Review – Biomed’s Chin Up voor de nek en het decolleté

Een tijdje geleden werd ik benaderd door Biomed, een cosmeticamerk waar ik hiervoor nog nooit van gehoord had. Niet zo verwonderlijk achteraf gezien, want het is een behoorlijk specialistisch merk dat zeer bekend is in Duitsland, maar pas sinds kort ook in Nederland verkocht wordt.

Biomed probeert zichzelf te profileren als hét medisch/natuurlijk gezichtsverzorgingsmerk. In eerste instantie leek die combinatie mij erg vreemd, aangezien je met natuurlijke producten vaak de alternatieve en dus juist niet de medische kant op gaat.

Inmiddels heb ik mij in dit merk verdiept, en wat Biomed biedt zijn natuurlijke cosmeceuticals: cosmeticaproducten die de structuur of het functioneren van de huid verbeteren (dus daadwerkelijk actieve ingrediënten bevatten), waarbij de gebruikte ingrediënten uit natuurlijke bronnen afkomstig zijn. Geen van de cosmeticaproducten uit het assortiment van Biomed bevat parabenen, phenoxyethanol, minerale oliën of synthetisch parfum, en geen van de producten is getest op dieren.

Op basis van hun beschikbare producten en de ingrediëntenlijsten heb ik een aantal producten uitgekozen om te reviewen. Hieronder de review van de eerste: Biomed’s Chin Up, een anti-verouderingscrème voor de nek en het decolleté!

Biomed Chin UpDe cosmeticaformule van Biomed’s Chin Up
Chin Up is samengesteld uit de volgende ingrediënten:

Aqua, Aloe Barbadensis Leaf Extract, Caprylic/Capric Triglyceride, Prunus Amygdalus Dulcis Oil, Glycerin, Simmondsia Chinensis Oil, Glyceryl Stearate, Cetearyl Alcohol, Glyceryl Oleate Citrate, Theobroma Cacao Seed Butter, Butyrospermum Parkii Butter, Sorbitol, Levulinic Acid, Xanthan Gum, Argania Spinosa Kernel Oil, Potassium Sorbate, Glyceryl Caprylate, Tocopherol, Sodium Hydroxide, Helianthus Annuus Seed Oil, Argania Spinosa Extract, Parfum, Sodium Cocoyl Glutamate.

De Argatensyl in Chin Up
Het belangrijkste actieve ingrediënt dat de crème haar huidverstrakkende effect zou moeten geven, en dat ook expliciet op de verpakking vermeld wordt, is Argatensyl. Argatensyl is een ingrediënt dat deels bestaat uit een proteïne gewonnen uit de arganvrucht, namelijk Argania Spinosa Extract.

Er bestaan aanwijzingen dat deze proteïne een biologisch effect heeft op de huid die zorgt voor versteviging van het huidweefsel, versterking van de elasticiteit en vermindering van fijne lijntjes en rimpels. Een kleinschalige klinische test uitgevoerd door de producent onder 15 vrouwen tussen de 35 en 45 jaar, wees uit dat een serum dat 5% aan Argatensyl bevatte, en die gedurende 4 weken 2 maal per dag op de huid bij de nek werd aangebracht, een biologisch effect op rimpels heeft en een huidverstrakkingseffect teweeg brengt (Stussi et al., 2005). Zie onderstaande foto!

Effect Argatensyl op nekrimpelsArgatensyl is een samenstelling van Argania Spinosa Extract met enkele andere stoffen. Als de vloeibare vorm gebruikt wordt, bestaat het ingrediënt uit (en is deze terug te vinden op de ingrediëntenlijst als) water (aqua), Argania Spinosa Kernel Extract, Sodium Cococyl Glutamate en Carbomer; wordt de poedervariant gebruikt (zoals het geval is bij Chin Up), dan is er geen Carbomer in verwerkt. Chin Up bevat 1 tot 3% Argatensyl; de nagestreefde concentratie zal waarschijnlijk 2% zijn.

