Hoe je de beste foundation voor jouw huidtype kiest

Vloeibare foundationFoundation is een huidskleurige cosmetica die dient te worden aangebracht op gezicht en hals met als doel de huid egaler te laten lijken. Zoals de naam al aangeeft, dient foundation als basislaag voor alle andere soorten make-up.

In dit artikel kan je lezen van de kenmerken van een goede foundation zijn, welke verschillende soorten foundations er beschikbaar zijn, en wat per soort foundation de voor- en nadelen zijn.

De kenmerken van een goede foundation
Een goede foundation:

  • laat je huid egaler lijken;
  • sluit nauw aan bij je natuurlijke huidskleur;
  • is geschikt voor jouw specifieke huidtype;
  • belast de huid niet onnodig met potentieel schadelijke of huidirriterende ingrediënten (zoals alcohol of parfum).

Een goede foundation is dus sterk afhankelijk van de kenmerken van jouw huid. Daarnaast is wat wordt verstaan onder een goede foundation afhankelijk van je eigen voorkeur en de huidige trend.

Foundation op wangen vrouwSoorten foundation
Foundation is beschikbaar in vloeibare vorm, crèmevorm, poedervorm, stiftvorm en sinds kort ook in gelvorm. De basis van een foundation kan bestaan uit water, olie, was, mineralen (zoals talk, mica titaandioxide of zinkdioxide), siliconen of gelvormers.

Foundations verschillen wat betreft hun mate van dekking (van amper tot vrijwel volledig, afhankelijk van het aantal pigmenten), textuur (van licht tot zwaar), de mate van hechting (hoe snel de foundation zich aan de huid hecht), de houdbaarheid op de huid (hoe lang het product aan de huid gehecht blijft), de afwerking (mat of glanzend) en natuurlijk de teint (de kleur van de gebruikte pigmenten).

Combineer alle bovenstaande kenmerken, en de mogelijkheden voor het aantal verschillende soorten foundations zijn eindeloos… Welke foundation kun je het beste kiezen?

Helaas bestaat er niet zoiets als een ideale foundation: een foundation die specifiek gemaakt is op basis van jouw huidskleur, die optimaal dekt zonder op te vallen, toch licht in textuur is, makkelijk aan te brengen (en weer te verwijderen) is en net zolang op je huid blijft als je wilt. Een goede foundation is altijd een compromis tussen deze kenmerken, en welk compromis het beste is, is afhankelijk van jouw huid.

De voor- en nadelen van vloeibare foundation
Vloeibare foundation is een term voor zeer veel verschillende soorten foundation die beschikbaar zijn in vloeibare vorm en in de meeste gevallen verpakt zijn in een MAC Face and Body Foundationflesje. Vloeibare foundations vormen de meest populaire soort foundation, en zijn zowel beschikbaar op waterbasis, oliebasis als compleet olievrij.

Over het algemeen zijn alle vloeibare foundations makkelijk aan te brengen en licht in textuur. Over het algemeen zijn foundations op waterbasis iets lichter qua textuur dan degene op oliebasis. Vloeibare foundations op waterbasis hebben van alle foundations de meeste conserveermiddelen nodig om de houdbaarheid te waarborgen. Hierdoor zijn deze foundations minder geschikt voor mensen met een hele gevoelige huid.

Vloeibare foundations op oliebasis zijn het meest geschikt voor de droge en de oudere huid, omdat de olie help bij de hydratatie van de huid, en ervoor zorgt dat droogtelijntjes en rimpels minder zichtbaar zijn. Sowieso zal de oudere, meer rimpelige huid er beter uitzien bij een vloeibare foundation die niet te dik is.

Vloeibare foundations op waterbasis of die compleet olievrij zijn, hebben meestal een matte afwerking en zijn het meest geschikt voor de vette of gecombineerde huid.

De voor- en nadelen van foundation in crèmevorm (cream foundation)
Cream foundations zijn een soort kruising tussen vloeibare en foundation en foundation in poedervorm. Cream foundation heeft een romige Revlon Colorstay Whipped Creme Makeuptextuur.

Cream foundations hebben een betere dekking dan vloeibare foundations, maar minder goed dan cover stick foundations.

Cream foundations zijn vooral geschikt voor vrouwen met een normale en in het bijzonder voor de droge huid.


De voor- en nadelen van foundation in stiftvorm (cover stick foundation)

Cover stick foundations zijn, zoals de naam al aangeeft, een foundation in stick of stiftvorm die een hoge mate van dekking (‘cover’) biedt.

Max Factor Pan StickDe basis van de meeste cover sticks wordt gevormd door een vettige stof zoals paraffine (minerale olie), petrolatum (vaseline), lanoline (wolvet), of bijenwas. De textuur en applicatie is zeer dik en dicht.

Voordelen van cover sticks zijn dat deze gemakkelijk mee te nemen zijn, een hoge mate van dekking, een lange houdbaarheid op de huid en een verzachtend effect hebben. Groot nadeel van cover sticks is, dat de dikke textuur moeilijk over de huid te verdelen is, waardoor het risico op een vlekkerig resultaat groot is. Ook kan het zich gaan ophopen in fijne lijntjes en rimpels. Tenslotte voelt het cover stick vaak zwaar aan.

Cover sticks kunnen het beste plaatselijk gebruikt worden voor het verdoezelen van moedervlekken, pigmentvlekken, wijnvlekken en onzuiverheden. Op de jonge huid zonder rimpels kan het ook gebruikt worden voor het bedekken van donkere kringen onder de ogen. Geschikt voor het plaatselijk camoufleren van onzuiverheden van een gecombineerde huid.

De voor- en nadelen van foundation in poedervorm (compact foundation)
Compact foundation werkt net als ‘gewoon’ gezichtspoeder, maar heeft een groter hechtingsvermogen en geeft net iets meer dekking. Vergeleken met andere vormen van foundation, is de dekking van compact foundation licht tot gemiddeld en is in staat lichte verkleuringen en sproeten te dekken.

Pür Minerals Pressed Powder Foundation
De basis van compact foundations wordt gevormd door mineralen. De afwerking kan zowel matterend als glanzend zijn. Qua textuur voelt compact foundation licht aan.

Het grote voordeel van compact foundations, is dat het zeer eenvoudig en snel aan te brengen is. Mogelijk nadeel is dat de poederachtige afwerking niet goed samengaat met het gebruik van een blush of bronzer.

Compact foundations zijn eigenlijk alleen geschikt voor de normale huid. De minerale basis absorbeert vocht, waardoor een droge huid nog droger wordt. Bovendien zorgt de poedervorm ervoor dat eventueel aanwezige huidschilfers beter zichtbaar worden. Bij een vette huid loop je het risico dat het poeder zich op de vettere plekken van de huid gaat ophopen en klonterig wordt.

TIP: Parfumerie Douglas heeft de Color Expert ontworpen om je huidteint te bepalen en op basis hiervan de juiste kleur foundation te kunnen vinden. Hierbij wordt een onderscheidt gemaakt in 90 kleurtinten, onderverdeeld in koele en warme kleurtinten. Kom je er dus zelf niet uit, laat je huidskleur dan binnen 5 minuten scannen bij de Douglas! Klik hier om meer te lezen over de Color Expert.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Make-up & Mode Getagd met , , ,

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*