Anti-striae behandelingen: wat werkt wel en wat werkt niet?

Sinds ik met deze beautyblog begonnen ben, krijg ik steeds vaker beautyvragen van vrienden en kennissen uit mijn omgeving. Eén van de hop topics onder mijn leeftijdsgenoten, die inmiddels allemaal kinderen (willen) krijgen, is (zwangerschaps)striae.

En dan met name: wat doe je ertegen? Nou moet ik eerlijk toegeven dat ik het antwoord hierop niet wist, zelfs na mijn eigen zwangerschap waarbij ik een aantal verschillende (en dure!) anti-striae producten gebruikt heb waaronder Bio-Oil en de zwangerschapsolie van Weleda, hoewel ik geen idee had of deze daadwerkelijk zouden helpen.

In dit artikel kun je lezen wat ik heb kunnen vinden over wat striae is, hoe het ontstaat en wat je ertegen kunt doen. Had ik dit nu maar eerder geweten…

Striae door zwangerschap
Wat is striae en hoe ontstaat het?
Striae (striae distensae) oftewel huidstriemen zijn lijnvormige huidafwijkingen die ontstaan wanneer het onderhuids bindweefsel uit elkaar getrokken wordt doordat het lichaamsdeel in kwestie sneller groeit dan de huid kan bijhouden (Al‐Himdani et al., 2013; Salter & Kimball, 2006).

Striae kan in principe op elk deel van de huid ontstaan dat een relatief snelle groei doormaakt. Striae ontstaat veelal:

 • gedurende de versnelde groei in de puberteit (idiopathic striae atrophicae of puberty), en dan met name op de dijen, billen, onderrug en borsten;
 • tijdens een zwangerschap (striae gravidarum), met name op de buik en borsten;
 • bij snelle gewichtstoename (met name op de buik, dijen, binnenzijde van de bovenbenen en de bovenarmen);
 • bij snelle spierontwikkeling (zoals bij bodybuilders), met name op de armen, bovenbenen en borsten.

Naast de snelheid waarin een lichaamsdeel groeit, is het ontstaan van striae afhankelijk van je genen, ras, leeftijd, kwaliteit van de huid en het getroffen lichaamsdeel.

Naast striae distensae is er ook nog striae atrophica, die niet ontstaat door overmatige oprekking van de huid, maar het gevolg is van verzwakte collageenvezels door langdurig gebruik van (cortico)steroïden (zoals Prednison), of door een overmatige cortisolproductie die kan worden veroorzaakt door tal van verschillende syndromen (zoals Cushing syndroom, Ehlers Danlos syndroom, Marfan syndroom, adrenocorticaal syndroom, Prader Willie syndroom en Cabezas syndroom).

Wat je wel en niet kunt doen tegen striae!
Praktisch gezien zijn striae littekens (Zheng et al., 1985; Khunger & Ganjoo, 2013; Liu et al., 2014). Dit betekent dat als je eenmaal striae hebt, deze nooit meer helemaal zullen verdwijnen. De paars-rode kleur die de striae in een vroeg stadium hebben, zal echter in de loop van de tijd steeds meer vervagen en uiteindelijk iets lichter worden dan je eigen huidskleur.

En hoewel cosmeticaproducten allerlei positieve resultaten beloven omtrent het verminderen van littekens en zwangerschapsstriemen, blijkt hiervan voor de meesten geen enkel wetenschappelijk bewijs te zijn (Brennan et al., 2012; Korgavkar & Wang, 2015; Ud-Din et al. 2016).

Heel logisch ook, als je kijkt naar de biologie van de huid: beschadigingen van het onderhuids bindweefsel zijn simpelweg niet even weg te werken met het smeren van een laagje olie of crème op de buitenste hoornlaag. Eventuele verbeteringen die gebruikers van deze producten bemerken, zijn helaas niets meer dan het resultaat van een placebo-effect of het natuurlijke vervagingsproces.

