Ons lichaam bestaat voor zo’n 50-70% uit water (Schloerb et al., 1950; Watson et al., 1980). Water is onze eerste levensbehoefte en speelt een vitale rol bij vrijwel al onze lichaamsfuncties (Popkin et al., 2010; Jéquier & Constant, 2010). In feite zijn wij mensen allemaal één pot nat.
Ieder volwassen mens heeft zo’n 1,5 tot 2,5 liter water per dag nodig. De exacte hoeveelheid is afhankelijk van factoren zoals lichaamsgrootte, leeftijd, het klimaat (warmte en droogte van de lucht), de mate van fysieke activiteit en of er sprake is van een ziekte (in het bijzonder als dit samengaat met vochtverlies door koorts, overgeven of diarree).
In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is het vaak niet nodig om de benodigde hoeveelheid aan water te drinken, aangezien vaste voeding (met name vruchten en groenten) ook voor een deel uit water bestaan (Sawka et al., 2005).
De opkomst van het 8×8-advies
Ik heb geen idee wie ermee begonnen is, maar ineens stonden de tijdschriften en internet er bol van: het advies om minimaal 6 à 8 glazen van 8 ounce (235 ml) water per dag (8×8), oftewel 2 liter water te drinken om de huid soepel en mooi te houden en uitdroging te voorkomen.
Met ‘een mooie huid’ werd meestal gedoeld op een minder droge en minder onzuivere huid. Het argument hiervoor is dat het drinken van 8 glazen water per dag zou leiden tot een beter gehydrateerde huid én een meer zuivere huid, omdat er voldoende water beschikbaar is om huid te bevochtigen en de gifstoffen uit de huid te spoelen (Negoianu & Goldfarb, 2008; Wolf et al., 2010).
Nu staat het buiten kijf dat de huid voldoende water nodig heeft om in goede conditie te blijven, net als de rest van ons lichaam. En het is ook een feit dat een tekort aan water af te zien is aan de huid, dat bij dehydratie van het lichaam stugger wordt en na te zijn samengeknepen op de bovenkant van de hand (bij volwassenen) of buik (bij kinderen) minder snel naar zijn oorspronkelijke staat terug veert (huidturgor) (Mackenzie et al., 1989; Vivanti et al., 2008).
Maar heeft de huid er baat bij om meer te drinken dan wellicht nodig is?
Het antwoord op bovenstaande vraag is: NEE (Popkin et al., 2010).
Waarom meer dan voldoende water drinken niet voor een beter gehydrateerde huid zorgt
Een droge huid heeft een tekort aan water in de hoornlaag, wat wordt veroorzaakt door tal van microscopisch kleine scheurtjes waardoor de huid niet in staat is om voldoende vocht vast te houden.
Een droge huid wordt niet veroorzaakt door een tekort aan water, maar door factoren als een te lage luchtvochtigheid (ontstaat met name bij winters weer); (overmatige) blootstelling aan UV-straling; (overmatige) blootstelling aan huidirriterende stoffen (inclusief verkeerde cosmetica!); te heet, te lang en/of te vaak baden of douchen; het dragen van schurende kleding; vitaminetekort (met name vitaminen A, B, C en E); medicijngebruik (met een droge huid als bijwerking; komt veel voor bij het gebruik van medicijnen tegen acne); bepaalde lichamelijke aandoeningen en/of ouderdom.
In tegenstelling tot het drinken van een teveel aan water, zijn goede cosmeticaproducten een uitstekend middel bij het verminderen van een droge huid! Wil je hiervan het ‘wat en hoe’ weten, lees dan eens de artikelen het geheim van een optimale hydratatie van de huid en/of de beste verzorging voor een droge huid.
Waarom meer dan voldoende water drinken niet voor een meer zuivere huid zorgt
Water speelt een belangrijke rol bij het schoonhouden van ons lichaam. Het is het oplosmiddel waarin de gifstoffen die uit ons lijf gefilterd zijn door onze lever en nieren kunnen worden afgevoerd (Jéquier & Constant, 2010). Het idee achter het 8×8-advies en de meeste detoxdiëten bestaande uit water- en sapkuren, is dat het drinken van extra water zorgt voor een betere ‘ontgifting’.
Echter, de nieren en de lever zorgen voor ontgifting. Het water voert de ongewenste elementen alleen maar af naar de blaas, zodat het lichaam deze kan lozen. Meer dan voldoende water drinken zal dus niet meer gifstoffen verwijderen, want de nieren of lever gaan er niet beter door functioneren. Het omgekeerde kan echter wel het geval zijn: door het drinken van teveel water kan je je lichaam vergiftigen!
