Review – RESIST Skin Revealing Body Lotion met 10% AHA van Paula’s Choice

In de wintertijd word je huid sneller droog en schilferig. Dit geldt niet alleen voor de huid van je gezicht, maar ook voor de huid van de rest van je lichaam. Met name je benen kunnen in de wintermaanden zo droog zijn als een woestijn.

Een exfoliant met een fruitzuur (Alpha Hydroxy Acid oftewel AHA) is in dit geval je redder in nood!

De meeste bodylotions zijn naar mijn mening niet veel meer dan simpele crèmes die de huid wat hydrateren en verzachten. Veel zoden zetten ze niet aan de dijk.

Wil je een bodylotion die een echt huidverbeterend effect heeft, dan kom je al snel terecht bij de duurdere niche merken. Wil je er dan ook nog dat de lotion naast werkzame ingrediënten géén  parfum, alcohol of irriterende plantenextracten bevat, dan kom je al snel uit bij de producten van Paula’s Choice.

Hierbij dus wederom een review van een product uit het assortiment van Paula’s Choice: de RESIST Skin Revealing Body Lotion met 10% AHA.

RESIST Skin Revealing Body Lotion 10 procent AHAProductomschrijving en cosmeticaclaims
De RESIST Skin Revealing Body Lotion van Paula’s Choice is, zoals de naam al aangeeft, een exfoliant die de dode huidcellen verwijdert om de intacte huid daaronder zichtbaar te maken.

Op de voorkant van de verpakking staat dat deze bodylotion:

  • de huid exfolieert om een jongere, beter gehydrateerde huid te onthullen;
  • de droge huid gladder, mooier van textuur en kleur maakt;
  • antioxidanten bevat die de collageenproductie stimuleert, en
  • geschikt is voor alle huidtypen;
  • 100% geur- en kleurstofvrij is.
Op de website van Paula’s Choice wordt tevens geclaimd, dat rode bultjes en pukkeltjes op de armen en bovenbenen ten gevolge van Keratosis Pilaris beduidend minder kunnen worden door het gebruik van deze crème.

Zoals geldt voor alle exfolianten die een fruitzuur bevatten, maakt ook deze lotion de huid gevoeliger voor zonlicht. Aangeraden wordt dus om het gebriuk van dit product niet te combineren met blootstelling aan zonlicht en indien nodig een goede zonnebrandcrème te gebruiken.

Een flacon RESIST Skin Revealing Body Lotion met 10% AHA bevat 210 ml en is voor €31,- te koop bij de webshop van Paula’s Choice en bij Bol.com.

RESIST Skin Revealing Body Lotion 10 procent AHA cosmeticaclaims

De cosmeticaformule van de RESIST Skin Revealing Body Lotion 10% AHA
Paula’s Choice RESIST Skin Revealing Body Lotion 10% AHA is samengesteld uit de volgende ingrediënten:

Aqua, Glycolic Acid, Dimethicone, Cyclopentasiloxane, Glycerin, Stearic Acid, Glyceryl Stearate, Butyrospermum Parkii Butter, Cetyl Alcohol, Sodium Hydroxide, PEG-100 Stearate, Tetrahexyldecyl Ascorbate, Tocopheryl Acetate, Chamomilla Recutita Flower Extract, Vitis Vinifera Fruit Extract, Camellia Oleifera Leaf Extract, Salix Nigra Bark Extract, Allantoin, Butylene Glycol, Xanthan Gum, Disodium EDTA, Sodium Benzoate, Phenoxyethanol.

Het glycolzuur
Het belangrijkste werkzame bestanddeel van deze bodylotion, is het exfoliërende ingrediënt glycolzuur (Glycolic Acid): maar liefst 10% van de cosmeticaformule bestaat hieruit.

Glycolzuur is een stof die in staat is om de huid op chemische wijze de huid te ontdoen van dode huidcellen en hierdoor de conditie van een zonbeschadigde, verouderde en/of droge huid te verbeteren.

Om de werkzaamheid van het glycolzuur te waarborgen, dient het product een pH-waarde van 3 tot 4 te hebben: deze lotion heeft een pH-waarde tussen 3,5-3,8. De Sodium Hydroxide (natriumdioxide) is als voornaamste pH-regelaar verantwoordelijk voor het handhaven van deze zuurtegraad (Belsito et al., 2016).


Gerelateerd: Antioxidanten in cosmetica: (hoe) werkt het?


