Help! Wat is mijn huidtype?

Een huidtype is de beschrijving en interpretatie van hoe je huid eruit ziet, aanvoelt en zich gedraagt. Er bestaat een scala aan methoden om de huid te classificeren in verschillende huidtypen, zoals het microreliëf, de pH-waarde, het talggehalte, vochtgehalte en vochtvasthoudend vermogen van de huid (Leveque, 1983; Mercurio et al., 2013).

Kennis over je huidtype is van belang voor het bepalen van een optimale huidverzorging en de huidverzorgingsproducten die hierbij passen.

Normaal, droog, vet, gevoelig of gecombineerd?
In de cosmetische wereld wordt veelal een indeling gemaakt op basis van de fysiologische huidconditie, resulterend in 5 verschillende huidtypen die als eerste geïdentificeerd werden door cosmeticamagnaat Helena Rubinstein aan het begin van de 20e eeuw:

  1. Normale huid: goed doorbloedde huid, enigszins roze van kleur, een gelijkmatige teint, geen onzuiverheden, kleine poriën, niet te vet en niet te droog en zacht aanvoelend.
  2. Droge huid: doffe en ruwe (soms schilferige) huid met zeer kleine poriën die droog, trekkerig en/of jeukerig aanvoelt.
  3. Vette huid: een vettige, glimmende huid, enigszins vaal en gelig van kleur, een ongelijkmatige teint, grote poriën met comedonen (mee-eters), ontstekingen (puistjes) en/of acne.
  4. Gevoelige huid: slecht doorbloede huid met onregelmatige pigmentatie, die snel rood en vlekkerig wordt en gevoelig is voor warmte en kou.
  5. Gecombineerde huid: een huid die gekenmerkt wordt door een vette T-zone (voorhoofd, neus en kin) met af en toe comedonen (mee-eters) en/of ontstekingen (puistjes) in combinatie met wangen met een normale of droge huid.

Helena Rubinstein by Paul César Helleu (1859-1927) croppedBepalen van je huidconditie is voor veel vrouwen van belang omdat zij op basis daarvan hun manier van huidverzorging bepalen en specifieke huidverzorgingsproducten aanschaffen. Voor de meeste vrouwen is het huidtype zeer lastig te bepalen. Niet alleen is de beoordeling van de huidconditie zeer subjectief van aard  (Youn et al., 2002), de huidconditie is ook geen statisch gegeven maar afhankelijk van zeer veel factoren, zoals hormoonspiegels, ziektes, voedingspatroon, geneesmiddelengebruik, gebruik van toxische genotmiddelen als tabak en alcohol, stress, de luchttemperatuur- en -vochtigheid en blootstelling van de huid aan voor de huid schadelijke stoffen (water, chemicaliën in onder andere schoonmaakmiddelen en de stoffen aanwezig in huidverzorgingsproducten). Hierdoor is bovenstaande classificering op basis van de huidconditie zeer gelimiteerd en niet echt bruikbaar.

De Baumann Skin-Type Indicator (BSTI)
Inmiddels heeft Dr. Leslie Baumann een poging gedaan om de classificatie op basis van de huidconditie te verbeteren, middels het ontwerpen van de Baumann Skin-Type Indicator (BSTI) (Baumann, 2006, 2008). De BSTI is identificeert het huidtype van vier huidskenmerken (vochtgehalte, gevoeligheid, pigmentatie, en rimpeligheid) en de uitkomsten hiervan vervolgens te combineren, resulterend in 16 huidtypes (zie onderstaande figuur).

BSTIBron: Baumann 2009.

De Fitzpatrickschaal
Naast de indeling van de huid op basis van de huidconditie, is er ook een huidtest die 6 huidtypen onderscheidt op basis van hoe de huid reageert op blootstelling aan UV-straling: de Fitzpatrickschaal ontwikkeld door dermatoloog T. Fitzpatrick in 1975. De Fitzpatrickschaal onderscheidt de volgende 6 huidtypen:

  1. huidtypenHuidtype 1: lichte huid (vaak met sproeten) die snel verband en zelden bruint, gecombineerd met rossig of lichtblond haar en een lichte oogkleur.
  2. Huidtype 2: lichte huid die snel verbrand en slechts langzaam bruint, gecombineerd met blond haar en een lichte oogkleur.
  3. Huidtype 3: licht getinte huid die zelden verbrand en gemakkelijk bruint, meestal gecombineerd met donker haar en vrij donkere ogen.
  4. Huidtype 4: getinte (mediterrane) huid die bijna nooit verbrand en gemakkelijk bruint, gecombineerd met donker haar en bruine ogen.
  5. Huidtype 5: donkerbruine (aziatische) huid die bijna nooit verbrand en heel makkelijk bruint, gecombineerd met donker haar en bruine ogen.
  6. Huidtype 6: heel donkerbruine (negroïde) huid, die nooit verbrand en heel makkelijk bruint, gecombineerd met donker haar en donkere ogen.

De Fitzpatrickschaal is in eerste instantie alleen ontworpen voor mensen met een blanke huidskleur, en later voor alle soorten huidskleuren en hoe hun huid naar hun ervaring reageert op blootstelling aan zonlicht (Fitzpatrick, 1986, 1988). De Fitzpatrickschaal geeft een goede indicatie welke zonnebrandfactor een persoon het beste kan gebruiken.

Doe een online huidtest!
Wil je graag wat meer inzicht krijgen in jouw huidtype? Er zijn verschillende online huidtesten die je kunt doen. De Baumann Skin-Type Indicator kan door iedereen (maar wel alleen in het Engels) worden ingevuld op Dr. Baumann’s website Skin Type Solutions. Om de test te maken, klik hier.  Een goed alternatief is wellicht de Nederlandstalige huidanalyse van Uncover Skincare. Voor het maken van deze huidtest, klik hier. Voor het maken van de Fitzpatrick huidtest, klik hier.


Bronnenlijst

Baumann, L. (2006) The Skin Type Solution. New York: Bantam Dell.

Baumann, L. (2008). Understanding and treating various skin types – the Baumann Skin Type Indicator.. Dermatol Clin, 26(3), 359-373.

Baumann, L. (2009). The Baumann Skin-Type Indicator: A Novel Approach to Understanding Skin Type. In: Barel, A.O., Paye, M. & Maibach, H.I. (red.). Handbook of cosmetic science and technology (3e editie). New York: Marcel Dekker.

Fitzpatrick, T. B. (1986). Ultraviolet-induced pigmentary changes: Benefits and hazards. Current Problems in Dermatology, 15, 25-38.

Fitzpatrick, T. B. (1988). The validity and practicality of sun-reactive skin types I through VI. Archives of dermatology, 124(6), 869-871.

Mercurio, D. G., Segura, J. H., Demets, M. B. A. and Maia Campos, P. M. B. G. (2013). Clinical scoring and instrumental analysis to evaluate skin types. Clinical and Experimental Dermatology, 38, 302–309.

Youn, S. W., Kim, S. J., Hwang, I. A. and Park, K. C. (2002), Evaluation of facial skin type by sebum secretion – Discrepancies between subjective descriptions and sebum secretion. Skin Research and Technology, 8, 168-172.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*