Plantaardige oliën en vetten
Chin Up bevat veel verschillende plantaardige oliën, namelijk amandelolie (Prunus Amygdalus Dulcis Oil), jojoba olie (Simmondsia Chinensis Oil), cacaoboter (Theobroma Cacao Seed Butter), shea boter (Butyrospermum Parkii Butter), arganolie (Argania Spinosa Kernel Oil) en zonnebloemolie (Helianthus Annuus Seed Oil).

Al bovengenoemde oliën en vetten bevatten vetzuren die van nature aanwezig zijn in de huid en hierdoor goede terugvetters zijn: ze vervangen een tekort aan lipiden in de hoornlaag (Athar & Nasir, 2005). Mede daarom hebben deze oliën een huidverzachtend effect. Al deze oliën worden als veilige cosmetica-ingrediënten beschouwd (CIR, 2011).

Naast de plantaardige oliën, bevat de formule ook Caprylic/Capric Triglyceride, een huidverzachtend vetzuur afkomstig van kokosnootolie met een uitstekend veiligheidsprofiel (CIR, 1980, 2003).

Overige werkzame bestanddelen
Het voornaamste ingrediënt in Chin Up, is Aloe Barbadensis Leafe Juice, oftewel Aloe Vera-gel. Aloe vera-gel is een goed hydraterend bestanddeel dat tevens een huidherstellende de anti-irriterende werking heeft. Aloe Vera dankt zijn cosmetische werking aan de bioactieve stoffen die het bevat, hoewel nog onduidelijk is hoe dit precies werkt (Eshun & He, 2004). Desondanks is Aloe Vera-gel een uitstekend cosmetisch ingrediënt (CIR, 2007a).

Glycerin (Glycerine) is een van de beste vochtinbrengende stoffen voor de huid, die ook van nature op de huid voorkomt en haar hydraterende vermogen dankt aan haar sterke wateraantrekkende vermogen.

Glyceryl Stearate is een wasachtige stof die ook van nature voorkomt in de huid, die fungeert als huidverzachter en tevens een beschermend laagje op de huid vormt. Glyceryl Stearate heeft een goed veiligheidsprofiel (CIR, 1982, 2007b).

Tocopherol (pure vitamine E) heeft bescheiden anticarcinogene, fotoprotectieve (zonbeschermende) en huidbarrière herstellende eigenschappen.

Biomed Chin Up IngrediëntenDe hulpstoffen
De overige bestanddelen bestaan uit hulpstoffen.

Glyceryl Oleate Citrate is een reactieproduct van Glyceryl Oleaat en citroenzuur, dat gebruikt wordt als emulgator en vanwege zijn prettige geur. Over dit ingrediënt is amper iets bekend, maar wordt in principe als veilig beschouwd (CIR, 2004).

Glyceryl Caprylate is een monoester van glycerol en octaanzuur. Glyceryl Caprylate is zowel een verzachtend middel als emulgator, en heeft een goed veiligheidsprofiel (CIR, 2004).

Cetearyl Alcohol wordt gebruik als emulgator, huidverzachter, opacifyer en verdikkingsmiddel, en heeft een prima veiligheidsprofiel (Elder, 1988).

Xanthan Gum (Xanthaangom) is een verdikkingsmiddel met een uitstekend veiligheidsprofiel (Belsito et al., 2012).

De Sodium Hydroxide (natriumdioxide) is als buffer verantwoordelijk voor het handhaven van de pH-waarde (Belsito et al., 2016).

Potassium Sorbate (kaliumsorbaat) is een natuurlijk en veilig conserveermiddel die bescherming biedt tegen schimmels en gisten (CIR, 1988, 2008). Omdat ze minder effectief zijn in de bescherming tegen bacteriën, wordt het gebruikt in combinatie met een ander conserveermiddel. In deze formule is dat Levulinic Acid (levulinezuur), een organisch zuur dat naast een antimicrobiële werking tevens een huidverzorgende werking heeft en gebruikt wordt als geurstof (Papageorgiou et al., 2010). Chin Up is na openen 6 maanden houdbaar.

