Kleimasker-en-shampoo-in-één: de Urtekram Rasul Volume Shampoo

Het afgelopen jaar heb ik met veel plezier gebruik gemaakt van de Urtekram Kamilleshampoo. Daarnaast gebruikte ik af en toe het kleimasker van Argiletz om mijn hoofdhuid mee in te smeren en mijn nogal vette hoofdhuid extra te reinigen.

Toen ik een nieuwe flacon kamilleshampoo wilde halen, viel mijn oog op de Rasul Volume Shampoo. Dit met name vanwege de grijsbruine kleur, wat natuurlijk erg apart is voor een shampoo. Deze kleur komt doordat de shampoo met name reinigt op basis van het kleimineraal hectoriet. In feite is het een kleimasker-en-shampoo-in-één!

Bij het lezen van de ingrediëntenlijst was ik niet over de hele ingrediëntenlijst even enthousiast, maar ik vond het product wel bijzonder genoeg om uit te willen proberen. De claim dat het mijn haar meer volume zou geven, sprak iemand met dun haar zoals ik natuurlijk ook erg aan.

Hieronder de review!

Urtekram Rasul Volume ShampooDe cosmeticaformule van de Urtekram Rasul Volume Shampoo
Urtekram is een cosmeticamerk met een lijn van gecertificeerd biologische (EcoCert) haar- en huidverzorgingsproducten die vrij zijn van parabenen en siliconen. Ook bevat de shampoo geen agressieve sulfaten, zeep of alcohol!

De Rasul Volume Shampoo is samengesteld uit de volgende ingrediënten:

Aqua, Aloe Barbadensis Leaf Extract, Hectorite, Sodium Coco Sulfate, Glycerin, Coco Glucoside, Lauryl Glucoside, Glyceryl Oleate, Sodium Chloride, Mentha Piperita Leaf Extract, Mentha Viridis Oil, Parfum, Polyglyceryl-4 Caprate, Xanthan Gum, Citric Acid, Tocopherol, Beta-Sitosterol, Squalene, Limonene.

De reinigende werking van de Rasul Volume Shampoo
Ten eerste bevat de shampoo het kleimineraal hectoriet (Hectorite), waar de shampoo de naam ‘Rasul’ aan te danken heeft en die een belangrijke rol speelt bij de reinigende werking. Net als andere soorten kleimineralen, heeft ook dit kleimineraal een absorberende functie. Hierdoor is de klei in staat om talg, vet, dode huidcellen, bacteriën, virussen en ander vuil aan de huid te onttrekken. Hectoriet heeft een prima veiligheidsprofiel (Elmore, 2003).

De shampoo dankt haar reinigende werking ook aan de drie oppervlakteactieve stoffen die naast reiniger tevens dienen als emulgator: Sodium Coco-Sulfate, Coco-Glucoside en Polyglyceryl-4 Caprate. Sodium Coco-Sulfate (SCS) is een zeer milde sulfaat, en hierdoor een veel veiliger alternatief voor agressievere sulfaten zoals met name Sodium Lauryl Sulfate (SLS). Coco-Glucoside een synthetische oppervlakteactieve stof die geproduceerd wordt door een chemische reactie tussen een ingrediënt afgeleid van kokosolie en glucose. Zowel Coco-Glucoside als Sodium Coco-Sulfate hebben een uitstekend veiligheidsprofiel  (Belsito et al., 2011; Fiume et al., 2010; Fiume et al., 2013). Over de veiligheid van Polyglyceryl-4 Caprate is eigenlijk niets bekend.

Urtekram Rasul Volume Shampoo productbeschrijvingOverige werkzame bestanddelen van de Rasul Volume Shampoo
Naast de hectoriet en de andere reinigende ingrediënten, bevat de formule van de kamilleshampoo nog een aantal werkzame bestanddelen.

