Zo verwijder je mee-eters met een comedonenlepel

Mee-eters kun je eigenlijk beter laten zitten waar ze zitten. Maar laten we wel wezen: er zullen niet veel vrouwen zijn die met overrijpe comedonen de deur uitstappen. We willen ze weg hebben, zo niet goedschiks dan wel kwaadschiks. Dus knijpen we ze uit, indien nodig met brute kracht.

Aangezien we mee-eters uiteindelijk toch met man en macht onze huid uit willen werken, kunnen we dit beter zo voorzichtig mogelijk doen.

Soms kunnen poriënstrips behulpzaam zijn. Zijn deze niet effectief genoeg, dan is het gebruik van een comedonenlepel een optie. Dit zorgt voor minder schade aan de huid dan wanneer je mee-eters uitknijpt met je vingers.

In dit artikel kun je lezen wat een comedonenlepel is, hoe en waarvoor je het gebruikt, en welke comedonenlepels het beste zijn.

mee-eters verwijderen comedonenlepelWat is een comedonenlepel?
Een comedonenlepel is een klein metalen instrument met een lepelvormig uiteinde met een gaatje, dat ontworpen is om mee-eters (comedonen) mee te verwijderen.

Het verwijderen van individuele mee-eters met een comedonenlepel is een veelgebruikte techniek onder dermatologen en schoonheidsspecialisten.  Desondanks is er maar bar weinig onderzoek gedaan naar de effectiviteit en de bijwerking van het gebruik van comedonenlepels.

Gerapporteerde voordelen van comedonenextractie met een comedonenlepel, zijn vermindering van het aantal toekomstige geïnfecteerde acnelaesies en een onmiddellijk gevoel van huidverbetering. Aan de andere kant geldt (net als voor andere methoden waarbij acnelaesies gemanipuleerd worden, zoals uitknijpen) het gevaar van huidbeschadiging of het leeglopen van de comedo-inhoud van de follikel in de huid, waardoor acneleasies juist verergeren.

Het resultaat van comedo-extractie is veelal tijdelijk, omdat meestal niet de complete comedoon kan worden weggehaald. Slechts en klein percentage van de open mee-eters (blackheads) kunnen permanent worden weggehaald, maar de meeste hiervan worden binnen 20 à 40 dagen weer zichtbaar. De gesloten mee-eters (whiteheads) verschijnen meestal binnen 30 à 50 dagen na extractie weer aan het huidoppervlak (Bowe & Shalita, 2011).

Waaraan voldoet een goede comedonenlepel?
Comedonenlepels zijn te koop bij vrijwel alle parfumerieën en drogisterijen. Er zijn veel verschillende comedonenlepels op de markt, die behoorlijk uiteen lopen wat betreft hun kwaliteit. Hieronder een drietal criteria waaraan een goede comedonenlepel voldoet.

Een goede comedonenlepel:

  • heeft een echte lepelvorm met een gaatje in het midden, waarmee gelijkmatige druk op de huid uit kan worden geoefend (en niet alleen een oogje met dunne randjes die snel snijwonden en littekens veroorzaken);
  • is gemaakt van chirurgisch of roestvrijstaal, dat makkelijk te reinigen is zonder te gaan roesten;
  • heeft (indien gewenst!) een scherpe punt aan het andere uiteinde, waarmee gesloten comedonen (whiteheads) eerst kunnen worden doorgeprikt zodat ze daarna makkelijker verwijderd kunnen worden.

Hieronder twee van de beste comedonenlepels die momenteel vrij verkrijgbaar zijn, en waar je deze kunt kopen!

Seki Edge Comedonenlepel S-801Seki Edge S-801 Comedonenlepeltje
De Seki Edge S-801 is een twee-in-één comedonenlepel (beide uiteinden bevatten een ander formaat comedonenlepel), gemaakt uit één stuk chirurgisch staal, met een breed handvat voor een goed houvast. Wel vind ik persoonlijk dat de kleinste opening nog wat kleiner had mogen zijn.

