Review – Uncover Skincare Cleanser voor de normale tot droge huid

Inmiddels wordt het steeds mooier weer en ben ik vaker buiten van de zon aan het genieten. Hoewel zonlicht heel veel gezondheidsvoordelen heeft, zorgt UVA-straling er helaas wel voor dat je huid sneller veroudert (fotoveroudering). Zeker voor mijn gezicht geldt, dat ik dit natuurlijk graag zoveel mogelijk wil voorkomen!

Je kunt je huid beschermen tegen fotoveroudering door gebruik te maken van cosmeticaproducten die ingrediënten bevatten met fotoprotectieve ingrediënten. Goede resultaten kunnen bereikt worden met vitamine E, zeker wanneer dit gebruikt wordt in combinatie met vitamine C (Darr et al., 1996; Lin et al., 2003). Aangezien mijn gezichtsreiniger op was, besloot ik om op zoek te gaan naar een nieuwe reiniger die deze ingrediënten bevat.

Ik heb erg goede ervaring met de Suncover zonnebrandcrème van Dr. Jetske Ultee, en uiteindelijk heb ik gekozen voor de Uncover Skincare Cleanser uit dezelfde lijn, een gezichtsreiniger mét vitamine E en vitamine C!

Uncover Skincare Cleanser voor de normale tot droge huidProductbeschrijving en cosmeticaclaims
Deze alinea wordt kort en bondig: over dit product wordt namelijk niet veel geclaimd. Het enige wat er op de verpakking staat, is dat het een Cleanser is voor de normale tot droge huid.

Verder nog een citaat van Jetske:

“An effective but mild cleanser is essential, yet hard to find. Sebum, dead skin cells and dirt build up during the course of the day. If it is left on your skin, you skin gets a dull, uneven look and spots can occur. This cleanser has a creamy texture and cleanses without damaging the skin’s natural barrier.”

Op de website wordt het product alleen maar beschreven met de zin ‘Een zeer milde reiniger’.

Zoals gewoonlijk volgt nu een uitgebreide beschrijving van de cosmeticaformule: wat er in zit, waarom het er in zit en wat de veiligheid en kwaliteit van het ingrediënt is.

Geen zin of tijd om dit allemaal te lezen, klik (of scroll) dan gewoon door naar de gebruikservaring!

Uncover Skincare Cleanser voor de normale tot droge huid ingrediëntenDe cosmeticaformule van de Uncover Skincare Cleanser voor de normale tot droge huid
De Uncover Skincare Cleanser voor de normale tot droge huid is samengesteld uit de volgende ingrediënten:

Aqua, Glycerin, Butyrospermum Parkii Butter, Hydrogenated Polydecene, Caprylic/Capric Triglyceride, Cetearyl Alcohol, Dicaprylyl Carbonate, Sucrose Polystearate, Caprylyl Glycol, Glyceryl Stearate, Ascorbyl Palmitate, Helianthus Annuus Seed Oil, Tocopherol, Dimethicone, Sodium Polyacrylate, P-Anisic Acid, Hydrogenated Polyisobutene, Xanthan Gum, Sodium Stearoyl Glutamate, Lecithin, Phenethyl Alcohol, Citric Acid.

Het meest voorkomende werkzame ingrediënt in deze formule is Glycerin (Glycerine). Glycerine is een van de beste vochtinbrengende stoffen voor de huid, die ook van nature op de huid voorkomt en haar hydraterende vermogen dankt aan haar sterke wateraantrekkende vermogen.

De formule bevat twee plantaardige oliën: shea boter (Butyrospermum Parkii Butter) en zonnebloemolie (Helianthus Annuus Seed Oil). Beide bevatten veel vetzuren die van nature aanwezig zijn in de huid en hierdoor goede terugvetters zijn: ze vervangen een tekort aan lipiden in de hoornlaag (Athar & Nasir, 2005; Belibi et al., 2009). Hierdoor hebben de oliën ook een huidverzachtend effect. Beide oliën zijn zeer veilige cosmetica-ingrediënten (CIR, 2011).

Belangrijke actieve ingrediënten in deze formule zijn vitamine E en vitamine C.

  • Tocopherol (pure vitamine E) heeft bescheiden anticarcinogene, fotoprotectieve (zonbeschermende) en huidbarrière herstellende eigenschappen. Overigens bevat de zonnebloemolie ook een hoge concentratie aan vitamine E (Tasan & Demirci, 2005).
  • Ascorbyl Palmitate is een derivaat van vitamine C die vrijwel hetzelfde cosmetische effect heeft: het stimuleert de aanmaak van collageen, vermindert schade aan de huid bij blootstelling aan schadelijke stoffen en is cruciaal voor een goede wondgenezing. Ascorbyl Palmitate is echter stabieler is dan de pure vorm en beter in staat om de huid te penetreren. Daarbij is Ascorbyl Palmitate een zeer veilig cosmetica-ingrediënt (Andersen, 1999).

