Hoe suiker je huid veroudert (en wat je hiertegen kunt doen)

Een voedingspatroon met een overdaad aan snelle suikers, lijkt te zorgen voor een versnelde veroudering. Er is namelijk sprake van versuikering van het lichaam, een proces dat in wetenschappelijke termen glycatie wordt genoemd.

Glycatie ontstaat zodra suikermoleculen, wanneer ze via de darmen zijn opgenomen in ons bloed, zich gaan hechten aan de proteïnen waaruit ons lichaam is opgebouwd. Hierdoor worden ‘versuikerde proteïnen’ oftewel Advanced Glycation Endproducts (AGE’s) gevormd. Het resultaat hiervan is het verharden, vervormen, verkleuren en beschadigen van deze proteïnen (Cerami et al., 1987; Paul & Bailey, 1996).

Beschadiging huidVersuikering van de huid
Proteïnen zijn de bouwstenen van al onze weefsels, ook van de huid, die met name uit de proteïnen collageen en elastine bestaat. Hierdoor heeft glycatie ook effect op de huid. Wanneer er suikerverbindingen gevormd worden tussen de collageen- en elastineproteïnen, verliest de huid haar veerkracht en elasticiteit, wordt zij rimpelig en verkleurd zij. Tevens wordt de huid hierdoor kwetsbaarder voor schadelijke invloeden van buitenaf, zoals UV-straling (Pageon, 2010).

Als je nog ergens in de 20 bent en denkt dat het versuikeringsproces geen effect op joúw huid heeft omdat er nog niets van te zien is, dan zul je bedrogen uitkomen. De effecten van het versuikeringsproces worden namelijk pas zichtbaar vanaf het 35e jaar, maar verhevigen vervolgens in rap tempo (Jeanmaire et al., 2001).

Veel van wat wij weten over glycatie, is afkomstig van onderzoek naar de effecten van diabetes mellitis (suikerziekte), waarbij de patiënt continu kampt met een verstoorde bloedsuikerspiegel. Bij diabetes wordt de mate van glycatie gebruikt als indicator (‘biomarker’), aan de hand waarvan kan worden bepaald hoever het versuikeringsproces gevorderd is, en hoe het zal verlopen in de toekomst (Vishwanath et al., 1986; Monnier et al., 1999; Genuth et al., 2005).

 

Suiker op lippenVoorkómen van het versuikeringsproces
Het versuikeringsproces kan grotendeels voorkomen worden, door het eten van voeding met een hoge glycemische index (GI) of glycemische lading (GL) zoveel mogelijk te vermijden. Dit zijn namelijk voedingsmiddelen die zorgen voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel, waardoor zij de het proces van glycatie versnellen. Het goede nieuws is, dat er aanwijzingen zijn dat het gedurende een aantal weken volgen van een laagsuikerdieet al tot een minder rimpelige huid leidt (Cosgrove et al., 2007).

Omdat het versuikeringsproces hetzelfde schadelijke effect heeft op ál je organen en weefsels, zal het volgen van een laagsuikerdieet dus niet alleen invloed hebben op de conditie van je huid, maar op je gezondheid in het algemeen.

Op het internet zijn diverse lijsten, overzichten en tabellen te vinden waarin de glycemische index en glycemische lading van talloze producten beschreven staan. David Mendosa heeft op zijn website over diabetes een document gedeeld (in het Engels) dat de GI en GL van zeer veel voedingsmiddelen bevat, en gebaseerd is op de informatie uit het wetenschappelijke artikel van Foster-Powell en collega’s uit 2002.

Klik hier om dit bestand te lezen en eventueel te downloaden of uit te printen.

De opkomst van anti-glycatie crèmes
,/span>Vanaf het moment dat wetenschappers ontdekten dat glycatie de huid veroudert, zijn zij (en natuurlijk ook de cosmeticaproducenten) op zoek naar ‘anti-glycatie’ middelen om dit proces tegen te gaan (Farris, 2014).

Sinds kort komen er steeds meer anti-rimpelcrèmes op de cosmeticamarkt die ingrediënten bevatten bedoeld om de vorming van AGE’s te voorkomen, zoals niacinamide.

