Regel nummer 1 in de strijd tegen acne: maak het niet erger dan dat het al is!

Puistje uitknijpenHoewel het bestrijden van acne behoorlijk wat voeten in de aarde heeft, is het verergeren van acne zo gepiept. Zorg er dus op de eerste plaats voor dat je de acne niet nog erger maakt!

1. Zorg ervoor dat acnelaesies zo min mogelijk worden gemanipuleerd
Door aan acnelaesies te pulken, krabben of wrijving te veroorzaken kunnen lelijke (en blijvende!) acnelittekens ontstaan.

  • Probeer puistjes zo weinig mogelijk uit te knijpen of er aan te zitten. Hier zijn meerdere strategieën voor te bedenken, zoals het kort afknippen van nagels, afleiding zoeken etcetera. Persoonlijk ben ik een groot fan van de LifeCare PuistjesPatch.
  • Wil je mee-eters toch graag uitknijpen (want niemand wil natuurlijk met een lelijke pukkel de deur uit), gebruik dan een goede comedonenlepel.
  • Gebruik geen mechanische scrub om dode huidcellen te verwijderen, maar kies voor een exfoliant.
  • Stel je huid niet 8 uur per nacht bloot aan een gewone kussensloop, maar kies liever voor een kussensloop van zijde. Een zijden kussensloop heeft een ‘polijstende’ werking, waardoor huid en haar beide minder snel beschadigen. Daarnaast is een zijden kussensloop hypoallergeen, in staat om de huid te helen en te hydrateren, huidontstekingen en rimpels te voorkomen en een goede nachtrust te bevorderen.

Gerelateerd: De kenmerken van een goede exfoliant naar huidtype (inclusief productadvies)


2. Kies je cosmeticaproducten met extra beleid
Zorg voor zo min mogelijk huidirritatie door het gebruik van verkeerde cosmeticaproducten. Hierbij heb ik het over cosmeticaproducten die irriterende bestanddelen zoals parfum, (gedenatureerde) alcohol of irriterende plantenextracten. Helaas bevatten juist cosmeticaproducten die claimen te helpen bij de vermindering van acne vaak dergelijke ingrediënten!

Je hoeft niet per se te letten op de claim ‘niet-comedogeen’: dit heeft geen betekenis aangezien er geen wetenschappelijk bewijs is voor comedogeniciteit van cosmetica. Wat betreft de effectiviteit van veel van de acnebehandelingen die aangeboden worden door schoonheidssalons (zoals chemische peelings en microdermabrasie) bestaat (vooralsnog) te weinig wetenschappelijk bewijs.


Gerelateerd: Kan cosmetica acne veroorzaken of verergeren?


3. Zorg voor een op de huid met acne afgestemde huidverzorging
Kies bij het wassen van je huid voor milde reinigers. Het twee maal daags reinigen van de huid met een milde reiniger biedt het beste resultaat bij vermindering van acne (zie hier).

Een goede gezichtscrème met vochtinbrengende stoffen en terugvetters is geen overbodige luxe als je behandelt wordt voor acne. Veel van de medicijnen die gebruikt worden om acne tegen te gaan, hebben namelijk als bijwerking het ontstaan van een droge huid.

Wat betreft het soort gezichtscrème heeft het nut om te kiezen voor een crème met minimaal 4% aan niacinamide: niacinamide verminderd de talgproductie en heeft een ontstekingsremmende werking waardoor het zelfs een vergelijkbaar effect heeft als behandeling van acne met een crème met 1% van het antibioticum clindamycine (Kaymak & Önder, 2008; Shahmoradi et al., 2013).


Gerelateerd: De kenmerken van een goede gezichtscrème (moisturizer)


Goede kleimaskers (zoals deze) kunnen bij wekelijks gebruik een waardevolle aanvulling zijn op je huidverzorgingroutine: klei heeft namelijk een sterk absorberend vermogen, waardoor het tijdens het opdrogen en hard worden van het masker zowel talg, vet, bacteriën, virussen als ander vuil aan de huid onttrekt (Carretero, 2002).

Bescherm je huid tegen teveel zonlicht! Blootstelling van de acnelaesies aan zonlicht kan namelijk het risico op postinflammatoire hyperpigmentatie vergroten.


Bronnenlijst

Carretero, M. I. (2002). Clay minerals and their beneficial effects upon human health. A review. Applied Clay Science, 21(3), 155-163.

Kaymak, Y. & Önder, M. (2008). An investigation of efficacy of topical niacinamide for the treatment of mild and moderate acne vulgaris. J Turk Acad Dermatol, 2(4).

Shahmoradi, Z., Iraji, F., Siadat, A. H., & Ghorbaini, A. (2013). Comparison of topical 5% nicotinamid gel versus 2% clindamycin gel in the treatment of the mild-moderate acne vulgaris – A double-blinded randomized clinical trial. Journal of research in medical sciences: the official journal of Isfahan University of Medical Sciences, 18(2), 115.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met ,

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*