De no poo (=no shampoo) methode: hoe je je haren wast zonder shampoo

‘No poo’, de afkorting van ‘no shampoo’, is een collectieve term die gebruikt wordt voor methoden om het haar te wassen zonder het gebruik van een commerciële shampoo. De no poo methode wordt ook weleens verward met de conditioner-only methode, waarbij het haar wordt gewassen met een conditioner in plaats van een shampoo. Hoewel ook bij deze methode van haren wassen geen shampoo wordt gebruikt, is de no poo methode in feite gericht op het wassen (en verzorgen) van de haren zonder enkele chemisch-synthetisch ingrediënten die ook aanwezig zijn (zij het in mindere mate) in een conditioner en haarstylingsproducten.

Waar wassen no poo’ers dan hun haren mee? Met baksoda (zuiveringszout oftewel sodium bicarbonate), appelazijn en water!

Natuurlijke haarverzorgingsproducten

De theorie achter de no poo methode
De eerste synthetische shampoos werden geïntroduceerd rond 1930, waarbij het dagelijks wassen van de haren een norm werd rond 1980. Hiervoor hebben mensen echter eeuwenlang hun haren gewassen zonder shampoo (Mahomet & Fisher, 1997).

Voorstanders van de no poo methode geloven dat shampoo de natuurlijke oliën van de hoofdhuid verwijderd waardoor de hoofdhuid meer vet gaat produceren om het tekort hieraan te compenseren. Tevens menen no poo aanhangers dat het regelmatig gebruik van shampoo leidt tot een vicieuze cirkel waarbij het noodzakelijk wordt om steeds vaker shampoo te gaan gebruiken ter compensatie van de overmatige vetproductie van de hoofdhuid, dat weer veroorzaakt wordt doordat deze verwijderd zijn door shampoo tijdens een eerdere wasbeurt.

Voornaamste redenen voor het gebruiken van de no poo methode, zijn het behoud van een goede gezondheid (gebaseerd op het idee dat met name de reinigende ingrediënten in commerciële shampoos slecht zijn voor de gezondheid), het leveren van een bijdrage aan een beter milieu, kostenbesparing en het verbeteren van de conditie en uiterlijk van het haar en de hoofdhuid (Dahl, 2009; Wanjek, 2009).

Het wassen van je haren met de no poo methode
Denk jij dat jouw haren baat hebben bij de no poo methode? Lees dan hieronder hoe je stap voor stap je haren no poo wast (Segers, 2013).

 • Maak vóór het douchen een plastic half liter flesje (bijvoorbeeld een leeg spaflesje) met een halve liter water met 3 à 4 eetlepels appelazijn. Eventueel kan ook wat citroensap worden toegevoegd.
 • Meng een halve tot een hele eetlepel baksoda met een beetje water in je hand tot een papje. Alternatief: vóór het douchen een flesje klaarmaken met een mengsel van 1 eetlepel baksoda en een kopje warm water, goed geschud.
 • Masseer de baksoda goed in de hoofdhuid en verdeel een beetje ervan door de rest het haar.
 • Laat de baksoda een minuutje intrekken en spoel het dan goed uit.
 • Spoel je haar na met de helft van het azijnmengsel. Spoel tenslotte het azijnmengsel uit je haar.
 • Heb je nog wat droge haarpunten? Smeer er een beetje olijfolie of een andere natuurlijke olie in.

Er is een overgangsfase waarbij je haar moet wennen aan het wassen zonder shampoo. Hoe lang deze overgangsfase duurt, verschilt per persoon. Op internet wordt er gesproken van een gemiddelde van 4 tot 6 weken met uitschieters van 3 maanden.

Zelf ben ik niet zo’n fan van bovengenoemde no poo methode, maar heb wel een andere manier ontdekt om mijn haar te reinigen zonder commerciële shampoo of conditioner: met pure klei! Af en toe vermeng ik een beetje ultrafijne witte klei van Argiletz Laboratoires met wat water, smeer dit goed in mijn haaraanzet en hoofdhuid, laat 5 minuten intrekken en spoel het vervolgens weer uit. Lees hier de review van dit kleimasker!


Bronnenlijst

Dahl, M. (2009). Ditching Shampoo a Dirty Little Beauty Secret. Op 15 oktober 2013 ontleend aan http://www.today.com/id/30337386/ns/today-today_health/t/ditching-shampoo-dirty-little-beauty-secret/#.Ulz-GszCSwk

Mahomet, S.D. & Fisher, M.H. (1997). The travels of Dean Mahomet: an eighteenth-Century journey through India. Berkeley: University of California Press.

Segers, I. (2013). Shampoo is voor sukkels? Op 15 oktober 2013 ontleend aan http://www.oneworld.nl/lezen/achtergrond/shampoo-voor-sukkels

Wanjek, C. (2009). The Great Shampoo Sham. Op 15 oktober 2013 ontleend aan http://www.livescience.com/3659-great-shampoo-sham.html

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met ,
3 reactie op “De no poo (=no shampoo) methode: hoe je je haren wast zonder shampoo
 1. Sarah schreef:

  Weet je of dit ook kan als je last hebt van roos?

  • Loes schreef:

   Hoi Sarah,

   Wetenschappelijk onderzoek over het gebruik van de no shampoo methode bij roos heb ik niet kunnen vinden. Wel ben ik op internet een hoop ervaringsverhalen tegen gekomen, waarbij sommigen laten weten dat hun roos met de no poo methode een stuk verminderd is. Anderen zeggen weer dat ze er (meer) roos van hebben gekregen. Het zal uitproberen zijn dus!

   Loes

 2. geenhippie schreef:

  Ik ben zelf net twee weken bezig met de water only methode, omdat ik las dat de baking soda enorm slecht is voor je haar op langere termijn. Het is een behoorlijke overgang, ik probeer een keer in de week te wassen om er zo snel mogelijk aan gewend te zijn. BBB is een live saver bij deze methode 🙂

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*