Je eigen voetenpeeling thuis met de Kruidvat eeltsokken!

Aan de verzorging van mijn voeten besteed ik over het algemeen bijzonder weinig aandacht. Ik was ze, knip mijn nagels en in heel zeldzame gevallen waarin mijn voeten vermoeid zijn van het vele lopen, smeer ik ze weleens in. Voor pedicures neem ik verder nooit de tijd.

Gelukkig heb ik geen last van veel eelt of andere ontsierende voetproblemen. Dus in principe hebben mijn voeten niet veel verzorging nodig. Maar nu we zo af en toe mooie lentedagen hebben, en het over een aantal weken weleens tijd zou kunnen zijn voor slippers en sandalen, wilde ik mijn voeten toch iets meer aandacht geven.

Op zoek naar een voetverzorgingsproduct dat wat meer zoden aan de dijk zou kunnen zetten dan een simpele hydraterende crème, belandde ik uiteindelijk met twee producten van het Kruidvat in mijn hand: de Kruidvat Eeltverwijderpleisters (die je heel specifiek kunt aanbrengen op de eeltplekken en slechts €1,99 kosten), en de Kruidvat eeltsokken (die je hele voeten tegelijk behandelen maar €8,99 kosten).

Uiteindelijk vond ik de eeltsokken zo’n interessant product, dat ik hiervoor gekozen heb. Hieronder de review!

Kruidvat eeltsokkenProductbeschrijving en cosmeticaclaims
De Kruidvat eeltsokken bestaan uit 1 paar plastic sokken die aan de binnenkant een laagje gel bevatten: de daadwerkelijke peeling. Op de verpakking staat aangegeven dat de speciale gel overtollige, harde huid direct losmaakt, de aanmaak van nieuwe huidcellen versnelt en zorgt voor heerlijk zachte voeten.

Kruidvat eeltsokken waarschuwingDit product bevat grote hoeveelheden aan exfoliërende bestanddelen, en komt met een behoorlijke gebruiksaanwijzing die echt doorgelezen en opgevolgd moet worden!

De cosmeticaformule van de Kruidvat eeltsokken
De gel van de Kruidvat eeltsokken bevat de volgende ingrediënten:

Aqua, Alcohol, Glycerin, Urea, Lactic Acid, Glycolic Acid, Citrus Limon Fruit Extract, Salicylic Acid, Polyquaternium-10, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Sodium Hydroxide, Tocopherol, Limonene.

Op water na, bestaat dit product voor het grootste deel uit alcohol. Normaal gesproken koop ik geen huidverzorgingsproducten die alcohol bevatten, zeker niet in zo’n hoge concentratie. Bij professionele chemische peelings is het echter gebruikelijk dat de huid vooraf wordt gedesinfecteerd met een alcoholoplossing, dus in dit geval heb ik een uitzondering gemaakt.

In feite zijn deze eeltsokken een soort van chemische peeling die je zelf thuis kunt uitvoeren! Om deze reden bestaat het product grotendeels uit keratolytische (exfoliërende) ingrediënten, die de dode cellen van de hoornlaag verwijderen: ureum (Urea), melkzuur (Lactic Acid), glycolzuur (Glycolic Acid) en salicylzuur (Salicylic Acid).

Hoewel ureum in cosmeticaproducten voornamelijk gebruikt wordt als bevochtigingsmiddel, heeft het in een hoge concentratie een meer keratolytische functie en is het in staat om de ruwheid van de huid te verminderen, waardoor het een veel gebruikt ingrediënt in huidverzorgingsproducten voor voeten is. Daarnaast helpt ureum andere stoffen beter de huid door te laten dringen (CIR, 2005; Kapuscinska & Nowak, 2014).

De twee fruitzuren melkzuur en glycolzuur helpen met name bij het verminderen van het aantal dode huidcellen en hiermee het tegengaan van een droge huid (Andersen, 1998). Salicylzuur is in hogere concentraties zeer effectief bij het verhelpen van huidaandoeningen waarbij sprake is van een verdikking van de huid, waaronder natuurlijk eelt. Wellicht dat het hierdoor op het eerste gezicht vreemd lijkt dat er minder salicylzuur in zit dan de fruitzuren, maar dit is omdat salicylzuur al effectief is in een veel lagere concentratie dan nodig is voor de effectiviteit van fruitzuren.

Kruidvat eeltsokken ingrediëntenDe formule bevat ook een grote concentratie aan glycerine (Glycerin), een van de beste hydraterende (vochtvasthoudende) stoffen voor de huid, die ook van nature op de huid voorkomt en haar hydraterende vermogen dankt aan haar sterke wateraantrekkende vermogen.

Het laatste actieve ingrediënt is Tocopherol (de pure vorm van vitamine E), dat bescheiden anticarcinogene, fotoprotectieve (zonbeschermende) en huidbarrière herstellende eigenschappen heeft.

