Topproduct: Collistar Glycolic Acid Perfect Skin Peeling!

De Glycolic Acid Perfect Skin Peeling van het Italiaanse merk Collistar maakt onderdeel uit van de Pure Actives-lijn: cosmeticaproducten die bestaan uit pure actieve bestanddelen. Naast bewezen werkzame bestanddelen bevat dit product weinig overbodige toevoegingen of irriterende bestanddelen, zoals parfum, alcohol, irriterende plantenextracten en kleurstoffen.

Wat overblijft, is een simpel serum in een glazen flesje met doseerpipetje.

Collistar Glycolic Acid Perfect Skin Peeling flesje met doseerpipetDe cosmeticaformule van de Collistar Glycolic Acid Perfect Skin Peeling
De Glycolic Acid Perfect Skin Peeling is samengesteld uit de volgende ingrediënten:

Aqua, Glycolic Acid, Sodium Citrate, Polyacrylate Crosspolymer-6, Saccharide Isomerate, Mandelic Acid, Gluconolactone, Potassium Sorbate, Sodium Benzoate, Citric Acid.

Het belangrijkste werkzame bestanddeel van deze exfoliant is het exfoliërende ingrediënt glycolzuur (Glycolic Acid). De concentratie aan glycolzuur staat niet vermeld op de verpakking en deze informatie werd mij ook niet door Collistar gegeven toen ik er om gevraagd heb, maar ik denk dat dit toch zeker een goede actieve concentratie van zo’n 5 à 8% is. Een dergelijke concentratie is goed in staat om de conditie van de zonbeschadigde, verouderde en/of droge huid te verbeteren.

Om de werking van het glycolzuur te verhogen, is de formule aangevuld met twee andere exfoliërende ingrediënten, namelijk amandelzuur en gluconzuur. Ondanks de veelbelovende resultaten deze ingrediënten, wil ik er wel bij voorbaat aan toevoegen dat de veiligheid en kwaliteit van amandelzuur en gluconzuur lang niet zo goed onderzocht zijn als die van glycolzuur.

 • Amandelzuur (Mandelic Acid) is net als glycolzuur een Alpha Hydroxy Acid (AHA) en werkt ook als exfoliant, zij het dat amandelzuur minder kans geeft op huidirritatie. Amandelzuur heeft echter nog een functie: naast een exfoliërende heeft deze stof ook een antibacteriële werking (Taylor, 1999).
 • Gluconzuur (Gluconolactone) is geen AHA maar een PHA (Poly Hydroxy Acid), dat een soortgelijke werking als AHA’s heeft maar vanwege de grotere moleculaire structuur een lager risico op huidirritatie biedt, waardoor het ook geschikt is voor de gevoelige huid (Grimes et al., 2004). Glyconzuur is tevens in staat om de huid te hydrateren. Tenslotte lijkt gluconzuur in staat te zijn tekenen van fotoveroudering tegen te gaan zónder de huid gevoeliger te maken voor zonlicht (Green et al., 2002; Edison, 2004; Bernstein et al., 2004).

Om de werkzaamheid van het glycolzuur en de overige fruitzuren te waarborgen, dient de gel een pH-waarde van 3 tot 4 te hebben: dit serum heeft een pH-waarde van tussen de 3,5 en 3,7. De juiste pH-waarde wordt gehanteerd door buffers citroenzuur (Citric Acid) en het natriumzout van citroenzuur (Sodium Citrate); beide zijn veilige cosmetica-ingrediënten (Fiume et al., 2014).

Collistar Glycolic Acid Perfect Skin Peeling ingredientenSaccharide Isomerate is een vochtinbrengende stof die als uniek kenmerk heeft zich goed aan de huid te hechten en niet gemakkelijk weg te wassen te zijn. Dit is een redelijk nieuw cosmetica-ingrediënt waar vooralsnog niet veel onderzoek naar gedaan is.

Polyacrylate Crosspolymer-6 fungeert als emulsiestabilisator en viscositeitsregelaar. Hoewel er eigenlijk geen onderzoek is gedaan naar dit cosmetica-ingrediënt, is er verder ook geen reden om aan te nemen dat er wat betreft de veiligheid iets mis mee zou zijn.

