Grove gezichtsporiën: definitie, oorzaken en behandelopties

Mijn neus en mijn wangen hebben redelijk grote poriën. Gekeken naar de hoeveelheid artikelen die op internet aan dit onderwerp gewijd zijn, vermoed ik dat ik lang niet de enige ben met dit ontsierende ‘probleem’.

In sommige artikelen over poriën, wordt gesteld dat er niets te veranderen valt aan hun grootte, omdat dit genetisch bepaald zou zijn. In andere artikelen wordt weer beweerd, dat de poriegrootte te beïnvloeden is met behulp van allerlei huis-tuin-en-keuken middeltjes, zoals het nemen van een stoombad of het drinken van twee liter water per dag.

Geen idee wat ik precies moest geloven. Dus ging ik maar weer op zoek naar wetenschappelijke publicaties die mij hier een zinnig antwoord op konden geven. Dit artikel is daar de samenvatting van!

grove poriënWat zijn (grove) poriën?
Een huidporië is een buisvormige opening in de huid behorende bij een huidklier (talg- of zweetklier).

De openingen van de zweetklieren monden veelal uit in min of meer onzichtbare poriën. Het zijn de openingen van de haarfollikels met de daarop aangesloten talgklieren, die goed zichtbaar zijn (Uhoda et al., 2005). Zichtbare oftewel grove huidporiën hebben een follikelopening van 0,1 à 0,6 mm2 (Kim et al., 2013).

Lee en collega’s (2016) geven de volgende definitie voor de cosmetisch ontsierende en zichtbare gezichtsporiën waar ik het in dit artikel over heb:

“Gezichtsporiën zijn een zichtbaar topografisch kenmerk van het huidoppervlak, die in het algemeen overeenkomen met de openingen van pilosebaceuze eenheden (haarfollikels en haar aanhangsels, waaronder de talgklieren).”

De belangrijkste oorzaken voor grove poriën
Tot mijn verbazing zijn er talloze factoren geassocieerd met het hebben van grove poriën – genen zijn hier slechts één van. Poriegrootte vertoont ook een samenhang met je hormonen, etniciteit, sekse, leeftijd, fotoveroudering, de aanwezigheid van seborroïsche dermatitis of acne, huidverzorgingsroutine en gebrek aan vitamine A (Roh et al., 2006; Kim et al., 2013; Dong et al., 2016; Lee et al., 2016).

Veranderingen in gezichtsporiën naar leeftijd en etniciteit

Veranderingen in gezichtsporiën naar leeftijd en etniciteit bij 2.585 proefpersonen Bron: Flament et al., 2015.

Waar alle recente wetenschappelijke studies naar de oorzaken van poriegrootte het over eens zijn, is dat de belangrijkste oorzaak te wijten is aan een hoge talgproductie. En dit is natuurlijk weer afhankelijk van factoren als je genen, hormonen, klimaat, leeftijd en geslacht (mannen hebben over het algemeen een vettere huid en grotere poriën).

Overige factoren die een directe associatie lijken te hebben met een toenemende zichtbaarheid van poriën, zijn een verminderde elasticiteit van de poriën waardoor ze vervormen (hierbij lijkt veroudering van de huid een belangrijke rol te spelen) en dikke haren (en dus grote follikels).

Het verschil tussen mee-eters en grove poriën
Zichtbare huidporiën lijken nogal eens te worden verward met ‘blackheads’ (open mee-eters). Dit is niet zo verwonderlijk, aangezien ze op elkaar lijken en talg in beide gevallen een belangrijke rol speelt.

Openen comedonen - mee-eters

De zichtbare poriën in het midden van het gezicht (met name de neus), bevatten in de meeste gevallen talgdraadjes (sebaceous filaments) (Plewig, G. & Wolff, 1976). Dit zijn, zoals de naam al doet vermoeden, een soort draadjes talg die via de schacht van de haarfollikel naar het huidoppervlak geduwd worden om daar geleidelijk aan af te worden gegeven. Deze talg houdt onze huid soepel, voorkomt uitdroging en beschermt haar tegen potentieel schadelijke micro-organismen. Als je ooit op de juiste manier een poriënstrip gebruikt hebt en nadien gekeken hebt wat deze uit je neusporiën heeft gehaald, dan weet je hoe deze eruit zien.

‘Blackheads’ (oftewel open mee-eters) zijn ophopingen van talg gemengd met dode hoorncellen, die uitmonden in de porie en deze verstoppen. Blackheads zijn grijs of zwart van kleur.

Waar de wittige talgdraadjes poriën wijder maken en hierdoor donkere poriën ín de huid vormen, creëren blackheads donkere bultjes die óp de huid liggen. Blackheads kun je dus voelen door over het huidoppervlak te strijken, en in de porie gelegen talgdraadjes niet.

Blackheads kun je blijvend verwijderen, terwijl talgdraadjes binnen enkele dagen gewoon weer zijn aangemaakt.


