Review – Bioderma Sensibio H2O micellaire gezichtsreiniger

Voor mensen die actief beautyblogs lezen, zal deze review waarschijnlijk overbodig zijn. De Bioderma Sensibio H2O (oftewel Crealine H20 Solution Micellaire) is een gezichtsreiniger die enige tijd geleden een ware hype geweest is onder make-upliefhebbers en visagisten, waardoor er ontzettend veel reviews over zijn geschreven. Ook op consumentenreviewwebsite MakeupAlley is dit product inmiddels bijna 800 keer gereviewd, en heeft op een schaal van 1 t/m 5 maar liefst een beoordeling van 4,3 gekregen, waarbij ruim 80% van de reviewers aangeeft dit product opnieuw te willen kopen.

Maar ik review graag uitstekende cosmeticaproducten. Deze zijn namelijk schaars. En daarom wil ik niet dat een productreview van deze reiniger op mijn blog zou ontbreken. Bovendien heb ik deze gezichtsreiniger onlangs aangeraden in een artikel over huidverzorging bij rosacea. En ik heb ‘m nu eenmaal op mijn wastafel staan.

Bioderma Sensibio H2OProductomschrijving en cosmeticaclaims
De Sensibio H2O van Bioderma is een micellair reinigingswater dat speciaal ontworpen is voor reiniging van de gevoelige huid.

532px-Micelle_scheme-nl_svgVoor wie niet zo bekend is met micellaire reinigingswaters: het is simpelweg een chique naam voor een reiniger op waterbasis. Net als alle andere reinigers (zie hier), bevat een micellair reinigingswater amfifiele stoffen die bestaan uit twee delen: een hydrofiel (wateraantrekkend) kopje en een lipofiel (vetaantrekkend) staartje. Het staartje hecht zich aan vet en vuil en maakt hier kleine clustertjes van, die micellen worden genoemd (zie afbeelding). De wateraantrekkende kopjes bedekken hierbij de buitenkant van de micel en hechten zich bij het afspoelen vast aan water, waardoor ze samen met het vet en vuil verwijderd kunnen worden.

De Sensibio H2O kan van de huid worden verwijderd door een beetje aan te brengen op een wattenschijfje en hiermee je gezichtshuid af te nemen. Volgens de verpakking is deze reiniger geschikt voor zowel de huid van het gezicht als rondom de ogen, en is naspoelen van de huid niet nodig. Daarnaast bevat de formule geen parfum of parabenen. Bioderma geeft op de verpakking ook nog aan dat het reinigingswater hypoallergeen geformuleerd is.

Bioderma Sensibio H2O was eerst alleen verkrijgbaar in het buitenland, maar is sinds enige tijd ook in Nederland verkrijgbaar in de verschillende formaten (100, 250 en 500 ml) en bij diverse online drogisterijen, waaronder Viata en Newpharma.

De cosmeticaformule van Sensibio H2O
Bioderma Sensibio H2O is samengesteld uit de volgende ingrediënten:

Aqua, PEG-6 Caprylic/Capric Glycerides, Cucumis Sativus Fruit Extract, Mannitol, Xylitol, Rhamnose, Fructooligosaccharides, Propylene Glycol, Disodium EDTA, Cetrimonium Bromide.

De reinigende bestanddelen
Het voornaamste reinigende ingrediënt van de Sensibio H2O is de PEG-6 Caprylic/Capric Glycerides, een mengsel van mono-, di- en triglyceriden van caprylzuur en caprinezuur die gemodificeerd zijn met behulp van polyethyleenglycol. Net als andere gePEGyleerde alkyl glyceriden, fungeert ook deze stof als milde niet-ionische surfactant en tevens als emulgator. Er is niet veel bekend over PEG-6 Caprylic/Capric Glycerides, maar het wordt over het algemeen beschouwd als veilig voor gebruik in cosmetica (CIR, 2014a).

Cetrimonium Bromide is een zogenaamd quaternair ammoniumzout, een sterk amfiliele stof die werkt als een kationische surfactant. Cetrimonium Bromide heeft hierdoor ook een desinfecterend vermogen, waardoor het tevens functioneert als conserveermiddel. Net als geldt voor de meeste quarternaire ammoniumzouten, is er niet veel bekend over Cetrimonium Bromide, maar het wordt over het algemeen beschouwd als veilig voor gebruik in cosmetica in een zeer lage concentratie (Becker et al., 2012).

Bioderma Sensibio H2O ingrediëntenHet komkommerextract
Cucumis Sativus Fruit Extract oftewel komkommerextract is toegevoegd als huidverzorger met ontstekingsremmende werking, met name vanwege haar hoge concentratie aan vitamine C (Nema et al., 2011). Hoewel komkommerextract een zeer veilig cosmetica-ingrediënt is, is er geen goed wetenschappelijk bewijs voor haar effectiviteit als huidverzorger (Fiume et al., 2014).

