Review – Sebamed Shampoo Alledag voor de gevoelige huid

Zelf ben ik een grote fan van de Sensitive Parfumvrije Shampoo van Green People. Mijn lange, steile en vettige haar gedijd hier goed op. Voor een vriendin met dun, krullend haar ging deze vlieger niet op: de shampoo bevat namelijk geen vetstoffen, waar krullend haar vaak baat bij heeft waardoor haar haren droog en pluizig werden.

Ook mijn moeder was niet zo te spreken over de shampoo van Green People. Haar bezwaren waren niet zozeer gericht op het effect van de shampoo op haar korte, steile haren die ze dagelijks wast, maar op de gele, geurloze substantie van de shampoo op zich.

Inmiddels heeft mijn moeder een andere mild reinigende, sulfaatvrije shampoo gevonden waar ze wel erg tevreden over is: de Alledag Shampoo van SebaMed.

SebaMed Shampoo Alledag voorkant

Productbeschrijving en cosmeticaclaims
De Alledag Shampoo van SebaMed is ontworpen voor mensen met een gevoelige huid die toch dagelijks hun haar willen wassen.

Hiertoe bevat de shampoo geen uitdrogende of irriterende reinigers als zeep of agressieve sulfaten en heeft de formule een pH-huidneutrale waarde van 5,5 (een zuurtegraad overeenkomstig met die van de huid zelf).

Op de verpakking staat tevens dat de Alledag Shampoo van SebaMed:

  • glucosiden bevat die haar- en hoofdhuid beschermen tegen uitdrogen;
  • het haar soepel en makkelijk te kammen maakt;
  • het haar een gezonde glans geeft.

Een flacon Alledag Shampoo van SebaMed is verkrijgbaar in verschillende formaten en is te koop bij diverse (online) drogisterijen zoals De Online Drogist, Plein, Drogisterij.net en bij Bol.com.

Sebamed Shampoo Alledag ingrediënten

De cosmeticaformule van de SebaMed Alledag Shampoo
De Alledag Shampoo van SebaMed is samengesteld uit de volgende ingrediënten:

Aqua, Decyl Glucoside, Disodium Laureth Sulfosuccinate, Sodium Lauryl Sulfoacetate, PEG-55 Propylene Glycol Oleate, Propylene Glycol, Sodium Citrate, PEG-18 Glyceryl Oleate/Cocoate, Parfum, Phenoxyethanol, Sodium Benzoate.

De reinigers
De reinigende werking van deze shampoo is te danken aan de vijf mild reinigende bestanddelen:

  • Decyl Glucoside is een condensatieproduct van decylalcohol en glucose, dat naast een reinigende functie tevens dient als emulgator. Op zich heeft deze stof een prima veiligheidsprofiel, maar het kan in een enkel geval wel contactallergie veroorzaken (Fiume et al., 2013).
  • Disodium Laureth Sulfosuccinate (een dinatriumzout van een laurylalcohol halfester van sulfobarnsteenzuur) heeft een mild reinigende werking en een prima veiligheidsprofiel (Johnson Jr et al., 2015).
  • Sodium Lauryl Sulfoacetate (Natrium Lauryl Sulfoacetaat) is een organisch zout met een reinigende werking en een prima veiligheidsprofiel (CIR, 1987, 2006).
  • PEG-55 Propylene Glycol Oleate (PEG-55 Propyleenglycololeaat) is milde reiniger met een prima veiligheidsprofiel (Johnson, 2001).
  • PEG-18 Glyceryl Oleate/Cocoate is een geëthoxyleerde glycerylester met een mild reinigende en huidverzachtende werking waar nog niet veel over bekend is, maar die als veilig voor gebruik in cosmetica wordt beschouwd.