Tot slot bevat de formule een hele kleine hoeveelheid parfum.

Gebruikservaring met Biomed’s Chin Up
Hoewel ik in eerste instantie bang was dat ook dit een ‘natuurlijk’ merk zou zijn waarvan de producten veel irriterende plantenextracten zou bevatten, was dat bij de Chin Up zeker niet het geval. De formule bevat inderdaad veel natuurlijke bestanddelen, maar die hebben allemaal een uitstekend veiligheidsprofiel.

Het enige echte nadeel aan de formule, vond ik de aanwezigheid van het parfum. Toen ik aan het product rook, was er echter amper een geur aanwezig, dus de hoeveelheid parfum zal echt minimaal zijn.

In tegenstelling tot wat er op de verpakking vermeld staat, namelijk dat het een crème is, vind ik de textuur van het product meer weg hebben van een lotion. Nou moet ik zeggen dat ik de textuur van een lotion ook prettiger vind dan een crème om mijn nek en decolleté mee in te smeren, omdat de huid hier toch niet snel droog wordt en een lotion makkelijker uitsmeerbaar is.

Biomed Chin Up op handOf de Argatensyl in de Chin Up een daadwerkelijk huidverstrakkend effect bij mij heeft gehad, durf ik zo snel niet te zeggen. Dat is ook moeilijk om bij mijzelf vast te stellen; ik heb er simpelweg niet de apparatuur voor, heb nog niet veel lijntjes bij mijn nek en met een simpele voor- en na-foto kwam ik niet ver. Daarbij wordt er een lagere concentratie aan Argatensyl gebruikt dan in de klinische test (2 i.p.v. 5%), en wordt op de verpakking aangeraden je huid er twee maal per week mee in te smeren in plaats van twee maal per dag. Het effect van een dergelijk gebruik zal dus sowieso kleiner zijn dan in de test.

Wat mij betreft maakte het daadwerkelijke huidverstrakkende effect niet eens zoveel uit. Ik vond het namelijk zo’n prettige lotion dat ik deze met veel plezier om de dag heb gebruikt. Een heerlijk product!

Een tube van Biomed’s Chin Up bevat 40ml en is voor de adviesprijs van €19,99 te koop bij diverse online apotheken, zoals Viata.


Bronnenlijst

Athar, M., & Nasir, S. M. (2005). Taxonomic perspective of plant species yielding vegetable oils used in cosmetics and skin care products. African journal of biotechnology, 4(1), 36-44.

Belsito, M. D., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D., Marks Jr, J. G., & Ronald, C. (2012). Safety Assessment of Microbial Polysaccharide Gums as Used in Cosmetics.

Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D. C., Marks Jr, J. G., Shank, R. C., … & Snyder, P. W. (2016). Safety Assessment of Inorganic Hydroxides as Used in Cosmetics.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1980). Final report of the safety assessment for caprylic-capric triglyceride. Journal of environmental pathology and toxicology, 4(4), 105-120.

