Gezonde gloed op je huid door het eten van meer groente en fruit

Behalve onze genen die deels bepalend zijn welke huidskleur wij krijgen, zijn er twee manieren waarop onze huid van kleur kan veranderen zonder dat er sprake is een van ziekte.

De eerste is natuurlijk door blootstelling aan zonlicht, waarbij de melanine in de huid pigmenten aanmaakt die de huid bruin kleuren. De tweede, minder bekende manier, is door het eten van carotenoïden: gele tot roodachtige kleurstoffen die met name te vinden zijn in planten, en de huid gelig kleuren.

Wortels in uiteenlopende kleurenFoto: Stephen Ausmus

Alaluf en collega’s ontdekten in 2002 al dat carotenoïden van invloed zijn op een gezonde huidskleur. Inmiddels zijn er verschillende onderzoeken uitgevoerd, die allemaal hetzelfde resultaat hebben gegeven: de huidskleur van personen die meer carotenoïden binnenkrijgen, worden aantrekkelijker gevonden dan degene die minder carotenoïden binnenkrijgen, ongeacht of ze een lichte, donkere of zongebruinde huid hebben (Stephen et al., 2009; Stephen et al., 2011; Ozakinci & Perrett, 2012; Whitehead et al., 2012; Lefevre & Perrett, 2014).

melanin-carotenoid-transformsFoto van een ongekleurde, melaninegekeurde en carotenoïdgekleurde gezichtshuid bij vrouw en man.

Het eten van veel groente en fruit zorgt voor een gezonde gloed, terwijl het eten van (te) weinig groente en fruit juist leidt tot een vale huidskleur. Volgens de onderzoekers vinden we mensen met een ‘carotenoïde gloed’ aantrekkelijker, omdat dit een teken is van goede gezondheid en een goed voedingspatroon is. Deze gloed kan je al verkrijgen door gedurende zes weken dagelijks twee extra porties groente of fruit te eten dan de gemiddelde Westerling nu eet, in totaal zo’n 5 à 7 porties per dag. Ook niet onbelangrijk: de carotenoïden in de huid beschermen de huid (in ieder geval bij mensen met een lichte huid) tegen UV-straling van de zon (Alaluf et al., 2002)!

De vijf meest voorkomende carotenoïden zijn alfacaroteen, bètacaroteen, bèta-kryptoxanthine, lycopeen en luteïne (Chug-Ahuja et al., 1993). Groenten en fruit die bijzonder rijk zijn aan carotenoïden, zijn in feite alle groenten en vruchten waarvan het vruchtvlees geel, oranje of rood is. Daarnaast zijn ook kiwi’s, spinazie, broccoli en zoete aardappelen rijk aan carotenoïden (Rodriguez-Amaya, 2001). Tenslotte bevat ook eigeel veel carotenoïden.

Nog een belangrijke toevoeging aan dit artikel, aangezien mensen vaak de vreemde neiging hebben om te vervallen in uitersten! Een gezond voedings- patroon bestaat niet alleen uit groenten en fruit die rijk zijn aan carotenoïden; andere planten hebben weer andere gunstige eigenschappen die je niet mis wilt lopen. Daarbij kun je ook wat betreft de inname van carotenoïden overdrijven, resulterend in iets dat caroteen-geelzucht of carotenosis wordt genoemd en de huid echt geel of oranje kleurt. Hoewel dit een onschuldige huidaandoening is, streef je hiermee wel het cosmetische effect voorbij. Tenslotte zorgt een hele hoge dagelijkse dosis aan caroteen, dat je kunt krijgen bij het gebruik van caroteensupplementen, in sommige gevallen (met name bij rokers) voor een verhoogd risico op kanker  (Druesne‐Pecollo et al., 2010; Jeon et al., 2011). A.U.B. geen caroteensupplementen gebruiken dus!