Hou dit dus in je achterhoofd als je van plan bent allemaal dure anti-striae crèmes aan te schaffen! Wat betreft de claims van de befaamde en door Oprah Winfrey geprezen Bio-Oil (die overigens nog steeds veelvuldig gebruikt wordt door zwangere vrouwen): deze zijn in het Verenigd Koninkrijk al officieel tot onzin verklaard en ik kan alleen maar hopen dat dit in andere landen ook zal gebeuren (Hendriks, 2010; Hengeveld, 2009; Brennan et al., 2016).

Bio Oil BullshitHet voorkomen of behandelen van striae is niet zozeer gelegen in cosmetische of farmaceutische behandelingen, maar vooral in het aanpakken van de ontstaansfactor(en).

Heb je striae atrophica, dan is het nuttig om de onderliggende ziekte te behandelen of minder gebruik te maken van producten met (cortico)steroïden. Gaat het om striae distensae, dan is het beste advies dat ik je kan geven om ervoor te zorgen dat je niet te snel in de breedte groeit, ongeacht of het nu gaat om een toename in vet- dan wel in spiermassa. Wat betreft striae die ontstaat tijdens een zwangerschap, is uit een tweetal studies gebleken dat striae vaker voorkomt bij een jonge leeftijd van de moeder, een hoge Body Mass Index (BMI), en een gewichtstoename tijdens de zwangerschap van meer dan 15 kilo (Atwal et al., 2006; Osman et al., 2007). Probeer dus om tijdens je zwangerschap niet méér aan te komen dan nodig is!

Is er dan niets wat we kunnen doen tegen striae? Dat is nou ook weer niet zo! Er zijn een aantal middelen waarvoor wél wetenschappelijk bewijs is dat zij eraan kunnen bijdragen littekens te voorkomen of verminderen!

Van medicinale crèmes met tretinoïne (vitamine A zuur) wordt enig effect beschreven in het vroege stadium van striae (Kang et al., 1996). Dit middel kan echter niet gebruikt worden om striae die ontstaat gedurende de zwangerschap tegen te gaan: omdat een overdosis aan vitamine A schadelijk is voor het ongeboren kind, wordt zwangere vrouwen voor de zekerheid afgeraden om retinoïden op hun huid aan te brengen gedurende de zwangerschap (Kaplan et al., 2015).

Dan is er nog siliconentherapie. Er is enig bewijs dat deze therapiebehandeling op basis siliconen in de vorm van gel of pleisters, effectief kan zijn in de behandeling van overmatige littekenvorming, zoals het geval is bij hypertrofische littekenvorming (waarbij het litteken abnormaal rood en verdikt is), en bij keloïde littekenvorming (waarbij het litteken niet alleen abnormaal rood en verdikt is, maar tevens groter is dan het oorspronkelijke wondgebied) (O’Brien & Jones, 2013). Bij striae is dit echter veelal niet het geval en verloopt het proces van littekenvorming op normale wijze; desondanks zijn er wel aanwijzingen dat siliconentherapie ook een rol kan spelen bij het voorkomen van striae (Ud-Din et al., 2013).

Siliconengel is veilig om te gebruiken gedurende de zwangerschap en waarschijnlijk effectiever dan een willekeurige cosmetische anti-striae crème. Dermatix Siliconengel kost rond  de €40,- per tube van 15 ml en is vrij verkrijgbaar bij o.a. Apotheek & Huid, De Online Drogist, Viata en Vitaminstore.

Over de siliconencrème met selectieve groeifactoren
In juli 2018 publiceerden Zoumalan en collega’s een dubbelblinde, gerandomiseerde, multicentrische studie waarin ze concludeerden dat de door hun onderzochte littekencrème (genaamd SKN2017B) met specifieke groeihormonen bijzonder effectief en veilig was in de behandeling voor postoperatieve littekens. Nog geen jaar later publiceerden Thoma en Coroneos een artikel waarin ze aantoonden dat behoorlijk schortte aan het onderzoeksontwerp en hielp de claims omtrent de werkzaamheid van deze veelbelovende crème naar het rijk der fabelen.

De paars-rode kleur die de striae in een vroeg stadium hebben, lijkt ook minder zichtbaar te kunnen worden gemaakt met behulp van vasculaire lasertherapie en lichttherapie (Alster & Handrick, 2000; Al‐Himdani et al., 2013).