De hydraterende bestanddelen
De hydraterende werking van dit product is met name te danken aan vier van nature in planten voorkomende suiker(alcoholen): mannitol, xylitol, rhamnose en fructo-oligosacchariden. Hoewel deze met name gebruikt worden als natuurlijke zoetstoffen in voedingsmiddelen, worden ze ook steeds vaker verwerkt in cosmeticaproducten.

Mannitol is een suikeralcohol die met name fungeert als bevochtigingsmiddel, smaakstof en daarnaast als bindmiddel om de samenhang van het reinigingswater te vergroten. Er is zeer weinig bekend over de werking en veiligheid van mannitol in cosmetica, maar het ingrediënt wordt over het algemeen als veilig beschouwd. Hetzelfde geldt voor suikeralcohol xylitol, dat in cosmetica met name gebruikt wordt als smaakstof in tandpasta’s, maar ook dient als bevochtigingsmiddel. Ook rhamnose is een smaakstof/bevochtigingsmiddel, maar is wel beter onderzocht en heeft een prima veiligheidsprofiel (CIR, 2014b). Tenslotte bevat de formule nog een suiker in de vorm van een fermenteerbare vezel, namelijk fructooligosaccharides (fructo-oligosacchariden), dat in cosmeticaproducten de functie van bevochtigingsmiddel en viscositeitsregelaar heeft en dat een prima veiligheidsprofiel heeft (Belsito et al., 2014).

Propylene Glycol is een vochtvasthoudende stof die tevens fungeert als oplosmiddel. Propylene Glycol is op zich een veilig cosmetica-ingrediënt tot een concentratie van maar liefst 50%, maar is al bij een concentratie van 2% veelvuldig geassocieerd met huidirritatie en allergische contactdermatitis bij mensen die hier gevoelig voor zijn of huidproblemen hebben (CIR, 1994). De Cosmetic Ingrediënt Review (CIR) Expert Panel heeft in 2012 gesteld dat Propylene Glycol ‘een veilig cosmetica-ingrediënt is wanneer het gebruikt wordt in een niet-irriterende cosmeticaformule’ (Fiume et al., 2012). Aangezien dit ingrediënt redelijk onderaan de ingrediëntenlijst staat, zal dit product er slechts een klein percentage bevatten. Hoeveel dit exact is, weet ik echter niet.

Bioderma Sensibio H2O gebruiksaanwijzingDe hulpstof
De cosmeticaformule bevat slechts één ingrediënt dat puur fungeert als hulpstof: Disodium EDTA (dinatriumedetaat). Disodium EDTA is toegevoegd als chelaatvormer, die de stabiliteit van de formule reguleert en hierdoor tevens functioneert als conserveermiddel (Lanigan & Yamarik, 2001).

(Voor degenen die verontrustende berichten hebben gelezen over Disodium EDTA maar alvast even het volgende. Disodium EDTA zorgt ervoor dat andere stoffen, dus ook schadelijke stoffen, beter door de huid opgenomen kunnen worden. Deze gezichtsreiniger bevat echter geen schadelijke stoffen. Daarnaast is bewijs dat Disodium EDTA een mutageen effect heeft, maar dit geldt alleen bij orale inname van hoge doses aan EDTA, niet bij blootstelling van de huid aan de 2% of minder aan EDTA die in deze reiniger zit!)

Gebruikservaring met Sensibio H2O
Bioderma Sensibio H2O is naar mijn mening een wonderbaarlijk product. Als ik van tevoren niet de honderden enthousiaste reviews over dit micellaire reinigingswater had gelezen, zou ik dit product nooit zelf gekozen hebben om uit te proberen. En nu is het één van mijn favoriete cosmeticaproducten!

De belangrijkste reden waarom ik niet zomaar zelf dit product zou hebben uitgekozen, is de opmerkelijke ingrediëntenlijst. Het product bestaat voornamelijk uit relatief onbekende en voor cosmeticaproducten ongebruikelijke ingrediënten. Zelf ga ik altijd het liefst voor producten die zijn samengesteld uit ingrediënten die wat betreft kwaliteit en veiligheid uitgebreid onderzocht en goed gebleken zijn. Dit is bij veel van de ingrediënten van Sensibio H2O niet het geval, laat staan dat ze goed onderzocht zijn bij mensen met een gevoelige huid.

Daarnaast was ik bang dat een gezichtsreiniger dat zoveel water bevat, mijn al droge huid nog droger zou maken, zoals reinigers geschikt voor een vette huid (zoals een facewash of reinigingsgel) dat bij mij doen. Hier was echter geen sprake van: het micellaire reinigingswater droogde mijn huid niet uit en liet geen trekkerig gevoel achter (en natuurlijk ook geen plakkerig laagje).

