Heeft de pH-waarde van shampoo invloed op de gezondheid van het haar?

De afkorting pH komt van het Latijnse Potentia Hydrogenii, en is een maat voor de zuur(te)graad van een waterige oplossing. Van alles wat water bevat kan de pH-waarde worden vastgesteld. De schaal waarop de zuurgraad gemeten wordt loopt van 1 tot 14, en hoe lager het getal, des te zuurder de oplossing. Een pH-waarde van 7 wordt aangemerkt als gemiddeld en ‘pH-neutraal’ genoemd. Water is pH-neutraal.

De cosmeticaclaim ‘pH-neutraal’ wordt voornamelijk gebruikt op reinigings- producten, waarmee gesuggereerd wordt dat het product een zuurgraad heeft die hetzelfde is als die van de huid en hierdoor goed door de huid verdragen wordt. Echter, huid heeft een pH van rond de 5,5, en niet 7. Gesteld wordt dat reinigingsproducten dus het beste pH-huidneutraal kunnen zijn.

Maar hoe zit dit met reinigingsproducten voor ons haar?

pH-schaalIn juli 2014 publiceerden Dias en collega’s een wetenschappelijk artikel over de invloed van de pH van een shampoo op de gezondheid van de haarschacht. Tevens hebben ze hierbij de pH van 123 shampoos van diverse internationale merken getest.

Hoewel de meest geschikte pH-waarde voor de hoofdhuid en haarvezels nog onbekend is, bleek uit dit onderzoek wel dat een alkalische pH (van 8 t/m 14) de negatieve elektrische lading van de hoornlaag van het haar kan verhogen, zoals ook het geval is bij haarbeschadiging. Hierdoor verhoogt de kans op wrijving tussen de haarvezels, en hierdoor is er een groter risico op haarbeschadiging en statisch en pluizig haar. De pH-waarde van een shampoo lijkt dus wel degelijk invloed te hebben op de gezondheid van je haar!

Haren wassen kapsalonDe pH-waarde van deze 123 geteste shampoos liepen uiteen van 3,5 tot 9,0. Wat betreft de pH-waarde van shampoos bestaat er dus een behoorlijke variatie. Hiervan had 38,21% een pH ≤ 5,5, en 61,78% een pH > 5,5. Interessant hierbij was, dat slechts 38% van de populaire shampoomerken een pH ≤ 5,0 had, terwijl dit percentage bij salonmerken 75% was. 100% van de geteste kindershampoos hadden een pH hoger 5,5; ze hadden allemaal de pH van 7,0 om ervoor te zorgen dat het product zo min mogelijk in de ogen zou kunnen prikken.

Hoewel de auteurs aan het einde van hun artikel aangeven dat zij van mening zijn dat het belangrijk is dat shampoofabrikanten de pH-waarde van de shampoo op de verpakking vermelden, werd er in het artikel helaas geen overzicht gegeven van de geteste shampoos en hun pH-waarden. Jammer!


Bronnenlijst

Dias, M. F. R. G., de Almeida, A. M., Cecato, P. M. R., Adriano, A. R., & Pichler, J. (2014). The shampoo pH can affect the hair: Myth or Reality? International journal of trichology, 6(3), 95.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met , ,

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*