Review – Eucerin AntiREDNESS Kalmerende Crème

Goede gezichtscrèmes zijn naar mijn mening moeilijk om te vinden. Dit geldt al helemaal als je op zoek bent naar gezichtscrèmes voor de gevoelige huid. Deze crème van Eucerin, die volgens het merk speciaal ontworpen is voor de ‘hypergevoelige huid’, leek mij echter wel het proberen waard.

De afgelopen drie maanden heb ik mijn geliefde Gezichtscrème Vitaal van Decubal dus tijdelijk vervangen door deze crème. In dit artikel lees je de review!

Eucerin AntiREDNESS Kalmerende Crème fragment

Productbeschrijving en cosmeticaclaims
Eucerin AntiREDNESS Kalmerende Crème is speciaal ontwikkeld voor de huid die een neiging heeft naar roodheid vanwege hypergevoeligheid, couperose of rosacea. De ingrediënten die de huid zouden moeten beschermen en irritaties verminderen, zijn de SymSitive® en Licochalcone A.

Verder staat op de verpakking vooral wat de gezichtscrème allemaal NIET bevat, namelijk conserveringsmiddelen, parabenen (beetje dubbelop, aangezien dit conserveringsmiddelen zijn), paraffinen (waarmee gedoeld wordt op minerale olie en Vaseline), parfum, alcohol, kleurstoffen en emulgatoren.

Een flacon Eucerin AntiREDNESS Kalmerende Crème bevat 50 ml en is voor zo’n €19,99 verkrijgbaar bij diverse (online) apotheken, zoals Apotheek & Huid, Boots, De Online Drogist en Yourskin.

Eucerin AntiREDNESS Kalmerende Crème ingrediënten

De cosmeticaformule van de Eucerin AntiREDNESS Kalmerende Crème
De Eucerin AntiREDNESS Kalmerende Crème is samengesteld uit de volgende ingrediënten:

Aqua, Glycerin, Panthenol, Butyrospermum Parkii Butter, Cetyl Palmitate, Methyl Palmitate, Olus Oil, Pentylene Glycol, Methylpropanediol, Sodium Polyacrylate, 4-t-Butylcyclohexanol (Trans-Isomer), Glycyrrhiza Inflata Root Extract, Caprylyl Glycol.

De werkzame bestanddelen: SymSitive®, Licochalcone A en Panthenol
Zoals eerder genoemd, zou deze gezichtscrème van Eucerin haar kalmerende werking met name danken aan de ingrediënten SymSitive® en Licochalcone A.

 • SymSitive® (INCI- naam 4-t-butylcyclohexanol) is een stof die ontworpen is om huidirritatie te verminderen door de huidirritatiegrens te verlagen. Hierdoor kalmeert het onaangename gevoeligheden en verbetert het de huidtolerantie (Schoelermann et al., 2016a; Sulzberger et al., 2016).
 • Licochalcone A (INCI-naam Glycyrrhiza Inflata Root Extract) is extract uit zoethoutwortel dat een ontstekingsremmende en antimicrobiële werking heeft, en hierdoor helpt erytheem (roodheid) te verminderen (Kolbe et al., 2006; Weber et al., 2006; Schoelermann et al., 2016a, 2016b; Sulzberger et al., 2016).

Naast deze meer ‘innovatieve’ ingrediënten, bevat de formule ook het bewezen huidkalmerende ingrediënt panthenol. Panthenol (pro-vitamine B5) is een stof die bij contact met de huid wordt omgezet in pantotheenzuur en een huidherstellende, kalmerende, anti-irriterende en hydraterende werking heeft.

Overige werkzame bestanddelen
De overige actieve ingrediënten bestaan uit een combinatie van vochtverhogers in de vorm van bevochtigingsmiddelen en vetinbrengers.

Als voornaamste hydraterende ingrediënt bevat de formule  Glycerin (glycerine), een van de beste hydraterende (vochtvasthoudende) stoffen voor de huid, die ook van nature op de huid voorkomt en haar hydraterende vermogen dankt aan haar sterke wateraantrekkende vermogen.

Butyrospermum Parkii Butter (shea boter) is een plantaardig vet dat veel vetzuren bevat die van nature aanwezig zijn in de huid en is hierdoor een goede terugvetter: het vervangt een tekort aan lipiden in de hoornlaag. Hierdoor heeft shea boter ook een huidverzachtend effect.

