Andrélon Verrassend Volume versus Batiste XXL Volume

Droogshampoo vind ik echt een geweldig cosmeticaproduct. Het zorgt ervoor dat je je haar een dagje langer kunt ontzien van een wasbeurt, bespaart je tijd en zorgt er tegelijkertijd voor dat je haar bij de aanzet een heleboel meer volume krijgt!

In dit artikel kun je lezen over de verschillen tussen de Andrélon Verrassend Volume Droogshampoo en de Batiste XXL Volume Droogshampoo. Ik beschrijf hierbij zowel de theoretische verschillen in cosmeticaformule als de praktijkverschillen: de gebruikservaring en het resultaat.

Andrelon Verrassend Volume Batiste XXL Volume
De vetabsorberend stoffen
Het voornaamste werkzame ingrediënt van een droogshampoo is een vetabsorberend stof (of een combinatie van zulke stoffen), die de vorm van een poeder hebben. De Verrassend Volume bevat twee soorten vetabsorberende poeders: zetmeel (Aluminum Starch Octenylsuccinate) en kiezelaarde (Silica). De XXL Volume bevat er drie: rijstzetmeel (Oryza Sativa Starch), kiezelaarde (Silica) en talkpoeder (Talc).

Zetmeel is simpelweg een soort koolhydraat aanwezig in planten als voedselreserve en wordt vaak verwerkt in allerlei voedingsmiddelen. Zowel  zetmeel (Aluminum Starch Octenylsuccinate) als rijstzetmeel (Oryza Sativa Starch) zijn veilig om gebruikt te worden in cosmetica (Nair & Yamarik, 2002; Andersen, 2006). Wél is de kwaliteit afhankelijk van de wijze waarop de planten waarvan het zetmeel afkomstig is, geteeld zijn. Zo kan het gebruik van pesticiden ervoor zorgen dat resten hiervan terechtkomen in voedingsmiddelen en cosmetica. In principe zou zetmeel afkomstig van biologisch geproduceerde planten het schoonst zijn. Hoe schoon het zetmeel is dat in deze producten gebruikt is, kan ik niet zeggen.

Kiezelaarde (Silica) en talkpoeder (Talc) zijn mineralen met vetabsorberende eigenschappen. Het gebruik van talkpoeder als cosmeticum is al eeuwen oud, en de veiligheid hiervan heeft vaak ter discussie gestaan. Grote probleem met talk is namelijk dat het vervuild kan zijn met asbest. Voor cosmetica geldt echter dat alleen asbestloze talk gebruikt mag worden (talk dat geen potentieel kankerverwekkend asbest amfibole vezels bevat) (CIR, 2013). Wat betreft Silica geldt dat dit beter niet geïnhaleerd kan worden (CIR, 2009). Zelf weet ik niet precies hoe fijn de deeltjes kiezelaarde in (deze) droogshampoos zijn en of ze geïnhaleerd kunnen worden, maar ik hou toch voor de zekerheid maar mijn adem in als ik het product op mijn haar spuit.

Qua veiligheid van de vetabsorberende stoffen denk ik dat er niet zo’n groot verschil is tussen de droogshampoos. Qua kwaliteit merkte ik echter wel een verschil. De droogshampoo van Batiste laat namelijk een veel wittere waas achter waardoor je iets langer bezig bent om het uit je haar te wrijven, en heeft een langduriger effect. Bij de droogshampoo van Andrélon kon ik na gebruik mijn haar 1 dag later wassen zonder dat het er vet uitzag, terwijl de Batiste droogshampoo ervoor zorgt dat mijn haar er nog twee dagen fris uitziet!

Batiste XXL Volume droogshampoo gebruiksaanwijzing
Het volume-effect
Het volume-effect van deze droogshampoos (en droogshampoo in het algemeen) wordt bereikt doordat het vetabsorberend poeder je haar stugger maakt, waardoor het beter omhoog kan blijven staan wanneer je het in je haaraanzet wrijft. Met droogshampoo kan je dus een soortgelijk effect bereiken als met volumepoeder.

Voordeel van droogshampoo ten opzichte van volumepoeder is dat het middels een spuitbus onder druk van drijfgassen beter over het haar kan worden verdeeld. Nadeel is dan weer dat eventueel schadelijke stoffen aanwezig in de cosmeticaformule in de lucht terechtkomen en geïnhaleerd kunnen worden.

Wat betreft het volume-effect heb ik niet veel verschil gemerkt tussen de droogshampoos.

Drijfgassen
Droogshampoos bevatten standaard (een combinatie van) drijfgas(sen), zodat het poederachtige product op spaarzame en gelijkmatige wijze over het haar kan worden verdeeld. Zowel de Verrassend Volume als de XXL Volume bevatten een combinatie van de volgende drie drijfgassen: butaan, isobutaan en propaan (INCI-namen: butane, isobutane en propane). Wat betreft de drijfgassen is er naar mijn mening geen verschil tussen de twee droogshampoos.

