Review – Cetaphil Hydraterende Crème

De Hydraterende Crème van Cethaphil is een van slechts enkele cosmeticaproducten, waar heel veel cosmeticagebruikers laaiend enthousiast over zijn.

Op consumentenreviewwebsite MakeupAlley is het product ruim 1.300 keer gereviewd, en heeft op een schaal van 1 tot 5 een gemiddelde score van maar liefst 4,2 ontvangen (zie hier).

Wat is het geheim van deze crème?

Cethaphil Hydraterende CrèmeHet geheim van Cetaphil’s Hydraterende Crème
Cetaphil’s Hydraterende Crème bevat geen ingrediënten die een duidelijk huidverbeterend effect hebben (zoals retinol of azelaïnezuur) – in ieder geval niet in een voldoende hoge concentratie om een positief effect uit te oefenen op de huid.

De cosmeticaformule van deze crème bestaat alleen maar uit stoffen die de hydratatie van de huid ondersteunen, namelijk bevochtigingsmiddelen, vetinbrengers en occlusieven. Vandaar ook de naam: Hydraterende Crème. Deze crème hydrateert de huid. Niets meer en niets minder. En het is naar mijn idee ook niet zo, dat deze Hydraterende Crème de huid beter hydrateert dan een willekeurig andere crème.

Daarnaast bevat deze crème naar verhouding een hele hoop hulpstoffen. Hiervan is een flink aantal waar amper iets bekend over is wat betreft veiligheid en kwaliteit, hoewel er verder ook geen redenen zijn om aan te nemen dat er iets mis zou zijn met de veiligheid van deze ingrediënten.

Dus waarom het grote enthousiasme over deze crème?

Wat deze hydraterende crème zo bijzonder maakt, en waar ze veelvuldig om geprezen wordt, is haar enorme huidverdraagzaamheid. Blijkbaar kunnen zelfs mensen met een zeer gevoelige en kwetsbare huid deze crème zonder problemen gebruiken om een droge huid tegen te gaan.

Cetaphil’s Hydraterende Crème is zelfs wetenschappelijk onderzocht, en bleek een positief effect te hebben op de huid met rosacea (Laquieze et al., 2007). Hier moet ik wel aan toevoegen, dat de bewijskracht van deze studie niet bepaald sterk is.

Cethaphil Hydraterende Crème gebruiksaanwijzing

De hoge huidverdraagzaamheid van deze crème is overigens niet af te lezen aan de cosmeticaformule. De meeste ingrediënten die het bevat, worden zeer vaak gebruikt in cosmeticaproducten, dus wat dat betreft is het niets bijzonders. En hoewel de crème geen parfum, alcohol, irriterende plantenextracten of kleurstoffen bevat, bevat de crème wel degelijk andere stoffen die de potentie hebben huidirritatie te veroorzaken, namelijk Benzyl Alcohol, Propylene Glycol en een tweetal parabenen. Als de reviews niet zo lovend waren geweest, dan had ik op basis van de ingrediëntenlijst nooit de keuze gemaakt dit product uit te proberen en te reviewen.

Maar hier is de review dan toch! Want om de een of andere reden hebben ze het bij Cetaphil blijkbaar voor elkaar gekregen om precies de juiste ingrediënten in de juiste verhoudingen te combineren, met als eindresultaat een crème die – ondanks de behoorlijk saaie en klinische verpakking – door het overgrote merendeel van de gebruikers ervaren wordt als een uitstekend product voor het tegengaan van een droge huid zonder de huid te irriteren. Heb jij weleens last van een droge huid en ben je op zoek naar een basic crème die goed te verdragen is? Dan is deze wellicht de moeite van het proberen waard.

Waar de Cetaphil Hydraterende Crème vroeger alleen verkrijgbaar was in een grote onhandige pot, is deze nu ook verkrijgbaar in een veel praktischere en hygiënische tube. Zowel de pot als de tube zijn te koop bij diverse online drogisterijen, waaronder Apotheek & Huid (alleen de tube), Drogistplein, De Online Drogist en Viata.

Cethaphil Hydraterende Crème ingrediëntenDe cosmeticaformule van Cetaphil’s Hydraterende Crème
Zoals gebruikelijk in mijn reviews, volgt hieronder nog een uitgebreide beschrijving van de ingrediëntenlijst van de Cetaphil Hydraterende Crème.