Oplosmiddelen
Naast water (Aqua) bevat de formule Propylene Glycol, een vochtvasthoudende stof die tevens fungeert als oplosmiddel. Propylene Glycol is op zich een veilig cosmetica-ingrediënt tot een concentratie van maar liefst 50%, maar is al bij een concentratie van 2% veelvuldig geassocieerd met huidirritatie en allergische contactdermatitis bij mensen die hier gevoelig voor zijn of huidproblemen hebben (CIR, 1994). De Cosmetic Ingrediënt Review (CIR) Expert Panel heeft in 2012 gesteld dat Propylene Glycol ‘een veilig cosmetica-ingrediënt is wanneer het gebruikt wordt in een niet-irriterende cosmeticaformule’ (Fiume et al., 2012). Aangezien dit ingrediënt redelijk onderaan de ingrediëntenlijst staat, zal dit product er slechts een klein percentage bevatten. Hoeveel dit exact is, weet ik echter niet.

Buffer
Sodium Citrate (het natriumzout van citroenzuur) is de buffer verantwoordelijk voor het in stand houden van de juiste pH-waarde van het product, en is een veilig cosmetica-ingrediënt (Fiume et al., 2014).


GerelateerdHeeft de pH-waarde van shampoo invloed op de gezondheid van het haar?


Parfum
De shampoo bevat een zogenaamd ‘hypoallergeen parfum’: een licht parfum dat geen van de declaratieplichtige parfumallergenen bevat.

Conserveermiddelen
De houdbaarheid van de shampoo is na openen 12 maanden, en wordt gewaarborgd door de Phenoxyethanol en Sodium Sorbate.

Phenoxyethanol is een conserveermiddel met op zich een prima veiligheidsprofiel, maar dat waarschijnlijk beter niet gebruikt kan worden in cosmetica voor kinderen onder de drie jaar (CIR, 1990, 2008; ANSM, 2012).

Sodium Benzoate (natriumbenzoaat) is een zeer veel gebruikt conserveermiddel in zowel voeding, medicijnen als cosmetica. Net zoals zoveel conserveermiddelen, is er ook veel discussie over de veiligheid van Sodium Benzoate. Sodium Benzoate is op zichzelf namelijk een zeer veilig ingrediënt, maar kan in combinatie met Ascorbic Acid (ascorbinezuur oftewel vitamine C) benzeen vormen, wat een kankerverwekkende stof is. Deze shampoo echter geen Ascorbic Acid en is daarom geen ingrediënt waar je je zorgen om hoeft te maken (Nair, 2001; SCCP, 2005; CIR, 2011).

Sebamed Shampoo Alledag beschrijving en cosmeticaclaims

Gebruikservaring met de SebaMed Alledag Shampoo
Ik was erg benieuwd naar de claim over glucosiden die op de voorkant van de shampooflacon preikte, namelijk dat de shampoo ‘glucosiden bevat die haar- en hoofdhuid beschermen tegen uitdrogen’.

Nu ben ik al een aantal jaar aan het beautybloggen en weet ik meer dan de gemiddelde cosmeticagebruiker over de functie van cosmetica-ingrediënten, maar zo’n claim over glucosiden was ik nog niet eerder tegengekomen. Wat betekent dit?

Een glucoside is een glycoside die is afgeleid van glucose. Tja, voor mij maakt dit het niet veel duidelijker. Terug naar de glucoside die deze shampoo bevat: Decyl Glucoside. Voor zover ik heb kunnen achterhalen, is Decyl Glucoside een milde reiniger die tevens functioneert als emulgator. Decyl Glucoside is een minder agressieve reiniger dan andere in shampoos veelgebruikte oppervlakteactieve stoffen zoals SLS, maar enig bewijs dat Decyl Glucoside haar- en hoofdhuid beschermt tegen uitdrogen heb ik niet kunnen vinden (Fiume et al., 2013).

Verder wordt op de voorkant beweerd dat de Alledag Shampoo het haar soepel en makkelijk te kammen maakt en het haar een gezonde glans geeft. Ook deze claims vind ik bijzonder, aangezien de formule geen conditioners (positief geladen kationische surfactanten of polymeren) noch haarglansmiddelen (glossers) bevat.

Wat mij betreft zou het hebben voldaan als op de verpakking vermeld werd dat de shampoo simpelweg mild reinigt. Meer doet het niet en hoeft ook niet per se nodig te zijn.

Tot zover de cosmeticaclaims. Nu naar de daadwerkelijke gebruikservaring.

