voornamelijk gebruikt op reinigingsproducten, waarmee gesuggereerd wordt dat het product een zuurgraad heeft die hetzelfde is als die van de huid en hierdoor goed door de huid verdragen wordt. Echter, huid heeft een pH van rond de 5,5 en is deels afhankelijk van de leeftijd, het specifieke huidgebied en mate van pigmentatie (Ali & Yosipovitch, 2013). En wat verdraagzaamheid van de huid betreft zijn er andere factoren die veel meer invloed hebben dat de pH-waarde, bijvoorbeeld welk reinigingsmiddel gebruikt is.


Bronnenlijst

Ali, S. M. & Yosipovitch, G. (2013). Skin pH: from basic science to basic skin care. Acta dermato-venereologica, 93(3), 261-269.

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) (2003). Cosmetica. Informatieblad 14.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*