Potassium Sorbate (kaliumsorbaat) is een natuurlijk en veilig conserveermiddel die bescherming biedt tegen schimmels en gisten (CIR, 1988, 2008). Omdat ze minder effectief zijn in de bescherming tegen bacteriën, wordt het gebruikt in combinatie met een ander conserveermiddel. In deze formule is dat de Sodium Benzoate (natriumbenzoaat), het natriumzout van benzoëzuur.

Sodium Benzoate heeft een goede conserverende werking bij een pH lager dan 3,6, en is dus uitermate geschikt om de houdbaarheid van exfolianten te verlengen. Sodium Benzoate heeft een prima veiligheidsprofiel zolang het niet gebruikt wordt in combinatie met vitamine C (Ascorbic Acid), omdat in dit geval het schadelijke benzeen gevormd wordt (Nair, 2001; CIR, 2011). Natuurlijk draagt ook de antibacteriële werking van het amandelzuur bij aan de houdbaarheid van het serum.

Collistar Glycolic Acid Perfect Skin Peeling verpakkingGebruikservaring met de Glycolic Acid Perfect Skin Peeling
Normaal gesproken heb ik niet zoveel met serums: als ik naar de cosmetica-ingrediënten kijk zie ik vaak niet in wat er zo bijzonder zou moeten zijn wanneer je het vergelijkt met een gewone crème. Over de cosmeticaformule van dit serum was ik echter zo enthousiast, dat ik het een investering waard vond.

En ik zal (net zoals in de titel) maar gelijk met de deur in huis vallen: ik vind dit serum echt een topproduct!

In eerste instantie was ik wat huiverig dat mijn huid erg gevoelig op deze exfoliant zou reageren, omdat de formule verder geen kalmerende bestanddelen bevat en ik voorheen gewend was slechts 1 of twee maal per week een exfoliant met glycolzuur gebruikte. Uiteindelijk heb ik echter toch besloten mij aan het advies in de gebruiksaanwijzing te houden, namelijk om een volledige behandelingscyclus te doorlopen en het product elke avond gedurende 4 opeenvolgende weken te gebruiken.

De enige irritatie die ik heb gevoeld was op plaatsen waar ik wat onzuiverheden heb, en eigenlijk is het niet de bedoeling het product te gebruiken op een geïrriteerde of beschadigde huid. Het serum droogde mijn huid niet uit, maar zorgde soms wel voor een wat droog laagje dat ging ‘rullen’. Wanneer je het na het opdrogen insmeert met een goede gezichtscrème, is dit probleem opgelost.

Collistar Glycolic Acid Perfect Skin Peeling gebruiksaanwijzingDe cosmeticaclaims in de gebruiksaanwijzing vind ik wel weer ‘over the top’. Ten eerste wordt beweerd dat ‘Dit alfa hydroxyzuur het huidoppervlak van “dode huidcellen”bevrijdt die de ademhaling van de huid verhinderen…’, terwijl ieder weldenkend mens toch wel beseft dat wij adem halen met onze longen en niet met onze huid. Ook wordt er geclaimd dat ‘de huid na vier weken consequent gebruik perfect oogt’, wat niet realistisch en bovendien niet meetbaar is, want wat is precies een perfecte huid?

Met de belangrijkste claim ben ik het echter wel eens en is de reden dat ik zo enthousiast ben over dit product: ‘Het resultaat [van het doorlopen van een volledige behandelingscyclus] is een doeltreffende, geleidelijk toenemende, niet-agressieve peeling die de huid vernieuwt en helpt herstellen naar de ideale staat’.

De behandeling kan meerdere keren per jaar worden herhaald, met tussenpozen van ten minste een maand tussen twee cycli. Een flesje Glycolic Acid Perfect Skin Peeling bevat 35 ml, en aangezien je er per keer slechts 2 druppels van nodig heb om je hele gezicht mee in te smeren, is dit voldoende zeker 2 behandelingscycli.

Laatste opmerking: vanwege de glycolzuur is dit serum niet geschikt voor de gevoelige of reactieve huid en/of de huid met couperose.

