Review – Laboratoires Renophase Crème Retinol

Na een aantal jaar beautybloggen ben ik inmiddels redelijk goed bekend met de meeste cosmetica-ingrediënten, en welke daarvan nu echt iets kunnen betekenen voor de conditie van je huid of je haar. Een van de best onderzochte cosmetica-ingrediënten waarvan tevens onomstotelijk bewezen is dat het helpt om de huid er jonger uit te laten zien, is retinol.

Nadat ik een uitgebreid artikel over retinol geschreven had, was stap twee natuurlijk om goede cosmeticaproducten met een werkzame hoeveelheid aan retinol te vinden. En om deze uit te gaan proberen, want enkele jaren geleden zijn er bij mij wat pigmentvlekjes op mijn voorhoofd verschenen waar ik graag van af zou willen.

Op internet kwam ik onder andere de Renophase Crème Retinol tegen, die in Nederland verkocht wordt in de webshop van de Van Rosmalen Kliniek. Op de website stond dat deze crème maar liefst 2,5% aan retinol bevat, en daarnaast ook 8% aan het exfoliërende bestanddeel glycolzuur.

Renophase Crème Retinol fragmentDit product leek mij veelbelovend, dus enkele weken later had ik een kennismakingsconsult bij de kliniek en werd mijn huid onder de loep genomen. Zelf dacht ik dat de pigmentvlekken waren veroorzaakt door postinflammatoire hyperpigmentatie veroorzaakt door mijn vroegere acne, maar volgens huidtherapeute Jolanda is het waarschijnlijk een combinatie was van postinflammatoire hyperpigmentatie en een ander soort hyperpigmentatie, namelijk melasma (zwangerschapsmasker).

Helaas is dit niet het soort pigmentatie waar retinol het meest geschikt voor is. Retinol is met name effectief in het bestrijden van pigmentatie die ontstaan is door schade veroorzaakt door de zon of (in mindere mate) door ouderdom. Daarom raadde Jolanda mij een professionele huidpeeling met o.a. glycolzuur aan. Deze zijn echter behoorlijk prijzig, en aangezien ik graag nog een kindje wil en hierdoor opnieuw het risico op het ontstaan van melasma loop, leek mij deze peeling voor het moment niet zo’n goed idee. Uiteindelijk hebben we besloten te beginnen met het dagelijks gebruik van de Crème Retinol, en een aantal maanden later weer verder te kijken.

Zoals gewoonlijk volgt nu een uitgebreide beschrijving van de cosmetica- formule: wat er in zit, waarom het er in zit en wat de veiligheid en kwaliteit van het ingrediënt is. Geen zin of tijd om dit allemaal te lezen, klik (of scroll) dan gewoon door naar de gebruikservaring!

Renophase Crème Retinol flaconDe cosmeticaformule van de Renophase Crème Retinol
De Renophase Crème Retinol is samengesteld uit de volgende ingrediënten:

Aqua/Water/Eau, Propylene Glycol Dicaprylate/Dicaprate, Glycerin, Oleic Acid, Ceresin, Glycolic Acid, Polymethyl Methacrylate, Butylene Glycol, Glyceryl Stearate, PEG-100 Stearate, Polysorbate 60, Phenoxyethanol, Xanthan Gum, Caprylic/Capric Triglyceride, Lysine PCA, Tocopherol, Tocopheryl Acetate, Sodium Ascorbate, Disodium EDTA, Ammonium Hydroxide, Ethylhexylglycerin, Carbomer, Retinol, Polysorbate 20, Palmitoyl Pentapeptide-4, Imidazolidinyl Urea, Parfum (Fragrance).

