Review – HEMA Volume Mascara Waterproof

Deze review had ik eigenlijk al veel eerder willen schrijven. Ik gebruik de HEMA Volume Mascara Waterproof namelijk al jaren, en ben er heel erg tevreden over!

HEMA Volume Waterproof Mascara borsteltje

Productomschrijving en cosmeticaclaims
HEMA Volume Mascara Waterproof bevat geen claims of verdere productomschrijving, behalve dat wat de naam ons verteld, namelijk dat de mascara:

  • je wimpers volume moet geven, en
  • waterbestendig zou zijn.

De verpakking bevat ook geen ingrediëntenlijst, zoals zo vaak het geval is met make-up dat niet ook nog apart verpakt is in een doosje. Deze heb ik aan moeten vragen bij de HEMA. Nee, niet online, hiervoor moest ik lekker ouderwets naar de klantenservice in de winkel!

Deze mascara is zowel beschikbaar in het zwart (voor de wintertypes), donkergrijs (voor de zomertypes), donkerbruin (voor de herfst- en lentetypes) en kobaltblauw (zie hier).

Een tube mascara kost €4,- per stuk en is te koop bij HEMA.

De cosmeticaformule van de HEMA Volume Mascara Waterproof
Zelf gebruik ik deze Volume Waterproof Mascara in de kleur donkerbruin, maar hij is ook beschikbaar in het zwart en donkergrijs. De donkerbruine variant heeft de volgende ingrediëntenlijst:

Isododecane, Cera Alba, Aqua, CI 77499, Candelilla Cera, Trimethylsiloxysilicate, VP/Hexadecene Copolymer, Propylene Glycol, Carnauba, Talc, Aluminium Starch Octenylsuccinate, CI 77491, Silica, CI 77492, Ricinus Communis, Phenoxyethanol, Potassium Hydroxide, Potassium Sorbate, Ethylhexylglycerin, Bisabolol, TBHQ.

Net zoals de meeste andere mascara’s, bestaat ook deze mascara in de basis uit was, pigmenten en filmvormers.

De wassen
De gebruikte wasachtige stoffen in deze formule, zijn Cera Alba (bijenwas), Candelilla Cera (Candelilla was), en Carnauba (carnaubawas). Het zijn deze harde wassen die de mascara haar stevigheid en consistentie geven, waardoor je een mooi dik laagje aan kunt brengen op je wimpers. Hoewel al deze soorten wassen als veilige cosmetica-ingrediënten worden beschouwd (CIR, 1984), zijn er wel gevallen bekend waarbij carnaubawas verwerkt in mascara tot oogproblemen leidde (Coroneo et al. 2006).


GerelateerdWimperserum voor langere, dikkere, vollere en donkerder wimpers: (hoe) werkt het?


De pigmenten
Een groot doel van een mascara, is om je wimpers een diepere kleur te geven. De donkerbruine kleur van deze mascara wordt gecreëerd door de volgende pigmenten met elkaar te combineren en vermengen:

  • CI 77499: zwarte ijzeroxide
  • CI 77491: rode ijzeroxide
  • CI 77492: gele ijzeroxide

De filmvormers
In feite zijn de gebruikte wassen ook een soort filmvormers: ze creëren immers een laagje. Andere filmvormers die gebruikt zijn in deze formule en tevens de water-bestendigheid vergroten, zijn Trimethylsiloxysilicate en VP/Hexadecene Copolymer.

Trimethylsiloxysilicate is een soort silicone die functioneert als filmvormer en hierdoor de gekleurde pigmenten op zijn plaats houdt. Trimethylsiloxysilicate is niet oplosbaar in water (maar wel in Isododecane). Dit ingrediënt zorgt er hierdoor mede voor dat de mascara waterproof is. Tenslotte conditioneert deze silicone het haar, voelt het gewichtloos aan en zorgt het ervoor dat de mascara goed verdeeld kan worden. Hoewel er niet heel veel bekend is over deze silicone als cosmetica-ingrediënt, wordt deze als veilig beschouwd (Becker et al., 2013).

VP/Hexadecene Copolymer is een synthetische polymeer, en functioneert net als de Trimethylsiloxysilicate als filmvormer, die ervoor zorgt dat het haar geconditioneerd en beschermt wordt, pigmenten goed op hun plaats blijven en de mascara waterbestendig wordt. Er is niet veel bekend over dit cosmetica-ingrediënt, maar het wordt als veilig beschouwd.

Mineralen als vulstof
Om mascara’s dikker te maken en hierdoor volume te creëren, wordt vaak gebruik gemaakt van vulstoffen in de vorm van mineralen die aan de wimpers blijven plakken en deze hierdoor dikker laten lijken.

