Geen mooi figuur zonder goede houding – het gevaar van tabletnekken, gameboyruggen en smartphonegezichten

Je kunt nog zo’n mooi figuur hebben, een slechte houding ontsiert ieder lichaam. Anno 2016 zijn we op een punt aanbeland, waarop we door onze leefstijl en masse kampen met vooruitgestoken nekken, gebogen ruggen en hangende schouders.

Welkom in het tijdperk van de Homo Digitalis!

Van Homo Erectus naar Homo Digitalis
Smartphones, tablets, laptops en spelcomputers zijn niet meer weg te denken uit de meeste Nederlandse huishoudens. Of we nu zittend of staand met onze gadgets in de weer zijn, maakt niet uit: in beide gevallen zijn we geneigd om onze rug en nek voorover te buigen.

Door het vele gadgetgebruik nemen volwassenen deze gebogen houding gemiddeld zo’n 2 tot 4 uur per dag aan. Hierdoor komt druk op de wervelkolom te staan, waardoor de rug en nek krom gaan staan (zie onderstaande afbeelding).

smartphone ruggenwervel

Bron: Hansraj, 2014.

Haal je geen ellende op de hals
In neutrale positie weegt het menselijk hoofd gemiddeld zo’n 4,5 kilo. Voor iedere 2,5 centimeter dat je je hoofd kantelt, wordt dit gewicht verdubbelt.

Doe je dit jarenlang gedurende 4 uur per dag, dan kun je je voorstellen dat je jezelf een hoop ellende op de hals haalt. Veelvoorkomende klachten van een dergelijke houding, zijn hoofd-, nek-, schouder- en rugpijn, beknelde zenuwen, artritis en vervormde spieren (Hansraj, 2014; Park et al., 2015).

Daarnaast heeft je houding invloed op de fysiologie van vrijwel je gehele lichaam. Je houding moduleert je ademhaling, bloeddruk, hartslag, hormoonproductie en zelfs je stemming. Een verkeerde stemming ontregelt hierdoor ook ons lichamelijk functioneren (Lennon et al., 1994).

Tenslotte neemt je lichaam in deze gebogen positie een heel ontsierende houding aan, die gekenmerkt wordt door hangende schouders en een gekanteld bekken, waardoor je borsten kleiner en je buik juist dikker lijkt (zie onderstaande afbeelding).

slechte lichaamshoudingTabletnekken, gameboyruggen en smartphonegezichten
Een slechte houding is met name funest voor opgroeiende kinderen. Desondanks weten zelfs peuters vaak al hoe ze moeten swipen. Onderzoek van WIJ.nl laat zien, dat 4 van de 5 baby’s en peuters onder de 2 jaar al geregeld met de smartphone en/of tablet van hun ouders spelen.

kinderen die gamen slechte houdingDoor het vele en vroege gebruik van digitale apparatuur lijken een aantal nieuwe fenomenen te zijn ontstaan, die erop zouden kunnen wijzen dat kinderen letterlijk vergroeid zijn geraakt met hun gadgets: de tabletnek en de gameboyrug (in het Engels vaak ‘tech neck’, ‘text neck’ of ‘gameboy back’ genoemd).

Zowel bij de tabletnek als de gameboyrug gaat het om een overbelasting van het hoofd, de nek, de schouders en de rug als gevolg van een te grote druk op de wervelkolom die ontstaat door het aannemen van een verkeerde houding gedurende het gebruik van gadgets (Hansraj, 2014; Van Loon et al., 2013).

Volgens plastisch chirurgen zou het overmatig voorovergebogen zitten boven smartphones en andere gadgets ook nog kunnen leiden tot een smartphonegezicht: het verlies van de elasticiteit van de huid en spieren die aan de kaken zitten, waardoor de huid gaat verzakt, een dubbele kin ontstaat en rimpelvorming rond de mond wordt gestimuleerd (Whitelocks, 2012).

Tabletnek, gameboyrug en smartphonegezicht zijn echter geen syndromen die erkent worden door de reguliere geneeskunde!!!

Australische chiropractor James Carter publiceerde vorig jaar schokkende röntgenfoto’s van wat volgens hem de wervelkolommen waren van kinderen van wie de rug en nek helemaal kromgegroeid waren door het gebruik van gadgets. Carter waarschuwde dat ‘text neck’ bij kinderen zelfs zou kunnen leiden tot de vorming van een bochel. Volgens neurochirurg Dick Zeilstra is de context waarin deze foto’s gemaakt zijn echter niet te achterhalen, en kan wat er op te zien is dus op verschillende manieren geïnterpreteerd worden (Dragstra, 2015).

Vooralsnog ontbreekt er hard bewijs dat gadgetgebruik tot echte misvormingen van de wervelkolom kan leiden. Maar er is ook geen hard bewijs waaruit dit niet blijkt.

Persoonlijk denk ik dat ‘de waarheid’ wel weer ergens in het midden zal liggen. Overdreven beweringen van chiropractors zou ik met een flinke korrel zout nemen. Maar iedereen die met regelmaat achter zijn laptop/gameboy/tablet/smartphone zit, zal ongetwijfeld ervaren hebben dat dit tot flink wat hoofd-, nek- en schouderklachten kan leiden.

En laten we wel wezen: als je iemand in zo’n typisch voorovergebogen gadgethouding ziet staan of zitten, ziet het er ook behoorlijk ongezond uit.

pijn in nek en schouderTips om houdingsgerelateerde klachten vanwege gadgetgebruik tegen te gaan

Kop op!
De beste manier om overbelasting van je wervelkolom tegen te gaan, is (open deur) door je gadgetgebruik te verminderen. Maar ja, erg realistisch is dit voor de meeste mensen niet. Dus kop op! Zorg ervoor dat je je hoofd omhoog houdt wanneer je gebruik maakt van je tablet of smartphone.