De belangrijkste werkzame stoffen die verantwoordelijk zijn voor de werkzaamheid van de Crème Retinol, zijn:

  1. Retinol: stof die wanneer opgenomen in de huid wordt omgezet in retinoïnezuur, een celcommunicerende stof die zich bindt aan de retinolzuurreceptoren van de huidcellen, ze hierdoor activeert en aanzet om zich te sneller te vernieuwen.
  2. Glycolzuur (Glycolic Acid): stof die in staat is om de huid op chemische wijze de huid te ontdoen van dode huidcellen (exfoliant) en hierdoor de conditie van een zonbeschadigde, verouderde en/of droge huid te verbeteren.
  3. Sodium Ascorbate (een derivaat van vitamine C) heeft een positief effect op door de zon veroorzaakte huidveroudering. Werkt het beste in combinatie met vitamine E.
  4. Pure vitamine E (Tocopherol) en een derivaat van vitamine E (Tocopheryl Acetate) hebben beperkte anticarcinogene, fotoprotectieve (zonbeschermende) en huidbarrière herstellende eigenschappen. Werkt het beste in combinatie met vitamine C.
  5. Palmitoyl Pentapeptide-4: cosmetica-ingrediënt dat vroeger Palmitoyl Pentapeptide-3 werd genoemd en bij het publiek beter bekend is onder merknaam Matrixyl. Bestaat uit matrikinen (een soort peptiden) die communicatieprocessen binnen de huidcellen beïnvloeden en hierdoor processen in gang zetten die veroudering tegengaan waardoor rimpels verminderen. Palmitoyl Pentapeptide-4 wordt als een goed en veilig antirimpelingrediënt beschouwd; onafhankelijk onderzoek naar dit cosmetica-ingrediënt is echter schaars (Lintner, 2002; Robinson et al., 2005).

Renophase Crème Retinol ingredientenNaast bovengenoemde werkzame ingrediënten, bevat de formule ook nog een aantal hydraterende, huidverzachtende en huidverzorgende bestanddelen.

Glycerin (glycerine) is een van de beste vochtinbrengende stoffen voor de huid, die ook van nature op de huid voorkomt en haar hydraterende vermogen dankt aan haar sterke wateraantrekkende vermogen.

Polymethyl Methacrylate is een synthetische polymeer die in cosmetica dient als viscositeitsregelaar en filmvormer die opgebracht op de huid tijdelijk lijntjes en rimpeltjes op kan vullen. Polymethyl Methacrylate heeft een uitstekend veiligheidsprofiel (Becker et al., 2011).

Caprylic/Capric Triglyceride is een huidverzachtend vetzuur afkomstig van kokosnootolie met een uitstekend veiligheidsprofiel (CIR, 1980a, 2003).

Glyceryl Stearate is een wasachtige stof die ook van nature voorkomt in de huid, die fungeert als huidverzachter en tevens een beschermend laagje op de huid vormt. Glyceryl Stearate heeft een goed veiligheidsprofiel (CIR, 1982a, 2007).

Lysine PCA is een stof die een specifieke verbinding met het aminozuur lysine heeft en in cosmetica fungeert als vochtvasthoudende stof en huidverzorger. Over de veiligheid van dit ingrediënt is amper iets bekend.

Naast de werkzame stoffen, bevat de formule ook een aantal hulpstoffen die o.a. zijn toegevoegd om ervoor te zorgen dat de werkzame ingrediënten beter kunnen doordringen in de huid. Dit zijn Propylene Glycol Dicaprylate/Dicaprate, Oleic Acid en Butylene Glycol.

Propylene Glycol Dicaprylate/Dicaprate: een mengsel van propylene glycol en het vetzuur caprinezuur. Dit ingrediënt is wezenlijk anders dan Propylene Glycol, en fungeert niet zozeer als vochtvasthouder en oplosmiddel, maar als huidverzorger en middel om penetratie in de huid te verbeteren. In tegenstelling tot Propylene Glycol, heeft Propylene Glycol Dicaprylate/Dicaprate een prima veiligheidsprofiel (Johnson, 1999; CIR, 2014).

Oleic Acid (oliezuur): een vetzuur dat fungeert als huidverzachter en tevens in staat is om de huid beter doorlaatbaar te maken voor actieve stoffen in de formule. Oliezuur heeft een prima veiligheidsprofiel (Elder, 1987).

