Review – Paula’s Choice Skin Perfecting 8% AHA Gel

Om mijn poriën schoon te houden en het ontstaan van onzuiverheden te voorkomen, gebruik ik dagelijks een exfoliant met BHA (Beta Hydroxy Acid oftewel salicylzuur). Een exfoliant met AHA (Alpha Hydroxy Acid oftewel een fruitzuur) is naar mijn mening echter beter in het verwijderen van huidschilfers dan een BHA.

In de zomermaanden gebruik ik een exfoliant met AHA zo’n één keer per week, maar nu het winter is en mijn huid veel droger, gebruik ik deze om de dag. Niet alleen voor mijn gezicht, maar ook voor mijn benen, die in de winter erg droog en schilferig worden. Het gebruik van zo’n exfoliant houdt mijn benen mooi zonder dat ik hoef te scrubben!

Hierbij de review van de exfoliant die ik momenteel gebruik: de Skin Perfecting 8% AHA Gel van Paula’s Choice.

Paula’s Choice Skin Perfecting 8 procent AHA GelProductomschrijving en cosmeticaclaims
Op de voorkant van de verpakking staat dat deze exfoliant voor alle huidtypen:

  • een stralende en egale huid creëert;
  • de nieuwe, jongere huid onthult, en
  • de collageenproductie stimuleert.

De gel dient op een gereinigde huid te worden aangebracht, het gebruik ervan moet langzaam worden opgebouwd (de huid heeft tijd nodig om te wennen aan exfolianten) en er wordt aangeraden om de exfoliant te gebruiken in combinatie met een zonbeschermend product omdat AHA’s de huid gevoeliger maken voor UV-straling.

De Skin Perfecting 8% AHA Gel bevat geen alcohol, parfum, kleurstoffen of irriterende plantextracten en is niet getest op dieren. Deze exfoliant bevat wel parabenen.

De inhoud van een flacon Skin Perfecting 8% AHA Gel Exfoliant is 100 ml, de verkoopprijs is €34,- en  is online te koop in de webshop van Paula’s Choice.

Paula’s Choice Skin Perfecting 8 procent AHA Gel ingrediëntenDe cosmeticaformule van de Skin Perfecting 8% AHA Gel
De Skin Perfecting 8% AHA Gel is samengesteld uit de volgende ingrediënten:

Aqua, Glycolic Acid, Sodium Hydroxide, Chamomilla Recutita Flower Extract, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Camellia Oleifera Leaf Extract, Sodium Hyaluronate, Panthenol, Sodium PCA, Propylene Glycol, Butylene Glycol, Hydroxyethylcellulose, Polyquaternium-10, Phenoxyethanol, Methylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Butylparaben, Isobutylparaben.

Het belangrijkste werkzame bestanddeel van de exfoliant is natuurlijk het exfoliërende ingrediënt glycolzuur (Glycolic Acid): 8% van de cosmeticaformule bestaat hieruit. Om de werkzaamheid van het glycolzuur te waarborgen, dient de gel een pH-waarde van 3 tot 4 te hebben: deze gel heeft een pH-waarde van 3,5. De Sodium Hydroxide (natriumdioxide) is als buffer verantwoordelijk voor het handhaven van deze pH-waarde (Belsito et al., 2016).

Aangezien een exfoliant behoorlijk heftig is voor je huid (het blijft immers een zuur), bevat de formule tevens een aantal kalmerende plantenextracten: Chamomilla Recutita Flower Extract, Aloe Barbadensis Leafe Juice, Camellia Oleifera Leaf Extract en Panthenol.

Chamomilla Recutita Flower Extract oftewel kamille-extract is in deze formule toegevoegd als huidverzorger, met als voornaamste doel de huid te kalmeren. Kamille-extract lijkt geen huid- of oogirritatie te veroorzaken en wordt door het Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2013) dan ook als veilig beschouwd voor gebruik in cosmetica. Wel plaatst het CIR een kanttekening bij het feit dat kamillie-extract flavonoïden (pigmentstoffen) bevat, waarvan een aantal componenten (quercetin, quercitrin en quercetin-3-glucoside) wellicht een genotoxische/carcinogene werking hebben, en hierdoor slechts in zeer lage concentratie in cosmetica aanwezig mag zijn.