Heb je na de zwangerschap veel striae op je onderbuik en is er sprake van een huidoverschot, dan kan met behulp van een buikwandcorrectie de overtollige huid inclusief ontsierende striae worden weggehaald. Hetzelfde geldt voor striae die zich bevinden op andere plekken waar huidoverschot is, bijvoorbeeld als je veel bent afgevallen. Ook dit kan gecorrigeerd worden met behulp van cosmetische chirurgie. Kies dan wel voor een goed aangeschreven kliniek én arts!


Bronnenlijst

Al‐Himdani, S., Ud‐Din, S., Gilmore, S., & Bayat, A. (2013). Striae distensae: A comprehensive review and evidence‐based evaluation of prophylaxis and treatment. British Journal of Dermatology, 170(3):527-547.

Alster, T. S., & Handrick, C. (2000, December). Laser treatment of hypertrophic scars, keloids, and striae. In Seminars in cutaneous medicine and surgery (Vol. 19, No. 4, pp. 287-292). WB Saunders.

Atwal, G. S. S., Manku, L. K., Griffiths, C. E. M., & Polson, D. W. (2006). Striae gravidarum in primiparae. British Journal of Dermatology, 155(5), 965-969.

Brennan, M., Young, G. & Devane, D. (2012). Topical preparations for preventing stretch marks in pregnancy. Cochrane Database Syst Rev, 11: CD 00066.

Brennan, M., Clarke, M., & Devane, D. (2016). The use of anti stretch marks’ products by women in pregnancy: a descriptive, cross-sectional survey. BMC Pregnancy and Childbirth, 16(1), 276.

Hendriks, P. (2010). Claims Bio-Oil in VK officieel tot onzin verklaard. Opgehaald op 22 april 2014 van http://www.spotsdoorzien.nl/claims-bio-oil-in-vk-officieel-tot-onzin-verklaard/.

Hengeveld, B. (2009). Wonderolie of volksverlakkerij? Bio-oil, littekens en ‘bewijs’. Opgehaald op 22 april 2014 van http://geriatricare.wordpress.com/2009/09/24/wonderolie-of-volksverlakkerij-bio-oil-littekens-en-bewijs/.

Kang, S., Kim, K. J., Griffiths, C. E., Wong, T. Y., Talwar, H. S., Fisher, G. J., … & Voorhees, J. J. (1996). Topical tretinoin (retinoic acid) improves early stretch marks. Archives of dermatology, 132(5), 519-526.

Kaplan, Y. C., Ozsarfati, J., Etwel, F., Nickel, C., Nulman, I., & Koren, G. (2015). Pregnancy Outcomes Following First Trimester Exposure to Topical Retinoids: A Systematic Review and Meta‐analysis. British Journal of Dermatology.

Khunger, N., & Ganjoo, A. (Eds.). (2013). Scar Management-ECAB. Elsevier Health Sciences.

Korgavkar, K., & Wang, F. (2015). Stretch marks during pregnancy: a review of topical prevention. British Journal of Dermatology, 172(3), 606-615.

Liu, L., Ma, H., & Li, Y. (2014). Interventions for the treatment of stretch marks: a systematic review. Cutis, 94(2), 66-72.

O’Brien, L., & Jones, D. J. (2013). Silicone gel sheeting for preventing and treating hypertrophic and keloid scars. Cochrane Database Syst Rev, 9:CD003826.

Osman, H., Rubeiz, N., Tamim, H., & Nassar, A. H. (2007). Risk factors for the development of striae gravidarum. American journal of obstetrics and gynecology, 196(1), 62-e1.

Salter, S. A., & Kimball, A. B. (2006). Striae gravidarum. Clinics in dermatology, 24(2), 97-100.

Thoma, A., & Coroneos, C. J. (2019). Beware of the Randomized Controlled Trial With Impressive Results!. Aesthetic Surgery Journal.

Ud-Din, S., McAnelly, S. L., Bowring, A., Whiteside, S., Morris, J., Chaudhry, I., & Bayat, A. (2013). A double-blind controlled clinical trial assessing the effect of topical gels on striae distensae (stretch marks): a non-invasive imaging, morphological and immunohistochemical study. Archives of dermatological research, 305(7), 603-617.