Olus Oil is niet de olie van een bepaalde plant. Het is simpelweg ‘plantaardige olie’, die chemisch gezien een mix van triglyceriden van vetzuren is, en hierdoor de INCI-naam Olus (= plantaardig) Oil heeft gekregen. Olus Oil is ontworpen als alternatief voor minerale olie en petrolatum (Vaseline).

Olus Oil heeft nagenoeg dezelfde occlusieve werking als minerale olie en petrolatum, maar bestaat dus uit plantaardige triclyceriden die de huid van nature ook bevat. Hierdoor heeft de stof een goede biocompatibiliteit met de menselijke huid, en is in staat om een tekort aan huideigen vetten (bijvoorbeeld omdat ze verloren zijn gegaan bij het wassen) weer aan te vullen. Olus Oil fungeert dus als enige cosmetica-ingrediënt als zeer goede occlusief én als vetinbrenger tegelijk. Daarnaast is deze olie veel vloeibaarder en dus gemakkelijker aan te brengen, en laat het vanwege de biocompatibiliteit geen plekkerig laagje achter maar trekt goed in in de huid. Net als minerale olie, is ook de oxidatieve stabiliteit van Olus Oil uitstekend, en de olie is nagenoeg geur- en kleurloos. Oftewel: plantaardige olie lijkt alle voordelen van minerale olie te bevatten, maar niet de nadelen. Daarbij heeft Olus Oil een uitstekend veiligheidsprofiel (Personal Care Magazine, 2010; Peter Cramer North America LP, 2011).

Eucerin AntiREDNESS Kalmerende Crème Flacon

De hulpstoffen
De cosmeticaformule bevat twee verschillende soorten glycolen (moleculen met twee alcoholgroepen):  Pentylene Glycol en Caprylyl Glycol. Deze glycolen zijn in staat om de huidvochtigheid in lichte mate te verhogen, de oplosbaarheid en opname van actieve stoffen door de huid te verhogen. Omdat het allemaal oplosmiddelen zijn heeft het product minder water nodig, hierdoor ook minder conserveermiddelen, en daarnaast verhoogt het de viscositeit van de emulsie, waardoor een dikke crèmige structuur ontstaat. Al deze glycolen hebben een goed veiligheidsprofiel (CIR, 1985; Johnson et al., 2012).

Methylpropanediol is een goed en veilig oplosmiddel.

Cetyl Palmitate (de ester van cetylalcohol en palmitinezuur) en Methyl Palmitate (de ester van methylalcohol en palmitinezuur) functioneren zowel als huidverzorger en als geurstof. Cetyl Palmitate heeft een prima veiligheidsprofiel. Over de veiligheid van Methyl Palmitate in cosmetica is nog vrijwel niets bekend (Winter, 2009; Fiume et al., 2015).

Sodium Polyacrylate (natriumpolyacrylaat), een natriumzout van polyacrylzuur is een synthetische polymeer dat als cosmetica-ingrediënt een echt manusje van alles is. In deze formule fungeert het o.a. als emulsiestabilisator, filmvormer, viscositeitsregelaar, verdikkingsmiddel en huidverzorger. Sodium Polyacrylate als cosmetica-ingrediënt heeft een goed veiligheidsprofiel (Zondlo, 2002).

Eucerin AntiREDNESS Kalmerende Crème op hand

Gebruikservaring met de Eucerin AntiREDNESS Kalmerende Crème
De Kalmerende Crème van Eucerin heb ik als zeer prettig ervaren. De crème is behoorlijk rijk van structuur, en dus ideaal voor de wintertijd wanneer mijn huid al sneller droog is.

Het pompsysteem vond ik buitengewoon goed. Je moet wel iets vaker ppompen om de crème eruit te krijgen, maar dit ‘ongemak’ weegt wat mij betreft niet op tegen het feit dat de houdbaarheid zo verhoogd kan worden zonder dat er allemaal controversiële conserveermiddelen voor gebruikt hoeven worden. Bijkomend voordeel van dit pompsysteem, is dat je zo zeer secuur kunt doseren en er niet gelijk een hele scheut uitkomt.

Wat betreft het kalmerende effect: hier heb ik niet heel veel van ervaren. Maar op dit moment heb ik ook geen last rosacea of couperose, dus een eerlijke beoordeling hierover kan ik ook niet geven.

