Review – Biodermal Zonnemelk SPF 30 Gevoelige Huid

De Suncover SPF 30 van Uncover Skincare is al jarenlang mijn vaste zonnebrandcrème. Maar af en toe, zeker als ik een nieuwe productreview wil schrijven, ga ik toch een ander zonnebrandproduct uitproberen.

Dit keer heb ik gekozen voor de  Biodermal Zonnemelk SPF 30 voor de gevoelige huid!

Biodermal Zonnemelk SPF 30Productbeschrijving en cosmeticaclaims
Biodermal Gevoelige Huid Zonnemelk SPF 30 is een breedspectrum zonnebrandproduct, die de huid dus beschermt tegen zowel UVB- als UVA-straling.

Net als de andere zonnebrandproducten uit het assortiment van Biodermal, bevat ook deze het zogenaamde ‘Triple Moist Complex’. Hiermee wordt verwezen naar drie vochtinbrengende ingrediënten die de huid samen een intensieve hydratatie zouden bieden.

Volgens Biodermal is deze zonnebrandcrème niet vet of plakkerig, zeer water resistent, parfumvrij en geschikt voor de gevoelige huid.

Een flacon Biodermal Gevoelige Huid Zonnemelk SPF 30 bevat 200 ml en is voor een adviesprijs van €21,99 online te koop bij Bol, Kruidvat, De Online Drogist, Drogistplein en Drogisterij.net.

De cosmeticaformule van Biodermal Zonnemelk SPF 30
Biodermal Gevoelige Huid Zonnemelk SPF 30 is samengesteld uit de volgende ingrediënten:

Aqua, C12-15 Alkyl Benzoate, Ethylhexyl Salicylate, Ethylhexyl Stearate, Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate, Ethylhexyl Triazone, Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine, Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol (nano), Myristyl Myristate, Glycerin, Propanediol, Diglycerin, Cetearyl Alcohol, Canola Oil, Tocopheryl Acetate, Polyglycerin-3, Propylene Glycol, VP/Eicosene Copolymer, Decyl Glucoside, Sucrose Stearate, Potassium Cetyl Phosphate, Carbomer, Xanthan Gum, Citric Acid, Sodium Hydroxide, Phenoxyethanol, Sodium Benzoate.

De veiligheid en kwaliteit van de UV-filters in de Biodermal Zonnemelk
Biodermal Gevoelige Huid Zonnemelk SPF 30 bevat 5 verschillende zonnefilters:

  1. Ethylhexyl Salicylate (Octyl Salicylate)
  2. Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate
  3. Ethylhexyl Triazone (Octyl Triazone)
  4. Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol (Tinosorb M/Bisoctrizole) en
  5. Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine (Tinosorb S)

Ethylhexyl Salicylate (Octyl Salicylate) is een in olie oplosbare chemische zonnefilter die gebruikt wordt om UVB-straling te absorberen. Ethylhexyl Salicylate heeft een uitstekend veiligheidsprofiel!

Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate is een chemische zonnefilter die gebruikt wordt om UVA-straling te absorberen. Ook dit is een zonnefilter met een prima veiligheidsprofiel. Omdat er echter nog geen onderzoeken verricht zijn naar eventuele veiligheidsproblemen bij inhalatie van de stof, kan deze zonnefilter beter niet gebruikt worden in een sprayflacon, maar daar is hier geen sprake van.

Ethylhexyl Triazone (Octyl Triazone) is net als Ethylhexyl Salicylate een in olie oplosbare chemische UVB-filter met een uitstekend veiligheidsprofiel.

Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol is een zonnefilter met chemische en minerale eigenschappen, die zowel UVA- als UVB-straling absorbeert. Deze zonnefilter is niet bijzonder effectief, maar is wel erg fotostabiel en in staat de andere UV-filters in de formule ook te stabiliseren. Deze UV-filter wordt alleen gebruikt in een mengsel met het sulfaat Decyl Glucoside, bevochtigingsmiddel Propylene Glycol en verdikkingsmiddel Xanthan Gum, en wordt dan ook wel Tinosorb M (of Bisoctrizole) genoemd.