Deze cosmeticaformule bevat een combinatie van 4 verschillende soorten polymeren: moleculen die bestaan uit een sequentie van meerdere identieke of soortgelijke delen die aan elkaar zijn gekoppeld.

  • Hydrogenated Polydecene (gehydrogeneerd polydeceen) is een synthetische polymeer die fungeert als verzachtend middel, huidverzorger, vochtinbrenger en als oplosmiddel. Deze specifieke polymeer is wat betreft veiligheid niet heel goed onderzocht, maar de groep polyenen waar deze polymeer onder valt wel, en worden in cosmetica als veilig beschouwd (CIR, 2015a).
  • Dimethicone is een silicone: een synthetische polymeer die zeer stabiel is en een semi-afsluitend laagje om de huid legt. Net zoals andere siliconen, bevat Dimethicone zelf geen actieve stoffen maar zorgt het er wél voor dat andere actieve ingrediënten in de formule beter opgenomen kunnen worden. Daarnaast zorgt het voor een betere smeerbaarheid en zacht gevoel van de crème zelf.
  • Hydrogenated Polyisobutene (een homopolymeer van isobuteen) fungeert als huidverzorger, huidverzachter en viscositeitsregelaar en heeft een prima veiligheidsprofiel heeft (McLain, 2008).
  • Sodium Polyacrylate (het natriumzout van polyacrylzuur) is een lange polymeer die in een lage concentratie zoals in deze cleanser met name gebruikt wordt als viscositeitsregelaar; dit ingrediënt heeft verder een prima veiligheidsprofiel (Zondlo, 2002).

Uncover Skincare Cleanser voor de normale tot droge huid flaconNaast de plantaardige oliën en polymeren, zijn er nog een aantal ingrediënten toegevoegd met huidverzachtende en huidverzorgende eigenschappen, die veelal ook nog functies van hulpstoffen hebben.

  • Caprylic/Capric Triglyceride is een in cosmetica veelgebruikt huidverzachtend vetzuur afkomstig van kokosnootolie en heeft een uitstekend veiligheidsprofiel (CIR, 1980, 2003).
  • Sucrose Polystearate is een mengsel van sucrose en stearinezuur dat zowel gebruikt wordt als huidverzorger, huidverzachter, emulgator en verdikkingsmiddel. Er is niet veel bekend over dit ingrediënt, maar het wordt over het algemeen als veilig beschouwd.
  • Cetearyl Alcohol wordt gebruik als emulgator, huidverzachter, opacifyer en verdikkingsmiddel, en heeft een prima veiligheidsprofiel (Elder, 1988).
  • Dicaprylyl Carbonate is zowel een huidverzorger als huidverzachter, die tevens zorgt voor een goede smeerbaarheid. Over Dicaprylyl Carbonate kon ik vrijwel geen informatie vinden, en volgens de Cosmetic Database van de Environmental Working Group zijn dit cosmetica-ingrediënten waar amper iets over bekend is.
  • Glyceryl Stearate is een wasachtige stof die ook van nature voorkomt in de huid, die fungeert als huidverzachter en tevens een beschermend laagje op de huid vormt. Glyceryl Stearate heeft een goed veiligheidsprofiel (CIR, 1982, 2007).

De Caprylyl Glycol is een oplosmiddel dat tevens de opname van actieve stoffen door de huid verhoogt. Daarnaast verhoogt het de viscositeit van de emulsie. Caprylyl Glycol heeft een goed veiligheidsprofiel (Johnson et al., 2012).

Sodium Stearoyl Glutamate is een emulgator en reinigingsmiddel waar niet veel bekend over is, maar dat als veilig voor gebruik in cosmetica wordt beschouwd (CIR, 2014).

Lecitin (lecithine) is een emulgator en tevens verzachtend middel met een prima veiligheidsprofiel (Fiume, 2001; CIR, 2015b).

Xanthan Gum (xanthaangom) is een verdikkingsmiddel met een uitstekend veiligheidsprofiel (Belsito et al., 2012a).

Om de houdbaarheid van het product te waarborgen, is gebruik gemaakt van P-Anisic Acid en Phenethyl Alcohol. P-Anisic Acid is een carbonzuur afkomstig uit anijs of venkel dat onder andere antiseptische eigenschappen heeft. Phenethyl Alcohol (fenethylalcohol) is een aromatische alcohol die wordt gebruikt als geurstof, maskeermiddel en antimicrobieel conserveermiddel, en heeft een prima veiligheidsprofiel (Brandt, 1990; CIR, 2008).

