Het belang van goede cosmeticaproducten voor de kwetsbare ooghuid

Onlangs kwam ik een rapport tegen van het RIVM getiteld ‘Huidklachten door cosmetische producten’ (Salverda-Nijhof et al., 2011). Uit deze rapportage bleek onder andere, dat het niet zozeer make-up, geuren of haarproducten zijn die de meeste huidklachten veroorzaken, maar dat deze (ironisch genoeg) vooral veroorzaakt worden door huidverzorgingsproducten.

Van deze huidverzorgingsproducten werden opvallend veel klachten (met name roodheid en jeuk) gemeld over producten die speciaal bedoeld zijn voor gebruik op of rondom de ogen, zoals oogcontourcrème, oogmake-up en oogmake-upremover.

Aanbrengen oogcontourcrèmeHet nut van speciale cosmeticaproducten voor de ooghuid
De cosmeticaformuleringen van producten ter verzorging van de ooghuid verschillen over het algemeen niet echt van die ter verzorging van de rest van de gezichtshuid. Om deze reden stelt beautyexpert Paula Begoun dat speciale oogcontourcrèmes (-gels en -serums) meestal weggegooid geld zijn, omdat je veelal een product koopt waar hetzelfde in zit als in een gezichtscrème, maar dat verpakt is in een kleinere tube waar je (relatief gezien) veel meer voor betaalt. De ingrediënten die zorgen voor een mooie gezichtshuid, zijn volgens Begoun tevens de ingrediënten die goed zijn voor je ooghuid; en ingrediënten die een negatief effect hebben op de gezichtshuid zullen dit ook hebben op de huid rondom de ogen (Begoun, 2009).

Op zich ben ik het met Begoun eens: speciale ooghuidverzorgingsproducten bieden meestal niet veel meer dan ‘normale’ gezichtsverzorgingsproducten. De reden waarom juist oogcosmetica van alle huidverzorgingsproducten vaak voor huidklachten zorgen, zal met name gelegen zijn in het feit dat de dunne ooghuid dat amper talgklieren of onderhuids vet bevat, over het algemeen vatbaarder voor overgevoeligheids- en allergische reacties is. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de oogirritatie die kan ontstaan als iets van het cosmeticaproduct in het oog zelf belandt (Tang et al., 2015; Ng et al., 2016).

Ik ben het dus ook gedeeltelijk oneens met Begoun: juist voor de gevoelige ooghuid en de veiligheid van de ogen is het extra van belang een product met een goede en vooral veilige cosmeticaformulering te kiezen, ongeacht of op deze producten vermeld staat dat ze specifiek geschikt zijn voor de ooghuid. De huid rondom de ogen is namelijk niet alleen de meeste gevoelige plek in het gezicht, maar is ook de plaats waar als eerst fijne lijntjes en rimpels verschijnen, waardoor het ooggebied één van de belangrijkste gezichtskenmerken is aan de hand waarvan iemands leeftijd wordt ingeschat (Nkengne et al., 2008).

Goede cosmeticaproducten voor verzorging en reiniging van de ooghuid
Zelf ben ik op zoek gegaan naar oogcontourcrèmes die in Nederland verkrijgbaar zijn en zowel als goed beoordeeld worden op de website van Begoun (Beautypedia) als door de gebruikers op MakeupAlley, met als resultaat helaas 0 producten.

Eucerin Q10 Active Anti-Wrinkle Eye CreamEen van de enkele oogcontourcrèmes die op MakeupAlley een zeer goede beoordeling heeft gekregen, waarbij 31 reviewers de crème op een schaal van 1 tot 5 met een 3,8 beoordeelden en 80% aangaf de crème opnieuw te zullen kopen, is de Eucerin Q10 Active Anti-Wrinkle Eye Cream. Helaas zit dit product niet in het in Nederlandse assortiment van Eucerin. Daarnaast is de effectiviteit van co-enzym Q10 discutabel (lees hier).