De Cetaphil Hydraterende Crème is samengesteld uit de volgende ingrediënten:

Aqua, Paraffinum Liquidum, Glyceryl Polymethacrylate, Dicaprylyl Ether, Glycerin, Dimethicone, Glyceryl Stearate, Prunus Dulcis, Cetyl Alcohol, PEG-30 Stearate, Benzyl Alcohol, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Dimethiconol, Disodium EDTA, Methylparaben, Propylene Glycol, Propylparaben, Sodium Hydroxide, Tocopherol, Tocopheryl Acetate.

De hydraterende bestanddelen
De Hydraterende Crème bestaat voor het grootste deel uit het occlusief Paraffinum Liquidum, oftewel minerale olie. Deze zeer veilige en effectieve olie vormt een beschermend laagje op de huid, en zorgt ervoor dat de huid geen vocht meer verliest. Daarnaast bevat de formule semiocclusieven Dimethicone en Dimethiconol: siliconen die in staat zijn om een semi-afsluitend en zeer stabiel beschermend laagje om de huid te leggen.

Glyceryl Stearate is een wasachtige stof die ook van nature voorkomt in de huid, die fungeert als huidverzachter en tevens een beschermend laagje op de huid vormt. Glyceryl Stearate heeft een goed veiligheidsprofiel (CIR, 1982, 2007).

Prunus Dulcis oftewel amandelolie, bevat een flinke hoeveelheid aan vetzuren die overeenkomen met de lipiden die van nature voorkomen in onze huid. Hierdoor is amandelolie in staat om een eventueel tekort aan huideigen vetten aan te vullen (Athar & Nasir, 2005). Amandelolie is een in cosmetica zeer goede en veilig te gebruiken vetinbrenger (Elder, 1983; CIR, 2011a).

Glycerin (glycerine) is een van de beste vochtinbrengende cosmetica-ingrediënten, en een stof die ook van nature op de huid voorkomt en haar hydraterende vermogen dankt aan haar sterke wateraantrekkende vermogen.

Propylene Glycol is een vochtvasthoudende stof die tevens fungeert als oplosmiddel. Propylene Glycol is op zich een veilig cosmetica-ingrediënt tot een concentratie van maar liefst 50%, maar is al bij een concentratie van 2% veelvuldig geassocieerd met huidirritatie en allergische contactdermatitis bij mensen die hier gevoelig voor zijn of huidproblemen hebben (CIR, 1994). De Cosmetic Ingrediënt Review (CIR) Expert Panel heeft in 2012 gesteld dat Propylene Glycol ‘een veilig cosmetica-ingrediënt is wanneer het gebruikt wordt in een niet-irriterende cosmeticaformule’ (Fiume et al., 2012). Aangezien dit ingrediënt redelijk onderaan de ingrediëntenlijst staat, zal dit product er slechts een klein percentage bevatten. Hoeveel dit exact is, weet ik echter niet.

Cethaphil Hydraterende Crème op handDe hulpstoffen
Glyceryl Polymethacrylate is een ester van glycerol en polymethacrylzuur,dat met name fungeert als filmvormer en viscositeitsregelaar. Hoewel er eigenlijk geen onderzoek is gedaan naar dit cosmetica-ingrediënt, is er verder ook geen reden om aan te nemen dat er wat betreft de veiligheid iets mis mee zou zijn.

Dicaprylyl Ether is een ether met huidverzorgende en huidverzachtende eigenschappen, die tevens fungeert als oplosmiddel. Ook over de veiligheid van dit cosmetica-ingrediënt is weinig bekend.

Cetyl Alcohol wordt gebruikt als verzachtend middel, emulgator, opacifier en verdikkingsmiddel. Daarnaast geeft het de crème een mooie parelmoerachtige glans. Cetyl Alcohol heeft een goed veiligheidsprofiel (Elder, 1988).

Benzyl Alcohol wordt gebruikt als geurstof, oplosmiddel en conserveermiddel. Benzyl Alcohol heeft niet zo’n goed veiligheidsprofiel omdat het een hoog risico heeft op huidirritatie/contactallergie (Nair, 2001). Hierdoor valt Benzyl Alcohol in het lijstje van declaratieplichtige parfumallergenen.

