Het topje van de suikerberg

Het topje van de suikerbergInmiddels zijn we op een punt gekomen waarop geraffineerde suiker niet alleen gebruikt wordt in koffie, thee, snoep- en bakgoed, maar standaard wordt toegevoegd aan meer dan de helft van alle voorgefabriceerde voedingsmiddelen.

Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel suiker in verwerkt: het is toegevoegd aan de meeste sauzen, dressings, kant-en-klaarmaaltijden, soepen, conserven, dranken, broden, ontbijtgranen, zuivelproducten en vleeswaren (CEO, 2016).

Geraffineerde suiker is namelijk niet alleen geschikt als zoetstof en smaakversterker, maar is ook zeer bruikbaar als onder meer conserveermiddel, kleurmiddel, stabilisator en structuurvormer (Koivistoinen & Hyvönen, 1985).

De hoeveelheid suiker die we dénken te eten, omdat we snoepen of zelf suiker toevoegen aan koffie of thee, is vaak slechts het topje van de suikerberg ijsberg.

Uit een analyse van de Voedselconsumptiepeiling 2007-2010 is gebleken, dat de gemiddelde Nederlander dagelijks 122 gram aan suiker binnenkrijgt, waarvan ruim 55% toegevoegde suikers zijn (van Rossum et al., 2011). Dit zijn zo’n 28 à 30 suikerklontjes per dag! Voedingsmiddelen met de hoogste bijdrage aan de totale inname van suikers: frisdranken, zuivelproducten, cake, koek, sappen, fruit en chocolade (Kenniscentrum suiker & voeding, 2014).

Overigens geldt hetzelfde voor zout: het meeste zout dat wij consumeren, zo’n 79%, is afkomstig van voorgefabriceerd voedsel. Het zout dat we zelf gebruiken om maaltijden mee te bereiden en aan tafel vormt naar schatting slechts een vijfde deel van het geconsumeerde zout. De belangrijkste bronnen van zout in de Nederlandse voeding zijn brood, vleesproducten en kaas (Van Rossum et al., 2012).

Wil jij weten hoeveel geraffineerde suiker jij gemiddeld eet? Klik dan hier voor de suikertest!

2017_FOODWATCH_RodeKool_1200x628-1


Bronnenlijst

Corporate Europe Observatory (CEO) (2016). A spoonful of sugar – How the food lobby fights sugar regulation in the EU.

Kenniscentrum suiker & voeding (2014). Consumptie van suikers in Nederland. Factsheet voor de pers.

Koivistoinen, P., & Hyvönen, L. (1985). The use of sugar in foods. International dental journal, 35(3), 175-179.

van Rossum, C.T.M., Fransen, H.P., Verkaik-Kloosterman, J., Buurma-Rethans, E.J.M., Ocke, M.C. (2011). Dutch National Food Consumption Survey 2007-2010 : Diet of children and adults aged 7 to 69 years. RIVM Rapport 350050006.

van Rossum, C.T.M., Buurma-Rethans, E.J.M., Fransen, H.P., Verkaik-Kloosterman, J. & Hendriksen, M.A.H. (2012). Zoutconsumptie van kinderen en volwassenen in Nederland. Resultaten uit de Voedselconsumptiepeiling 2007-2010. RIVM Rapport 350050007.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Schoonheid en Gezondheid Getagd met ,

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*