Phitex® ClearUp: revolutionaire nieuwe behandelmethode voor acne!

Dit jaar bracht het Nederlandse bedrijf Phidermica een nieuw en naar mijn mening zeer innovatief product op de markt voor het tegengaan van een acnegevoelige en onzuivere huid: Phitex® ClearUp.

Phitex® ClearUp is een geur- en kleurloze dermale textielspray, die je niet direct op de huid aanbrengt maar – zoals de naam al aangeeft – met een sprayflacon op textiel spuit, waar het bij het in contact komen met de huid geleidelijk aan zijn werkstoffen afgeeft.

Heb je onzuiverheden op je rug, dan kun je de binnenkant van je t-shirt ermee insprayen. Zitten ze in je gezicht, dan is het insprayen van je kussensloop de beste optie. Voor behandeling van je voorhoofd verkoopt Phidermica speciale bandeaus.

Phidermica belooft dat Phitex® ClearUp in 6 weken tijd tot 80% verbetering leidt en dat je je geld terugkrijgt wanneer je geen of onvoldoende resultaat van haar product zult zien.

Ik was geboeid! Jij ook?

 foto2 kopiëren kopiëren KBG

De cosmeticaformule van Phitex® ClearUp
Phitex® ClearUp dermale textielspray is samengesteld uit de volgende ingrediënten:

Aqua, Propanediol, Caprylic/Capric Triglyceride, Acetyl Dipeptide-3 Aminohexanoate, Piroctone Olamine, Lecitin, Ammonium Acryloyldimethyltaurate/VP Copolymer, Polyglyceryl-3 Stearate, Potassium Cetyl Phosphate, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Phenoxyethanol.

De werkzame bestanddelen
De belangrijkste werkzame stoffen die verantwoordelijk zijn voor de werkzaamheid van de textielspray, zijn de Acetyl Dipeptide-3 Aminohexanoate (waar de formule 7 mcg per ml van bevat) en de Piroctone Olamine (waar de formule 0,9 mcg per ml van bevat).

Phitex ClearUp actieve bestanddelen

Volgens producent Lipotec, producent en ontwikkelaar van de tripeptide,  is  hun recent ontwikkelde tripeptide Acetyl Dipeptide-3 Aminohexanoate (het reactieproduct van  azijnzuur en dipeptide-3 met 6-aminohexaanzuur) in staat om de balans tussen de gunstige en pathogene micro-organismen aanwezig op de huid in stand te houden of te brengen. Hierdoor zou Acetyl Dipeptide-3 Aminohexanoate het natuurlijke beschermingsmechanisme van de huid versterken en het risico verlagen dat externe agentia infecties veroorzaken in de acnegevoelige huid. Hierdoor heeft Acetyl Dipeptide-3 Aminohexanoate de merknaam Bodyfensine™gekregen (Rull et al., 2013; Rodan et al., 2014).

Volgens onderzoek van Phidermica leidt de door middel van Acetyl Dipeptide-3 Aminohexanoate versterkte huidbarrière tot een verbetering van diverse acnegerelateerde symptomen en oorzaken, namelijk een verbeterde huidtextuur (+54%), verkleinde poriegrootte (-76%), afname van (post)inflammatoir erytheem (-88%), verlaagde sebumproductie (-25%) en een verbeterde hydratatie (+38%).

Piroctone Olamine (piroctonolamine) is een schimmeldodende stof dat met name gebruikt wordt als gistdoder in anti-roos shampoos, en functioneert hierdoor ook automatisch als conserveermiddel. Er zijn enige aanwijzingen dat Piroctone Olamine tevens de verspreiding van bacteriën voorkomt. Volgens Phidermica bestrijdt Piroctone Olamine 13 gramnegatieve en grampositieve bacteriën en 5 schimmelsoorten. Piroctone Olamine heeft een goed veiligheidsprofiel (SCCNFP, 2002).

De kationische liposomentechnologie
Van groot belang voor de werking van de dermale textielspray, is de kationische inkapseling van de werkzame bestanddelen, die bovendien gecontroleerd af kunnen worden gegeven waardoor zij geleidelijk afgegeven worden en alleen wanneer ze in contact komen met de huid.

Voor de kationische liposomentechnologie zijn de volgende twee ingrediënten gebruikt:

  • Ammonium Acryloyldimethyltaurate/VP Copolymer: een in cosmetica zeer vaak gebruikte synthetische filmvormer, die een rol speelt in de kationische omkapseling van de werkzame ingrediënten (CIR, 2017, 2018a).
  • Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride: een wateroplosbare quaternaire ammoniumverbinding afgeleid van guargom, die bij mij vooral bekend is als haarconditioner en antistatisch middel, maar die tevens fungeert als huidverzorger, viscositeitsregelaar en als filmvormer. In dit product is de belangrijkste functie de kationische werking, omdat het de ClearUp een positieve lading geeft zodat het zich goed kan vasthechten aan het negatief geladen textiel. De veiligheid van dit ingrediënt is prima (CIR, 2012).