Het voornaamste ingrediënt naast water, is een extract van de bladeren van de aloë vera plant (Aloe Barbadensis Leaf Extract). Extracten van aloë vera hebben een verzachtende en anti-irriterende werking en tevens een uitstekend veiligheidsprofiel (Eshun & He, 2004; CIR, 2007). Er is redelijk goed bewijs dat aloë vera helpt tegen (hoofd)huidproblemen als een droge huid, roos en seborroïsch eczeem (Dal’Belo et al. 2006; Feily & Namazi, 2009; Vogler & Ernst, 1999).

Glycerine (Glycerin) is een van de meest gebruikte, effectieve en veilige hydraterende cosmetica-ingrediënten, die ervoor zorgt dat zowel haar als hoofdhuid voldoende water bevatten.

Tocopherol is de pure vorm van vitamine E en heeft bescheiden anticarcinogene, fotoprotectieve (zonbeschermende) en huidbarrière herstellende eigenschappen.

Squalene is een veilig ingrediënt met diverse functies die allemaal een positieve invloed hebben op haar en hoofdhuid. Squalene werkt namelijk als haarconditioner, vetinbrenger (‘terugvetter’), verzachtend én antistatisch middel (CIR, 1982, 2003).

Urtekram Rasul Volume Shampoo ingrediëntenDe ingrediënten afgeleid van muntplanten
Deze shampoo bevat twee ingrediënten die zijn afgeleid van de muntplant. Dit zijn het extract gehaald uit de bladeren van de pepermuntplant (Mentha Piperita Leaf Extract) en de vluchtige olie gewonnen uit de gedroogde toppen en bladeren van de groene munt (Mentha Viridis Oil). Deze ingrediënten zijn toegevoegd vanwege hun belangrijkste component: menthol. Menthol geeft het product een aangename geur en een verkoelende sensatie aan de huid (Nair, 2001; Patel et al., 2007).

Menthol werkt als counterirritant: het veroorzaakt een oppervlakkige ontsteking om zo de pijn en irritatie van een ontsteking in de onderliggende weefsels te verlichten. Het is dus ook een huidirritant en zorgt voor tijdelijke verlichting en niet voor genezing (Yosipovitch et al., 1996).

De hulpstoffen
Glyceryl Oleate (een monoesters van glycerol en oliezuur) fungeert als verzachtend middel en emulgator, en heeft een goed veiligheidsprofiel (CIR, 2004). De Lauryl Glucoside en de Beta-Sitosterol zijn toegevoegd om de gevormde emulsie stabiel te houden. Beide ingrediënten zijn veilige emulsiestabilisatoren (Belsito et al., 2011; CIR, 2013).

Xanthaangom (Xanthan Gum) is een zeer effectieve en veilige gom die gebruikt wordt als verdikkingsmiddel en tevens als emulsiestabilisator, viscositeitsregelaar en gelvormer (Belsito et al., 2012a).

Het citroenzuur (Citric Acid) is toegevoegd als buffer om de pH-waarde van de formule te stabiliseren (Belsito et al., 2012b) en de Sodium Chloride (natriumchloride oftewel ‘keukenzout’) om de shampoo de juiste dikte te geven.

Tenslotte bevat de shampoo nog parfum, dat deels bestaat uit het declaratieplichtige parfumallergeen limoneen (Limonene).

Urtekram Rasul Volume Shampoo op handMijn gebruikservaring met de Rasul Volume Shampoo
De zogenaamde shampoo-en-conditioner of de shampoo-en-masker-in-één producten vallen wat mij betreft onder de het kopje ‘onzinnige cosmeticaproducten’. Shampoos en conditioners hebben namelijk een tegengestelde werking en ondermijnen hierdoor elkaars effectiviteit. Daarnaast moet met shampoo de hoofdhuid en haaraanzet worden schoongemaakt (de rest van je haar wordt al schoon als je de shampoo uit ja haren spoelt), en is een conditioner juist bedoeld voor de haarpunten en veel minder geschikt voor de hoofdhuid.

