Zo lees je een cosmetische ingrediëntenlijst (INCI-lijst)

Elke cosmeticafabrikant is verplicht op zijn cosmetica te vermelden uit welke ingrediënten deze zijn samengesteld. Desondanks zijn cosmetische ingrediëntenlijsten lastig om te lezen. Veel gebruikers lezen zelfs helemaal geen ingrediëntenlijst voordat ze een cosmeticaproduct kopen en gebruiken. Zonde, want de werkzaamheid van een cosmeticum is helaas niet af te lezen aan haar mooie verpakking of veelbelovende cosmeticaclaims.

Met dit artikel hoop ik je een goed begin te geven bij het leren lezen van een cosmetische ingrediëntenlijst.

Cosmetica kiezen ingrediëntenlijst
Cosmetische naamgeving: de INCI-lijst
Om verwarring te voorkomen wordt in alle landen in Europa gebruik gemaakt van dezelfde namen voor de ingrediënten. Hiervoor is een lijst met meer dan 10.000 namen beschikbaar: de zogenaamde INCI-lijst. De Cosmetic Ingrediënts Database (CosIng), een database van de Europese Commissie, bevat een overzicht van cosmetische ingrediënten en substanties, hun INCI-naam, functie(s) en beschrijving.

INCI (spreek uit als ‘INKIE’) is de afkorting van International Nomenclature of Cosmetic Ingredients, ofwel het internationale naamgevingsysteem voor cosmetica-ingrediënten.  INCI-namen van cosmetica-ingrediënten zijn in de meeste gevallen de Engelse chemische stofnamen. Voor planten, vruchten en bloemen (en delen of extracten hiervan) en heel ‘alledaagse’ stoffen zoals water (‘aqua’), worden Latijnse namen gebruikt. Helemaal internationaal is de INCI-lijst niet. In andere landen, zoals de Verenigde Staten, worden deels andere namen en codes gebruikt.

De ingrediëntenvermelding
Naast de naamgeving zijn er nog meer regels waaraan de ingrediëntenvermelding aan moet voldoen.

  1. De ingrediëntenlijst dient compleet te zijn: alle gebruikte ingrediënten moeten worden vermeld.
  2. Parfums in cosmetica hoeven niet te worden onderverdeeld naar haar afzonderlijke bestanddelen: de omschrijving ‘Parfum’ volstaat, met uitzondering van de parfumstoffen die relatief vaak verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van allergie en die aan het einde van de lijst afzonderlijk genoemd dienen te worden (de declaratieplichtige parfumallergenen).
  3. De ingrediëntenlijst dient te beginnen met de stof die het hoogste gehalte in het product heeft en verder te gaan verder met de rest afhankelijk van afnemende gehalte. Hoe hoger het ingrediënt in de ingrediëntenlijst staat, des te hoger de relatieve concentratie van dit ingrediënt in het cosmeticum.
  4. Ingrediënten die voor minder dan 1% voorkomen, volgen aan het einde van de ingrediëntenlijst en mogen in willekeurige volgorde worden weergegeven.
  5. Aan het einde van de lijst worden (als ze gebruikt zijn) veelal de kleurstoffen genoemd, die worden aangeduid met hun naam of met een code (de Color Index oftewel CI-nummer).

Actieve stoffen versus hulpstoffen
Elk cosmeticum bestaat uit actieve stoffen en hulpstoffen. Actieve stoffen zijn de ingrediënten die verantwoordelijk zijn voor de werking van een cosmeticaproduct, zoals oppervlakteactieve stoffen in cosmetische reinigers als gezichtsreinigers en shampoos, UV-filters in zonnebrandproducten en vochtinbrengers in gezichtscrèmes. Hulpstoffen zijn de stoffen die noodzakelijk zijn voor de stabiliteit van het cosmeticaproduct zelf.

De ingrediëntenlijst maakt helaas geen onderscheidt tussen actieve stoffen en hulpstoffen. Hierdoor is het van belang om van tevoren te weten welke actieve stoffen je graag in het product wilt hebben, en op zoek te gaan naar een dergelijk product. Denk eraan dat deze stof om werkzaam in een voldoende grote concentratie aanwezig dient te zijn, en hierdoor aan het begin van de ingrediëntenlijst hoort te staan!

Helaas zijn cosmeticafabrikanten anno 2014 (nog) niet verplicht om aan te geven wat de concentraties van de ingrediënten in hun producten zijn of wat de pH-waarde is. Sommigen doen dit echter wel, dus maak daar gebruik van!


Bronnenlijst

2006/257/EG: Besluit van de Commissie van 9 februari 2006 tot wijziging van Besluit 96/335/EG tot vaststelling van een inventaris en een gemeenschappelijke nomenclatuur van in cosmetische producten verwerkte ingrediënten (Voor de EER relevante tekst)

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Schoonheid en Gezondheid Getagd met

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*