Je kunt dit proberen te bereiken door je houding telkens te corrigeren, maar de kans is groot dat je dit vergeet zodra je in een artikel of sms’je verzeild raakt. Waarschijnlijk is het effectiever om van tevoren een houding aan te nemen waarbij je je hoofd recht overeind houdt (en blijft houden). Dus zet je laptop recht voor je neus, houd je smartphone op ooghoogte en gebruik je tablet liggend op je buik. En zorg ervoor dat je er niet te lang achter elkaar achter blijft zitten/staan/liggen.

Handig hulpmiddeltje voor op je smartphone is de Text Neck Indicator, een app die je met behulp van een groen of rood lichtje (eventueel aangevuld met een trilling of piepje) laat zien of je je smartphone wel in de juiste hoek vasthoudt.

VERMIJD een steuntje in de rug
Doordat een hoop mensen klachten krijgen vanwege het vele gadgetgebruik, is er een markt ontstaan voor producten die claimen deze klachten te kunnen verminderen. Zo zijn er zogenaamde ‘nek sofa’s’ verkrijgbaar en wordt soms ook een rugband met houdingsondersteuning aangeraden.

Zo’n product lijkt misschien een simpele oplossing, maar is het niet. Door producten voor houdingsondersteuning te gebruiken, loop je namelijk het risico dat het product het werk van je spieren over gaat nemen. Hierdoor zullen je spieren alleen maar meer verslappen en de klachten juist verergeren. Dit terwijl de gemiddelde Nederlander al veel te weinig in beweging is (zie hier).

Tenzij jou een houdingsondersteuner expliciet aangeraden is door een BIG-geregistreerde arts of fysiotherapeut, kun je er naar mijn mening maar beter niet aan beginnen.

Doe oefeningen die je houding verbeteren
Dé juiste houding bestaat eigenlijk niet, want voor iedere beweging en activiteit is een andere houding vereist. Kaarsrecht zitten of staan is niet ‘de beste houding’ en ook niet realistisch om de hele tijd vol te houden.

Voorwaarden voor een goede houding (ongeacht in welke positie je je lichaam beweegt), zijn een flexibele wervelkolom en goed functionerende spieren.

Het internet staat vol met oefeningen die je helpen om je houding te verbeteren. In feite zijn alle oefeningen geschikt die de spieren bij je rug en schouders sterker maken. Maak hier gebruik van! Dit hoeft echt geen uren in beslag te nemen; een paar minuten goed met je schouders rollen en je hoofd draaien zal ook al verschil uitmaken.

Zelf vind ik onderstaande video van Urban Girl Fitness erg goed!


Bronnenlijst

Dragstra, L. (2015). Chiropractor kletst uit zijn text neck. Opgehaald op 3 oktober 2016 van http://kloptdatwel.nl/2015/10/21/chiropractor-kletst-uit-zijn-text-neck/

Hansraj, K. K. (2014). Assessment of stresses in the cervical spine caused by posture and position of the head. Surg Technol Int, 25, 277-279.

Kee, I. K., Byun, J. S., Jung, J. K., & Choi, J. K. (2016). The presence of altered craniocervical posture and mobility in smartphone-addicted teenagers with temporomandibular disorders. Journal of physical therapy science, 28(2), 339.

Lennon, J., Shealy, N., Cady, R. K., Matta, W., Cox, R., & Simpson, W. F. (1994). Postural and respiratory modulation of autonomic function, pain, and health. Am J Pain Manag, 4, 36-9.

Park, J. H., Kim, J. H., Kim, J. G., Kim, K. H., Kim, N. H., Choi, I. W., … & Yim, J. E. (2015). The effects of heavy smartphone use on the cervical angle, pain threshold of neck muscles and depression. Advanced Science and Technology Letters, 91, 12-17.

Van Loon, P., Grotenhuis, A., Weinans, H. & Soeterbroek, A. (2013). Gameboy-generatie verleert gezonde houding. Medisch Contact, 31-32: 1602.

Whitelocks, S. (2012). Rise of the ‘smartphone face’: Is technology to blame for sagging complexions? Opgehaald op 3 oktober 2016 van http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2144663/Rise-Smartphone-face-Is-technology-blame-sagging-complexions.html.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Schoonheid en Gezondheid Getagd met , ,
3 reactie op “Geen mooi figuur zonder goede houding – het gevaar van tabletnekken, gameboyruggen en smartphonegezichten
  1. Marie de Jonge schreef:

    Ik werd me ook bewust van het feit dat ik vaak krom zit. Dit heeft ook te maken met het werk dat ik achter mijn computer moet doen. Ik heb in ieder geval een betere stoel gekocht en hoop daarmee ook mijn houding te kunnen verbeteren.

  2. Maria ten Hoeve schreef:

    Interessant om te lezen over onze lichaamshouding en hoe dat is veranderd door technologie. Ik herken het bij mezelf, sinds homeoffice door de lockdown heb ik meer rugklachten en ga ik sinds kort naar fysiotherapie. De oefeningen helpen me en ik ben ook meer aan het bewegen. Ik hoop dat ik snel van de klachten af ben.

  3. Marie de Jonge schreef:

    Een paar minuten per dag oefeningen doen draagt inderdaad bij aan een betere houding. Ook wordt je je bewust van je eigen houding, maar ook van die van anderen. Bij klachten blijft het natuurlijk belangrijk om hulp te zoeken.

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*