Phitex ClearUp ingredient

De overige hulpstoffen
De formule bevat nog zeven andere hulpstoffen, die zijn toegevoegd:

  • als oplosmiddel;
  • als emulgatoren die van het geheel een samenhangende emulsie maken (en veelal tevens een huidverzorgende en reinigende functie hebben), en
  • om de houdbaarheid van het product te verhogen.

Aqua (water) fungeert als oplosmiddel.

Propanediol is een oplosmiddel en viscositeitsregelaar die tevens een bijdrage levert aan de hydratatie van de huid. Propanediol heeft een prima veiligheidsprofiel (CIR, 2018b).

Caprylic/Capric Triglyceride is een huidverzachtend vetzuur afkomstig van kokosnootolie dat in staat is de huid snel te penetreren en tevens fungeert als oplosmiddel. Volgens de website van Phidermica is dit ingrediënt toegevoegd om ervoor te zorgen dat de andere ingrediënten zich goed over de huid verdelen en dat werkzame bestanddelen beter door de huid kunnen worden opgenomen (zie hier). Caprylic/Capric Triglyceride heeft een uitstekend veiligheidsprofiel (CIR, 1980, 2003).

Lecitin (lecithine) is een natuurlijke vetstof dat fungeert als huidverzorger en emulgator. Lecitine heeft een prima veiligheidsprofiel (Fiume, 2001; CIR, 2015).

Polyglyceryl-3 Stearate, een ester van stearinezuur en polyglycerine-3, is een soort manusje-van-alles dat kan functioneren als huidverzorger, emulgator, emulsiestabilisator en surfactant. Polyglyceryl-3 Stearate heeft een prima veiligheidsprofiel (CIR, 2016).

Potassium Cetyl Phosphate is een surfactant en emulgator. Potassium Cetyl Phosphate heeft een prima veiligheidsprofiel (CIR, 2014).

Phenoxyethanol is een conserveermiddel met op zich een prima veiligheidsprofiel, maar dat waarschijnlijk beter niet gebruikt kan worden in cosmetica voor kinderen onder de drie jaar (CIR, 1990, 2008; ANSM, 2012).

Mijn gebruikservaring met de Phitex® ClearUp
Mensen die mijn blog met enige regelmaat lezen, weten dat ik al sinds mijn puberteit kamp met acne en onzuiverheden. Het is niet zo erg meer als toen, vooral aangezien ik een jaar lang een oraal antibioticum heb gebruikt om de acne te lijf te gaan. Maar alsnog heb ik continu last van zo’n 5 acnelaesies (met name pukkels en puistjes) die lukraak ergens in mijn gezicht de kop op komen steken, om vervolgens weer onder te duiken en plaats te maken voor 5 andere laesies. Anti-acneproducten vind ik dus altijd interessant om uit te proberen, hoewel ik inmiddels wel sceptisch ben geworden: ik heb al zoveel geprobeerd.

Bij de Phitex® ClearUp zat gelukkig een uitgebreide bijsluiter die aangaf hoe je het product precies moest gebruiken en hoeveel je moest gebruiken per te behandelen lichaamsdeel (zie foto).

 Phitex ClearUp gebruiksaanwijzing

Ik sprayde mijn mooie zijden kussensloop vanaf zo’n 20 centimeter afstand in met 9 pompjes textielspray, liet het opdrogen en ging slapen. Dit herhaalde ik zes weken lang éé keer per week, met als resultaat: geen enkel verschil. Dus ik stuurde een mailtje met de vraag hoe dit kon. Mij was immers 80% verbetering beloofd!

Er werd mij aangeraden om mijn zijden kussensloop te vervangen door een kussensloop van katoen of polyamide, waarop de  textielspray getest was en effectief was bevonden. De spray was niet op zijde geprobeerd, omdat de Acetyl Dipeptide-3 Aminohexanoate wordt afgebroken door katalyserende eiwitten zoals die in de huid – en in zijde, dat voor 100% uit eiwitten bestaat (zie hier), waardoor de peptide onmiddellijk wordt afgebroken en onwerkzaam wordt. Daarnaast is onduidelijk of de zijdevezels (voldoende) negatief geladen zouden zijn om ervoor te zorgen dat de positief kationisch ingekapselde werkstoffen zich wel konden hechten. Hoe dan ook, ik besloot het uittesten van de hierna ingeplande gezichtscrème uit te stellen en de ClearUp nogmaals 6 weken te proberen. Ditmaal op een normale, katoenen kussensloop zoals aangegeven bij de aanwijzingen voor gebruik.