Een kleimasker-en-shampoo-in-één vond ik echter wel fascinerend, omdat klei ook een reinigende functie heeft. Wel was ik even bang dat de kleideeltjes wellicht erg grof zouden zijn, als een soort scrubdeeltjes, die mijn haren wellicht zouden beschadigen. Dit was echter helemaal niet zo; de klei was bijzonder fijn van structuur. Wel zijn ze dermate zwaar dat ze naar de bodem van de flacon zakken, en wat mij betreft had best op de verpakking kunnen worden aangegeven dat je de shampoo GOED MOET SCHUDDEN VOOR GEBRUIK als je daadwerkelijk kleideeltjes in je shampoo wilt hebben.

Geeft de shampoo het haar volume? Bij mij in ieder geval niet. Ook heb ik niet het idee dat het mijn hoofdhuid minder vet maakte. Wel maakte het mijn haar opvallend zacht!

Nadeel aan de shampoo vind ik de irriterende werking van de ingrediënten die zijn afgeleid van de muntplant. De geur die deze aan het product gaven, vond ik net naar kauwgom ruiken. Had er wat mij betreft absoluut uitgelaten mogen worden! Daarnaast lijkt deze shampoo mij absoluut niet geschikt voor mensen met droog haar.

Nog een laatste opmerking: hectoriet heeft de potentie op te zwellen bij blootstelling aan vocht en hitte, dus kijk niet verrast op als je op een warme dag de douchecabine inloopt en de bodem van de flacon wat opgezwollen is.

Een grote flacon Urtekram Rasul Volume Shampoo bevat 500 ml, en is voor ongeveer €9,99 verkrijgbaar bij o.a. de Natuurwinkel en De Online Drogist.

Heb jij al ervaring met dit product en denk je dat deze waardevol zou kunnen zijn voor andere lezers? Laat dan a.u.b. een reactie achter!


Bronnenlijst

Belsito, M.D., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D., Marks Jr, J. G., & Ronald, C. (2011). Decyl Glucoside and Other Alkyl Glucosides as Used in Cosmetics.

Belsito, M. D., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D., Marks Jr, J. G., & Ronald, C. (2012a). Safety Assessment of Microbial Polysaccharide Gums as Used in Cosmetics.

Belsito, M. D., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D., Marks Jr, J. G., & Ronald, C. (2012b). On the Safety Assessment of Citric Acid, Inorganic Citrate Salts, and Alkyl Citrate Esters as Used in Cosmetics.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1982). Final Report on the Safety Assessment of Squalane and Squalene. JACT, 1(2), 36-56.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2003). Annual Review of Cosmetic Ingredient Safety Assessments – 2001-2002. IJT, 22(1), 1-35.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2004). Final report of the amended safety assessment of Glyceryl Laurate, Glyceryl Laurate SE, Glyceryl Laurate/Oleate, Glyceryl Adipate, Glyceryl Alginate, Glyceryl Arachidate, Glyceryl Arachidonate, Glyceryl Behenate, Glyceryl Caprate, Glyceryl Caprylate, Glyceryl Caprylate/Caprate, Glyceryl Citrate/Lactate/Linoleate/Oleate, Glyceryl Cocoate, Glyceryl Collagenate, Glyceryl Erucate, Glyceryl Hydrogenated Rosinate, Glyceryl Hydrogenated Soyate, Glyceryl Hydroxystearate, Glyceryl Isopalmitate, Glyceryl Isostearate, Glyceryl Isostearate/Myristate, Glyceryl Isostearates, Glyceryl Lanolate, Glyceryl Linoleate, Glyceryl Linolenate, Glyceryl Montanate, Glyceryl Myristate, Glyceryl Isotridecanoate/Stearate/Adipate, Glyceryl Oleate SE, Glyceryl Oleate/Elaidate, Glyceryl Palmitate, Glyceryl Palmitate/Stearate, Glyceryl Palmitoleate, Glyceryl Pentadecanoate, Glyceryl Polyacrylate, Glyceryl Rosinate, Glyceryl Sesquioleate, Glyceryl/Sorbitol Oleate/Hydroxystearate, Glyceryl Stearate/Acetate, Glyceryl Stearate/Maleate, Glyceryl Tallowate, Glyceryl Thiopropionate, and Glyceryl Undecylenate. International Journal of Toxicology, 23(2), 55-94.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2007). Final report on the safety assessment of Aloe Andongensis Extract, Aloe Andongensis Leaf Juice, Aloe Arborescens Leaf Extract, Aloe Arborescens Leaf Juice, Aloe Arborescens Leaf Protoplasts, Aloe Barbadensis Flower Extract, Aloe Barbadensis Leaf, Aloe Barbadensis Leaf Extract, Aloe Barbadensis Leaf Juice,aloe Barbadensis Leaf Polysaccharides, Aloe Barbadensis Leaf Water, Aloe Ferox Leaf Extract, Aloe Ferox Leaf Juice, and Aloe Ferox Leaf Juice Extract. Int J Toxicol, 26(2), 1-50.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2013). Safety Assessment of Phytosterols as Used in Cosmetics.