Het fenomeen watervergiftiging heb ik al eerder uitgebreid besproken in mijn artikel over de (on)zin van ontgifting, maar hier gaan we nog maar een keer.
Te snel te veel water drinken kunnen de nieren niet verwerken, waardoor ze beschadigd raken. Het overtollige water moet echter toch ergens naartoe en heeft geen andere mogelijkheid dan in het bloed vloeien, waardoor er verhoudingsgewijs te weinig natrium in het bloed gaat zitten. Vandaar de wetenschappelijke naam voor watervergiftiging: hyponatriëmie. Via het bloed gaat het water de cellen van organen in, die hierdoor opzwellen. Dit veroorzaakt de zogenaamde ‘ontgiftingsverschijnselen’: een opgeblazen gevoel, misselijkheid, braken en hoofdpijn.
Echt problematisch wordt het als uiteindelijk ook de hersencellen gedwongen worden op te zwellen, omdat zij vanwege het omsluitende schedelbot helemaal geen ruimte om te zwellen, waardoor vitale hersendelen onder druk komen te staan. Als de hersencellen te veel opzwellen, heb je niet meer alleen last van hoofdpijn, maar krijg je te maken met flauwvallen, verwarring, stuiptrekkingen, hersenbeschadiging, coma en tenslotte met de dood (Adrogue & Madias, 2000).
Onderstaande citaat vond ik in het artikel Do you really need to drink eight cups of water a day? op de website van de BBC News Magazine en vond ik erg treffend:
“Saying that you should drink more water than your body asks for is like saying that you should consciously breathe more often than you feel like because if a little oxygen is good for you then more must be better.”
Tot slot…
Sommige dagen zul je inderdaad behoefte hebben aan 2 liter water (of een ander soort drinken), naast de voeding die je eet, soms zal dit meer en soms zal dit minder zijn. De beste leidraad voor de juiste hoeveelheid vocht die je lichaam nodig heeft, is simpelweg je dorstgevoel. Je lichaam tolereert slechts een daling van 1% minder water dan het op dat moment nodig heeft, en zet dan de lichaamsprocessen in gang die leiden tot dorst (Weitzman & Kleeman, 1979). Wil je goed voor jezelf zorgen, luister dan op de eerste plaats naar je lichaam!
En hoewel extra water drinken je huid niet mooier zal maken, zijn er een hoop andere manieren om je huid wél mooier te maken. Zo leidt het eten van voldoende groente en fruit (minimaal 5 stuks per dag) tot een gezonde gloed op de huid (zie hier). En hebben witte en groene thee een antirimpelwerking (zie hier). Om het nog maar niet eens te hebben over alle prachtige cosmetica-ingrediënten waarvan wetenschappelijk bewezen is dat ze de huid in goede conditie kunnen houden!
Bronnenlijst
Adrogue, H.J. & Madias, N.E. (2000). Hyponatremia. N Engl J Med, 342, 1581-1589.
Mackenzie, A., Barnes, G., & Shann, F. (1989). Clinical signs of dehydration in children. The Lancet, 334(8663), 605-607.
Negoianu, D., & Goldfarb, S. (2008). Just Add Water. Journal of the American Society of Nephrology, 19(6), 1041-1043.
Popkin, B. M., D’Anci, K. E., & Rosenberg, I. H. (2010). Water, hydration, and health. Nutrition reviews, 68(8), 439-458.
Sawka, M. N., Cheuvront, S. N., & Robert Carter, I. (2005). Human water needs. Nutrition reviews, 63(suppl 1), S30-S39.
Schloerb, P. R., Friis-Hansen, B. J., Edelman, I. S., Solomon, A. K., & Moore, F. D. (1950). The measurement of total body water in the human subject by deuterium oxide dilution – With a consideration of the dynamics of deuterium distribution. Journal of Clinical Investigation, 29(10), 1296.
Vivanti, A., Harvey, K., Ash, S., & Battistutta, D. (2008). Clinical assessment of dehydration in older people admitted to hospital – what are the strongest indicators? Archives of gerontology and geriatrics, 47(3), 340-355.
Watson, P. E., Watson, I. D., & Batt, R. D. (1980). Total body water volumes for adult males and females estimated from simple anthropometric measurements. The American journal of clinical nutrition, 33(1), 27-39.
Weitzman, R. E., & Kleeman, C. R. (1979). The clinical physiology of water metabolism. Part I The physiologic regulation of arginine vasopressin secretion and thirst. Western Journal of Medicine, 131(5), 373.
Wolf, R., Wolf, D., Rudikoff, D., & Parish, L. C. (2010). Nutrition and water – drinking eight glasses of water a day ensures proper skin hydration – myth or reality?. Clinics in dermatology, 28(4), 380-383.
Review mijn reviews