Deze mascara is ‘opgevuld’ met de mineralen Talc (talk) en Silica (kiezelaarde). Beide hebben een prima veiligheidsprofiel als cosmetica-ingrediënt, mits ervoor gezorgd wordt dat de mineralen niet verontreinigd zijn (CIR, 2009; CIR, 2013; Sinniah, 2011).

Het oplosmiddel
Deze mascara bestaat in de basis niet uit water, maar uit een oplosmiddel, zoals kenmerkend is voor waterproof mascara’s (Draelos, 2016). Het gebruikte oplosmiddel in deze mascara is Isododecane.

Isododecane is een synthetisch koolwaterstofbestanddeel dat gebruikt wordt als een vluchtig oplosmiddel, dat snel geabsorbeerd wordt en hierdoor een laag risico heeft om huidirritatie te veroorzaken. Isododecane verbetert de smeerbaarheid van cosmetica en heeft een gewichtloos gevoel op de huid. Dit cosmetica-ingrediënt heeft een prima veiligheidsprofiel (Johnson et al., 2012).


GerelateerdVan oogirritatie tot mascaroma: 3 redenen om je wimpers af en toe een mascaravrije dag te geven


De verzorgende bestanddelen
Deze mascara bevat nog een aantal bestanddelen die huid en haar kunnen verzorgen.

Propylene Glycol (propyleenglycol) is een bevochtigingsmiddel dat dus een hydraterende werking heeft. Op zich is propyleenglycol een veilig cosmetica-ingrediënt, maar het is wel al bij een concentratie van 2% veelvuldig geassocieerd met huidirritatie en allergische contactdermatitis bij mensen die hier gevoelig voor zijn of huidproblemen hebben (CIR, 1994).

Ricinus Communis oftewel castorolie is toegevoegd als huidverzorger, haarverzorger en emulsiestabilisator (Aburjai & Natsheh, 2003; Johnson, 2007).

Bisabolol, een essentiële olie van de kamilleplant, fungeert als huidverzorger, geurstof en heeft tevens een ontstekingsremmende werking op de huid (Andersen, 1999; Maurya et al., 2014).

De conserveermiddelen
De formule bevat een combinatie van vier conserveermiddelen.

Phenoxyethanol is een conserveermiddel met op zich een prima veiligheidsprofiel (maar dat waarschijnlijk beter niet gebruikt kan worden in cosmetica voor kinderen onder de drie jaar) (CIR, 1990, 2008; ANSM, 2012).

Ethylhexylglycerin is tevens toegevoegd als conserveermiddel en vanwege haar capaciteit de werking van het conserveermiddel Phenoxyethanol te versterken (CIR, 2011).

Potassium Sorbate (kaliumsorbaat) is een natuurlijk en veilig conserveermiddel die bescherming biedt tegen schimmels en gisten (CIR, 1988, 2008).

TBHQ (t-Butyl Hydroquinone) is een antioxidant, die bederf wegens oxidatie tegengaat (CIR, 1991).

Overige hulpstoffen
Tenslotte  bevat de formule nog een paar andere hulpstoffen:

Aluminium Starch Octenylsuccinate (aluminiumzetmeeloctenylsuccinaat) fungeert als antiklontermiddel en viscositeitsregelaar voor niet-waterige cosmetica, zoals deze mascara. Aluminium Starch Octenylsuccinate is een prima cosmetica-ingrediënt op voorwaarde dat vastgestelde beperkingen voor concentraties van zware metalen niet worden overschreden en er geen sprake is van verontreiniging (Nair & Yamarik, 2002).

Potassium Hydroxide (kaliumhydroxide) is in haar zuivere vorm een zeer corrosief voor huid en ogen. In cosmetica wordt deze stof gebruikt voor verzeping van vetten, als ontharingsmiddel(!), weekmaker of, zoals in deze formule, als pH regelaar (Belsito et al., 2015). Hoewel deze stof in een zeer lage concentratie veilig wordt geacht voor gebruik in cosmetica, ben ik zelf niet zo’n fan van dit ingrediënt in een mascara.

Als laatste bevat de mascara nog een beetje Aqua (water).

Voor en na wimpers HEMA Volume Mascara Waterproof 2

Foto: Wimpers zonder en met HEMA Volume Waterproof Mascara

Gebruikservaring met de HEMA Volume Mascara Waterproof
Misschien dat dit onderdeel ietwat overbodig is, aangezien ik aan het begin al gezegd heb dat ik deze mascara al jaren gebruik.

Ik ben vooral enthousiast over deze mascara omdat het mijn wimpers inderdaad voller maakt én goed bestand is tegen water. Ik heb nogal snel last van tranende ogen, dus voor mij is een waterproof mascara de beste optie als ik wil dat deze aan het einde van de dag niet aan mijn kin hangt. Deze mascara loopt niet snel uit, en klontert of schilfert ook niet!

