Wat heb ik aan mijn nagel?

Wanneer we het hebben over onze nagels, hebben we het doorgaans over hun meest zichtbare deel: de nagelplaat. De nagelplaat is de hoornachtige bedekking op het voorste deel van onze vingers en tenen dat (net als ons haar) een uitgroeisel is van onze huid en grotendeels gemaakt is van keratine.

Zoals elk onderdeel van ons lichaam, is ook de opbouw van onze nagels een stuk complexer dan op het eerste gezicht lijkt. Onze nagels bestaan namelijk niet alleen uit een nagelplaat, maar vormen samen met de omliggende structuren een heel nagelapparaat, waarin elk onderdeel een eigen, specialistische functie heeft. Naast een nagelplaat, bestaan de nagels uit een nagelrand, nagelbed, nagelriem, lunula en nagelmatrix (Tosti & Piraccini, 2000).

Anatomie van de nagel

Anatomie van de nagel
De nagelmatrix duidt op het weefsel dat ligt aan de basis van de nagel (nagelwortel). Dit is waar de nagelplaat wordt aangemaakt. De huid direct onder de nagelplaat, wordt het nagelbed genoemd.

Lunula verwijst naar het groeiende gedeelte van de nagelplaat, bestaande uit de nog levende cellen afkomstig uit de nagelmatrix. Meestal is dit gedeelte zichtbaar als witte halve maantjes die tegen je nagelriem aan liggen, maar soms bevindt het lunula zich onder de huid.

De nagelriem (eponychum) is het huidrandje dat aansluit op de nagelplaat, waardoor het de ruimte tussen huidplooi en nagelplaat afsluit en deze beschermt tegen het binnendringen van vocht, vuil en micro-organismen. De huidrandjes aan de zijkanten van de nagelplaat, worden ook wel nagelwal (peronychium) genoemd.

De nagelrand (balba) is het nageluiteinde van de nagelplaat, dat niet meer aan de huid vastzit en veelal wit gekleurd is. De huid die zich net onder de nagelrand en het nagelbed bevindt, wordt het hyponychium genoemd.

Functies van de nagel
De belangrijkste functie van onze nagels, is om de (zenuw)uiteinden van onze vingers en tenen te beschermen tegen allerlei invloeden van buitenaf, zodat deze hun zeer gevoelige tastzin kunnen behouden.

Tevens geven nagels stevigheid aan de vingertoppen en tenen, waardoor we ze kunnen gebruiken als gereedschap bij krabben, pulken en het vastpakken van zeer kleine objecten (Baran et al., 2012).

Tenslotte kunnen onze nagels informatie geven over onze gezondheidstoestand (Singh, 2011).

Aangezien een goede gezondheid als aantrekkelijk wordt beschouwd, hebben nagels naast een functionele tevens een cosmetische functie (Reich & Szepietowski, 2011).

Mooie en gezonde nagels

Van mooie nagel tot nagelaandoening
Een gezonde, mooi uitziende nagel heeft (Madnani & Khan, 2012):

  1. een glad en glanzend oppervlak;
  2. geen overhangende of gehavende nagelriemen;
  3. een nagelrand die verder reikt dan het nagelbed;
  4. een ovale contour van de nagelplaat;
  5. een zachte welving wanneer zij vanaf de zijkant wordt bekeken;
  6. een duidelijk zichtbaar roze nagelbed, eventueel met zichtbare witte lunula.

Je kunt werkelijk van alles hebben aan je nagel. Nagels kunnen te groot, te klein, te smal, te breed, te dun, te dik, bol, hol, vlak, krom, gespleten, ruw, brokkelig, schilferig, gegroefd, gebutst, geribbeld, gevlekt, verkleurd of domweg afwezig zijn.

Redenen voor het ontstaan van nagelafwijkingen lopen uiteen van relatief onschuldig tot kenmerkend voor een ernstige achterliggende aandoening (Zaias, 2012). Zeer afwijkende nagels hebben dan wat hierboven als ‘gezond’ is omschreven, is dus altijd een goede reden om je algehele gezondheidstoestand te laten controleren door een arts!


Bronnenlijst

Baran, R., de Berker, D. A., Holzberg, M., & Thomas, L. (Eds.). (2012). Baran and Dawber’s diseases of the nails and their management. John Wiley & Sons.

Madnani, N. A., & Khan, K. J. (2012). Nail cosmetics. Indian Journal of Dermatology, Venereology, and Leprology, 78(3), 309.

Reich, A., & Szepietowski, J. C. (2011). Health-related quality of life in patients with nail disorders. American journal of clinical dermatology, 12(5), 313-320.

Singh, G. (2011). Nails in systemic disease. Indian Journal of Dermatology, Venereology, and Leprology, 77(6), 646.

Tosti, A., & Piraccini, B. M. (2000). Biology of nails and nail disorders. Br J Dermatol, 142(89).

Zaias, N. (2012). The nail in health and disease. Springer Science & Business Media.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Schoonheid en Gezondheid Getagd met ,

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*