Eucerin heeft een aantal kleinschalige klinische studies laten uitvoeren naar het effect van hun producten met SymSitive® en Licochalcone A, waaronder deze kalmerende crème, waaruit bleek dat deze cosmeticalijn goed getolereerd werd onder mensen met rosacea of couperose en de roodheid kon verminderen. Heel sterk is dit bewijs echter niet, en de resultaten konden per persoon zeer verschillen.

Hoe dan ook, de Eucerin AntiREDNESS Kalmerende Crème is zeker een fijne hydraterende en verzorgende crème voor mensen die last hebben van een gevoelige huid. Of het ook echt de roodheid kan verminderen, durf ik niet te zeggen.

Een flacon Eucerin AntiREDNESS Kalmerende Crème bevat 50 ml en is voor zo’n €19,99 verkrijgbaar bij diverse (online) apotheken, zoals Apotheek & Huid, Boots, De Online Drogist en Yourskin.

Heb jij al ervaring met dit product en denk je dat deze waardevol zou kunnen zijn voor andere lezers? Laat dan a.u.b. een reactie achter!


Bronnenlijst

Fiume, M. M., Heldreth, B. A., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., … & Snyder, P. W. (2015). Safety Assessment of Alkyl Esters as Used in CosmeticsInternational Journal of Toxicology34(2), 5S-69S.

Kolbe, L., Immeyer, J., Batzer, J., Wensorra, U., tom Dieck, K., Mundt, C., … & Wenck, H. (2006). Anti-inflammatory efficacy of Licochalcone A: correlation of clinical potency and in vitro effects. Archives of dermatological research298(1), 23-30.

Personal Care Magazine (2010). A true petrolatum alternative. Opgehaald op 2 juli 2015 van http://www.personalcaremagazine.com/story/6846/a-true-petrolatum-alternative

Peter Cramer North America LP (2011). Cremerlin® Pura.

Schoelermann, A. M., Weber, T. M., Arrowitz, C., Rizer, R. L., Qian, K., & Babcock, M. (2016a). Skin compatibility and efficacy of a cosmetic skin care regimen with licochalcone A and 4‐t‐butylcyclohexanol in patients with rosacea subtype IJournal of the European Academy of Dermatology and Venereology30(S1), 21-27.

Schoelermann, A. M., Jung, K. A., Buck, B., Grönniger, E., & Conzelmann, S. (2016b). Comparison of skin calming effects of cosmetic products containing 4‐t‐butylcyclohexanol or acetyl dipeptide‐1 cetyl ester on capsaicin‐induced facial stinging in volunteers with sensitive skin. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology30(S1), 18-20.

Sulzberger, M., Worthmann, A. C., Holtzmann, U., Buck, B., Jung, K. A., Schoelermann, A. M., … & Grönniger, E. (2016). Effective treatment for sensitive skin: 4‐t‐butylcyclohexanol and licochalcone A. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology30(S1), 9-17.

Weber, T. M., Ceilley, R. I., Buerger, A., Kolbe, L., Trookman, N. S., Rizer, R. L., & Schoelermann, A. (2006). Skin tolerance, efficacy, and quality of life of patients with red facial skin using a skin care regimen containing Licochalcone A. Journal of cosmetic dermatology5(3), 227-232.

Winter, R. (2009). A Consumer’s Dictionary of Cosmetic Ingredients: Complete Information About the Harmful and Desirable Ingredients Found inCosmetics and Cosmeceuticals. Harmony.

Zondlo, F. M. (2002). Final report on the safety assessment of Acrylates Copolymer and 33 related cosmetic ingredients. International journal of toxicology, 21, 1.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met , ,
3 reactie op “Review – Eucerin AntiREDNESS Kalmerende Crème
 1. Nathalie schreef:

  Ik gebruik ook decubal vitaal maar is niet rijk genoeg voor mij extreem droge huid. Ik wil deze van eucerin wel testen in de hoop dat hij rijker is!

  • Loes schreef:

   Hoi Nathalie,

   Als je op zoek bent naar een rijke crème, dan is de Toleriane Rijk Beschermende Gezichtscrème misschien wel iets voor jou.

   Klik hier voor de review.

   Groetjes,

   Loes

 2. Ingrid schreef:

  Deze crème deed helaas niets voor mijn rosacea, het is wel een fijne hydraterende crème voor een gevoelige huid.

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*