Mannen en het make-up effect

Het make-up effect‘Nooit was een man zo verliefd als ik was op haar blanke voorhoofd, nek en op haar armen en op haar glanzend zwarte haar, maar tot mijn grote verbazing ontdek ik nu dat dit allemaal het gevolg van kunstgrepen was: haar huid is zo aangetast door deze verderfelijke gewoonte dat wanneer ze des ochtends ontwaakt, ze jong genoeg lijkt om de moeder te kunnen zijn van haar die ik de nacht tevoren naar bed droeg. Ik zal de vrijheid nemen om haar bij de eerstmogelijke gelegenheid te verlaten, tenzij haar vader de bruidsschat alsnog afstemt op haar echte, en niet haar vervalste voorkomen’.

Bovenstaande fragment is afkomstig uit een brief gestuurd naar en gepubliceerd in de Britse krant The Spectator in 1711. Aan het eind van de achttiende eeuw nam het Engelse parlement een wet aan die bepaalde dat vrouwelijke opschik even zwaar bestraft moest worden als hekserij en waarop echtgenoten die hun vrouw onder invloed van zulk een veinzerij hadden getrouwd zich konden beroepen om van hun verplichtingen te worden ontslagen. Deze wet bleek onuitvoerbaar, en enkele eeuwen later verven vrouwen nog steeds hun haren, scheren hun benen, dragen hoge hakken en push-up beha’s en gebruiken make-up (Corson, 1972).

Hoewel mannen inmiddels toch wel weten dat vrouwen er anders uitzien zonder make-up, zijn er blijkbaar nog steeds mannen die het gebruik van make-up ervaren als een vorm van liegen of zelfs als verraad. Toen er enkele weken geleden een voor-en-na-foto’s van het werk van visagist Melissa Murphy op Reddit verscheen (zie onderstaande foto), leidde dit tot een stortvloed aan met name mannelijke reacties, waarvan enkele de transformatie zelfs bestempelden als zijnde ‘hekserij’. Wat  betreft mannen en het make-up effect lijkt het alsof tijden niet veranderd zijn.

Make-up. That's it.
Hoewel mannen beweren niet door make-up en andere opschik om de tuin te willen worden geleid, willen zij wél een vrouw die voldoet aan het hedendaagse Westerse ideaalbeeld. En deze bestaat nu eenmaal niet in het ‘echt’. Dit wordt naar mijn mening mooi geïllustreerd door kunstenaar Eddi Aguirre, die van 's werelds bekendste en qua uiterlijk perfecte plastic pop Barbie een before&after-portret maakte. Echtheid en perfectie gaan nu eenmaal niet samen, en het wordt hoog tijd dat mensen (met name mannen) zich dat eens gaan beseffen. Ode daarom aan alle vrouwen die hun ware gezicht durven te tonen (zoals de 25 bekende vrouwen die zonder make-up poseerden voor Nieuwsblad Magazine) en af en toe een dagje zonder make-up de deur uit gaan!

Barbie zonder make-up


Bronnenlijst

Corson, R. (1972). Fashions in Makeup: From Ancient to modern Times. London: Peter Owen.

Nieuwsblad Magazine (27 oktober 2012). Het make-up effect: 25 bekende vrouwen met en zonder.

www.behance.net/eddiac

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Make-up & Mode Getagd met

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*