  • Xanthan Gum is een gom met een uitstekend veiligheidsprofiel (Belsito et al., 2012).
  • Propylene Glycol is op zich een veilig cosmetica-ingrediënt maar is al bij een concentratie van 2% veelvuldig geassocieerd met huidirritatie en allergische contactdermatitis bij mensen die hier gevoelig voor zijn of huidproblemen hebben (CIR, 1994).
  • Decyl Glucoside is mild voor de huid, maar kan in sommige gevallen contactallergie veroorzaken (Fiume et al., 2013; De Groot et al., 2014).

Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine (Tinosorb S) is een chemische zonnefilter die zowel UVA- als UVB-straling absorbeert. Tinosorb S is een relatief nieuwe zonnefilter, en data omtrent onder andere gezondheidseffecten van langdurig gebruik, ontbreken. Bekeken voorlopige data wijzen uit dat Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine een uitstekend veiligheidsprofiel heeft.

Biodermal Zonnemelk SPF 30 ingrediëntenHet Triple Moist Complex
Volgens Biodermal bevat deze zonnemelk het ‘Triple Moist Complex’, waarmee wordt verwezen naar drie vochtingrengende ingrediënten die de huid samen een intensieve hydratatie zouden bieden. Hierover heb ik via Biodermal de onderstaande informatie gekregen:

  • Propanediol: Dringt snel en diep in de hoornlaag en geeft onmiddellijke hydratatie. Propanediol verbetert tevens de opname van glycerine in de huid.
  • Glycerine (Glycerin): Hydrateert de huid langdurig en intensief en bezit daarnaast huidverzachtende eigenschappen. Is in staat de vochtbalans in de huid te herstellen. Hydrateert door vocht aan te trekken en vast te houden.
  • Diglycerine (Diglycerin): Zeer hydraterend bestanddeel welke in het huidoppervlak blijft en vocht vasthoudt. Diglycerine fungeert als vochtreservoir voor zowel Propanediol als Glycerine. Het heeft een sterkt synergetisch effect met glycerine en zorgt voor een versterkt vochtvasthoudend effect.

Zowel Propanediol als Glycerine hebben een uitstekend veiligheidsprofiel. Over diglycerine is niet veel bekend, maar het is een cosmetica-ingrediënt dat als veilig wordt beschouwd.

Overige cosmetica-ingrediënten
C12-15 Alkyl Benzoate is een oplosmiddel met een uitstekend veiligheidsprofiel (Becker et al., 2012).

Ethylhexyl Stearate is een verzachtend middel dat fungeert als oplosmiddel en om de opname van actieve stoffen door de huid te bevorderen, en heeft een prima veiligheidsprofiel (Elder, 1985; CIR, 2013).

Myristyl Myristate is een ester van myristylalcohol en myristinezuur, dat met name een huidverzorgend effect en een prima veiligheidsprofiel heeft (Fiume et al., 2015).

Cetearyl Alcohol is een vetalcohol met een uitstekend veiligheidsprofiel, die zowel dient als huidverzachter, emulgator en verdikkingsmiddel (Elder, 1988).

Canola Oil (koolzaadolie) wordt gebruikt als huidverzorger en terugvetter, en heeft een prima veiligheidsprofiel (CIR, 2011a).

Biodermal Zonnemelk SPF 30 verpakkingTocopheryl Acetate, een derivaat van vitamine E, heeft beperkte anticarcinogene, fotoprotectieve (zonbeschermende) en huidbarrière herstellende eigenschappen.

Polyglycerin-3 is een glycerolpolymeer dat 3 glycerine-eenheden bevat en fungeert als huidverzorger en vochtinbrenger. Er is niet veel bekend over dit ingrediënt, maar er zijn ook geen aanwijzingen dat er iets mis mee zou kunnen zijn.

VP/Eicosene Copolymer is een synthetische polymeer die fungeert als filmvormer en bindmiddel, maar waar niet veel over bekend is.