Polyquaternium-10 is een synthetische polymeer die een laagje legt over de huid. Polyquartenium-10 wordt vrijwel niet geabsorbeerd door de huid, maar wel door de dode, afschilferende huidcellen en de werking van de keratolytische ingrediënten versterkt (CIR, 1988).

PEG-40 Hydrogenated Castor Oil (gehydrogeneerde castorolie) is toegevoegd als emulgator, oppervlakteactieve stof en geurstof (Burnett et al., 2014).

De Sodium Hydroxide (natriumdioxide) is als buffer verantwoordelijk voor het handhaven van de pH-waarde.

Dit product bevat geen parfum, maar er is wel citroenextract (Citrus Limon Fruit Extract) toegevoegd om het product een prettige geur te geven. Citroenextract bevat het declaratieplichtige parfumallergeen Limonene (CIR, 2014). De eerder genoemde castorolie geeft ook geur aan het product.

De alcohol die ik aan het begin van deze review genoemd heb, en verantwoordelijk is voor desinfectie van de huid, dient tevens als conserveermiddel.

Kruidvat eeltsokken gebruiksaanwijzingGebruikservaring met de Kruidvat eeltsokken
Het uitvoeren van de peeling is best nog een klusje: je moet er in ieder geval zo’n anderhalf uur voor vrijmaken, waarvan je overigens wel een uur lekker moet blijven zitten.

Eerst je voeten schoon- en droogmaken, dan de sokken uit de verpakking halen en voorzichtig aantrekken (ze zijn kwetsbaar en gaan snel kapot). De sok dichtplakken met de rode strip (en eventueel nog eigen plakband of tape) totdat de gel de huid overal raakt, eventueel met een gewone sok er overheen om de boel op z’n plaats te houden. Vervolgens een uur laten intrekken met je voeten naar beneden, zodat de gel er niet uitloopt. Dit is vooral nat, koud en glibberig. Daarna goed afspoelen.

Het echte werk zit in het vervelproces: na 5 à 7 dagen beginnen de harde huidstukjes er af te vallen, en dit vervelproces duurt zo’n 1 à 2 weken. Om ervoor te zorgen dat je voeten er niet volkomen ‘schilferig’ uitzien en om de peeling het beste resultaat te geven, is het van belang dat je je voeten gedurende het vervelproces elke dag in heet water weekt. Best nog een klusje dus!

Kruidvat eeltsokken uit verpakkingVanwege het lang vervelproces (je voeten zullen er een week lang behoorlijk vies uitzien), is het belangrijk dat je deze voetenpeeling doet vóórdat het echte zomerse weer begint en je op blote voeten naar buiten gaat. Daarnaast maakt de peeling je huid ook nog eens gevoeliger voor zonlicht, dus bedekken die voeten!

Het effect van de eeltsokken zal erg afhankelijk zijn van de hoeveelheid eelt die je hebt: is dit weinig, dan zal het product niet veel verschil uit kunnen maken. Ook is de kans groot dat je voetzolen door het verliezen van het eelt wat gevoeliger zullen worden.

Al met al vind ik het een geweldig product als jaarlijkse behandeling voor je voeten, zeker voor mensen als ik, die weinig doen aan voetverzorging. Mijn voeten hebben veel minder eelt en zijn veel zachter geworden na het gebruik van de eeltsokken. Voor het dagelijks weken moet je wel even de tijd nemen, maar gelukkig heb ik een heerlijk voetenbadje die ik graag eens wilde uitproberen met de toevoeging van huidkalmerende colloïdale haver.

Het is even wat gedoe en hoop vieze huidvellen in je sokken, maar geeft wel een mooi resultaat. Ik vind het een aanrader!

De Kruidvat eeltsokken kosten €8,99 per paar en zijn natuurlijk te koop bij Kruidvat.


Bronnenlijst

Andersen, F. A. (1998). Final report on the safety assessment of glycolic acid, ammonium, calcium, potassium, and sodium glycolates, methyl, ethyl, propyl, and butyl glycolates, and lactic acid,... International Journal of Toxicology, 17(1 suppl), 1-241.

Burnett, C. L., Heldreth, B., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., … & Andersen, F. A. (2014). Safety Assessment of PEGylated Oils as Used in Cosmetics. International journal of toxicology, 33(4 suppl), 13S-39S.

Cosmetic ingredient Review (CIR) Expert Panel (1988). Final Report on the Safety Assessment of Polyquaternium-10. J Am Coll Toxicol, 7(3), 335-351.

Cosmetic Ingredient review (CIR) Expert Panel (2005). Final report of the safety assessment of Urea. Int. J. Toxicol., 24(3), 1-56.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2014). Safety Assessment of Citrus-Derived Ingredients as Used in Cosmetics.

Kapuscinska, A. & Nowak, I. (2014).The use of urea and its derivatives in the cosmetics industry. Chemik, 68(2), 91-96.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met , ,

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*