Van fictie naar feit: facelift uit een flesje!

Een team van wetenschappers is er jarenlang mee bezig geweest: het ontwerpen van een kunsthuid die in staat is om de eigenschappen van een normale, jonge huid na te bootsen. Begin deze maand  verscheen hun publicatie: ‘An Elastic Second Skin’.

Na het uitproberen van ruim 100 verschillende soorten polymeren, hebben ze een op siliconen gebaseerd biomateriaal genaamd XPL weten te ontwerpen, dat sterk genoeg is om de huid strak te trekken en hiermee wallen en rimpels te verminderen; duurzaam genoeg is om een hele dag op de huid te blijven zonder los te laten; elastisch genoeg is om met gezichtsexpressies mee te bewegen; comfortabel genoeg is om er een hele dag mee rond te lopen; onzichtbaar is wanneer het wordt aangebracht op de huid – en dit alles voor elkaar krijgt zonder huidirritaties, allergische reacties of andere vervelende bijwerkingen te veroorzaken.

In onderstaande foto, afkomstig uit de betreffende publicatie, zie je een gezicht waarbij XPL is aangebracht op de ene gezichtshelft en op de andere helft niet.

XPL versus geen XPLEn het mooiste van alles is: deze kunsthuid is simpelweg opsmeerbaar en afwasbaar! De kunsthuid wordt aangebracht door eerst een laagje vloeibare XPL op de huid te smeren en hier vervolgens een emulsie op aan te brengen die de XPL uithard en hierdoor de huid verstevigt, waardoor rimpels worden glad getrokken en wallen teruggedrongen. Aan het eind van de dag kan de kunsthuid worden verwijderd met een speciale afneemvloeistof – de kunsthuid zelf is namelijk waterbestendig. In onderstaande video kun je zien hoe XPL werkt.

XPL zal eerst op de Amerikaanse markt gebracht worden. Is dit een succes, dan zal de Europese markt ongetwijfeld snel volgen.

Ik ben ontzettend benieuwd!


Bronnenlijst

Yu, B., Kang, S. Y., Akthakul, A., Ramadurai, N., Pilkenton, M., Patel, A., … & Anderson, R. R. (2016). An elastic second skin. Nature Materials.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met ,

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*