Butylene Glycol: glycol met een uitstekend veiligheidsprofiel dat dient als oplosmiddel, viscositeitregelaar, vochtvasthouder en als middel om de opname van actieve stoffen door de huid te verhogen (CIR, 1985; Johnson et al., 2012).

Renophase Crème Retinol flacon zonder dop

Hieronder de laatste hulpstoffen van de formule.

Ceresin is een wasachtig ingrediënt afgeleid van de kleisoort Ozokeriet, dat zowel gebruikt wordt als bindmiddel en als emulgator. Het is bekend dat Ceresin in enkele gevallen kan leiden tot huidirritatie en –sensitisatie (Elder, 1984).

Xanthan Gum (xanthaangom) is een zeer effectieve en veilige gom die gebruikt wordt als verdikkingsmiddel en tevens als emulsiestabilisator, viscositeitsregelaar en gelvormer (Belsito et al., 2012).

PEG-100 Stearaat is een ester van polyethyleen glycol (PEG) en stearinezuur. De oppervlakteactieve werking van dit ingrediënt maakt dat water en olie goed mengen, waardoor PEG-100 Stearaat naast een huidverzachter een goede emulgator is. Over de veiligheid van PEG’s in cosmetica is veel te doen (geweest), samengevat zijn deze ingrediënten op zich veilig, maar bestaat er wel een kleine kans op verontreiniging (Elder, 1983; Johnson, 2001). In eerste instantie werd hierdoor gesteld dat ze hierdoor prima gebruikt kunnen worden op een intacte, maar bij voorkeur niet op een beschadigde huid (Fruijtier-Pölloth, 2005). Nader onderzoek heeft echter uitgewezen dat PEG’s ook veilig te gebruiken zijn op een beschadigde huid (CIR, 2010).

Polysorbates (en dus ook Polysorbate 20 en 60) zijn emulgatoren verkregen uit PEG-iliseerde sorbitan esters, en hebben een prima veiligheidsprofiel (CIR, 2015).

Disodium EDTA (dinatriumedetaat) voornaamste functie in deze crème is die van chelaatvormer, die de stabiliteit van de emulsie reguleert en hierdoor tevens functioneert als conserveermiddel (Lanigan & Yamarik, 2001). Carbomer stabiliseert de emulsie en vormt het tot een gel (CIR, 1982b). Zowel Disodium EDTA als Carbomer functioneren ook als viscositeitsregelaars.

Phenoxyethanol is een conserveermiddel met op zich een prima veiligheidsprofiel (maar dat waarschijnlijk beter niet gebruikt kan worden in cosmetica voor kinderen onder de drie jaar) (CIR, 1990, 2008; ANSM, 2012). Ethylhexylglycerin is tevens toegevoegd als conserveermiddel en vanwege haar capaciteit de werking van het conserveermiddel Phenoxyethanol te versterken (CIR, 2011). Imidazolidinyl Urea is een antimicrobieel conserveermiddel dat werkt door de vorming van formaldehyde in cosmetische producten. Dit is zowel een kankerverwekkende stof als een stof die kan leiden tot allergische sensibilisatie; om deze reden is in de EU de maximale toegelaten concentratie van dit conserveermiddel slechts 0,6% (CIR, 1980b).

Ammonium Hydroxide is toegevoegd als buffer om de pH waarde van de crème te waarborgen; in lage concentraties wordt dit ingrediënt als veilig beschouwd.

Als laatste ingrediënt bevat de formule parfum.