Citric Acid (citroenzuur) is toegevoegd als buffer om de pH-waarde te stabiliseren en is een prima cosmetica-ingrediënt (Belsito et al., 2012b; Fiume et al., 2014).

Uncover Skincare Cleanser voor de normale tot droge huid op hand

Gebruikservaring met de Uncover Skincare Cleanser voor de normale tot droge huid
Het meest opvallende aan deze gezichtsreiniger, is dat het eigenlijk geen reiniger is, maar meer weg heeft van een huidsmeersel. Het bevat namelijk geen ingrediënten die als voornaamste functie een reinigende werking hebben. Wel bevat de formule een aantal ingrediënten die als bijfunctie een reinigende (Sodium Stearoyl Glutamate) of vuiloplossende (Caprylyl Glycol) werking hebben. De cleanser bevat ook geen ingrediënten die niet gedurende langere tijd op de huid mogen blijven. Deze cleanser zou dus ook zeker geen gek figuur slaan als bodylotion!

De cleanser zelf is wit, vrijwel geurloos en heeft een crèmige textuur. Op de verpakking staat niet vermeld hoe je de cleanser het beste kunt gebruiken, maar mijn ervaring is dat deze het beste werkt als je je gezicht er goed mee insmeert, de crème even in laat trekken en dan afspoelt met lauwwarm water.

De crèmige textuur in combinatie met de polymeren zorgt ervoor dat de reinigingscrème slechts matig wateroplosbaar is en een dun laagje achterlaat op de huid, wat een eigenschap is die erg prettig kan zijn bij een droge huid. Deze cleanser is, zoals vermeld op de website, inderdaad een zeer milde reiniger: vrij van reinigers die interacteren met de huideigen vetten en proteïnen, die geen schuimvormende werking heeft en vrij is van onnodige huidirriterende stoffen zoals parfum, alcohol en kleurstoffen. Al met al voldoet het product zeker aan de kenmerken van een goede cosmetische reiniger!

Ook bijzonder aan deze reiniger, is de naar mijn mening ‘elegante’ manier die gebruikt is om de crème te conserveren. De houdbaarheid wordt grotendeels gewaarborgd door de verpakking: een witgekleurde pompflacon met een heel klein gaatje, wat ervoor zorgt dat er vrijwel geen lucht en licht bij het product kan komen (en er bovendien voor zorgt dat je het product goed kan doseren waardoor het zuinig in gebruik is). Hierdoor kunnen de antioxidanten vitamine E en C hun werkzaamheid behouden én dus ook fungeren als conserveermiddel. Helaas zijn de concentraties aan deze vitamines wel te laag om een positieve invloed te kunnen hebben op de gezondheid van de huid. Daarnaast zijn de veilige conserveermiddelen P-Anisic Acid en Phenethyl Alcohol gebruikt.

Enige echte nadeel aan deze cleanser: er hangt wel een redelijk prijskaartje aan…

Een flacon van de Uncover Cleanser bevat 150 ml, is 12 maanden houdbaar en is voor €24,95 online te koop bij de webwinkel van Uncover Skincare.

Heb jij al ervaring met dit product en denk je dat deze waardevol zou kunnen zijn voor andere lezers? Laat dan a.u.b. een reactie achter!


Bronnenlijst

Andersen, F. A. (1999). Final Report on the Safety Assessment of Ascorbyl Palmitate, Ascorbyl Dipalmitate, Ascorbyl Stearate, Erythorbic Acid, and Sodium Erythorbate. International journal of toxicology, 18(3 suppl), 1-26.

Athar, M., & Nasir, S. M. (2005). Taxonomic perspective of plant species yielding vegetable oils used in cosmetics and skin care products. African journal of biotechnology, 4(1), 36-44.

Belibi, S. E., Stechschulte, D., & Olson, N. (2009). The use of Shea butter as an Emollient for Eczema. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 123(2), S41.

Belsito, M. D., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D., Marks Jr, J. G., & Ronald, C. (2012a). Safety Assessment of Microbial Polysaccharide Gums as Used in Cosmetics.

Belsito, M. D., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D., Marks Jr, J. G., & Ronald, C. (2012b). On the Safety Assessment of Citric Acid, Inorganic Citrate Salts, and Alkyl Citrate Esters as Used in Cosmetics.

Brandt, K. (1990). Final report on the safety assessment of phenethyl alcohol. JACT, 9(2), 165-183.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1980). Final report of the safety assessment for caprylic-capric triglyceride. Journal of environmental pathology and toxicology, 4(4), 105-120.