Aloe Barbadensis Leafe Juice oftewel Aloe Vera-gel. Aloe Vera-gel is een hydraterend bestanddeel dat tevens een huidherstellende de anti-irriterende werking heeft. Aloe Vera dankt zijn cosmetische werking aan de fytochemicaliën die het bevat, hoewel nog onduidelijk is hoe dit precies gebeurd (Eshun & He, 2004). Desondanks is Aloe Vera-gel een uitstekend cosmetisch ingrediënt (CIR, 2007).

Camellia Oleifera Leaf Extract is een plantenextract dat familie is van en ongeveer dezelfde huidverzorgende eigenschappen heeft als groene thee (Camellia sinensis). Persoonlijk vind ik het wel jammer dat niet gekozen is voor Camellia Sinensis, aangezien dit ingrediënt volgens de Cosmetic Database van de Environmental Working Group, veel beter onderzocht is dan Camellia Oleifera.

Panthenol (pro-vitamine B5) heeft net als de Aloe Vera-gel een hydraterende en kalmerend werking, en is tevens een uitstekend cosmetica-ingrediënt (Camargo et al., 2011; Ebner et al., 2002; Proksch & Nissen, 2002).

Paula’s Choice Skin Perfecting 8 procent AHA Gel flaconSodium Hyaluronate (natriumhyaluronaat) is het natriumzout van hyaluronzuur, een van nature voorkomende polysaccharide dat onderdeel uitmaakt van ons bindweefsel. In huidsmeersels heeft het de potentie de huid te hydrateren en het penetratievermogen van de formule te verbeteren. De veiligheid Sodium Hyaluronate (binnen de maximaal toegestane concentratie van 2% in cosmeticaproducten) is prima (Becker et al., 2009).

Sodium PCA is een derivaat van het in de huid van nature voorkomende aminozuur proline, dat werkt als hydraterend en huidverzorgend bestanddeel. Sodium PCA heeft een uitstekend veiligheidsprofiel (mits het niet gebruik wordt in combinatie met nitroseermiddelen) (Andersen, 1999).

Propylene Glycol en Butylene Glycol zijn beide vochtvasthoudende stoffen die tevens fungeren als oplosmiddel. Propylene Glycol is op zich een veilig cosmetica-ingrediënt tot een concentratie van maar liefst 50%, maar is al bij een concentratie van 2% veelvuldig geassocieerd met huidirritatie en allergische contactdermatitis bij mensen die hier gevoelig voor zijn of huidproblemen hebben (CIR, 1994). De Cosmetic Ingrediënt Review (CIR) Expert Panel heeft in 2012 gesteld dat Propylene Glycol ‘een veilig cosmetica-ingredient is wanneer het gebruikt wordt in een niet-irriterende cosmeticaformule’ (Fiume et al., 2012). In tegenstelling tot Propylene Glycol is Butylene Glycol een veel minder omstreden cosmetica-ingrediënten, en heeft gewoon een prima veiligheidsprofiel (CIR, 1985, 2006).

Hydroxyethylcellulose is een gemodificeerde cellulose polymeer, die is toegevoegd als verdikkingsmiddel en emulsiestabilisator; dit ingrediënt heeft een prima veiligheidsprofiel (CIR, 1986; 2009). Polyquaternium-10 is een derivaat van hydroxyethylcellulose, die vrijwel niet geabsorbeerd wordt door de huid, maar wel door de dode, afschilferende huidcellen en de werking van het natriumhyaluronaat versterkt (CIR, 1988; Pavlichko et al., 1994).