Renophase Crème Retinol productomschrijvingMijn gebruikservaring met de Renophase Crème Retinol
Inmiddels heb ik deze crème elke avond gedurende ruim 3 maanden aangebracht op een gereinigde gezichtshuid. Tot mijn verbazing heeft mijn gevoelige huid waar ik nog nooit iets met retinol op gesmeerd had geen enkele last gehad van enige huidirritatie. Het enige echte nadeel aan deze crème, vind ik de aanwezigheid van het parfum

Als exfoliant werkte het product prima, maar ik heb niet het idee dat deze crème geholpen heeft om mijn hyperpigmentatie/melasma te verminderen. In feite is dit laatste ook niet zo vreemd, aangezien de Renophase Crème Retinol ontworpen is als nachtcrème voor de normale tot droge huid die dun en/of zonbeschadigd is. De pigmentvlekken die mijn voorhoofd ontsieren zullen met alleen deze crème niet weg te krijgen zijn, en wil ik hier echt verbetering in zien, dan zal ik toch beter de huidpeeling kunnen proberen (wat huidtherapeute Jolanda mij overigens van tevoren al had aangegeven). Maar voor alle dames met een rijpere huid, is deze nachtcrème zeker een aanrader!

Belangrijke kanttekening: je huid moet wennen aan het gebruik van glycolzuur en retinol. Bouw het gebruik dus langzaam op! Beide ingrediënten maken je huid daarnaast gevoeliger voor zonlicht en schade hierdoor, dus om optimaal te profiteren van deze crème is het van groot belang overdag een gezichtscrème met een goede zonnebrandfactor te gebruiken.

De Renophase Crème Retinol bevat 30 ml en is verpakt in een hygiënische lucht- en lichtdichte pompflacon die na openen 12 maanden houdbaar is. Deze geweldige nachtcrème voor de rijpere huid is voor €49,- te koop in de webshop van de Van Rosmalen Kliniek.

Sinds kort heeft deze crème een nieuwe verpakking!

Renophase creme retinol nieuwe verpakkingDeze review bevat producten die door een merk of bedrijf zijn toegezonden.

Heb jij al ervaring met dit product en denk je dat deze waardevol zou kunnen zijn voor andere lezers? Laat dan a.u.b. een reactie achter!


Bronnenlijst

Agence nationale de sécurité du médicament et des produits de santé (ANSM) (2012). Evaluation du risque lié à l’utilisation du phénoxyéthanol dans les produits cosmétiques.

Becker, L. C., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D. C., … & Andersen, F. A. (2011). Final report of the cosmetic ingredient review expert panel safety assessment of polymethyl methacrylate (PMMA), methyl methacrylate crosspolymer, and methyl methacrylate/glycol dimethacrylate crosspolymer. International journal of toxicology, 30(3 suppl), 54S-65S.

Belsito, M. D., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D., Marks Jr, J. G., & Ronald, C. (2012). Safety Assessment of Microbial Polysaccharide Gums as Used in Cosmetics.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1980a). Final report of the safety assessment for caprylic-capric triglyceride. Journal of environmental pathology and toxicology, 4(4), 105-120.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1980b). Final report of the safety assessment for Imidazolidinyl Urea. JEPT, 4(4), 133-146.

Cosmetic Ingredient Safety Review (CIR) Expert Panel (1982a). Final Report on the Safety Assessment of Glyceryl Stearate and Glyceryl Stearate/SE. JACT 1(4),169-192.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1982b). Final Report on the Safety Assessment of Carbomers-934, -910, -934P, -940, -941, and -962. International Journal of Toxicology, 1(2), 109-141.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1985). Final Report of the Safety Assessment of Butylene Glycol, Hexylene Glycol, Ethoxydiglycol, Dipropylene Glycol. JACT, 4(5), 223-248.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1990). Final Report on the Safety Assessment of Phenoxyethanol. Journal of the American College of Toxicology, 9(2), 259-277.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2003). Annual Review of Cosmetic Ingredient Safety Assessments – 2001-2002. International Journal of Toxicology, 22(1), 1-35.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2007). Amended final report on the safety assessment of glyceryl dilaurate, glyceryl diarachidate, glyceryl dibehenate, glyceryl dierucate, glyceryl dihydroxystearate, glyceryl diisopalmitate, glyceryl diisostearate, glyceryl dilinoleate, glyceryl dimyristate, glyceryl dioleate, glyceryl diricinoleate, glyceryl dipalmitate, glyceryl dipalmitoleate, glyceryl distearate, glyceryl palmitate lactate, glyceryl stearate citrate, glyceryl stearate lactate, and glyceryl stearate succinate. International journal of toxicology,26(3), 1-30.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2008). Annual Review of Cosmetic Ingredient Safety Assessments -2005-2006. International Journal of Toxicology, 27(1), 77-142.