Cosmetic Ingredient Safety Review (CIR) Expert Panel (1982). Final Report on the Safety Assessment of Glyceryl Stearate and Glyceryl Stearate/SE. JACT 1(4),169-192.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2003). Annual Review of Cosmetic Ingredient Safety Assessments – 2001-2002. International Journal of Toxicology, 22(1), 1-35.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2007). Amended final report on the safety assessment of glyceryl dilaurate, glyceryl diarachidate, glyceryl dibehenate, glyceryl dierucate, glyceryl dihydroxystearate, glyceryl diisopalmitate, glyceryl diisostearate, glyceryl dilinoleate, glyceryl dimyristate, glyceryl dioleate, glyceryl diricinoleate, glyceryl dipalmitate, glyceryl dipalmitoleate, glyceryl distearate, glyceryl palmitate lactate, glyceryl stearate citrate, glyceryl stearate lactate, and glyceryl stearate succinate. International journal of toxicology,26(3), 1-30.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2008). Annual Review of Cosmetic Ingredient Safety Assessments -2005-2006. International Journal of Toxicology, 27(1), 77-142.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2011). Plant-Derived Fatty Acid Oils as Used in Cosmetics.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2014). Safety Assessment of Amino Acid Alkyl Amides as Used in Cosmetics.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2015a). Safety Assessment of Polyene Group as Used in Cosmetics. Tentative Report for Public Comment.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2015b). Safety Assessment of Lecithin and Other Phosphoglycerides as Used in Cosmetics.

Darr, D., Dunston, S., Faust, H. & Pinnell, S. (1996). Effectiveness of Antioxidants (Vitamin C and E) With and Without Sunscreens as Topical Photoprotectants. Acta Derm Venereol (Stockh), 76, 264-268.

Elder, R. L. (1988). Final report on the safety assessment of cetearyl alcohol, cetyl alcohol, isostearyl alcohol, myristyl alcohol, and behenyl alcohol. J Am Coll Toxicol, 7(3), 359-413.

Fiume, M. Z. (2001). Final report on the safety assessment of Lecithin and Hydrogenated Lecithin. International journal of toxicology, 20(1), 21-45.

Fiume, M. M., Heldreth, B. A., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., … & Andersen, F. A. (2014). Safety Assessment of Citric Acid, Inorganic Citrate Salts, and Alkyl Citrate Esters as Used in Cosmetics. International journal of toxicology, 33(2 suppl), 16S-46S.

Johnson, W., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D., … & Andersen, F. A. (2012). Safety assessment of 1,2-glycols as used in cosmetics. International journal of toxicology, 31(5), 147S-168S.

Lin, J. Y., Selim, M. A., Shea, C. R., Grichnik, J. M., Omar, M. M., Monteiro-Riviere, N. A., & Pinnell, S. R. (2003). UV photoprotection by combination topical antioxidants vitamin C and vitamin E. Journal of the American Academy of Dermatology, 48(6), 866-874.

McLain, V. C. (2008). Final Report of the Cosmetic Ingredient Review Expert Panel on the Safety Assessment of Polyisobutene and Hydrogenated Polyisobutene as Used in Cosmetics. International Journal of Toxicology, 27, 83-106.

Tasan, M., & Demirci, M. (2005). Total and individual tocopherol contents of sunflower oil at different steps of refining. European food research and technology, 220(3-4), 251-254.

Zondlo, F. M. (2002). Final report on the safety assessment of Acrylates Copolymer and 33 related cosmetic ingredients. International journal of toxicology, 21(3), 1-50.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met , ,
2 reactie op “Review – Uncover Skincare Cleanser voor de normale tot droge huid
  1. Chantal schreef:

    Ik vond dat ook een fijne cleanser, maar inderdaad dat prijskaartje vind ik toch aan de hoge kant. Ik zag laatst bij de kruidvat dat ze sinds kort een nieuwe sensitive lijn verkoopt, waarvan onder andere de reinigingsmelk mijn aandacht trok, hierbij de ingredientenlijst: aqua, ethylhexyl stearate, glycerin, glyceryl stearate citrate, butyrospermum parkii butter, cetearyl alcohol, panthenol, chamomilla recutita flower extract, boswellia serrata gum extract, cestrum latifolium leaf extract, allantoin, bisabolol, sodium stearoyl glutamate, propylene glycol, butylene glycol, carbomer, xanthan gum, citric acid, sodium hydroxide, phenoxyhyethanol, benzoic acid, dehydroacetic acid, potassium sorbate, sodium benzoate. Ik vind deze ook wel fijn, én voor een zacht prijsje: 1,89!

  2. cobi schreef:

    Het product is het prijskaartje meer dan waard. Evenals de toner. Ik gebruik de reinigingsmelk alleen in de avond en doe er best lang mee.

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*