Kruidcake (zonder geraffineerde suiker!)

Kruidcake zonder geraffineerde suikerNu steeds meer mensen zich bewust worden van het belang van gezonde voeding, maar zij toch graag af en toe iets lekkers willen eten, verschijnen er steeds meer recepten voor allerlei soorten ‘suikervrije’ baksels.

Wat hier feitelijk mee bedoeld wordt, is dat aan deze baksels geen geraffineerde suiker is toegevoegd. Suiker is immers gewoon een synoniem voor koolhydraat, en als je iets zoets wilt bakken, zul je daar toch een soort meel en/of fruit voor moeten gebruiken – voedingsmiddelen die per definitie voor een groot deel uit koolhydraten bestaan.

Omdat ik de term ‘suikervrij’ in dit geval toch wat misleidend vind overkomen, heb ik in de titel van dit recept de woorden ‘zonder geraffineerde suiker’ toegevoegd. Deze kruidkoek is namelijk gemaakt van volkoren meel, eieren, bananen, medjooldadels, baksoda, grasboter (of kokosolie), een flinke lepel speculaaskruiden en een snufje gemberpoeder.

Wil je deze kruidkoek glutenvrij hebben, dan kun je havermeel gebruiken. Zweer je echter bij speltmeel, dan gebruik je lekker dat. Gebruik je roggemeel, dan zal het meer naar ontbijtkoek smaken dan naar cake. Gewone tarwemeel of een combinatie van verschillende soorten meel is ook prima, zolang het maar volkoren meel is dat nog alle onderdelen van de graankorrel bevat.

Deze kruidkoek kun je tevens gemakkelijk lactosevrij maken, door simpelweg de grasboter te vervangen door (ontgeurde) kokosolie.

Ingrediënten (voor 1 kruidcake)

  • 3 rijpe bananen
  • 3 eieren
  • 12 medjooldadels
  • 150 gr volkoren meel (haver, spelt, tarwe of een combinatie hiervan)
  • 5 gr baksoda (of bakpoeder)
  • 10 gr speculaaskruiden
  • 5 gr gemberpoeder
  • 10 gr grasboter (of kokosolie)

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een bakblik in.
  • Stop de bananen, eieren, medjooldadels en boter (of kokosolie) in een blender of keukenmachine, en vermaal tot een gladde massa.
  • Doe het volkoren meel in een kom en vermeng dit goed met de baking soda, speculaaskruiden en het gemberpoeder.
  • Vermeng het meel deel voor deel met het bananenmengsel en mix of roer tot een beslag.
  • Giet het beslag in de bakvorm en strijk de bovenkant glad.
  • Bak 40 à 45 minuten op het middelste rek in de oven tot je er een prikker schoon uit kunt halen.
  • Laat 5 minuten in het blik afkoelen, voordat je de kruidcake op een rooster volledig laat afkoelen.

Tip: snij de kruidcake in plakken en bewaar in de vriezer. Leg wanneer je ze wilt eten het gewenste aantal op een rooster in de oven, verwarm deze voor op zo’n 210 – 220 °C en haal ze er lekker warm uit zodra de oven is voorverwarmd!

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Schoonheid en Gezondheid Getagd met , ,

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*