Bronnenlijst

Alaluf, S., Heinrich, U., Stahl, W., Tronnier, H., & Wiseman, S. (2002). Dietary carotenoids contribute to normal human skin color and UV photosensitivity. The Journal of nutrition, 132(3), 399-403.

Chug-Ahuja, J. K., Holden, J. M., Forman, M. R., Mangels, A. R., Beecher, G. R., & Lanza, E. (1993). The development and application of a carotenoid database for fruits, vegetables, and selected multicomponent foods. Journal of the American Dietetic Association, 93(3), 318-323.

Druesne‐Pecollo, N., Latino‐Martel, P., Norat, T., Barrandon, E., Bertrais, S., Galan, P., & Hercberg, S. (2010). Beta‐carotene supplementation and cancer risk: a systematic review and metaanalysis of randomized controlled trials. International journal of cancer, 127(1), 172-184.

Jeon, Y. J., Myung, S. K., Lee, E. H., Kim, Y., Chang, Y. J., Ju, W., … & Huh, B. Y. (2011). Effects of beta-carotene supplements on cancer prevention: meta-analysis of randomized controlled trials. Nutrition and cancer, 63(8), 1196-1207.

Lefevre, C. E., & Perrett, D. I. (2014). Fruit over sunbed – Carotenoid skin colouration is found more attractive than melanin colouration. The Quarterly Journal of Experimental Psychology, (ahead-of-print), 1-10.

Ozakinci, G., & Perrett, D. I. (2012). Attractive Skin Coloration – Harnessing Sexual Selection to Improve Diet and Health. Evolutionary Psychology, 10(5), 842-854.

Rodriguez-Amaya, D. B. (2001). A guide to carotenoid analysis in foods (pp. 1-64). Washington, DC: ILSI press.

Stephen, I. D., Smith, M. J. L., Stirrat, M. R., & Perrett, D. I. (2009). Facial skin coloration affects perceived health of human faces. International Journal of Primatology, 30(6), 845-857.

Stephen, I. D., Coetzee, V., & Perrett, D. I. (2011). Carotenoid and melanin pigment coloration affect perceived human health. Evolution and Human Behavior, 32(3), 216-227.

Whitehead, R. D., Re, D., Xiao, D., Ozakinci, G., & Perrett, D. I. (2012). You are what you eat – Within-subject increases in fruit and vegetable consumption confer beneficial skin-color changes. PloS one, 7(3), e32988.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Schoonheid en Gezondheid Getagd met , , ,
2 reactie op “Gezonde gloed op je huid door het eten van meer groente en fruit
  1. Lynn schreef:

    Maar zou je zo ook echt je huidskleur kunnen aanpassen? De rechtse huidskleuren zien er mooier uit, maar ik vraag me af of je dan 3kg wortels per dag moet weg knagen 😉

    • Loes schreef:

      Hoi Lynn,

      3 Kilo wortels per dag is gelukkig niet nodig, en zou ook niet te doen zijn. In het onderzoek van Whitehead et a is het verschil in huidskleur per proefpersoon bekeken aangezien alle deelnemers een ander voedingspatroon hadden. Drie stuks groente of fruit (zoals 1 tomaat of een schijf watermeloen) meer dan wat ze normaal aten, veroorzaakte al de carotenoïde gloed. Natuurlijk zal deze meer zichtbaar zijn geweest bij de proefpersonen die al veel groente en fruit aten.

      Niet echt wetenschappelijk, maar ervan uitgaande dat de proefpersonen het gemiddelde aantal groente en fruit aten als Europeanen in het algemeen, namelijk slechts 2 stuks/200 gr, dan zal het totaal zo’n 5 porties zijn geweest. In het onderzoek van Stephen et al (2011), waarbij gekeken werd naar het verband tussen de totale hoeveelheid groente en fruit, komt dit ook naar voren (zie figuur 2B in het artikel in de bronnenlijst).

      Dus eet naast je 2 stuks fruit en je groente ’s avonds nog een tomaat bij je boterham en een handje wortels als tussendoortje, en je komt al een heel eind!

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*