Daarnaast vind ik de prijs heel erg fijn: slechts €4,- voor een mascara zorgt er bij mij in ieder geval voor dat ik er minder rouwig om ben de mascara na 3 maanden weg te gooien en een nieuwe te openen. En is gewoon te koop bij HEMA ;-).

Omdat een waterproof mascara meer belastend is voor je wimpers, huid en ogen dan een reguliere mascara, zorg ik er wel voor dat ik de mascara er aan het eind van de dag tijdig afhaal en dat ik af en toe een mascaravrije dag heb.

Heb jij al ervaring met dit product en denk je dat deze waardevol zou kunnen zijn voor andere lezers? Laat dan a.u.b. een reactie achter!


Bronnenlijst

Aburjai, T., & Natsheh, F. M. (2003). Plants used in cosmetics. Phytotherapy Research17(9), 987-1000.

Agence nationale de sécurité du médicament et des produits de santé (ANSM) (2012). Evaluation du risque lié à l’utilisation du phénoxyéthanol dans les produits cosmétiques.

Andersen, F. A. (1999). Final report on the safety assessment of Bisabolol. International journal of toxicology, 18(3 suppl), 33-40.

Becker, L. C., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D., … & Andersen, F. A. (2013). Safety Assessment of Silylates and Surface-Modified Siloxysilicates. International journal of toxicology, 32(3), 5S-24S.

Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D. C., Marks Jr, J. G., Shank, R. C., … & Snyder, P. W. (2015). Safety Assessment of Inorganic Hydroxides as Used in Cosmetics.

Coroneo, M. T., Rosenberg, M. L., & Cheung, L. M. (2006). Ocular effects of cosmetic products and proceduresThe ocular surface4(2), 94-102.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1984). Final report on the safety assessment of candelilla wax, carnauba wax, Japan wax, and beeswax. Journal of the American College of Toxicology, 3(3), 1-41.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1988). Final Report on the Safety Assessment of Sorbic Acid and Potassium SorbateInternational Journal of Toxicology, 7, 837-880.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1990). Final Report on the Safety Assessment of PhenoxyethanolJournal of the American College of Toxicology, 9(2), 259-277.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1991). Final report on the safety assessment of t-Butyl Hydroquinone. J Am Coll Toxicol; 10(1), 7.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1994). Final Report on the Safety Assessment of Propylene Glycol and Polypropylene Glycols. J Am Coll Toxicol13(6), 437-491.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2008). Annual Review of Cosmetic Ingredient Safety Assessments -2005-2006International Journal of Toxicology27(1), 77-142.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2009). Safety Assessment of Silica and Related Cosmetic Ingredients.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2011). Final Safety Assessment On the Safety Assessment of Alkyl Glyceryl Ethers As Used in Cosmetics.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2013). Safety Assessment of Talc as Used in Cosmetics.

Draelos, Z.D. (2016). Makeup Techniques in Dermatology. In: André. P., et al (red.). Cosmetic Medicine and Surgery. CRC Press.

Johnson Jr, W. (2007). Final report on the safety assessment of ricinus communis (castor) seed oil, hydrogenated castor oil, glyceryl ricinoleate, glyceryl ricinoleate se, ricinoleic acid, potassium ricinoleate, sodium ricinoleate, zinc ricinoleate, cetyl ricinoleate, ethyl ricinoleate, glycol ricinoleate, isopropyl ricinoleate, methyl ricinoleate, and octyldodecyl ricinoleate. International Journal of Toxicology26, 31-77.

Johnson Jr, W., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D., … & Andersen, F. A. (2012). Safety assessment of isoparaffins as used in cosmetics. International journal of toxicology, 31(6), 269S-295S.

Maurya, A. K., Singh, M., Dubey, V., Srivastava, S., Luqman, S., & U Bawankule, D. (2014). α-(-)-bisabolol reduces pro-inflammatory cytokine production and ameliorates skin inflammation. Current pharmaceutical biotechnology, 15(2), 173-181.

Nair, B., & Yamarik, T. A. (2002). Final report on the safety assessment of aluminum starch octenylsuccinate. International journal of toxicology, 21, 1-7.

Sinniah, D. (2011). Industry and Cosmetic Uses of Talc with their Implication on Health. IeJSME, 5(1), 10-16.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Make-up & Mode Getagd met , ,
Een reactie op “Review – HEMA Volume Mascara Waterproof
  1. Gerda schreef:

    Helaas is deze mascara uit de schappen gegaan en heb nog niet de goede vervanger gevonden :-(( Jij wel? Heb er twee geprobeerd en ze vlekken :-((( ik baalde ook al dat de grijze uit het assortiment is; maar de zwarte vervanger voldoet voor mij ook niet…

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*