De antioxidanten
De RESIST Skin Revealing Body Lotion bevat de volgende antioxidanten:

  1. Tetrahexyldecyl Ascorbate, een derivaat van vitamine C, dat een stimulerend effect op de collageenproductie heeft;
  2. Tocopheryl Acetate, een derivaat van vitamine E, dat beperkte anticarcinogene, fotoprotectieve (zonbeschermende) en huidbarrière herstellende eigenschappen heeft;
  3. Chamomilla Recutita Flower Extract oftewel kamille-extract, heeft als voornaamste doel de huid te kalmeren. Kamille-extract lijkt geen huid- of oogirritatie te veroorzaken en wordt door het Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2013) dan ook als veilig beschouwd voor gebruik in cosmetica. Wel plaatst het CIR een kanttekening bij het feit dat kamillie-extract flavonoïden (pigmentstoffen) bevat, waarvan een aantal componenten (quercetin, quercitrin en quercetin-3-glucoside) wellicht een genotoxische/carcinogene werking hebben, en hierdoor slechts in zeer lage concentratie in cosmetica aanwezig mag zijn.
  4. Camellia Oleifera Leaf Extract is een plantenextract dat familie is van – en ongeveer dezelfde huidverzorgende eigenschappen heeft – als groene thee (Camellia sinensis). Persoonlijk vind ik het wel jammer dat niet gekozen is voor Camellia Sinensis, aangezien dit ingrediënt volgens de Cosmetic Database van de Environmental Working Group, veel beter onderzocht is dan Camellia Oleifera.
  5. Vitis Vinifera Fruit Extract oftewel druifextract, fungeert als huidverzorger en antioxidant, en heeft een prima veiligheidsprofiel (Fiume et al., 2014).
  6. Allantoin (allantoïne) is een uitstekend huidherstellend en huidkalmerend ingrediënt (Baumann, 2003; Becker et al., 2010).

Ik vermoed dat het wilgenschorsextract (Salix Nigra Bark Extract) een ingrediënt is dat ook is toegevoegd als antioxidant, maar naar wilgenschorsextract als cosmetica-ingrediënt is nog amper onderzoek verricht.


Gerelateerd: De kenmerken van een goede exfoliant naar huidtype (inclusief productadvies)


Overige werkzame ingrediënten
Naast het glycolzuur en de antioxidanten, zijn er nog een tweetal ingrediënten waar de huid baat bij heeft.

Glycerin (glycerine) is een van de beste vochtinbrengende cosmetica-ingrediënten, en een stof die ook van nature op de huid voorkomt en haar hydraterende vermogen dankt aan haar sterke wateraantrekkende vermogen.

Butyrospermum Parkii Butter (shea boter) is een voor gebruik in cosmetica zeer veilig plantaardig vet, dat veel vetzuren bevat die van nature aanwezig zijn in de huid en hierdoor goede terugvetters zijn: ze vervangen een tekort aan lipiden in de hoornlaag. Hierdoor heeft shea boter ook een huidverzachtend effect (Athar & Nasir, 2005; Belibi et al., 2009; CIR, 2011a).

RESIST Skin Revealing Body Lotion 10 procent AHA gebruiksaanwijzing en ingredienten

De hulpstoffen
Dimethicone en Cyclopentasiloxane zijn siliconen: synthetische polymeren die zeer stabiel zijn en in staat om een semi-afsluitend en beschermend laagje om de huid te leggen. Dit semi-afsluitende laagje zorgt ervoor dat het vochtgehalte van de huid beter op peil wordt gehouden, actieve stoffen beter worden opgenomen en de huid beschermt wordt tegen invloeden van buitenaf. Mede hierdoor zijn siliconen een uitstekend ingrediënt in huidsmeersels voor rosacea, maar met name omdat siliconen hele schone, hypoallergene stoffen zijn die slechts in heel enkele gevallen tot huidirritatie leiden en hierdoor geschikt zijn voor vrijwel elke huid. Daarnaast zorgt het voor een betere smeerbaarheid en zacht gevoel van de crème zelf.

Stearic Acid (stearinezuur) is toegevoegd als emulgator en heeft een uitstekend veiligheidsprofiel (CIR, 1987, 2006).

Glyceryl Stearate is een wasachtige stof die ook van nature voorkomt in de huid, die fungeert als huidverzachter en tevens een beschermend laagje op de huid vormt. Glyceryl Stearate heeft een goed veiligheidsprofiel (CIR, 1982, 2007).

Cetyl Alcohol heeft vele functies, maar wordt in dit product met name gebruikt als verdikkingsmiddel. Cetyl Alcohol heeft een goed veiligheidsprofiel (Elder, 1988).

PEG-100 Stearaat is een ester van polyethyleen glycol (PEG) en stearinezuur. De oppervlakteactieve werking van dit ingrediënt maakt dat water en olie goed mengen, waardoor PEG-100 Stearaat naast een huidverzachter een goede emulgator is. Over de veiligheid van PEG’s in cosmetica is veel te doen (geweest). Op zich deze ingrediënten veilig, maar bestaat er wel een kleine kans op verontreiniging (Elder, 1983; Johnson, 2001). In eerste instantie werd hierdoor gesteld dat ze hierdoor prima gebruikt kunnen worden op een intacte, maar bij voorkeur niet op een beschadigde huid (Fruijtier-Pölloth, 2005). Nader onderzoek heeft echter uitgewezen dat PEG’s ook veilig te gebruiken zijn op een beschadigde huid (CIR, 2010).