Gerelateerd – De neusstriptechniek


Redenen om je poriën te verkleinen
Voor we aanbelanden bij de vraag óf het daadwerkelijk mogelijk is om je poriën te verkleinen, lijkt het mij verstandig om eerst even stil te staan bij de vraag of het verkleinen van poriën überhaupt iets is dat we zouden moeten willen.

Vanuit cosmetisch aspect gezien, is het willen verkleinen van grote poriën best logisch. Kleinere gezichtsporiën zorgen voor een jonge uitstraling en laten de huid er egaler uitzien. Maar wat als het resultaat van het verkleinen van poriën een droge en fragiele huid is die amper weerbaar is en vatbaar voor allerlei huidperikelen? Want dit is meestal het probleem dat volwassen mensen met kleine gezichtsporiën hebben.

Dus voordat je besluit de oorlog te verklaren aan je poriën, is het wellicht goed om na te denken in hoeverre jouw huid de talgproductie die hieruit afkomstig is, kan gebruiken. Heb jij een (zeer) vette huid en snel last van mee-eters, dan is het indammen van de talgproductie en/of het verkleinen van de poriën waarschijnlijk nuttig. Maar is jouw huid snel droog en heb je nagenoeg nooit last van onzuiverheden, dan zou je je poriën beter met rust kunnen laten.

En vergeet niet: poriën worden (zowel door professionals als leken) massaal gecamoufleerd en weg-gefotoshopt! Oogt een huid prachtig porievrij (en behoort deze niet toe aan een kind), dan is deze vrijwel zeker een handje geholpen.

Behandelopties bij grove gezichtsporiën
De methoden die anno 2017 worden gebruikt ter behandeling van grove poriën, zijn gericht op:

  1. verlagen van de talgproductie;
  2. verjongen van de huid;
  3. verwijderen van haar, en/of
  4. verkleinen van de haarfollikels.

De auteurs van de twee meest recent geschreven reviews over de behandeling van gezichtsporiën, schrijven dat er aanwijzingen zijn dat zowel 1) traditionele huidsmeersels die (afgeleiden van) vitamine A-zuur bevatten als 2) nieuwere cosmetica-ingrediënten, 3) chemische peelings op basis van glycolzuur en 4) behandelmethoden waarbij gebruik wordt gemaakt van apparaten met huidverjongende effecten (lasers, radiofrequentie en  ultrageluid), effectief kunnen zijn. Tegelijkertijd laten zij ook weten dat er meer en beter onderzoek nodig is om echte conclusies te kunnen trekken (Dong et al., 2016; Lee et al., 2016).


Gerelateerd Zo kies je de juiste acnebehandeling voor jouw vorm van acne


Voor wie op zoek is naar een gezichtsbehandeling met behulp van huidverjongende apparatuur, hieronder een lijstje van degene waarvoor aanwijzingen bestaan dat ze poriën kunnen verkleinen:

  • Nd:YAG lasertherapie (Roh et al., 2009, 2011; Wattanakrai et al., 2010);
  • Fractionele lasertherapie (Cho et al., 2009, 2012; Saedi et al., 2013; Suh et al., 2015);
  • High Intensity Focused Ultrasound (HIFU) therapie (Lee et al., 2015).
Grove poriën voor en na behandeling met Nd:YAG laser. Bron: Roh et al., 2011.

Grove poriën voor en na behandeling met Nd:YAG laser. Bron: Roh et al., 2011.

Tips om je poriën kleiner te laten lijken
Zoals je in de vorige alinea hebt kunnen lezen, is nog niet bewezen of (en zo ja, op welke manier) je gezichtporiën inderdaad kunt verkleinen. Er zijn echter wel goede manieren die je kunt gebruiken om je poriën kleiner te laten lijken!

Laat ik maar beginnen bij het begin: stomen of sporten om de troep ‘uit je poriën te zweten’ en ze zo wellicht te verkleinen, zullen geen zoden aan de dijk zetten. Zoals ik in het begin al genoemd heb, zijn de poriën behorende bij de zweetklieren al min of meer onzichtbaar. Het zijn de talgklieren die veelal grote poriën hebben, en deze kun je er bij gebrek aan zweetklier dus niet uitzweten.

Hieronder een aantal huidverzorgingstips waarmee je je poriën kleiner kunt laten lijken.

Gebruik een cosmeticaproduct met retinol
Retinol is een stof die wanneer het wordt opgenomen in de huid wordt omgezet in vitamine A-zuur, dat de celvernieuwing stimuleert en hierdoor zowel symptomen van huidveroudering als de vorming van mee-eters kan verminderen.

Gebruik voor het slapen gaan een goed cosmeticaproduct met een werkzame concentratie aan retinol. Hoewel de beste keuze wat betreft de concentratie aan retinol afhankelijk is van de gevoeligheid van je huid, zijn producten met retinol in principe geschikt voor ieder huidtype.

Klik hier voor een overzicht van een aantal goede cosmeticaproducten met retinol.

Verwijder mee-eters
Mee-eters zorgen voor druk op je poriën, waardoor ze uit kunnen rekken. Of ze raken ontstoken, waardoor pukkels of puistjes ontstaan. Verwijder mee-eters dus tijdig met behulp van een poriënstrip of comedonenlepeltje.