Voorbeelden van dergelijke crèmes die verkocht worden in Nederland, zijn (BeautyJournaal, 2009; Long, 2012):

  • Chanel Ultra Correction Line Repair
  • Chantecaille Biodynamic Lifting Serum
  • Clinique Youth Surge spf 15 Age Decelerating Moisturizer
  • Dermalogica AGE Smart Map-15 Regenerator
  • Dr. Brandt Anti-Glycation Serum
  • Olaz Regenerist 3-zone super serum
  • SkinCeuticals A.G.E. Eye Complex

Over de werking van deze ‘anti-glycatie-crèmes’ lopen de meningen nogal uiteen. Ten eerste worden crèmes op de hoornlaag van de opperhuid gesmeerd, terwijl het de onderliggende lederhuid is die de meeste (en levende) collageen- en elastineproteïnen bevat. Vaak zijn de concentraties aan anti-glycatie-ingrediënten te laag om diep genoeg in de huid door te dringen (Ligtenberg, 2010).


Bronnenlijst

BeautyJournaal (red.) (2009). Hoe suikers de huid verouderen. Op 9 oktober 2013 ontleend aan http://www.beautyjournaal.nl/2009/05/28/beautyjournaal-tv-hoe-suikers-de-huid-verouderen/

Cerami, A., Vlassara, H. & Brownlee, M. (1987). Glucose and Aging. Sci Am, 256(5), 90-96.

Cosgrove, M.C., Franco, O.H., Granger, S.P., Murray, P.G. & Mayes, A.E. (2007). Dietary nutrient intakes and skin-aging appearance among middle-aged American women. Am J Clin Nutr, 86(4), 1225-1231.

Farris, P. K. (2014). Skin Aging, Glycation and Glycation Inhibitors. Cosmeceuticals and Cosmetic Practice, 173-183.

Foster-Powell, K., Holt, S. H., & Brand-Miller, J. C. (2002). International table of glycemic index and glycemic load values: 2002. The American journal of clinical nutrition, 76(1), 5-56.

Genuth, S., Sun, W., Cleary, P., Sell, D.R., Dahms, W., Malone, J. & Sivitz, W. (2005). Glycation and Carboxymethyllysine Levels in Skin Collagen Predict the Risk of Future 10-Year Progression of Diabetic Retinopathy and Nephropathy in the Diabetes Control and Complications Trial and. Diabetes, 54(11), 3103-3111.

Jeanmaire, C., Danoux, L. & Pauly, G. (2001). Glycation during human dermal intrinsic and actinic ageing: an in vivo and in vitro model study. Br J Dermatol, 145(1), 10-18.

Ligtenberg, M. (2010). Een mooie huid begint bij jezelf. De schoonheidsspecialist. Op 9 oktober 2013 opgehaald via http://www.uncover-skincare.nl/uncover-skincare/download/in-de-pers/eenmooiehuidbegintbijjezelf_deschoonheidsspecialist_oktober2010.pdf

Long, A. (2012). Sugar and aging: how to fight glycation. Op 9 oktober 2013 ontleend aan http://www.elle.com/beauty/makeup-skin-care/sugar-aging-how-to-fight-glycation-614621

Mendosa, R. (2008). Revised International Table of Glycemic Index (GI) and Glycemic Load (GL) Values—2002. Living With Diabetes.

Monnier, V.M., Bautista, O., Kenny, D., Sell, D.R., Fogarty, J., Dahms, W., Cleary, P.A., Lachin, J. & Genuth, S. (1999). Skin collagen glycation, glycoxidation, and crosslinking are lower in subjects with long-term intensive versus conventional therapy of type 1 diabetes – relevance of glycated collagen..l. Diabetes, 48(4), 870-880.

Pageon, H. (2010). Reaction of glycation and human skin: the effects on the skin and its components, reconstructed skin as a model. Pathol Biol (Paris), 58(3), 226-231.

Paul, R. G., & Bailey, A. J. (1996). Glycation of collagen: the basis of its central role in the late complications of ageing and diabetes. The international journal of biochemistry & cell biology, 28(12), 1297-1310.

Schagen, S.K., Zampeli, V.A., Makrantonaki, E. & Zouboulis, C.C. (2012). Discovering the link between nutrition and skin aging. Dermatoendocrinol, 4(3), 298-307.

Vishwanath, V., Frank, K.E., Elmets, C.A., Dauchot, P.J. & Monnier, V.M. (1986). Glycation of Skin Collagen in Type I Diabetes Mellitus – Correlation With Long-Term Complications. Diabetes, 35(8), 916-921.

Deel dit via:
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar, Schoonheid en Gezondheid Getagd met , ,

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*