PEG-30 Stearate is een polyethyleenglycol ester van stearinezuur, die is toegevoegd als emulgator. Over de veiligheid van dit cosmetica-ingrediënt is weinig bekend.

Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer is een crosspolymeer bestaande uit een mengsel van acrylzuur en methacrylzuur, die met name gebruikt wordt als filmvormer (CIR, 2011b).

Disodium EDTA (dinatriumedetaat) is toegevoegd als chelaatvormer, die de stabiliteit van de formule reguleert en hierdoor tevens functioneert als conserveermiddel (Lanigan & Yamarik, 2001). Ook de parabenen Methylparaben en Propylparaben zijn toegevoegd als conserveermiddelen.

De Sodium Hydroxide (natriumdioxide) is als buffer verantwoordelijk voor het handhaven van de pH-waarde (Belsito et al., 2016).

De formule bevat ook nog twee vormen van vitamine E: de pure vorm (Tocopherol) en Tocopheryl Acetate. Beide zullen te laag in concentratie zijn om een echt huidverzorgend effect te hebben, maar zullen wel bijdragen aan de houdbaarheid van het product.

Heb jij al ervaring met dit product en denk je dat deze waardevol zou kunnen zijn voor andere lezers? Laat dan a.u.b. een reactie achter!


Bronnenlijst

Athar, M., & Nasir, S. M. (2005). Taxonomic perspective of plant species yielding vegetable oils used in cosmetics and skin care products. African journal of biotechnology, 4(1), 36-44.

Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D. C., Marks Jr, J. G., Shank, R. C., … & Snyder, P. W. (2016). Safety Assessment of Inorganic Hydroxides as Used in Cosmetics.

Cosmetic Ingredient Safety Review (CIR) Expert Panel (1982). Final Report on the Safety Assessment of Glyceryl Stearate and Glyceryl Stearate/SE. JACT 1(4),169-192.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1994). Final Report on the Safety Assessment of Propylene Glycol and Polypropylene Glycols. J Am Coll Toxicol, 13(6), 437-491.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2007). Amended final report on the safety assessment of glyceryl dilaurate, glyceryl diarachidate, glyceryl dibehenate, glyceryl dierucate, glyceryl dihydroxystearate, glyceryl diisopalmitate, glyceryl diisostearate, glyceryl dilinoleate, glyceryl dimyristate, glyceryl dioleate, glyceryl diricinoleate, glyceryl dipalmitate, glyceryl dipalmitoleate, glyceryl distearate, glyceryl palmitate lactate, glyceryl stearate citrate, glyceryl stearate lactate, and glyceryl stearate succinate. International journal of toxicology,26(3), 1-30.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2011a). Plant-Derived Fatty Acid Oils as Used in Cosmetics.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2011b). Crosslinked Alkyl Acrylates as Used in Cosmetics.

Elder, R. L. (1983). Final report on the safety assessment of sweet almond oil and almond meal. Journal of the American College of Toxicology, 2(5), 85-99.

Elder, R. L. (1984). Final report on the safety assessment of fossil and synthetic waxes. J. Am. Coll. Toxicol, 3(3), 43-99.

Elder, R. L. (1988). Final report on the safety assessment of cetearyl alcohol, cetyl alcohol, isostearyl alcohol, myristyl alcohol, and behenyl alcohol. J Am Coll Toxicol, 7(3), 359-413.

Fiume, M. M., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D., … & Andersen, F. A. (2012). Safety assessment of propylene glycol, tripropylene glycol, and PPGs as used in cosmetics. International journal of toxicology, 31(5 suppl), 245S-260S.

Lanigan, R. S. & Yamarik, T. A. (2001). Final report on the safety assessment of EDTA, calcium disodium EDTA, diammonium EDTA, dipotassium EDTA, disodium EDTA, TEA-EDTA, tetrasodium EDTA, ... International journal of toxicology, 21, 95-142.

Laquieze, S., Czernielewski, J., & Baltas, E. (2007). Beneficial use of Cetaphil® Moisturizing Cream as part of a daily skin care regimen for individuals with rosacea. Journal of dermatological treatment, 18(3), 158-162.

Nair, B. (2001). Final report on the safety assessment of Benzyl Alcohol, Benzoic Acid, and Sodium Benzoate. International journal of toxicology, 20, 23-50.

Skin Deep Cosmetic Database Environmental Working Group

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met , ,

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*