Cosmetic Ingredient Safety Review (CIR) Expert Panel (1982). Final Report on the Safety Assessment of Glyceryl Stearate and Glyceryl Stearate/SE. JACT 1(4),169-192.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1988). Final Report on the Safety Assessment of Sorbic Acid and Potassium Sorbate. International Journal of Toxicology, 7, 837-880.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2003). Annual Review of Cosmetic Ingredient Safety Assessments – 2001-2002. International Journal of Toxicology, 22(1), 1-35.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2004). Final report of the amended safety assessment of Glyceryl Laurate, Glyceryl Laurate SE, Glyceryl Laurate/Oleate, Glyceryl Adipate, Glyceryl Alginate, Glyceryl Arachidate, Glyceryl Arachidonate, Glyceryl Behenate, Glyceryl Caprate, Glyceryl Caprylate, Glyceryl Caprylate/Caprate, Glyceryl Citrate/Lactate/Linoleate/Oleate, Glyceryl Cocoate, Glyceryl Collagenate, Glyceryl Erucate, Glyceryl Hydrogenated Rosinate, Glyceryl Hydrogenated Soyate, Glyceryl Hydroxystearate, Glyceryl Isopalmitate, Glyceryl Isostearate, Glyceryl Isostearate/Myristate, Glyceryl Isostearates, Glyceryl Lanolate, Glyceryl Linoleate, Glyceryl Linolenate, Glyceryl Montanate, Glyceryl Myristate, Glyceryl Isotridecanoate/Stearate/Adipate, Glyceryl Oleate SE, Glyceryl Oleate/Elaidate, Glyceryl Palmitate, Glyceryl Palmitate/Stearate, Glyceryl Palmitoleate, Glyceryl Pentadecanoate, Glyceryl Polyacrylate, Glyceryl Rosinate, Glyceryl Sesquioleate, Glyceryl/Sorbitol Oleate/Hydroxystearate, Glyceryl Stearate/Acetate, Glyceryl Stearate/Maleate, Glyceryl Tallowate, Glyceryl Thiopropionate, and Glyceryl Undecylenate. International Journal of Toxicology, 23(2), 55-94.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2007a). Final report on the safety assessment of Aloe Andongensis Extract, Aloe Andongensis Leaf Juice, Aloe Arborescens Leaf Extract, Aloe Arborescens Leaf Juice, Aloe Arborescens Leaf Protoplasts, Aloe Barbadensis Flower Extract, Aloe Barbadensis Leaf, Aloe Barbadensis Leaf Extract, Aloe Barbadensis Leaf Juice,aloe Barbadensis Leaf Polysaccharides, Aloe Barbadensis Leaf Water, Aloe Ferox Leaf Extact, Aloe Ferox Leaf Juice, and Aloe Ferox Leaf Juice Extract. Int J Toxicol, 26(2), 1-50.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2007b). Amended final report on the safety assessment of glyceryl dilaurate, glyceryl diarachidate, glyceryl dibehenate, glyceryl dierucate, glyceryl dihydroxystearate, glyceryl diisopalmitate, glyceryl diisostearate, glyceryl dilinoleate, glyceryl dimyristate, glyceryl dioleate, glyceryl diricinoleate, glyceryl dipalmitate, glyceryl dipalmitoleate, glyceryl distearate, glyceryl palmitate lactate, glyceryl stearate citrate, glyceryl stearate lactate, and glyceryl stearate succinate. International journal of toxicology,26(3), 1-30.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2008). Annual Review of Cosmetic Ingredient Safety Assessments -2005-2006. International Journal of Toxicology, 27(1), 77-142.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2011). Plant-Derived Fatty Acid Oils as Used in Cosmetics.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2014). Safety Assessment of Amino Acid Alkyl Amides as Used in Cosmetics.

Elder, R. L. (1988). Final report on the safety assessment of cetearyl alcohol, cetyl alcohol, isostearyl alcohol, myristyl alcohol, and behenyl alcohol. J Am Coll Toxicol, 7(3), 359-413.

Eshun, K., & He, Q. (2004). Aloe vera: a valuable ingredient for the food, pharmaceutical and cosmetic industries—a review. Critical reviews in food science and nutrition, 44(2), 91-96.

Papageorgiou, S., Varvaresou, A., Tsirivas, E., & Demetzos, C. (2010). New alternatives to cosmetics preservation. Journal of cosmetic science, 61(2), 107.

Stussi, I., Henry, F., Moser, Ph., Danoux, L., Jeanmaire, Chr., Gillon, V., Benoit, I, Charrouf, Z & Pauly, G. (2005). How%20Ecological%20Farming,%20Fair%20Trade%20and%20Sustainability%20Can%20Drive%20research%20for%20new%20cosmetic%20ingredients. SÖFW-Journal, 131, 46-58.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met , , ,

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*