Zo’n vier weken later leek het erop dat mijn huid begon op te klaren. De acnelaesies werden steeds oppervlakkiger en kleiner. Zes weken later zag mijn huid er echt een stuk beter uit en kan ik zeggen dat de ClearUp bij mij uitstekend werkt!

Phitex ClearUp flesje

En het werkt bij mij niet alleen, het werkt béter dan alle andere middeltjes die ik geprobeerd heb en ook enigszins werkten, namelijk een milde reiniging, huidsmeersels met 5% benzoylperoxide, crèmes met retinol, crèmes met azelaïnezuur, neusstrips (voor het verwijderen van mee-eters), exfolianten met salicylzuur en Gladskin Acne. Dit deed de spray zonder mijn huid te irriteren, te verzwakken of gevoeliger te maken voor zonlicht.

Het enige middel dat bij mij een nog beter resultaat gaf, was het orale antibioticum, dat echter (zoals al het antibioticagebruik) antibioticaresistentie in de hand werkt, dat samen met de slechte ook een hoop goede bacteriën om zeep helpt, dat je niet mag gebruiken als je zwanger bent (of dit binnen een half jaar wilt worden) en waarvan mijn lever slechter ging functioneren.

Bijwerkingen heb ik er niet van gekregen. Het enige nadeel aan de ClearUp, vind ik dat ik het  voor de nacht niet goed kan combineren met een antirimpelcrème met retinol, want zodra je je huid insmeert met een crème (of je kussensloop besmeurt met haarwax of iets dergelijks), dan kan de ClearUp niet werken.

Na zes weken gebruik van ClearUp kan ik in alle eerlijkheid zeggen dat mijn huid er nog nooit zo vlekkeloos uit heeft gezien!

Wat mij betreft is het dus een echte aanrader voor iedereen die kampt met een acnegevoelige of onzuivere huid. De textielspray is behoorlijk prijzig om aan te schaffen, maar de prijs valt naar verhouding toch erg mee:  als je het alleen gebruikt voor de behandeling van je gezicht, dan doe je met een flacon van 50 ml zo’n 8 tot 12 weken.

Phitex® ClearUp is online te koop bij de website van Phidermica en is verkrijgbaar in een sprayflacon van 50 ml (€76,- ) en een sprayflacon van 100 ml (€132,-). Hier is eventueel ook een bandeau voor gebruik op het voorhoofd verkrijgbaar.

Deze review bevat producten die door een merk of bedrijf zijn toegezonden.

Heb jij al ervaring met dit product en denk je dat deze waardevol zou kunnen zijn voor andere lezers? Laat dan a.u.b. een reactie achter!


Bronnenlijst

Agence nationale de sécurité du médicament et des produits de santé (ANSM) (2012). Evaluation du risque lié à l’utilisation du phénoxyéthanol dans les produits cosmétiques.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1980). Final report of the safety assessment for caprylic-capric triglycerideJournal of environmental pathology and toxicology, 4(4), 105-120.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1990). Final Report on the Safety Assessment of PhenoxyethanolJournal of the American College of Toxicology, 9(2), 259-277.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2003). Annual Review of Cosmetic Ingredient Safety Assessments – 2001-2002International Journal of Toxicology, 22(1), 1-35.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2008). Annual Review of Cosmetic Ingredient Safety Assessments -2005-2006International Journal of Toxicology27(1), 77-142.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2012). Final Report on the Safety Assessment of Galactomannans as Used in Cosmetics.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2014). Safety Assessment of Alkyl Phosphates as Used in Cosmetics.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2015). Safety Assessment of Lecithin and Other Phosphoglycerides as Used in Cosmetics.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2016). Safety Assessment of Polyglyceryl Fatty Acid Esters as Used in Cosmetics.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2017). Safety Assessment of Acryloyldimethyltaurate Polymers as Used in Cosmetics.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2018a). Safety Assessment of Vinylpyrolidone Polymers as Used in Cosmetics.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2018b). Safety Assessment of Alkane Diols as Used in Cosmetics.

Fiume, M. Z. (2001). Final report on the safety assessment of Lecithin and Hydrogenated LecithinInternational journal of toxicology20(1), 21-45.

Rodan, K., Fields, K., & Falla, T. (2014). Bioactive Peptides (p.142-152). In: Farris, P. K. (eds), Cosmeceuticals and Cosmetic Practice. Wiley Blackwell.

Rull, M., Davi, C., Caufadas, E., Cebriuen, J. &Delgado, R., (2013). Protect Skin, Reduce Discomfort. Opgehaald op 11 oktober 2018 van https://www.happi.com/issues/2013-10/view_features/protect-skin-reduce-discomfort

SCCNFP (2002). Opinion of the Scientific Committee on Cosmetic Products and Non-Food Products concerning Piroctone Olamine and its Monoethanolamine Salt. Colipa n° P59. adopted by the SCCNFP during its 19th plenary meeting of 27 February 2002.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met , ,

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*