De Seki Edge S-801 is voor €6,95 o.a. te koop bij Bol.com.

Rojafit Professionele ComedonendrukkerRojafit Professionele Comedonendrukker
De comedonenlepel van Rojafit is 10,5 cm lang en gemaakt van RVS. Net als de hierboven beschreven comedonenlepel van Seki Edge is dit een dubbelinstrument, maar in plaats van twee formaten comedonenlepels bevat de ene zijde een comedonenlepel en de andere een punteinde om gesloten comedonen of puisten mee door te prikken.

Ook de Rojafit Professionele Comedonendrukker is voor €6,95 o.a. te koop bij Bol.com.

Hoe gebruik je een comedonenlepel?
Het doel van een comedonenlepel, is om comedonen zo volledig mogelijk te verwijderen op een manier waarbij de follikel en daaromheen liggende huid zo min mogelijk wordt beschadigd.Dit vergt enerzijds een goede comedonenlepel (zie vorige alinea), en anderzijds een goede extractietechniek.

Zo gebruik je een comedonenlepel:

  • Steriliseer de comedonenlepel door het uiteinde in heet water te houden of af te nemen met alcohol.
  • Wil je een gesloten mee-eter verwijderen, maak dan eerst een gaatje met de kant met de naald.
  • Plaats de comedonenlepel met de opening over de mee-eter.
  • Oefen aan één kant van de mee-eter zachte druk uit en verplaats deze druk voorzichtig naar de andere kant (een beetje zoals je een mes gebruikt om mee te smeren). Wil de mee-eter er nog niet uit? Laat deze dan zitten!
  • Haal de mee-eter weg met een tissue of watje.
  • Gebruik na het verwijderen van de mee-eter een beetje tea tree olie of een goede exfoliant met salicylzuur om de leeggemaakte porie schoon te maken en ontsteking te voorkomen.
  • Steriliseer de comedonenlepel na elke nieuwe extractie.

Het gebruik van een comedonenlepel is een vaardigheid, en zoals geldt voor alle vaardigheden, geldt ook hierbij dat oefening kunst baart! Vraag indien gewenst aan een schoonheidsspecialiste om je hierbij te helpen.

Belangrijke kanttekeningen bij het gebruik van een comedonenlepel
Met een comedonenlepel ben je in staat om op heel eenvoudige wijze een direct zichtbaar huideffect te bewerkstelligen. Dit kan een heel bevredigend gevoel geven, en een de drang om nóg meer effect te sorteren, waardoor sommigen in de verleiding komen om aan de slag te gaan met minuscule onzuiverheden die je veel beter kunt laten zitten. Houd dit in je achterhoofd en probeer jezelf in te houden!

Gebruik een comedonenlepeltje nooit om talgdraadjes te verwijderen! Het onderscheid tussen grove poriën met talgdraadjes (sebaceous filaments) en mee-eters is soms lastig te maken. Mocht je niet goed weten wat het verschil is tussen een talgdraadje  en een mee-eter, klik dan hier.

Na comedonenextractie zal de gemanipuleerde huid tijdelijk wat gezwollen zijn. Daarnaast zal het even duren voordat de porie waar de comedoon uit gekomen is zijn oorspronkelijke grootte terug heeft. Het mag vanzelf spreken dat gezwollen, rode en open huidplekken duidelijker zichtbaar zijn en lastiger om te camoufleren met behulp van make-up. Doe dus geen uitgebreide comedonenextractie op dagen waarop je juist wilt dat je huid er zo mooi mogelijk uitziet, zoals op dagen waarop je een feestje hebt, een presentatie moet geven of op de foto moet.


Bronnenlijst

Bowe, W. P., & Shalita, A. R. (2011). Procedural treatments for acne (pp. 208-217). Acne vulgaris. New York: Informa Healthcare.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met , , ,

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*