Ud‐Din, S., McGeorge, D., & Bayat, A. (2016). Topical management of striae distensae (stretch marks): prevention and therapy of striae rubrae and albae. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, 30(2), 211-222.

Zoumalan, C. I., Tadayon, S. C., Roostaeian, J., Rossi, A. M., & Gabriel, A. (2018). Safety and Efficacy of a Scar Cream Consisting of Highly Selective Growth Factors Within a Silicone Cream Matrix: A Double-Blinded, Randomized, Multicenter Study. Aesthetic surgery journal, 39(3), 319-330.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met ,
13 reactie op “Anti-striae behandelingen: wat werkt wel en wat werkt niet?
 1. Bram Hengeveld schreef:

  Bio-oil bullshit. Klinkt lekker! Het is trouwens verbazingwekkend hoeveel mensen mij komen vertellen in reacties hoe goed het wel niet werkt. Nou ja, voor de prijs die voor zo'n flesje neerlegt is menig brein bereid zich in bochten te wringen. De makers achter de claims zwijgen in alle inhoudelijke talen en vinden dat ik niet zo boos moet schrijven over hun kwakzalf.

  • Loes schreef:

   Tja, mensen geloven nou eenmaal graag wat ze wíllen geloven en zoeken alleen maar naar info die dit geloof kan versterken. Ik was in ieder geval blij met jouw realistische kijk op Bio-Oil en de goede onderbouwing van jouw mening hierbij!

   Liefs,

   Loes

 2. marja schreef:

  Ik wilde even zeggen dat ik heel blij ben met je site. Ik kan me voorstellen dat het wel eens frustrerend is dat de weinig kritische bloggers meer gesponsord en gelezen worden, Er zijn maar zo weinig beautyblogs met echt goede en eerlijke informatie. Dank en ga alstjeblieft zo door!

 3. Beautybyts schreef:

  Bio-oil is inderdaad bullshit. Ik heb het geprobeerd maar zie totaal geen verschil. Ik snap niet waarom mensen toch blijven zweren bij bio-oil.

  • Ninon schreef:

   Waarschijnlijk omdat het bij die mensen wél werkt. Bij mij werkt het ook. Ik snap wel dat het niet bij iedereen werkt en dat je dan het idee hebt dat een product z’n geld dan niet waard is, maar om nou gelijk te gaan roepen dat het Bullshit is, vind ik vrij ver gaan.

 4. Daphne schreef:

  Bedankt voor je revisie. Ik wilde dit met je delen: Voor Siliconengel is wetenschappelijk bewijs gevonden dat het littekens en striae vervaagt en soepeler maakt. Ik heb alleen niet uitgezocht of dat veilig gebruikt kan worden tijdens de zwangerschap.
  Een van de Bronnen:
  Kwon SY, Park SD, Park K. Comparative effect of topical silicone gel and topical tretinoin cream for the prevention of hypertrophic scar and keloid formation and the improvement of scars. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2014 Aug;28(8):1025-33. doi: 10.1111/jdv.12242. Epub 2013 Aug 19.

  • Loes schreef:

   Beste Daphne,

   Hartelijk dank voor je reactie op mijn blog. Het artikel waar je naar verwees vind ik erg interessant en ik zal kijken of ik mijn huidige artikel kan aanvullen of wellicht een nieuw artikel hierover kan schrijven.

   Groetjes,

   Loes

 5. Inez schreef:

  Ik gebruik de striae creme van Benicural Supplements, vind hem helaas wel aan de wat prijzige kant maar het werkt dus echt Al vele middelen gekocht en geprobeerd met totaal geen resultaten. De striae creme van Benicural werkt dus wel. Geeft mijn zelfvertrouwen een boost gegeven

  • Susanne-van-Dijk schreef:

   Ik gebruik ook de cremes van Benicural Supplements ook, en tevens de afslank producten. Ik ben er mee eens dat het niet de goedkoopste is maar zeer zeker ook niet de duurste.ben er heel erg tevreden over

 6. Louise schreef:

  Heel fijn, deze eerlijke en wetenschappelijk onderbouwde informatie, dank daarvoor!

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*