Gerelateerd: Review – Dermolin bodycrème met Symcalmin en Pentavitin


Butylene Glycol is een veilige glycol die zowel de huidvochtigheid, de oplosbaarheid en de opname van actieve stoffen door de huid verhoogt, en tevens de viscositeit van de emulsie (CIR, 1985; Johnson et al., 2012).

Xanthan Gum (xanthaangom) is een zeer effectieve en veilige gom die gebruikt wordt als verdikkingsmiddel en tevens als emulsiestabilisator, viscositeitsregelaar en gelvormer (Belsito et al., 2012).

Disodium EDTA (dinatriumedetaat) is met name toegevoegd als chelaatvormer, die de stabiliteit van de lotion reguleert en hierdoor tevens functioneert als conserveermiddel (Lanigan & Yamarik, 2001).

Sodium Benzoate (natriumbenzoaat) heeft een goede conserverende werking bij een pH lager dan 3,6, en is dus uitermate geschikt om de houdbaarheid van exfolianten te verlengen. Sodium Benzoate heeft een prima veiligheidsprofiel zolang het niet gebruikt wordt in combinatie met vitamine C, omdat in dit geval het schadelijke benzeen gevormd wordt (Nair, 2001; CIR, 2011b). Vandaar  dat er in deze formule gekozen is voor een gestabiliseerde vorm van vitamine C gekozen is (de eerder genoemde Tetrahxyldecyl Ascorbate), die dermate stabiel is dat het geen reactie aan zal gaan met Sodium Benzoate.

Phenoxyethanol is een conserveermiddel met op zich een prima veiligheidsprofiel (maar dat waarschijnlijk beter niet gebruikt kan worden in cosmetica voor kinderen onder de drie jaar) (CIR, 1990, 2008; ANSM, 2012).

RESIST Skin Revealing Body Lotion 10 procent AHA swatch op handMijn gebruikservaring met de RESIST Skin Revealing Body Lotion
Al met al vind ik de RESIST Skin Revealing Body Lotion een uitstekende bodylotion.

Niet zo vreemd natuurlijk, aangezien ik vrijwel alleen producten review op basis waarvan ik aan de hand van de ingrediëntenlijst en andere reviews een goed resultaat verwacht. Maar toch!

Alternatief gebruik
Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen, dat ik deze bodylotion niet alleen maar gekocht heb voor mijn droge lichaamshuid. Ik was namelijk in eerste instantie op zoek naar een exfoliant met glycolzuur voor mijn gezichtshuid.

Ik vergeleek even de prijzen: een exfoliant voor het gezicht kostte rond de 30 euro voor 100 ml, terwijl deze bodylotion mij  – gekeken naar de cosmeticaformule – even goed leek maar waarvoor ik voor dezelfde prijs de dubbele hoeveelheid kreeg.

Kortom: ik heb deze bodylotion ook gebruikt voor mijn gezichtshuid. En dit is mij prima bevallen!

Het effect op Keratosis Pilaris?
Ik heb zelf gelukkig geen Keratosis Pilaris, dus over het eventuele effect van de bodylotion op deze huidaandoening kan ik helaas niets zeggen.

Mocht jij wel ervaring hebben met het gebruik van deze bodylotion bij Keratosis Pilaris, dan hoop ik van harte dat je deze zou willen delen in een reactie!

Een flacon RESIST Skin Revealing Body Lotion met 10% AHA bevat 210 ml en is voor €31,- te koop bij de webshop van Paula’s Choice en bij Bol.com.


Bronnenlijst

Agence nationale de sécurité du médicament et des produits de santé (ANSM) (2012). Evaluation du risque lié à l’utilisation du phénoxyéthanol dans les produits cosmétiques.

Athar, M., & Nasir, S. M. (2005). Taxonomic perspective of plant species yielding vegetable oils used in cosmetics and skin care products. African journal of biotechnology, 4(1), 36-44.

Baumann, L.S. (2003). Cosmeceutical critique: allantoin. Skin & Allergy News, 34, 344-350.

Becker, L. C., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Klaassen, C. D., Marks, J. G., Shank, R. C., … & Andersen, F. A. (2010). Final report of the safety assessment of allantoin and its related complexes. International journal of toxicology, 29(3), 84S-97S.

Belibi, S. E., Stechschulte, D., & Olson, N. (2009). The use of Shea butter as an Emollient for Eczema. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 123(2), S41.

