Verse gemberthee: meer dan een verwarmende winterdrank!

GembertheeDe gezondheidseffecten van gember
Gember is de wortelstok van de gemberplant (Zingiber officinale). Sinds eeuwen wordt gember gebruikt als licht scherpe smaakmaker en  ter verlichting van tal van uiteenlopende lichamelijke klachten. Inmiddels is de geneeskrachtige werking van gember voor meerdere gezondheidsproblemen wetenschappelijk onderzocht.

Gember bevat een aantal bioactieve stoffen die een positieve invloed hebben op de menselijke gezondheid, met name de fytochemicaliën gingerol, shogal en zingerone (Ali et al., 2008; Rahmani, 2014). Zo heeft gember een sterke ontstekingsremmende werking (Grzanna et al., 2005).

Blijkbaar is ‘ginger ale’ niet voor niets een populair drankje onder zwangere vrouwen: gember is een effectief en veilig middel tegen zwangerschaps- misselijkheid en postoperatieve misselijkheid (Chaiyakunapruk et al., 2006; Ding et al., 2013; Viljoen et al, 2014). Daarnaast is gember een effectief middel tegen maagklachten in het algemeen (Haniadka et al., 2013).

Er zijn aanwijzingen dat gember een anticarcinogene of chemoprotectieve werking zou kunnen hebben (Baliga et al., 2011; Kundu et al., 2009; Shukla & Singh, 2007). Gember geeft helaas geen verlichting bij misselijkheid veroorzaakt door chemotherapie (Lee & Oh, 2013; Marx et al., 2013).

Tenslotte helpt gember bij de preventie van complicaties veroorzaakt door diabetes mellitus type 2, doordat gember de insulinegevoeligheid verbeterd (Mozaffari-Khosravi et al., 2014)!Gemberwortel
Recept gemberthee
Nu weet ik dat het recept voor verse, zelfgemaakte gemberthee al op diverse internetwebsites terug te vinden is, maar aangezien dit een erg gezonde drank is, wilde ik het recept niet op mijn blog laten ontbreken. Daarnaast is gemberthee gewoon een lekkere drank die je lijf verwarmt in koude herfst- en wintertijden!

Dit recept voor gemberthee is afkomstig van het kookboek ‘(H)eerlijk’ geschreven door Gwyneth Paltrow.

Ingrediënten voor 1 kop verse gemberthee

  • Stukje verse gemberwortel, ongeveer ter grootte van een dobbelsteen
  • 1½ à 2 kopjes water
  • 1 à 2 el (verse) citroensap
  • 1 à 2 el (rauwe) honing
  • eventueel een mespuntje kaneel

Bereidingswijze
Schil de gember en rasp deze fijn (of snij in kleine stukjes).

Schenk het water in een pannetje en breng aan de kook. Je kan ervoor kiezen om de gember gelijk 2 à 5 minuten mee te koken, of om de gember in een beker te doen, het kokende water er overheen te gieten en het vervolgens 2 à minuten te laten trekken. Het spreek natuurlijk vanzelf dat hoe meer gember je gebruikt in verhouding tot het water en hoe langer je het laat trekken, des te sterker de gemberthee wordt!

Schenk de getrokken gemberthee door een zeefje in een theeglas of beker, zodat de stukjes gember achterblijven.

Voeg indien gewenst naar smaak een beetje (versgeperst) citroensap en/of (rauwe) honing toe. Een snufje kaneel erbij kan ook erg lekker zijn!

Vindt je verse gemberthee iets te pittig of heb je geen tijd om zelf gemberthee te maken? Probeer dan eens een kant-en-klare gemberthee, zoals Pickwick Weerstand kruidenmelange met 20% echinacea en 13% gember!


Bronnenlijst

Ali, B. H., Blunden, G., Tanira, M. O., & Nemmar, A. (2008). Some phytochemical, pharmacological and toxicological properties of ginger (Zingiber officinale Roscoe) – A review of recent research. Food and chemical Toxicology, 46(2), 409-420.

Baliga, M. S., Haniadka, R., Pereira, M. M., D’Souza, J. J., Pallaty, P. L., Bhat, H. P., & Popuri, S. (2011). Update on the chemopreventive effects of ginger and its phytochemicals. Critical reviews in food science and nutrition, 51(6), 499-523.

Chaiyakunapruk, N., Kitikannakorn, N., Nathisuwan, S., Leeprakobboon, K., & Leelasettagool, C. (2006). The efficacy of ginger for the prevention of postoperative nausea and vomiting – a meta-analysis. American journal of obstetrics and gynecology, 194(1), 95-99.

Ding, M., Leach, M., & Bradley, H. (2013). The effectiveness and safety of ginger for pregnancy-induced nausea and vomiting: a systematic review. Women and Birth, 26(1), e26-e30.

Grzanna, R., Lindmark, L., & Frondoza, C. G. (2005). Ginger-an herbal medicinal product with broad anti-inflammatory actions. Journal of medicinal food, 8(2), 125-132.

Haniadka, R., Saldanha, E., Sunita, V., Palatty, P. L., Fayad, R., & Baliga, M. S. (2013). A review of the gastroprotective effects of ginger (Zingiber officinale Roscoe). Food & function, 4(6), 845-855.

Kundu, J. K., Na, H. K., & Surh, Y. J. (2009). Ginger-derived phenolic substances with cancer preventive and therapeutic potential. In: Yoshikawa T (ed). Food Factors for Health Promotion, vol. 61, pp 182–192. Forum Nutr. Basel, Karger.

Lee, J., & Oh, H. (2013). Ginger as an antiemetic modality for chemotherapy-induced nausea and vomiting: a systematic review and meta-analysis. In Oncology nursing forum (Vol. 40, No. 2, pp. 163-170). Oncology Nursing Society.

Li, Y., Tran, V. H., Duke, C. C., & Roufogalis, B. D. (2012). Preventive and Protective Properties of Zingiber officinale (Ginger) in Diabetes Mellitus, Diabetic Complications, and Associated Lipid and Other Metabolic Disorders – A Brief Review. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2012.

Marx, W. M., Teleni, L., McCarthy, A. L., Vitetta, L., McKavanagh, D., Thomson, D., & Isenring, E. (2013). Ginger (Zingiber officinale) and chemotherapy‐induced nausea and vomiting – a systematic literature review. Nutrition reviews, 71(4), 245-254.

Mozaffari-Khosravi, H., Talaei, B., Jalali, B. A., Najarzadeh, A., & Mozayan, M. R. (2014). The effect of ginger powder supplementation on insulin resistance and glycemic indices in patients with type 2 diabetes: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Complementary therapies in medicine, 22(1), 9-16.

Rahmani, A. H. (2014). Active ingredients of ginger as potential candidates in the prevention and treatment of diseases via modulation of biological activities. International journal of physiology, pathophysiology and pharmacology, 6(2), 125.

Shukla, Y., & Singh, M. (2007). Cancer preventive properties of ginger: a brief review. Food and chemical toxicology, 45(5), 683-690.

Viljoen, E., Visser, J., Koen, N., & Musekiwa, A. (2014). A systematic review and meta-analysis of the effect and safety of ginger in the treatment of pregnancy-associated nausea and vomiting. Nutrition journal, 13(1), 20.

Deel dit via:
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Schoonheid en Gezondheid Getagd met , ,

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*