Dal’Belo, S. E., Rigo Gaspar, L., Campos, B. G. M., & Maria, P. (2006). Moisturizing effect of cosmetic formulations containing Aloe vera extract in different concentrations assessed by skin bioengineering techniques. Skin Research and Technology, 12(4), 241-246.

Elmore, A. R. (2003). Final report on the safety assessment of aluminum silicate, calcium silicate, magnesium aluminum silicate, magnesium silicate, magnesium trisilicate, sodium magnesium silicate, zirconium silicate, attapulgite, bentonite, Fuller’s earth, hectorite, kaolin, lithium magnesium silicate, lithium magnesium sodium silicate, montmorillonite, pyrophyllite, and zeolite. International journal of toxicology, 22, 37-102.

Eshun, K., & He, Q. (2004). Aloe vera: a valuable ingredient for the food, pharmaceutical and cosmetic industries—a review. Critical reviews in food science and nutrition, 44(2), 91-96.

Feily, A. & Namazi, M.R. (2009). Aloe vera in dermatology: a brief review. G Ital Dermatol Venereol, 144(1), 85-91.

Fiume, M., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Klaassen, C. D., Marks, J. G., Shank, R. C., … & Andersen, F. A. (2010). Final report on the safety assessment of sodium cetearyl sulfate and related alkyl sulfates as used in cosmetics. International Journal of Toxicology, 29(3), 115S-132S.

Fiume, M. M., Heldreth, B., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., … & Andersen, F. A. (2013). Safety Assessment of Decyl Glucoside and Other Alkyl Glucosides as Used in Cosmetics. International Journal of Toxicology, 32(5), 22S-48S.

Nair, B. (2001). Final report on the safety assessment of Mentha Piperita (Peppermint) Oil, Mentha Piperita (Peppermint) Leaf Extract, Mentha Piperita (Peppermint) Leaf, and Mentha Piperita (Peppermint) Leaf Water. International journal of toxicology, 20, 61-73.

Patel, T., Ishiuji, Y., & Yosipovitch, G. (2007). Menthol: a refreshing look at this ancient compound. Journal of the American Academy of Dermatology, 57(5), 873-878.

Vogler, B.K. & Ernst, E. (1999). Aloe vera – a systematic review of its clinical effectiveness. Br J Gen Prac, 49(447), 823-828.

Yosipovitch, G., Szolar, C., Hui, X. Y., & Maibach, H. (1996). Effect of topically applied menthol on thermal, pain and itch sensations and biophysical properties of the skin. Archives of dermatological research, 288(5-6), 245-248.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met , ,
2 reactie op “Kleimasker-en-shampoo-in-één: de Urtekram Rasul Volume Shampoo
  1. Emilia schreef:

    Ik vond dat deze shampoo mijn haar heel erg droog maakte..

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*