De Alledag Shampoo heeft een wat dikkige, doorzichtige structuur en een milde citroengeur. De shampoo reinigt mild, en schuimt derhalve ook niet veel. Voor iemand met mijn haar, dat lang is en snel vet wordt, had ik niet het idee dat de shampoo mijn haar goed genoeg schoon maakte. Het beperkte schuimen leidde er in mijn geval ook toe dat ik geneigd was harder te gaan boenen, met een ruwe haarbehandeling en veel klitten als gevolg.

Conclusie: de Alledag Shampoo van SebaMed is een uitstekende milde shampoo voor mensen met kort haar die hun haar (vrijwel) dagelijks wassen.

Een flacon Alledag Shampoo van SebaMed is verkrijgbaar in verschillende formaten en is te koop bij diverse (online) drogisterijen zoals De Online Drogist, Plein, Drogisterij.net en bij Bol.com.

Heb jij al ervaring met dit product en denk je dat deze waardevol zou kunnen zijn voor andere lezers? Laat dan a.u.b. een reactie achter!


Bronnenlijst

Agence nationale de sécurité du médicament et des produits de santé (ANSM) (2012). Evaluation du risque lié à l’utilisation du phénoxyéthanol dans les produits cosmétiques.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1987). Final Report on the Safety Assessment of Sodium Lauryl Sulfoacetate. Journal of the American College of Toxicology, 6(3):261-277.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1990). Final Report on the Safety Assessment of PhenoxyethanolJournal of the American College of Toxicology, 9(2), 259-277.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1994). Final Report on the Safety Assessment of Propylene Glycol and Polypropylene Glycols. Journal of the American College of Toxicology13(6), 437-491.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2006). Annual Review of Cosmetic Ingredient Safety Assessments – 2004-2005International Journal of Toxicology25(2), 1-89.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2008). Annual Review of Cosmetic Ingredient Safety Assessments -2005-2006International Journal of Toxicology27(1), 77-142.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2011). Amended Final Safety Assessment Benzyl Alcohol, and Benzoic Acid and its Salts and Benzyl Ester, 1-38.

Fiume, M. M., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D., … & Andersen, F. A. (2012). Safety assessment of propylene glycol, tripropylene glycol, and PPGs as used in cosmeticsInternational Journal of Toxicology31(5), 245S-260S.

Fiume, M. M., Heldreth, B., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., … & Andersen, F. A. (2013). Safety assessment of decyl glucoside and other alkyl glucosides as used in cosmeticsInternational Journal of Toxicology32(5), 22S-48S.

Fiume, M. M., Heldreth, B. A., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., … & Andersen, F. A. (2014). Safety Assessment of Citric Acid, Inorganic Citrate Salts, and Alkyl Citrate Esters as Used in Cosmetics. International Journal of Toxicology33(2), 16S-46S.

Johnson, J. W. (2001). Final report on the safety assessment of PEG-25 propylene glycol stearate, PEG-75 propylene glycol stearate, PEG-120 propylene glycol stearate, PEG-10 propylene glycol, PEG-8 propylene glycol cocoate, and PEG-55 propylene glycol oleate. International Journal of Toxicology, 20, 13-26.

Johnson Jr, W., Heldreth, B., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., … & Snyder, P. W. (2015). Safety Assessment of Alkyl PEG Sulfosuccinates as Used in Cosmetics. International Journal of Toxicology, 34(2), 70S-83S.

Nair, B. (2001). Final report on the safety assessment of Benzyl Alcohol, Benzoic Acid, and Sodium BenzoateInternational Journal of Toxicology. 20(3), 23-50.

Scientific Committee on Consumer Products (SCCP) (2005). Opinion on Benzoic Acid and Sodium Benzoate. Opinion adopted by the SCCP during the 4th plenary of 21 June 2005.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met , , ,
Een reactie op “Review – Sebamed Shampoo Alledag voor de gevoelige huid
  1. Mies schreef:

    Deze shampoo gekocht op basis van deze review, maar helaas… Het droogt mijn (lange, steile) haar enorm uit! Ik zoek weer even verder naar een milde (liefst natuurlijke) shampoo.

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*