Andrélon Verrassen Volume Droogshampoo ingrediënten
Oplosmiddelen
De werkzame ingrediënten moeten ergens in worden opgelost om een samenhangend geheel te vormen. In haarstylingsproducten, waaronder droogshampoos, wordt veelal (gedenatureerde) alcohol gebruikt. Dit omdat alcohol sneller verdampt kan water, waardoor het op het haar kan worden aangebracht zonder het haar nat te maken. Daarnaast heeft alcohol een ontvettende werking, wat er ook deels voor zorgt dat het haar minder vet wordt.

Zowel de Verrassend Volume als de XXL Volume bevatten als voornaamste oplosmiddel gedenatureerde alcohol (Alcohol Denat.). Verschil is echter dat de Verrassend Volume meer alcohol bevat dan vetabsorberend poeder; bij de XXL Volume is het tegenovergesteld het geval. Tenslotte bevat de Verrassend Volume naast alcohol ook nog water, de XXL Volume niet.

Parfum(allergenen)
Zowel de Verrassend Volume als de XXL Volume bevatten parfum. Het parfum in de Verrassend Volume bevat 4 veelvoorkomende parfumallergenen (Limonene, Linalool, Geraniol en Citral); het parfum in de XXL Volume bevat er 2 (Limonene en Linalool).

Zelf vind ik het verschil in geur tussen beide droogshampoos erg groot. De geur van de Verrassend Volume is best fris, maar wel behoorlijk sterk en bleef de hele dag een beetje om mij heen hangen. De geur van Batiste vond ik een stuk verfijnder, waardoor ik het product gelijk veel prettiger vond om te gebruiken.

Batiste XXL Volume ingrediënten
Haarconditioners
De Batiste XXL Volume bevat naast alle bovengenoemde ingrediënten nog twee goede conditioners: Distearyldimonium Chloride en Cetrimonium Chloride (Becker et al., 2012). In het begin was ik hier huiverig voor, want ik heb in het verleden last van mijn hoofdhuid gekregen bij gebruik van conditioner bij mij haaraanzet, zeker met leave-on conditioners. Voorlopig heb ik echter geen vervelende reactie gehad op deze conditioners. De Andrélon droogshampoo bevat geen haarconditioners.

Prijs en verkrijgbaarheid
De Andrélon Verrassend Volume Droogshampoo bevat 245 ml en kost zo rond de 5 euro; de Batiste XXL Volume Droogshampoo bevat 200 ml en kost ongeveer € 5,50. Beide droogshampoos zijn te koop bij het Kruidvat en diverse andere (online) drogisterijen, zoals De Online Drogist.

Tot slot
De Andrélon Verrassend Volume is de eerste droogshampoo die ik uitgeprobeerd heb. Hoewel ik erg blij was mijn haar een dag minder te hoeven wassen, was ik minder te spreken over de geur.

Toen mijn flacon op was, ben ik de Batiste XXL Volume gaan kopen om deze vergelijkende review te kunnen schrijven, zonder dat ik er echt bepaalde verwachtingen van had. En het is mij verrassend goed bevallen!

Met dank aan deze droogshampoo hoef ik mijn haar nu nog maar twee keer per week te wassen in plaats van drie, lijkt mijn haar veel volumineuzer en heeft mijn haar een heerlijke geur!


Bronnenlijst

Andersen, F. A. (2006). Amended final report on the safety assessment of oryza sativa (rice) bran oil, oryza sativa (rice) germ oil, rice bran acid, oryza sativa (rice) bran wax, hydrogenated rice bran wax,.., oryza sativa (rice) bran extact, oryza sativa (rice) extract, oryza sativa (rice) germ powder, oryza sativa (rice) starch, oryza sativa (rice) bran, hydrolyzed rice bran extract, hydrolyzed rice bran protein, hydrolyzed rice extract, and hydrolyzed rice protein. International Journal of Toxicology, 25(Suppl 2), 91-120.

Becker, L. C., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D., … & Andersen, F. A. (2012). Safety Assessment of Trimoniums as Used in Cosmetics. International journal of toxicology, 31(6), 296S-341S.

Cosmetic Ingredient Rreview (CIR) Expert Panel (1982). Final report on the safety assessment of myristyl myristate and isopropyl myristate. J. Am. Coll. Toxicol., 1 (4): 55-80.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2009). Safety Assessment of Silica and Related Cosmetic Ingredients.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2013). Industry and Cosmetic Uses of Talc with their Implication on Health.

Nair, B. & Yamarik, T.A. (2002). Final report on the safety assessment of aluminum starch octenylsuccinate. International journal of toxicology, 21(1), 1-7.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met , ,

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*