Ten slotte bevat de formule een hoop verschillende conserveermiddelen: vijf verschillende soorten parabenen (Methylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Butylparaben en Isobutylparaben) en het veilige conserveermiddel Phenoxyethanol (Andersen, 2008; CIR, 1990, 2008). De exfoliant is verpakt in een licht- en luchtdichte flacon en is na openen 12 maanden houdbaar.

Paula’s Choice Skin Perfecting 8 procent AHA Gel op handMijn gebruikservaring met de Skin Perfecting 8% AHA Gel
Deze exfoliant is qua uiterlijk hetzelfde als de Paula’s Choice Skin Perfecting 1% BHA Gel Exfoliant: een redelijk vloeibare, transparante en kleurloze gel op waterbasis met een ietwat chemisch geurtje dat verdwijnt zodra het in de huid is getrokken. De gel is goed te verdelen, trekt snel in en je kan er daarna gemakkelijk een gezichtscrème op aanbrengen.

Over het algemeen werkte deze exfoliant prima bij mij: hij exfolieert goed en zorgde in mijn geval verder niet voor huidirritatie op de eerst week van het gebruik na. Zo in de winter is mijn huid wel erg droog, en moest ik nog wel af en toe scrubben, dus een iets sterkere exfoliant zou in dit jaargetijde voor mij geen overbodige luxe zijn geweest.

Daarnaast voldoet deze exfoliant aan wat in de basis een goede exfoliant is: een product met een voldoende hoge dosering aan exfoliërende fruitzuren met een juiste pH-waarde.

De Skin Perfecting 8% AHA Gel is naar mijn mening echter lang niet geschikt voor alle huidtypen, ongeacht wat wordt geclaimd op de verpakking. Überhaupt geldt dat exfolianten met glycolzuur niet geschikt zijn voor de zeer gevoelige huid; voor dit huidtype kan beter een exfoliant met een lage concentratie aan salicylzuur gebruikt worden.

Daarbij komt nog de aanwezigheid Propylene Glycol, wat een redelijk allergene stof is. Nou is een exfoliant al behoorlijk heftig voor je huid, en om dit te combineren met Propylene Glycol vind ik eigenlijk niet kunnen, zeker niet als je claimt dat het product desondanks geschikt is voor alle huidtypen. Deze exfoliant ook niet geschikt voor de zeer droge huid met veel schilfers: een product met 10% glycolzuur is waarschijnlijk beter.

Ik vind het jammer dat de formule Chamomilla Recutita Flower Extract en Camellia Oleifera Leaf Extract bevat; dit zijn twee kalmerende ingrediënten die naar mijn mening beter verplaatst hadden kunnen worden door kalmerende ingrediënten met een beter veiligheidsprofiel en werkzaamheid. Tenslotte blijven parabenen omstreden cosmetica-ingrediënten, en ik had liever andere conserveermiddelen in de formule teruggezien.

Paula’s Choice is absoluut één van mijn favoriete cosmeticamerken; helaas is dit product mij wat tegengevallen. Volgens keer ga ik toch maar voor de Paula’s Choice RESIST Weekly Resurfacing Treatment with 10% Alpha Hydroxy Acid! Deze bevat een hoger percentage aan AHA’s, een flinke dosis goede kalmerende plantenextracten en is vrij van parabenen.

De inhoud van een flacon Skin Perfecting 8% AHA Gel Exfoliant is 100 ml, de verkoopprijs is €34,- en  is online te koop in de webshop van Paula’s Choice.


Bronnenlijst

Andersen, F. A. (1999). Final safety assessment for PCA and sodium PCA. International Journal of Toxicology, 18(2), 25-34.

Andersen, F. A. (2008). Final amended report on the safety assessment of methylparaben, ethylparaben, propylparaben, isopropylparaben, butylparaben, isobutylparaben, and benzylparaben as used in cosmetic products. International Journal of Toxicology, 27, 1-82.