Verwijder overtollig talg
Heb je een snel een vette huid? Houdt je poriën dan goed schoon. Doe dit vooral op plaatsen met grote poriën (de neus, wangen en eventueel de kin).

Gebruik wekelijks een poriënstrip of kleimasker om overtollig talg op te nemen en dagelijks een exfoliant met salicylzuur: deze heeft zowel een exfoliërende als een vetoplossende werking.

Bescherm je huid tegen de zon
Zonlicht zorgt ervoor dat je huid sneller veroudert (en je poriën dus ook groter worden). Daarnaast zorgt het gebruik van het hierboven genoemde retinol en salicylzuur ervoor dat je huid gevoeliger wordt voor zonlicht.

Gebruik overdag indien nodig dus een zonnebrandcrème of dagcrème met zonnebrandfactor.

Camoufleer
Met een goede concealer kom je een heel eind! Hier vindt je een overzicht met 9 van de beste concealers die in Nederland verkrijgbaar zijn. Vergeet niet om de concealer er aan het einde van de dag weer af te halen!


Bronnenlijst

Cho, S. B., Lee, J. H., Choi, M. J., LEE, K. Y., & Oh, S. H. (2009). Efficacy of the fractional photothermolysis system with dynamic operating mode on acne scars and enlarged facial pores. Dermatologic Surgery, 35(1), 108-114.

Cho, S. I., Chung, B. Y., Choi, M. G., Baek, J. H., Cho, H. J., Park, C. W., … & Kim, H. O. (2012). Evaluation of the clinical efficacy of fractional radiofrequency microneedle treatment in acne scars and large facial pores. Dermatologic Surgery, 38(7pt1), 1017-1024.

Dong, J., Lanoue, J., & Goldenberg, G. (2016). Enlarged facial pores: an update on treatments. Cutis, 98(1), 33-36.

Flament, F., Francois, G., Qiu, H., Ye, C., Hanaya, T., Batisse, D., … & Bazin, R. (2015). Facial skin pores: a multiethnic study. Clinical, cosmetic and investigational dermatology, 8, 85.

Kim, B. Y., Choi, J. W., Park, K. C., & Youn, S. W. (2013). Sebum, acne, skin elasticity, and gender difference–which is the major influencing factor for facial pores?. Skin Research and Technology, 19(1).

Lee, H. J., Lee, K. R., Park, J. Y., Yoon, M. S., & Lee, S. E. (2015). The efficacy and safety of intense focused ultrasound in the treatment of enlarged facial pores in Asian skin. Journal of Dermatological Treatment, 26(1), 73-77.

Lee, S. J., Seok, J., Jeong, S. Y., Park, K. Y., Li, K., & Seo, S. J. (2016). Facial pores: definition, causes, and treatment options. Dermatologic Surgery, 42(3), 277-285.

Plewig, G. & Wolff, H.H. (1976). Sebaceous Filaments. Arch Dermatol Res, 255(1): 9-21.

Roh, M., Han, M., Kim, D., & Chung, K. (2006). Sebum output as a factor contributing to the size of facial pores. British Journal of Dermatology, 155(5), 890-894.

Roh, M. R., Chung, H. J., & Chung, K. Y. (2009). Effects of various parameters of the 1064 nm Nd: YAG laser for the treatment of enlarged facial pores. Journal of Dermatological Treatment, 20(4), 223-228.

Roh, M.R., Goo, B.C., Jung, J.Y., Chung, H.J. & Chung, K.Y. (2011). Treatment of enlarged pores with the quasi long-pulsed versus Q-switched 1064 nm Nd: YAG lasers: A split-face, comparative, controlled study. Laser therapy, 20(3), 175-180.

Saedi, N., Petrell, K., Arndt, K., & Dover, J. (2013). Evaluating facial pores and skin texture after low-energy nonablative fractional 1440-nm laser treatments. Journal of the American Academy of Dermatology, 68(1), 113-118.

Suh, D. H., Chang, K. Y., Lee, S. J., Song, K. Y., Choi, J. H., Shin, M. K., & Jeong, K. H. (2015). Treatment of dilated pores with 1410-nm fractional erbium-doped fiber laser. Lasers in medical science, 30(3), 1135-1139.

Uhoda, E., Piérard-Franchimont, C., Petit, L., & Piérard, G. E. (2005). The conundrum of skin pores in dermocosmetology. Dermatology, 210(1), 3-7.

Wattanakrai, P., Rojhirunsakool, S., & Pootongkam, S. (2010). Split‐Face Comparison of Long‐Pulse‐Duration Neodymium‐Doped Yttrium Aluminum Garnet (Nd: YAG) 1,064‐nm Laser Alone and Combination Long‐Pulse and Q‐switched Nd: YAG 1,064‐nm Laser with Carbon Photoenhancer Lotion for the Treatment of Enlarged Pores in Asian Women. Dermatologic Surgery, 36(11), 1672-1680.

Whiting, D.A. (1979). Acne. The Western Journal of Medicine, 131 (6): 551–557.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*