Bij het zoeken naar goede oogmake-upremovers had ik iets meer geluk en vond ik zowaar een product dat goed beoordeeld werd op zowel Mary Kay Oil-Free Eye Makeup RemoverBeautypedia als MakeupAlley én in Nederland verkrijgbaar is. Het is de Oil-Free Eye Makeup Remover van Mary Kay, een siliconen-in-water emulsie bestaande uit 2 fasen. Een flesje dat 110 ml van de make-upremover bevat is voor € 21,50 verkrijgbaar in de online webshop van Mary Kay.

Een andere oogmake-upremover die op MakeupAlley goed scoorde maar (nog) niet beoordeeld was op de website van Beautypedia, is de 2-in-1 Waterproof Eye Makeup Remover van Garnier: ook een  siliconen-in-water emulsie bestaande uit 2 fasen. Helaas is ook deze niet in het Nederlandse assortiment van Garnier terug te vinden. De in Nederland verkochte Garnier Oogreinigingslotion Express 2-in-1 voor waterproof make-up heeft helaas een compleet andere cosmeticaformule.

Ook de Just Release Me van Philosophy werd op Beautypedia en MakeupAlley goed beoordeeld, dat wederom een  siliconen-in-water emulsie bestaande uit 2 fasen is en tevens een aantal kalmerende plantenextracten (van haver, kamille en komkommer) bevat. Ook dit product zit jammer genoeg niet in het Nederlandse assortiment.

Wat betreft het verwijderen van mijn oogmake-up, maak ik al jaren heel dankbaar gebruik van de Toleriane reinigingslotion van La Roche-Posay (zie review), dat al sinds het begin van deze blog een van mijn favoriete cosmeticaproducten is. Overigens is deze lotion eigenlijk een gezichtsreiniger, maar voor het reinigen van de gezichtshuid, zeker als je foundation of concealer gebruikt, vind ik het product veel minder geschikt. Zo zie je maar weer!

Hou je aan de houdbaarheidsdatum!
Uit een kleinschalige studie onder 44 vrouwelijke studenten, bleek dat 70,5% make-up had dat over de datum was, en dat maar liefst 97,9% van hen weleens make-up had gebruikt dat over de datum was, met name mascara (86,3%). En dit terwijl mascara’s al na drie maanden gebruik een broedplaats van schimmels en bacteriën worden en hierdoor allerlei oogklachten kunnen veroorzaken (Giacomel et al., 2013). Op tijd weggooien dus!


Bronnenlijst

Beautypedia

Begoun, P. (2009). What about Eye Creams? (pp. 124-125) In: The Original Beauty Bible. Unparalleled Information for Beautiful and Younger Skin at Any Age. Beginning Press: Renton, Washington.

Giacomel, C. B., Dartora, G., Dienfethaeler, H. S., & Haas, S. E. (2013). Investigation on the use of expired make‐up and microbiological contamination of mascaras. International journal of cosmetic science, 35(4), 375-380.

MakeupAlley

Ng, A., Evans, K., North, R. V., Jones, L., & Purslow, C. (2016). Impact of eye cosmetics on the eye, adnexa, and ocular surface. Eye & contact lens, 42(4), 211-220.

Nkengne, A., Bertin, C., Stamatas, G. N., Giron, A., Rossi, A., Issachar, N., & Fertil, B. (2008). Influence of facial skin attributes on the perceived age of Caucasian women. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, 22(8), 982-991.

Salverda-Nijhof, J.G.W., Kooi, M., de Wit-Bos, L., Bourgeois, F.C., van Gorcum, T.F., Colijn, J., van Engelen, J. & Donker, G. (2011). Huidklachten door cosmetische producten. RIVM Rapport 320113004.

Tang, K., Lu, S. Y., Ma, D. L., Leung, C. H., Lee, S. S., Lin, S. W., & D Wang, H. M. (2015). A Review on Common Ingredients of Periocular Cosmetics and Their Hazards. Current Organic Chemistry, 19(1), 30-38.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met ,

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*