De Collistar Glycolic Acid Perfect Skin Peeling kost €35,95 en is in Nederland te koop bij o.a. Douglas.

Heb jij al ervaring met dit product en denk je dat deze waardevol zou kunnen zijn voor andere lezers? Laat dan a.u.b. een reactie achter!


Bronnenlijst

Bernstein, E. F., Brown, D. B., Schwartz, M. D., Kaidbey, K., & Ksenzenko, S. M. (2004). The polyhydroxy acid gluconolactone protects against ultraviolet radiation in an in vitro model of cutaneous photoaging. Dermatologic surgery, 30(2), 189-196.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1988). Final Report on the Safety Assessment of Sorbic Acid and Potassium Sorbate. International Journal of Toxicology, 7, 837-880.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2008). Annual Review of Cosmetic Ingredient Safety Assessments -2005-2006. International Journal of Toxicology, 27(1), 77-142.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2011). Amended Final Safety Assessment Benzyl Alcohol, and Benzoic Acid and its Salts and Benzyl Ester.

Edison, B. L., Green, B. A., Wildnauer, R. H., & Sigler, M. L. (2004). A polyhydroxy acid skin care regimen provides antiaging effects comparable to an alpha-hydroxy acid regimen. Cutis, 73(2), 14-17.

Fiume, M. M., Heldreth, B. A., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., … & Andersen, F. A. (2014). Safety Assessment of Citric Acid, Inorganic Citrate Salts, and Alkyl Citrate Esters as Used in Cosmetics. International journal of toxicology, 33(2 suppl), 16S-46S.

Green, B. A., Edison, B. L., & Wildnauer, R. H. (2002, February). Polyhydroxy acids (PHAs) provide conditioning effects to skin without increasing sensitivity to UV light. In Poster presented at: 60th Annual Meeting of the American Academy of Dermatology.

Grimes, P. E., Green, B. A., Wildnauer, R. H., & Edison, B. L. (2004). The use of polyhydroxy acids (PHAs) in photoaged skin. Cutis, 73(Suppl 2), 3-13.

Nair, B. (2001). Final report on the safety assessment of Benzyl Alcohol, Benzoic Acid, and Sodium Benzoate. International journal of toxicology, 20, 23-50.

Skin Deep Cosmetic Database Environmental Working Group

Taylor, M. B. (1999).Summary of mandelic acid for the improvement of skin conditions. Cosmet Dermatol, 12, 26-8.

Deel dit via:
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met , ,
6 reactie op “Topproduct: Collistar Glycolic Acid Perfect Skin Peeling!
 1. Femke zegt:

  Dit serum is ECHT niet alleen exclusief verkrijgbaar bij douglas!!!!!

  Is ook verkrijgbaar bij POUR VOUS PARFUMERIE!!!!!!!!

  Met een heel goed en duidelijk advies!!!!!

 2. Luna zegt:

  kan ik deze serum gebruiken nadat ik Clinique mild clarifying lotion gebruik? of is het een beetje te veel/dubbel?

  Alvast bedankt.

  • Loes zegt:

   Hoi Luna,

   Ja hoor, dat kan prima en is niet dubbelop: de Mild Clarifying Lotion bevat maar 0,5% salicylzuur. Wel is de zomer de meest ongunstige tijd om een peeling te doen, aangezien het je huid veel gevoeliger maakt voor zonlicht. Wacht dus liever tot het herfst is voordat je dit serum gaat gebruiken, of zorg dat je je overdag altijd goed insmeert met zonnebrandcrème!

   Groetjes,

   Loes

   • Luna zegt:

    Hallo Loes,

    Super voor je snelle reactie!. Deze Collistar kan ik wel in de zomer gebruiken? en wat is de volgorde? Lotion daarna Collistar, of juist andersom?

    Groetjes,

    Luna.

    • Loes zegt:

     Ja hoor, zolang je dan maar ook zonnebrand gebruikt. Eerst de lotion gebruiken en dan de Collistar, anders smeer je het serum er weer af! Bij het product zit overigens een heel fijne en uitgebreide bijsluiter. Veel succes ermee!

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*