Hoe zonlicht je huid sneller veroudert…

Zonlicht is de belangrijkste oorzaak van huidveroudering, met name rimpels en pigmentvlekken.

We spreken hierbij van fotoveroudering (photoaging): vroegtijdige huidveroudering veroorzaakt door blootstelling van de huid aan intense en/of langdurige blootstelling aan zonlicht en UV-straling in het algemeen (Kligman, 1969; Berneburg et al., 2000, Fisher, 2005; Svobodova et al., 2006).

Een schrijnend voorbeeld
De schadelijke effecten van zonlicht op de huid, worden pijnlijk duidelijk als je de gezichtshuid van een ouder persoon vergelijkt met een deel van het lichaam dat zelden aan de zon is blootgesteld, zoals de billen.

Andere veelzeggende voorbeelden zijn verschillende foto’s getoond in onderzoeksartikelen, waaronder de onderstaande foto. Deze foto toont het gezicht van een 69-jarige Amerikaan die 28 jaar lang vrachtwagenchauffeur is geweest, waardoor zijn linker gezichtshelft door het zijraam veel meer blootgesteld is geweest aan zonlicht en hierdoor veel meer rimpelvorming laat zien dan de rechter helft (Gordon & Brieva, 2012).

Zonveroudering linkerhelft gezicht 69-jarige vrachtwagenchaffeur
Over UVA en UVB
Zonlicht bestaat uit infrarood licht (dat voor ons aanvoelt als warmte), zichtbaar licht en ultraviolet (UV) licht. Het ultraviolette gedeelte wordt onderverdeeld in 3 soorten afhankelijk van de golflengte: UVA (400-320 nm), UVB (320-290 nm) en UVC (290-200 nm).

Hoe korter de golflengte, des te schadelijker het UV-licht is voor de huid. Desondanks hoeven wij ons niet zo druk te maken over UVC, omdat dit volledig uit de dampkring gefilterd wordt door de ozonlaag.

UVB dringt door tot in de opperhuid (epidermis) en UVA dringt tot in de diepere lederhuid (dermis), zelfs door ramen, kleding en wolken heen (Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie, 2008)!

Hierdoor veroorzaken met name UVB-stralen zonnebrand (denk aan de B van ‘burning’) en UVA-stralen het merendeel van de vroegtijdige huidveroudering (denk aan de A van ‘aging’). Zowel UVA-, maar met name UVB-straling, spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van huidkanker.

Zonlicht spectrum en huidbeschadiging

Bron: BASF Skin Care Forum

Een zongebruinde huid is een zonbeschadigde huid
UV-licht sloopt de elastine en bindweefselvezels van de huid. Wanneer UV-licht de kern van de huidcellen bereikt, raakt het DNA beschadigd waardoor er mutaties (‘thymine dimeren’) in de huid ontstaan. Ter verdediging van het DNA gaan de huidcellen melanine boven de celkernen aanmaken waardoor onze huid bruin kleurt. Er is dan echter al veel schade opgetreden, die helaas niet volledig hersteld kan worden.

De huid heeft een lang geheugen…

Pas dus op met de blootstelling van je gezichtshuid aan zonlicht. Maar huidveroudering is geen goede reden om helemaal uit de zon te blijven: een goede dosis zonlicht heeft namelijk enorme gezondheidseffecten!


Bronnenlijst

Berneburg, M., Plettenberg, H., & Krutmann, J. (2000). Photoaging of human skin. Photodermatology, photoimmunology & photomedicine, 16(6), 239-244.

Fisher, G. J. (2005). The pathophysiology of photoaging of the skin. Cutis, 75(2), 5-8.

Gordon, J. R., & Brieva, J. C. (2012). Unilateral Dermatoheliosis. N Engl J Med, 2012(366), e25.

Kligman, A. M. (1969). Early destructive effect of sunlight on human skin. Jama, 210(13), 2377-2380.

Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (2008). Zonlicht en de huid: verstandig omgaan met de zon. Opgehaald op 17 februari 2014 van http://www.huidarts.info/documents/?v=2&id=16

Svobodova, A., Walterova, D., & Vostalova, J. (2006). Ultraviolet light induced alteration to the skin. Biomedical Papers-Palacky University in Olomouc, 150(1), 25.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met ,

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*