Tenslotte bevat deze reiniger geen werkzame bestanddelen waarvoor degelijk wetenschappelijke bewijs is dat ze effectief zijn bij de vermindering van huidirritatie. Van het komkommerextract hoef je naar mijn idee niet veel te verwachten. Anderzijds bevat het product ook geen huidirriterende bestanddelen zoals parfum(allergenen), (gedenatureerde) alcohol, bepaalde conserveermiddelen (zoals methylisothiazolinone en formaldehydereleasers) of irriterende plantenextracten.

Ondanks de ongewone cosmeticaformule, is de Sensibio H2O echt een geweldige gezichtsreiniger. Degene die deze formule ontworpen heeft had ofwel een gelukstreffer, of is briljant (oké, misschien iets overdreven). Een uitkomst voor mensen met een gevoelige huid!

Bioderma Sensibio H2O op wattenschijfjeDit micellaire water doet voor de meeste gebruikers precies wat het moet doen: het reinigt de gezichtshuid grondig en op zeer milde wijze. Bovendien doet de Sensibio H2O dit op een erg efficiënte en gebruiksvriendelijke manier: je hoeft maar een beetje op een wattenstaafje te doen en hiermee kort je huid af te nemen om je gezicht goed schoon te krijgen. Afspoelen is niet nodig. Deze gezichtsreiniger zal dus ook goed in de smaak vallen bij de wat ‘luiere’ dames die geen zin hebben om veel tijd te besteden aan het verwijderen van hun make-up!

Klein minpunt aan deze reiniger vind ik, dat het mijn waterproofmascara er niet af kon krijgen zonder erg te moeten gaan boenen, dus hiervoor gebruik ik liever de Toleriane reinigingslotion van La Roche-Posay. In andere reviews heb ik echter veelvuldig kunnen lezen dat zij hun waterproof make-up er met deze reiniger wel goed afkregen.

Daarnaast is de sluitdop redelijk fragiel: ik heb een keer dit product besteld en tijdens het verzendproces was de dop kapot gegaan en de flacon leeggelopen. Toen ik hierover belde, werd mij verteld dat dit bij het product wel vaker gebeurde (en kreeg gelukkig een nieuwe toegestuurd). Dus als ik op weg ben neem ik niet de hele flacon mee, maar schenk het over in een reisflesje.

Oh ja: had ik je al verteld over de prijs? Voor een flinke flacon van een halve liter betaal je slechts zo’n €18,-! En tenzij je van plan bent om vijf keer per dag je gezicht te reinigen, kun je er wel een jaar mee doen – zo lang is het ook houdbaar na openen.

Bioderma Sensibio H2O is verkrijgbaar in verschillende formaten (100, 250 en 500 ml) en bij diverse online drogisterijen, waaronder Viata en Newpharma.


Bronnenlijst

Becker, L. C., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D., … & Andersen, F. A. (2012). Safety Assessment of Trimoniums as Used in Cosmetics. International journal of toxicology, 31(6 suppl), 296S-341S.

Belsito, M. D., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D. C., & Marks Jr, J. G. (2014). Safety Assessment of Plant Polysaccharide Gums as Used in Cosmetics.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1994). Final Report on the Safety Assessment of Propylene Glycol and Polypropylene Glycols. J Am Coll Toxicol, 13(6), 437-491.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2014a). Safety Assessment of PEGylated Alkyl Glycerides as Used in Cosmetics.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2014b). Safety Assessment of Monosaccharides, Disaccharides, and Related Ingredients as Used in Cosmetics.

Fiume, M. M., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D., … & Andersen, F. A. (2012). Safety assessment of propylene glycol, tripropylene glycol, and PPGs as used in cosmetics. International journal of toxicology, 31(5 suppl), 245S-260S.

Fiume, M.M., Bergfeld, W.F., Belsito, D.V., Hill, R.A., Klaassen, C.D., Liebler, D.C., Marks, J.G. Jr., Shank, R.C., Slaga, T.J., Snyder, P.W. & Andersen, F.A. (2014). Safety Assessment of Cucumis Sativus (Cucumber)-Derived Ingredients as Used in Cosmetics. Int J Toxicol, 33(2):47-64.

Lanigan, R. S. & Yamarik, T. A. (2001). Final report on the safety assessment of EDTA, calcium disodium EDTA, diammonium EDTA, dipotassium EDTA, disodium EDTA, TEA-EDTA, tetrasodium EDTA, ... International journal of toxicology, 21, 95-142.

Moore, J. (1984). Final report on the safety assessment of polysorbates 20, 21, 40, 60, 61, 65, 80, 81, and 85. J Am Coll Toxicol, 3, 1-82.

MakeupAlley

Nema, N. K., Maity, N., Sarkar, B., & Mukherjee, P. K. (2011). Cucumis sativus fruit-potential antioxidant, anti-hyaluronidase, and anti-elastase agent. Archives of dermatological research, 303(4), 247-252.

Skin Deep Cosmetic Database Environmental Working Group

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met , ,

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*