Becker, L. C., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Klaassen, C. D., Marks, J. G., Shank, R. C., … & Andersen, F. A. (2009). Final report of the safety assessment of hyaluronic acid, potassium hyaluronate, and sodium hyaluronate. International journal of toxicology, 28(4 suppl), 5-67.

Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D. C., Marks Jr, J. G., Shank, R. C., … & Snyder, P. W. (2016). Safety Assessment of Inorganic Hydroxides as Used in Cosmetics.

Camargo Jr, F. B., Gaspar, L. R., & Maia, C. P. (2011). Skin moisturizing effects of panthenol-based formulations. Journal of cosmetic science, 62(4), 361.

Cosmetic Ingrediënts Database CosIng

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1985). Final Report of the Safety Assessment of Butylene Glycol, Hexylene Glycol, Ethoxydiglycol, Dipropylene Glycol. J Am Coll Toxicol, 4(5):223-248.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1986). Final report on the safety assessment of hydroxyethylcellulose, hydroxypropylcellulose, methylcellulose, hydroxypropyl methylcellulose, and cellulose gum. J Am Coll Toxicol, 5(3), 1-59.

Cosmetic ingredient Review (CIR) Expert Panel (1988). Final Report on the Safety Assessment of Polyquaternium-10. J Am Coll Toxicol, 7(3), 335-351.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1990). Final Report on the Safety Assessment of Phenoxyethanol. Journal of the American College of Toxicology, 9(2), 259-277.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1994). Final Report on the Safety Assessment of Propylene Glycol and Polypropylene Glycols. J Am Coll Toxicol, 13(6), 437-491.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2006). Annual Review of Cosmetic Ingredient Safety Assessments – 2004-2005. International Journal of Toxicology, 25(2), 1-89.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2007). Final report on the safety assessment of Aloe Andongensis Extract, Aloe Andongensis Leaf Juice, Aloe Arborescens Leaf Extract, Aloe Arborescens Leaf Juice, Aloe Arborescens Leaf Protoplasts, Aloe Barbadensis Flower Extract, Aloe Barbadensis Leaf, Aloe Barbadensis Leaf Extract, Aloe Barbadensis Leaf Juice,aloe Barbadensis Leaf Polysaccharides, Aloe Barbadensis Leaf Water, Aloe Ferox Leaf Extact, Aloe Ferox Leaf Juice, and Aloe Ferox Leaf Juice Extract. Int J Toxicol, 26(2), 1-50.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2008). Annual Review of Cosmetic Ingredient Safety Assessments -2005-2006. International Journal of Toxicology, 27(1), 77-142.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2009). Amended Safety Assessment of Cellulose and Related Polymers as used in Cosmetics.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2013). Safety Assessment of Chamomilla Recutita-Derived Ingredients as Used in Cosmetics. Draft Tentative Report for Panel Review.

Ebner, F., Heller, A., Rippke, F., & Tausch, I. (2002). Topical use of dexpanthenol in skin disorders. American journal of clinical dermatology, 3(6), 427-433.

Eshun, K., & He, Q. (2004). Aloe vera: a valuable ingredient for the food, pharmaceutical and cosmetic industries—a review. Critical reviews in food science and nutrition, 44(2), 91-96.

Fiume, M. M., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D., … & Andersen, F. A. (2012). Safety assessment of propylene glycol, tripropylene glycol, and PPGs as used in cosmetics. International journal of toxicology, 31(5 suppl), 245S-260S.

Pavlichko, J. P., Goddard, E. D., Band, P. A., & Leschiner, A. (1994). Enhanced substantivity of hyaluronic acid on keratin substrates via polymer complexation. International journal of cosmetic science, 16(6), 227-234.

Proksch, E., & Nissen, H. P. (2002). Dexapanthenol enhances skin barrier repair and reduces inflammation after sodium lauryl sulphate-induced irritation. Journal of dermatological treatment, 13(4), 173-178.

Skin Deep Cosmetic Database Environmental Working Group

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met , ,

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*