Wetenschappelijk onderzoek naar het anti-verouderingseffect van Boots No7 Protect & Perfect Intense Advanced Serum

Vorige week las ik het artikel ‘Nu ook klinisch bewijs! Boots No 7 Protect & Perfect Intense Advanced Serum’ op de website van Beautyjournaal.

Ik dacht: ‘Waarom is dit nieuws?’

Want ik wist zeker dat ik zoiets al eens eerder had gelezen.

Perfect & Perfect Serum No1
In 2007 besteedde BBC’s Horizon een documentaire aan het Protect & Perfect Beauty Serum, die in hun laboratoriumtest inderdaad bleek te werken tegen tekenen van huidveroudering. Met als gevolg een ware run op deze gezichtscrème, die na deze uitzending op televisie verscheen en al snel uitverkocht was.

Er waren echter een aantal flinke kwaliteitsproblemen met deze studie (Goldacre, 2007).

Ten eerste werd deze gefinancierd door Boots zelf, wat nu niet bepaald een onafhankelijke partij is.

Ten tweede werd de studie uitgevoerd onder slechts 9 vrouwen. Ten derde werd er, zoals wetenschapsjournalist Ben Goldacre zo mooi aangaf, een ‘surrogaatuitkomst gemeten’, namelijk hoe de behandelde huidcellen uit een biopsie er onder een microscoop uitzagen, niet wat de invloed was op de levende en functionerende huid in z’n geheel.

Ten derde werd de werking van het serum vergeleken met een simpele gezichtscrème die de huid slechts hydrateerde, en niet met een van de andere goede gezichtscrèmes die beschikbaar zijn.

Perfect & Perfect Serum No2
In 2009 kwam er een ‘verbeterde’ versie van het originele product met de naam ‘Protect & Perfect INTENSE Beauty Serum’. Deze verbeterde versie werd onderzocht middels een dubbelblind gerandomiseerd onderzoek onder 60 vrouwen tussen de 45 en 80 jaar oud met een zonbeschadigde huid, en gepubliceerd in het British Journal of Dermatology (zie hier het artikel) (Watson et al., 2009). Hieruit bleek dat het serum na 6 maanden gebruik voor significant minder rimpels en een betere huidtextuur zorgde dan de placebogroep, en dat dit effect na een jaar nog groter was. Je kon er dus maar beter veel van kopen…

De onderzoeksopzet was verder hetzelfde als in het eerdergenoemde onderzoek: er werden laboratoriumuitkomsten gemeten maar de huidtextuur werd nu ook op een schaal van 0 tot 8 beoordeeld door een dermatoloog, het serum werd vergeleken met een simpele hydraterende crème, en natuurlijk werd ook dit onderzoek gesponsord door Boots. Daarnaast gebruikten Bland & Altman dit onderzoek als voorbeeld in hun publicatie (zie hier), om aan te geven dat de gebruikte methode in dit onderzoek, waarbij de groep die het serum gebruikte en de placebogroep afzonderlijk vergeleken worden met een basiswaarde in plaats van met elkaar, waardoor het onderzoek feitelijk niets zegt over het verschil in effect tussen het serum en de placebo en de uitkomst zeer misleidend is.

Het gebrek aan wetenschappelijk bewijs leek er voor de meeste consumenten in ieder geval niet toe te doen. Wederom werd de vernieuwde crème met bakkenvol verkocht, mochten consumenten slechts 1 stuk van het product per persoon kopen en moesten er zelfs wachtlijsten worden gemaakt.

Protect & Perfect Intense Advanced Serum 2Perfect & Perfect Serum No3
Inmiddels stelt Boots dat de technologie van het serum wederom is aangescherpt, en heeft nu het Protect & Perfect Intense ADVANCED Beauty Serum op de markt gebracht. Hieraan zouden nog hogere concentraties actieve ingrediënten zijn verwerkt, en nieuwe stoffen aan zijn toegevoegd.

Ook is het onderzoek nog grootschaliger geworden: dit maal testten de onderzoekers van Boots het nieuwe serum met dat van het serum dat uitkwam in 2009. Hieruit bleek dat 8 van de 10 vrouwen het nieuwe serum boven het oude serum verkozen.

De publicatie van dit nieuwe onderzoek is nog niet verschenen, maar ik heb een hard hoofd in in welke mate er dit keer wetenschappelijk bewijs wordt geleverd. De ingrediëntenlijst van het Protect & Perfect Intense Beauty Serum vond ik niet wonderbaarlijk, en ik vermoed dat dit ook voor de verbeterde versie gaat gelden.

Het enorme voordeel voor Boots is, dat ze (in tegenstelling tot wat meestal gebeurd bij cosmeticafabrikanten), hun cosmeticaproduct wél grootschalig getest hebben. En hun serum werkt. Dus mogen ze op hun verpakking en reclames claimen dat hun product ‘klinisch getest en bewezen effectief’ is.

Dat dit niet betekent dat dit serum beter werkt dan een andere crème of een placebo, hoeven ze er niet bij te vermelden. En de grootschalige verkoop die samengaat met de promotie die het onderzoek oplevert, zal de kosten van het onderzoek ongetwijfeld ruimschoots overtreffen.

Ik denk dat ik mijn geld niet op dit product in ga zetten. Mocht jij deze gok wel willen wagen, dan kun je het Protect & Perfect Intense Advanced Beauty Serum hier bestellen voor €29,95!

Wat denken jullie van dit serum en het onderzoek ernaar? Mocht je het serum uitgeprobeerd hebben, laat dan a.u.b. in een reactie weten hoe het bevallen is. Ik ben zeer benieuwd naar de gebruikservaringen!


Bronnenlijst

Beautyjournaal (2015). Nu ook klinisch bewijs! Boots No 7 Protect & Perfect Intense Advanced Serum. Opgehaald op 20 mei 2015 van http://www.beautyjournaal.nl/2015/05/12/nu-ook-klinisch-bewijs-boots-no-7-protect-perfect-intense-advanced-serum/

Bland, J. M., & Altman, D. G. (2011). Comparisons against baseline within randomised groups are often used and can be highly misleading. Trials, 12(1), 1-7.

Goldacre, B. (2007). Best wrinkle for makers of these cures is to keep their fingers crossed. Opgehaald op 20 mei 2015 van http://www.theguardian.com/commentisfree/2007/may/05/science.comment

Watson, R. E. B., Ogden, S., Cotterell, L. F., Bowden, J. J., Bastrilles, J. Y., Long, S. P., & Griffiths, C. E. M. (2009). A cosmetic ‘anti‐ageing’product improves photoaged skin: a double‐blind, randomized controlled trial. British Journal of Dermatology, 161(2), 419-426.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met , , ,
2 reactie op “Wetenschappelijk onderzoek naar het anti-verouderingseffect van Boots No7 Protect & Perfect Intense Advanced Serum
  1. Jan schreef:

    Weet iemand de ingredienten lijs van Boots zone creme? Ik heb zelf gevraag naar klantenservice , maar heb geen reactie?
    Jan

  2. Zeynep schreef:

    Waar kan ik boots no7 in België kopen?

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*