Shea boter (shea butter) als cosmeticaproduct

Shea boter is een ivoorkleurig vet met een nootachtige geur en boterachtige structuur, die wordt gewonnen uit de noten van de West Afrikaanse Shea boom (Vitellaria paradoxa, werd voorheen Butryspermum paradoxum, B.parkii en B. paradoxa genoemd). Shea boter wordt veelvuldig gebruikt in cosmeticaproducten en heeft een uitstekend veiligheidsprofiel. De INCI-naam van shea boter is Butyrospermum Parkii Butter (Athar & Nasir, 2005; CIR, 2011; Israel, 2014; Belsito et al., 2016).

Shea boter in cosmetica

Shea boter bevat veel vetzuren (met name oliezuur, stearinezuur, linolzuur, palmitinezuur en arachidonzuur) die van nature ook aanwezig zijn in de huid. Hierdoor is shea boter een goede terugvetter: het vervangt een tekort aan lipiden in de hoornlaag en draagt zo bij aan een goede hydratatie van de huid. Middels het aanvullen van de lipiden, fungeert shea boter tevens als huidverzachter. Shea boter verzacht en egaliseert de huid door het vullen van de ‘gaten’ in de hoornlaag, doordat het de adhesie/cohesie van de hoorncellen verbeterd.

Shea boter is geen significant betere (of slechtere) terugvetter / huidverzachter dan andere veel in cosmetica gebruikte plantaardige oliën. Een handige eigenschap van shea boter is echter, dat het bij kamertemperatuur een vaste consistentie heeft, maar smelt bij lichaamstemperatuur. Dit maakt van shea boter een uitstekende lippenbalsem, bodyboter of massagecrème – of als ingrediënt van dergelijke huidverzorgingsproducten.

Sheaboter karitéboter CattierShea boter lijkt de huid enige bescherming te kunnen bieden tegen UVB-straling. Om deze reden wordt shea boter  in anti-zonnebrandproducten vaak gebruikt als aanvulling op UV-filters (Alander & Andersson, 2002; Alander, 2004).

Tot slot zijn er enige aanwijzingen dat de triterpenen (een bepaalde klasse organische moleculen) in shea boter wellicht ontstekingsremmende, anti-carcinogene en/of anti-aging eigenschappen hebben, maar het bewijs hiervoor is vooralsnog zeer beperkt (Belibi et al., 2009; Akihisa et al., 2010; Andersson & Alander, 2015).

Op het internet zie ik dat shea boter veelvuldig wordt aangeprezen als middel tegen striae  Ik heb echter geen wetenschappelijke publicaties kunnen vinden die een dergelijke cosmeticaclaim ondersteunt (Ud-Din et al., 2016). 

Pure shea boter kun je kopen bij diverse (online) reformzaken en drogisterijen, waaronder Holland & Barrett, Big Green Smile, de grotere filialen van Kruidvat, Vitaminestore en Bol.com.


Bronnenlijst

Akihisa, T., Kojima, N., Kikuchi, T., Yasukawa, K., Tokuda, H., T. Masters, E., … & Manosroi, J. (2010). Anti-inflammatory and chemopreventive effects of triterpene cinnamates and acetates from shea fat. Journal of oleo science, 59(6), 273-280.

Alander, J., & Andersson, A. C. (2002). The shea butter family–the complete emollient range for skin care Formulations. Cosmetics and Toiletries Manufacture Worldwide, 1, 28-32.

Alander, J. (2004). Shea butter-a multifunctional ingredient for food and cosmetics. Lipid Technology, 16(9), 202-205.

Andersson, A. C., & Alander, J. (2015). Shea butter extract for bioactive skin care.

Athar, M., & Nasir, S. M. (2005). Taxonomic perspective of plant species yielding vegetable oils used in cosmetics and skin care productsAfrican journal of biotechnology4(1), 36-44.

Belibi, S. E., Stechschulte, D., & Olson, N. (2009). The use of Shea butter as an Emollient for Eczema. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 123(2), S41.

Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D. C., Marks Jr, J. G., Shank, R. C., … & Snyder, P. W. (2016). Safety Assessment of Butyrospermum parkii (Shea)-Derived Ingredients as Used in Cosmetics.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2011). Plant-Derived Fatty Acid Oils as Used in Cosmetics.

Israel, M. O. (2014). Effects of Oral and Topical Use of the Oil from the Nut of Vitellaria paradoxa. Journal of Nutrition & Food Sciences, 4(6), 1.

Ud‐Din, S., McGeorge, D., & Bayat, A. (2016). Topical management of striae distensae (stretch marks): prevention and therapy of striae rubrae and albae. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, 30(2), 211-222.

Deel dit via:
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met ,

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*