Cosmetics Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2010). Amended Safety Assessment of Triethylene Glycol and Polyethylene Glycols (PEGs)-4, -6, -7, -8, -9, -10, -12, -14, -16, -18, -20, -32, -33, -40, -45, -55, -60, -75, -80, -90, -100, -135, -150, -180, -200, -220,-240, -350, -400, -450, -500, -800, -2M, -5M, -7M, -9M, -14M, -20M, -23M, -25M, -45M, -65M, -90M, -115M, -160M and -180M and any PEGs ≥ 4 as used in Cosmetics Cosmetic Ingredient Review Expert Panel Meeting, 1100 17th Street NW Suite 412, Washington D.C. 20036-4702 USA.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2011). Final Safety Assessment On the Safety Assessment of Alkyl Glyceryl Ethers As Used in Cosmetics.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2014). Safety assessment of propylene glycol esters as used in cosmetics.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2015). Safety Assessment of Polysorbates as Used in Cosmetics.

Elder, R.L. (1983). Final Report on the Safety Assessment of PEG-2, 6, 8,-12, 20, 32, 40, 50, 100, and 150 Stearates. International Journal of Toxicology, 2(7), 17-34.

Elder, R. L. (1984). Final report on the safety assessment of fossil and synthetic waxes. J. Am. Coll. Toxicol, 3(3), 43-99.

Elder, R. L. (1987). Final Report on the Safety Assessment of Oleic Acid, Lauric Acid, Palmitic Acid, Myristic Acid, and Stearic Acid. J Am Coll Toxicol, 6(3), 321-401.

Johnson, W. (1999). Final report on the safety assessment of propylene glycol (PG) dicaprylate, PG dicaprylate/dicaprate, PG dicocoate, PG dipelargonate, PG isostearate, PG laurate, PG myristate, PG oleate, PG oleate SE, PG dioleate, PG dicaprate, PG diisostearate, and PG dilaurate. International Journal of Toxicology, 18(2), 35-52.

Johnson, W. (2001). Final report on the safety assessment of PEG-25 propylene glycol stearate, PEG-75 propylene glycol stearate, PEG-120 propylene glycol stearate, … and PEG-55 propylene glycol oleate. International journal of toxicology, 20, 13-26.

Johnson, W., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D., … & Andersen, F. A. (2012). Safety Assessment of 1,2-Glycols as Used in Cosmetics. International Journal of Toxicology, 31(5), 147S-168S.

Fransway, A. F. (1991). The Problem of Preservation in the 1990s: III. Agents With Preservative Function Independent of Formaldehyde Release. Dermatitis, 2(3), 145-174.

Fruijtier-Pölloth, C. (2005). Safety assessment on polyethylene glycols (PEGs) and their derivatives as used in cosmetic products. Toxicology, 214(1), 1-38.

Lanigan, R. S. & Yamarik, T. A. (2001). Final report on the safety assessment of EDTA, calcium disodium EDTA, diammonium EDTA, dipotassium EDTA, disodium EDTA, TEA-EDTA, tetrasodium EDTA, ... International journal of toxicology, 21, 95-142.

Lintner, K. (2002). Promoting production in the extracellular matrix without compromising barrier. Cutis, 70(6 Suppl), 13-6.

Robinson, L. R., Fitzgerald, N. C., Doughty, D. G., Dawes, N. C., Berge, C. A., & Bissett, D. L. (2005). Topical palmitoyl pentapeptide provides improvement in photoaged human facial skin.International journal of cosmetic science, 27(3), 155-160.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met , , ,

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*