Belsito, M. D., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D., Marks Jr, J. G., & Ronald, C. (2012). Safety Assessment of Microbial Polysaccharide Gums as Used in Cosmetics

Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D. C., Marks Jr, J. G., Shank, R. C., … & Snyder, P. W. (2016). Safety Assessment of Inorganic Hydroxides as Used in Cosmetics.

Cosmetic Ingredient Safety Review (CIR) Expert Panel (1982). Final Report on the Safety Assessment of Glyceryl Stearate and Glyceryl Stearate/SE. JACT 1(4),169-192.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1985). Final Report of the Safety Assessment of Butylene Glycol, Hexylene Glycol, Ethoxydiglycol, Dipropylene Glycol. JACT, 4(5), 223-248.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1987). Final Report on the Safety Assessment of Oleic Acid, Lauric Acid, Palmitic Acid, Myristic Acid, and Stearic Acid. JACT, 6(3), 321-401.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1990). Final Report on the Safety Assessment of Phenoxyethanol. Journal of the American College of Toxicology, 9(2), 259-277.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2006). Annual Review of Cosmetic Ingredient Safety Assessments – 2004-2005. International Journal of Toxicology, 25(2), 1-89.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2007). Amended final report on the safety assessment of glyceryl dilaurate, glyceryl diarachidate, glyceryl dibehenate, glyceryl dierucate, glyceryl dihydroxystearate, glyceryl diisopalmitate, glyceryl diisostearate, glyceryl dilinoleate, glyceryl dimyristate, glyceryl dioleate, glyceryl diricinoleate, glyceryl dipalmitate, glyceryl dipalmitoleate, glyceryl distearate, glyceryl palmitate lactate, glyceryl stearate citrate, glyceryl stearate lactate, and glyceryl stearate succinate. International journal of toxicology,26(3), 1-30.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2008). Annual Review of Cosmetic Ingredient Safety Assessments -2005-2006. International Journal of Toxicology, 27(1), 77-142.

Cosmetics Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2010). Amended Safety Assessment of Triethylene Glycol and Polyethylene Glycols (PEGs)-4, -6, -7, -8, -9, -10, -12, -14, -16, -18, -20, -32, -33, -40, -45, -55, -60, -75, -80, -90, -100, -135, -150, -180, -200, -220,-240, -350, -400, -450, -500, -800, -2M, -5M, -7M, -9M, -14M, -20M, -23M, -25M, -45M, -65M, -90M, -115M, -160M and -180M and any PEGs ≥ 4 as used in Cosmetics Cosmetic Ingredient Review Expert Panel Meeting, 1100 17th Street NW Suite 412, Washington D.C. 20036-4702 USA.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2011a). Plant-Derived Fatty Acid Oils as Used in Cosmetics.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2011b). Amended Final Safety Assessment Benzyl Alcohol, and Benzoic Acid and its Salts and Benzyl Ester.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2013). Safety Assessment of Chamomilla Recutita-Derived Ingredients as Used in Cosmetics. Draft Tentative Report for Panel Review.

Elder, R.L. (1983). Final Report on the Safety Assessment of PEG-2, 6, 8,-12, 20, 32, 40, 50, 100, and 150 Stearates. International Journal of Toxicology, 2(7), 17-34.

Elder, R. L. (1988). Final report on the safety assessment of cetearyl alcohol, cetyl alcohol, isostearyl alcohol, myristyl alcohol, and behenyl alcohol. J Am Coll Toxicol, 7(3), 359-413.

Fiume, M. M., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D. C., … & Andersen, F. A. (2014). Safety assessment of Vitis vinifera (Grape)-derived ingredients as used in cosmetics. International journal of toxicology, 33(3_suppl), 48S-83S.

Fruijtier-Pölloth, C. (2005). Safety assessment on polyethylene glycols (PEGs) and their derivatives as used in cosmetic products. Toxicology, 214(1), 1-38.

Johnson, W. (2001). Final report on the safety assessment of PEG-25 propylene glycol stearate, PEG-75 propylene glycol stearate, PEG-120 propylene glycol stearate, … and PEG-55 propylene glycol oleate. International journal of toxicology, 20, 13-26.

Johnson, W., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D., … & Andersen, F. A. (2012). Safety Assessment of 1,2-Glycols as Used in Cosmetics. International Journal of Toxicology, 31(5), 147S-168S.

Lanigan, R. S. & Yamarik, T. A. (2001). Final report on the safety assessment of EDTA, calcium disodium EDTA, diammonium EDTA, dipotassium EDTA, disodium EDTA, TEA-EDTA, tetrasodium EDTA, ... International journal of toxicology, 21, 95-142.

Nair, B. (2001). Final report on the safety assessment of Benzyl Alcohol, Benzoic Acid, and Sodium Benzoate. International journal of toxicology, 20, 23-50.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met , ,

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*