Sucrose Stearate is een monoester van stearinezuur en sucrose, die fungeert als huidverzorger en als emulgator (CIR, 2017).

Potassium Cetyl Phosphate is toegevoegd als emulgator (CIR, 2014).

Carbomer stabiliseert de emulsie en vormt het tot een gel (CIR, 1982).

Citric Acid (citroenzuur) en Sodium Hydroxide (natriumdioxide) zijn de buffers verantwoordelijk voor het in stand houden van de juiste pH-waarde van het product, en zijn veilige cosmetica-ingrediënten (Fiume et al., 2014; Belsito et al., 2016).

Phenoxyethanol is een conserveermiddel met op zich een prima veiligheidsprofiel (maar dat waarschijnlijk beter niet gebruikt kan worden in cosmetica voor kinderen onder de drie jaar) (CIR, 1990, 2008; ANSM, 2012).

Sodium Benzoate (natriumbenzoaat) heeft een goede conserverende werking en een prima veiligheidsprofiel voor volwassenen zolang het niet gebruikt wordt in combinatie met vitamine C, omdat in dit geval het schadelijke benzeen gevormd wordt. Voor kinderen is dit conserveermiddel minder geschikt, omdat het bij hen contacturticaria (galbulten) kan veroorzaken (CIR, 2011b).

Biodermal Zonnemelk SPF 30 gebruiksaanwijzingGebruikservaring met Biodermal Zonnemelk SPF 30
De Biodermal Zonnemelk SPF 30 heeft meer de textuur van een crème dan een melk, een ietwat gelige kleur en een neutrale geur. De crème is prima uit te smeren, trekt goed in en voelt (zoals geclaimd op de verpakking) niet vet of plakkerig aan.

Hoe waterbestendig deze zonnemelk is, zou ik niet durven zeggen. Het hydrateert mijn huid in ieder geval prima!

De zonnemelk is verpakt in een heel handige draai-spuit-flacon, die er tevens voor zorgt dat het product goed beschermd blijft tegen licht en lucht, waardoor het langer houdbaar blijft.   

De cosmeticaformule van Biodermals Zonnemelk is naar mijn mening bijzonder mild: de zonnemelk bevat geen parfum, maar ook geen omstreden UV-filters, parabenen (of andere controversiële conserveermiddelen), alcohol, irriterende plantenextracten of kleurstoffen. Wel bevat de zonnemelk contactallergeen Decyl Glucoside en een aantal ingrediënten die nog niet zo goed onderzocht zijn.

Al met al een prima zonnebrandproduct! Vanwege de toevoeging van Phenoxyethanol en Sodium Benzoate zou ik dit product echter niet aanraden voor gebruik bij kinderen.

Een flacon Biodermal Gevoelige Huid Zonnemelk SPF 30 bevat 200 ml en is voor een adviesprijs van €21,99 online te koop bij Bol, Kruidvat, De Online Drogist, Drogistplein en Drogisterij.net.

Heb jij al ervaring met dit product en denk je dat deze waardevol zou kunnen zijn voor andere lezers? Laat dan a.u.b. een reactie achter!


Bronnenlijst

Agence nationale de sécurité du médicament et des produits de santé (ANSM) (2012). Evaluation du risque lié à l’utilisation du phénoxyéthanol dans les produits cosmétiques.

Becker, L. C., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D., … & Andersen, F. A. (2012). Safety Assessment of Alkyl Benzoates as Used in Cosmetics. International journal of toxicology, 31(6), 342S-372S.

Belsito, M. D., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D., Marks Jr, J. G., & Ronald, C. (2012). Safety Assessment of Microbial Polysaccharide Gums as Used in Cosmetics.

Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D. C., Marks Jr, J. G., Shank, R. C., … & Snyder, P. W. (2016). Safety Assessment of Inorganic Hydroxides as Used in Cosmetics.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1982). Final Report on the Safety Assessment of Carbomers-934, -910, -934P, -940, -941, and -962. International Journal of Toxicology, 1(2), 109-141.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1990). Final Report on the Safety Assessment of Phenoxyethanol. Journal of the American College of Toxicology, 9(2), 259-277.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1994). Final Report on the Safety Assessment of Propylene Glycol and Polypropylene Glycols. J Am Coll Toxicol, 13(6), 437-491.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2008). Annual Review of Cosmetic Ingredient Safety Assessments -2005-2006. International Journal of Toxicology, 27(1), 77-142.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2011a). Plant-Derived Fatty Acid Oils as Used in Cosmetics.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2011b). Amended Final Safety Assessment Benzyl Alcohol, and Benzoic Acid and its Salts and Benzyl Ester.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2013). Amended Safety Assessment of Alkyl Esters as Used in Cosmetics.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2014). Safety Assessment of Alkyl Phosphates as Used in Cosmetics.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2017). Safety Assessment of Saccharide Esters as Used in Cosmetics.

de Groot, A. C., van Zuuren, E. J., & Hissink, D. (2014). Contact allergy to Tinosorb® M: recommendations for diagnostic improvement. Contact dermatitis, 70(4), 251-254.

Elder, R. L. (1985). Final report on the safety assessment of butyl stearate, cetyl stearate, isobutyl stearate, isocetyl stearate, isopropyl stearate, myristyl stearate, and octyl stearate. J. Am. Coll. Toxicol, 4(5), 107-146.

Elder, R. L. (1988). Final report on the safety assessment of cetearyl alcohol, cetyl alcohol, isostearyl alcohol, myristyl alcohol, and behenyl alcoholJ Am Coll Toxicol7(3), 359-413.

Fiume, M. M., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D., … & Andersen, F. A. (2012). Safety assessment of propylene glycol, tripropylene glycol, and PPGs as used in cosmetics. International journal of toxicology, 31(5 suppl), 245S-260S.

Fiume, M. M., Heldreth, B., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., … & Andersen, F. A. (2013). Safety assessment of decyl glucoside and other alkyl glucosides as used in cosmetics. International journal of toxicology32(5 suppl), 22S-48S.

Fiume, M. M., Heldreth, B. A., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., … & Andersen, F. A. (2014). Safety Assessment of Citric Acid, Inorganic Citrate Salts, and Alkyl Citrate Esters as Used in Cosmetics. International journal of toxicology, 33(2), 16S-46S.

Fiume, M. M., Heldreth, B. A., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., … & Snyder, P. W. (2015). Safety Assessment of Alkyl Esters as Used in Cosmetics. International journal of toxicology, 34(2), 5S-69S.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met , ,
2 reactie op “Review – Biodermal Zonnemelk SPF 30 Gevoelige Huid
  1. Hannie Hoekstra schreef:

    Ik heb deze zonnemelk gekocht en ben diep teleurgesteld. Het blijft na aanbrengen erg plakkerig. Ik voel me heel vies met deze zonnemelk op. Zo herinner ik me zonnecremes uit mijn jeugd en al het zand dat aan je huid bleef plakken. De spray van Biodermal heeft exact hetzelfde probleem. Wat een spijt heb ik van de aankoop. Ik heb het gelukkig bij een 1 + 1 gratis aanbieding gekocht, maar toch €29 weggegooid. Ik ga weer terug naar mijn vertrouwde Garnier zonnemelk. De helft goedkoper en geen geplak.

  2. Anna schreef:

    Hoera, deze zonnebrand is, als een van de weinige,
    (micro) plastic vrij! Dit geldt helaas alleen voor de Sensitive variant, de gewone heeft wel microplastic. Ik vind het product vrij goed uitsmeren en niet erg plakkerig, zeker als je bedenkt dat er geen chemische troep in zit. Veel biologische zonnencremes smeren veel lastiger uit en plakken meer. Het is een afweging wat je wilt als consument, een zonnebrand die niet (zo) slecht is voor het milieu en jezelf of een die perfect smeert en aanvoelt… Via de gratis app btmb, beat the microbeads, kun je zelf makkelijk alle cosmetica scannen op plastic.

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*